Höstmys...

Har precis checkat med Paul & det blir fokus på mys till helgen. Vi behöver det båda två. Alltså blir det till att kämpa sig igenom resten av idag (försöker banka in statistik & så ska SWEA baka kakor till julmarknaden) samt morgondagen (forska & sedan pole-dance, som jag ser grymt mkt fram emot!). Sedan är tanken att vi ska bunkra upp oss på mer ljus från IKEA, köpa lite "Holiday" filmer för att bygga upp lite julstämning (ser fram emot julen något enormt detta året eftersom jag inte kunde åka hem förra gången), dricka lite vin & så kör vi på konceptet gryta. Enligt mig finns det ingen bättre vintermat. Det är gott, varmt, kan ätas ur en skål med sked, fungerar grymt bra med en klick creme fraiche på & går att återvinna (gör en pajdeg, tillsätt färdig gryta & ost & tada...). Förra helgen körde jag gryta med lite försenad Halloween feeling...

 

Ser så fint ut men är superlätt att göra!

Allt du gör är att börja med lite kött - typ 500g upp mot ett kilo. Bryn det hela i en stekpanna men sätt det inte åt sidan efteråt, då får du bara trista köttklumpar i grytan. Häll istället över någon form av vätska över köttet, jag brukar köra antingen på äppelcider eller öl. En hel massa går det åt - jag brukar koka köttet i stekpannan i minst två timmar. Tillsätter också två biffbuljongtärningar, basilika, mald ingefära (inbillar mig att det mörar köttet), muskotnöt & allspice (lite pepparkakskrydde feeling) till det hela. Samt en eller två klyftor vitlök mot slutet. Medan köttet sköter sig själv (för det gör det rätt bra om man bara ser till att det finns nog vätska) hackar jag massa grönsaker. Typ vad man råkar ha hemma, för min del blir det ofta morötter, någon potatis, selleri, zucchini, palsternacka & paprika. Stek upp allt detta i en stor gryta, toppa med en 6-7 grovt delade tomater & låt sedan ånga ihop sig lite under lock. Stek sedan upp lite bacon & lök i en liten stekpanna & tillsätt till grönsakerna. Häll i 2-3 dl grädde (jag kör på 5%, fungerar utmärkt), 2-3 matskedar tomatpuré, grönsaksbuljontärningar & massa basilika. När köttet har så mkt smak att det nästan känns för mkt häller du ned det i grönsaksgrytan. Koka på svag värme ännu en stund, tillsätt lagerblad, vitlök & smaka av - tillsätt vad du än känns saknas. I mitt fall ofta ingefära. Sedan är det hela klart! Om du inte vill köra pumpavarianten förstås. Då måste du karva ur en pumpa, fylla den med grytan & sedan knöla in hela härligheten i ugnen (180 grader) i två timmar. Se till att gräva ut pumpaköttet tillsammans med grytan - så gott!

 

Jehup, det var dagens husmor från min sida. Tillbaka till hur man räknar Spearman´s rank correlation coefficient.


Kommentarer
Postat av: Ida

Isch då, nu glömde jag ju att säga att jag har tillsatt brysselkål på sista tiden. Faktum är att de fungerar så bra i grytor att till & med den stora matskeptikern Paul har blivit omvänd! :)

2009-11-12 @ 22:20:37
Postat av: Ingrid

Du behover omvardera vad "superlatt" innebar! For min del anvads detta begrepp till typ "ta av forpacking satt in i mikron!"

2009-11-13 @ 09:26:48
Postat av: Ida

Skratt! Jo men det är faktiskt lätt - det mesta sköter sig själv. Dessutom är detta en av de få saker jag lagar som mitt lilla köksufo (Paul...) kan hjälpa till med. Mkt trevligt att inte behöva skala morötter & hacka palsternacka!

2009-11-13 @ 13:27:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0