Matkonsumtion...

Hamnade i en diskussion om hållbar utveckling igår. Väldigt intressant men även skrämmande. För man kan tjata hur mycket man vill om KOLDIOXID & hur farligt det är. Men se på läget, koldioxiden är inte vårt största problem - det är mängden människor som är det stora problemet. Kina insåg detta redan på 50-talet & satsade på en-barns principen. Nu kan man tycka precis hur illa man vill om den, om man fokuserar på individen, men sett till det stora hela så ska vi alla vara grymt tacksamma för att de tog sitt ansvar för kollektivet. För tänk efter, vi fiskar ur haven, åkrarna ger mindre avkastning - vart ska all mat komma för att föda dessa 6 miljarder? För att inte tala om när vi blir 9, 12 eller 15 miljarder... Den tanken skrämmer mig, för jag är absolut säker på att det är där storskaliga krig om land kommer att komma in i bilden igen. Indien & Kina köper redan upp mark i afrika för att kunna hantera matbehovet. Varför kan de göra det då? Jo för att afrikas befolkning dör i AIDS... smidigt för övriga världen = ingen befolkningsexplosion där + mark till förfogande. Folkmord i syfte att mätta andra nationers magar?

Oändligt komplicerat & känsligt koncept som jag tror att de flesta är helt lyckligt ovetande om & även om man har det här i bakhuvudet - vad kan man själv göra? Sluta föda barn & bara leva på vad man själv kan odla i trädgården? Jag har absolut inga svar på det, men försöker vara lite mer medveten i min matkonsumption. I Sverige är mer än hälften av den mat som slängs fortfarande ätlig. Helt sanslöst enligt mig. Jag äter saker & ting tills de i princip kryper bort till sopkorgen på egen hand. Inte riktigt så illa kanske, men jag är betydligt mer restrektiv till att slänga mat än vad Paul är. Så fort ett blåbär i hans lilla plastbytta med frukostbär börjar se lite rynkigt ut ser jag hur Paul bara dyker ned på dettta enda lilla bär som ett BEVIS på att det nu är förenat med livsfara att pula i sig ett enda ynka bär till. Så naturligtvis åker allt i sopkorgen. Det känns inte helt rätt för mig, så har jag tid på morgonen går jag igenom blåbären & hallonen & plockar bort de som ser sorgligast ut. Tänker att vi får ett gladare hushåll på det sättet, jag slipper titta på slöseriet & Paul får glatt äta frukost varje morgon utan att behöva sucka över flingornas blåbärslöshet.

Kommentarer
Postat av: ma

Vilka svindlande perspektiv på en fråga, som inrymmer både en varelses korta stund på jorden kontra livets evighet: To be or not to be?

2011-03-29 @ 21:19:33
Postat av: Ida

Ja det är en fråga som är väldigt omfattande. Samtidigt är det något som ligger väldigt lågt på den politiska agendan. Att förespråka restrektivitet när det gäller reproduktion är ju inte så där jättepopulärt. Samtidigt kommer det att bli nödvändigt, det går inte att ha en okontrollerad tillväxt - då kraschar systemet...

2011-03-30 @ 03:55:08
Postat av: Jo

Kul att du tar upp den här frågan kära vän, speciellt nu när jag är på FAO (FN:s livsmedels- och jordbrukorganisation) som jobbar med just hur vi ska mätta världen. Den ironiska är att 1 miljard människor lever med kronisk hunger medan 1 miljard är överviktiga. Problemet är inte att det inte finns mat så att det räcker, utan att det är feldistribuerat.

2011-04-02 @ 00:22:33
Postat av: Ida

Ja fast om det blir "rättdistribuerat" - vad händer då? De 6 miljarder som redan finns på jorden tär något oerhört på de resurser som finns. Naturligtvis inte så att vi utsätter jorden, eller biologiskt liv som helhet, för fara (det vet vi båda som geologer) med som art ligger vi risigt till om vi får en befolkningsboom. Frågan är bara vad man ska göra åt det, sterilisering efter barn två?

2011-04-02 @ 08:27:34
Postat av: Jo

Med mat kommer ork, när man orkar mer kan man studera, med utbildning kommer färre barn. Man får se på det på lång sikt =)

2011-04-02 @ 10:30:37
Postat av: Ida

Fast sedan är ju fördelningen av barn & äldre också ett problem. Om vi blir fler för att vi i snitt blir äldre så kan man ju fråga sig hur mycket utbildning som man lyckas klämmas in där & hur tungt den väger mot tex tradition & religion? Plus, om alla ska utbilda sig - hur producerar vi då maten... Fler storskaliga jordbruk med fokus endast på en typ av gröda?

2011-04-02 @ 16:17:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0