Lilla viktskolan - lektion 3

Men så här på midsommarafton drar vi på en liten brasklapp - för sällan äter väl Svensken så mycket som på just midsommar! Rätt ocharmigt om man ska vara ärligt, vad ligger nöjet i att vara så mätt att du mår illa, att tänka tillbaka på frossan & få en mental bild av sig själv som en amerikansk lastbilschafför (jo för de äter som om det inte fanns någon morgondag)? So what to do?

1) Om du måste trycka - satsa på mat med få kalorier. Protein & fiber-rika grönsaker, frukter & fullkornsprodukter. Mer näringsämnen & vitaminer med en mindre mängd kalorier.

2) Försök undvika bufféer (inte så lätt idag kanske) & restauranger där man satsar mer på kvantitet än kvalitet. Äter du hemma, använd dina minsta tallrikar. Det låter kanske dumt, men det är förvåningsvärt lätt att lura sig själv på det sättet!

3) SAKTA ned när du äter - ta dig tid att andas mellan tuggorna. Du har inte suttit strandad på en liten antartisk kobbe det senaste halvåret & levt på pingviner, du kan äta som en normal människa & inte en utsvulten dingo. Viktigast här - "förladda" INTE! Förladdning är alltså när man, samtidigt som man fortfarande tuggar på föregående laddning redan har en ny skopa mat på väg upp igen. Så lägg ner gaffeln/skeden mellan tuggorna & försök vara lite mer uppmärksam på hur du äter.

Kommentarer
Postat av: Marianne

Hej!



Jag har följt din blogg i ett par månader och älskar den! Och det är ju alltid spännande med inlägg om kost och näring. Jag har försökt med något LCHF liknande i nästan ett halvår nu men måste tyvärr säga att det inte alls funkar för mig-man blir bara så extremt sugen på alla möjliga kolhydrater när man inte får äta dem. Nu har jag börjat äta havregryn och frukt igen, men är fortfarande ganska skeptisk mot potatis och annat stärkelse.

2011-06-25 @ 13:03:45
Postat av: Ida

Tack, vad glad jag blev nu! Alltid roligt med feedback, så om det är något speciellt du vill att jag ska skriva om så lämna en kommentar när som.



Vad gäller LCHF - det är ju så individuellt från person till persom hur man fungerar & känner du ett sug efter kolhydrater så kanske du ska köra något mer GI-inspirerat. Analyserar man min diet är så är den nog mest influerad av paleodieten men med inslag av LCHF & GI. Jag äter till exempel nästan aldrig bröd, men tycker att det är helt underbart gott med skivad banan & kall mjölk. Så helt klart en mix. :) För mig är det viktigaste att jag äter BRA mat som gör mig gott.

2011-06-25 @ 17:14:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0