Omega-3

Varje morgon startar ju med ett litet träningspass (bara en 10 minuter så där nu på vintern, men bättre än inget tänker jag) & sedan buffrar jag med lite tillskott. Sist tipsade jag ju om D-vitamin, men något som jag tycker ät minst lika viktigt är Omega-3. Varför kanske ni undrar. Så, så här ligger det till. Omega-3 klassas som en fleromättad fettsyra & upptäcktes först på 70-talet hos ett gäng eskimåer. Vad som var intressant med dessa människor var att de i mindre utsträckning drabbades av hjärt & kärlsjukdomar. Omega-3 finns i både animaliska produkter & i vegetariska, men det är lättare för kroppen att ta till sig omega-3 om de kommer från fisk som till exempel lax, torsk eller makrill. Fördelarna med omega-3 är många, men en av de bättre är att de buffrar från biverkningarna av omega-6. Så vad är omega-6 då? Jo det är ett litet helvetespåfund som kommer med otrevligheter så som hjärtsjukdomar, cancer & diabetes. Det värsta är att omega-6 finns i bra många fler produkter än 3an. Solrosolja, majsolja, jordnötsolja... & i princip varje halvfabrikat. Dagens ratio ligger på cirka 10:1 till omega-6, där den helst ska ligga närmare 1:1. So, jag supportar min kropp med lite extra omega-3 om mornarna, försöker bojkotta produkter där jag misstänker att mängden omega-6 är åt helsike & så äter jag en massa fisk.


Nu kanske det låter som om jag sitter på kammaren dygnet runt & oroar mig för diabetes, amputation & döden - men så är det naturligtvis inte. Däremot vill jag ha en kropp som fungerar så länge som möjligt & dessutom ska klara av att prestera på hög nivå bland annat i sommar. Eftersom omega-3 gör att kroppen återhämtar sig snabbare efter fysisk aktivitet så känns det med andra ord som en rätt rimlig investering i mig själv.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Så synd om mig, som trott att en burk sardiner då och då skulle lösa det där problemet! Jag är lite av en "back to basic-typ", d v s äter heller en fisk än en piller av fisk. Vad tänker du om det? M

2011-02-08 @ 21:53:39
Postat av: Ida

Jag är på samma sätt, men i vissa fall är det bara att backa & inse att man inte får i sig tillräckligt mycket från kosten. När det gäller omega-3 måste du i princip leva på fisk för att få i dig det du behöver. Så, jag tycker att du ska testa tillskott åtminstonde under en period.

2011-02-09 @ 01:41:33
Postat av: Anonym

Jag har testat omega-3 för flera år sedan av ren nyfikenhet. Då lade jag inte märke till någon effekt av preparatet. Gör du någon "före och efter- skillnad"? M

2011-02-09 @ 21:29:40
Postat av: Ida

Jag mår så mycket bättre sedan jag började ha koll på vad jag äter & kompleterade med d- & b-vitamin + omega-3. Orkar mer & känner mig starkare. Just nu läser jag in mig på så mycket jag kan kring dieter & näringsämnen - gäller ju att vi optimerar förutsättningnarna inför sommaren! Försöker hålla er uppdaterade kring mina tankar via bloggen med ska också skriva ihop en liten lista till er alla inom någon vecka eller så.

2011-02-10 @ 04:21:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0