Gnällgänget...

Somnade halvvägs genom Avatar igårkväll & sov nästan 10 timmar - så jag kände mig lite piggare i huvudet när jag vaknade i morse. Om än något mer täpt, sinusinfektionen ger sig inte så lätt. Paul däremot vaknade som världens vrak & på alldeles fel sida av sängen. Antar att det lätt blir så om man har haft så mycket feberfrossa under natten att man fått sova på handdukarna från badrummet... Vi är alltså ett rätt slaget gäng här idag, frukosten intogs under snuvig halvtystnad, enbart avbruten av Pauls besvikna utrop när han insåg att köttbullarna inte var i närheten av farmors. Surprise, surprise.
Nej usch. Jag inser ju att jag är typ tidernas gnällbloggare just nu, men det känns lite tungt att vi åker hem redan imorgon & typ HELA vistelsen tillbringats med olika krämpor för en eller oss båda. Känns lite som om vi bara behöver pricka in lite ryggskott för att göra samlingen komplett. Suck... Nej, måste försöka rycka upp mig nu - om än bara för att leta reda på ett apotek som är öppet så att Paul kan få lite alvedon. Ja, & så ska ju Josefin & jag titta på Gretaklänningar också. Har ju bara idag på mig att göra det (& sen grunda bröllopsklänningsbeslutet på hur de känns) så det spelar liksom ingen roll att jag inte känner mig speciellt på att prova kläder. It is now or never, så bara att bita ihop & klämma in julfläsket i svensk couture!

Men här var det livat!

Jäklar i min lilla låda vad vi gör huvudstaden!!!
Eller så gick vi & åt middag på den restaurang som låg närmast hotellet & Paul petade i sig typ två tuggor & såg allmänt feberimmig ut tills dess alvedonen kickade in. Nu roar vi oss med te & råttfällan. Jag har vunnit samtliga omgångar så här långt - absolut en fördel med att spela mot någon som inte är helt 100% frisk!

Pauls julklapp...

Paul & jag brukar försöka få till åtminstonde en "experience" klapp var till varandra varje år - prylar har man ju liksom nog av medan man aldrig kan få nog av upplevelser! I år blev det alltså julbordskryssning för Pauls del. Bordade S/S Stockholm vid tolvsnåret & surrade ut till Vaxholm en vända. Vi var väl rätt slitna hjältar båda två, men med en flaska sauvignon blanc att dela på så var det helt klart en himla trevlig liten nöjestripp!
Julmaten var också över förväntan god, även om det inte var i närheten av farmors mat, men det hade vi inte heller räknat med. Hade den varit bättre hade jag nog dött av chock innan Strandvägen ens lämnats ur sikte.
Utsikten var också himla fin, även fast det var en väldigt grå dag.
Slutsatsen blev att vi nog måste åka ut på brunchkryssning nästa gång vi är i Stockholm på sommaren - vill se alla små kobbar & skär i sommargrönska!

Not so tempted...

Happ, Paul & jag har tagit oss till Stockholm under morgonen & checkat in på Freys. Jag mår rätt bra, medan Paul har tagit över hela min förkylning från julen. Kan man få re-fund på den här resan månne? Anyway, Paul har stått under duschen en halvtimme & rensat bihålorna - så nu hoppas jag vi är redo för att dra ut på kyssning i skärgården. Brunchkryssning med julbord... Så här efter tidernas mest stillasittande jul någonsin så känns det ju så frestande att åka ut på tre timmars prinskorvspressande. Känner att jag kanske skulle ha försökt komma på en bättre julklapp åt Paul istället, typ en motionscykel.

Playing with Sharks & a Best Man!

Vi har haft en heldag med Victoria, Fredrik & Elsa idag. Gått på liten promenad, druckit glögg, lekt "akta oss för hajar", spelat hundspelet (2 gånger) & maskspelet (3), ätit beef bourguignon till middag, tittat på Brave & så har Paul frågat Fredrik om han kan vara best man på bröllopet. Tack & lov svarade Fredrik ja, så nu är vi väldigt glada över att det är ordnat! Ännu en pusselbit som fallit på plats, det börjar ta sig banne mig! Jippie!

Me and the Snow...

Jag som hade sett fram emot snö så HIMLA mycket kände mig ju lite lagom deppig över att behöva lämna det här...
Fast så kom vi till Stockholm & upptäckte att det fortfarande var vit fin jul här, så då kändes det lite bättre & nu läste jag precis ett mail från de som bor hos oss i jul & där damp det helt plötsligt ner 30 cm snö på en gång. Så nu känns det liiiite lättare att tänka på att flyget går tillbaka på tisdag. Bara lite bättre, men det är bättre än inget alls.

In Stockholm...

Fy vilken ångest jag hade tidigare idag, med feber, bihåleinflammation & ont i ett öra så kändes det inte så där optimalt att borda ett plan. Har en gång flygit med en liknande förkylning & då sprängde det så i mina öron att jag satt & grät i min halsduk hela vägen mellan Stockholm & Malmö. Så jag bordade SK2034 med bävan, slog mig ner & sen inträffade ett smärre mirakel. Min näsa slutade producera snor. Bara så där PANG! Jag som gått igenom cirkus 15 nästdukspaket sedan den 25e & minst ett bara tidigare under dagen... Total lycka! Jag säger inte att jag blev så där tvärfrisk, men att kunnas andas fritt bara för ett par timmar har varit helt fantastiskt!
 
Nu är vi i Nykvarn hos Fredrik & Victoria, har ätit polarbröd, druckit te & pratat en hel massa. Är ju ett halvår sen de flyttade från Toronto - så det är så himla kul att ses igen. Längtar tills imorgon då Elsa vaknar så att vi kan få ge henne en kram!

Pip...

Jaa... Jag önskar ju att jag hade kunnat skriva att bloggfrånvaron berott på att jag blev superfrisk & har haft en helt fantastisk jul. Så är dock inte fallet, dessvärre. Jag har varit så himla sjuk. Helt patetiskt. Har bara legat i soffan under en filt & snutit ut mitt huvud. Feber, rinnande ögon, hosta... you name it. Alla andra har varit sociala, jag har sovit eftermiddagslur. Idag flyger vi till Stockholm & jag har typ två saker som jag måste göra på stan men noll ork. Känner mig helt urlakad & bara så himla ledsen för att jag inte orkat alls den här julen. Jag som sett fram & längtat så mycket efter att få komma hem...

Not to plan...

Nu hade jag ju planerat att lägga upp bilder på oss på snöskor, snöbollskrig & allehanda familjeaktiviteter, men icke. Moi ligger nämligen nedbäddad i soffan med grym bihåleinflammation & är så där lagom rolig. Tillför ungefär lika mycket energi till julfirandet som en säck mjöl. Alla andra dricker glögg, skottar & hoppar från taket & spelar fia med knuff med sån inlevelse så att de skriker unisont... Jag, jag har använt upp två förpackningar näsdukar & sovit två timmar mellan klockan tio & lunch - då jag orkade äta en apelsin. Om jag känner mig lite bitter? Jo men kanske en smula.

Julotta med familjen...

Enligt tradition så bråkar vi alltid om vi SKA eller INTE SKA gå på julotta - vilket typ alltid slutar med att Paul & jag går med farmor tillsammas med en något trulig pappa. Samma upplägg det här året & vi fyra sitter trötta i bilen på väg till kyrkan. Farmor hade väl lite mer feeling än oss andra, så någon minut in på bilfärden börjar det hummas & nynnas i baksätet. Varpå pappa suckar & säger "Men är det inte lite väl tidigt för att du också ska sjunga med tanke på vad komma skall". Lätt dagens roligaste kommentar så här långt - kyrkokören i byn är nämligen inte alltid så där jättebehaglig att lyssna på. 

Perfect Christmas...

Lyckan i att få åka upp till farmor på alldeles stilla vintervackra vägar...
Så mycket snö, renar & ännu mera snö. Vanligtvis är väl tre timmar i bilen ingen sån där jättehöjdare, men på norrlandsvägar med julmusik, allsång & 20 frågor så var jag bara helt genomglad. & så kom vi till resans mål... Älvsbyn & farmor!
Som välkomnade i det traditionella julförklädet - då känns det att man är HEMMA! Fina farmor hade som vanligt gjort iordning allt, så det var bara att sätta sig vid dukat bord - med allt som man kan tänka sig. Åt gravlax tills det kändes som om jag skulle hamna i gravlaxkoma. Sen fortsatte jag med laxmoussen innan det blev dags för Kalle, promenad & så julklappsutdelning. I år var första året som mamma yttrat de där ödesmättade orden "vi drar ner på julklapparna i år, vi är ju vuxna allihopa" - så jag hade fasat lite. Helt i onödan kan ju tilläggas...
Tomten vs mamma: 1-0!

Kanske inte ultimata starten...

Jag har ju funderat rätt länge på den här julen: längtat, väntat, planerat... Ingenstanns i de här planerna figurerade dock morgonens lilla incident. Klev nämligen upp med täppta bihålor, så jag beslutade mig för att ett bastubad var en god idé. Sagt & gjort, på med bastun medan jag ensam åt frukost i morgonmörkret & så ner i bastun. Där jag satt i säkert fem minuter innan Annas pappa travade in. Jag hade ljugit om jag sagt att det var mitt livs pinsammaste ögonblick, men samtidigt var det väl inte heller den ultimata starten på dagen att försöka skylla sig bakom en sodokutidning... Men, men, jag kommer väl över det med!

Birdie NamNam Dinner!

Så det blev ju kanadensisk julmiddag den 23e istället för den 25e - men det gjorde liksom inte så mycket. Inte när man har 4.5 kilo kalkon på bordet, massa brysselkål, sötpotatis & rödkål + vin!
Så himla gott! Fast... inte lika gott som svenskt julbord. Lite knasigt att man kan trycka i sig en hel jättemiddag & ändå sitta & tänka drömmande på köttbullar & lax efter sista tuggan. Men farmors julmat - det finns helt enkelt inget som är så gott som det.

Det börjar närma sig...

Oh vad nära vi är julafton nu! Pappa har hämtat upp min lillebror Magnus med hans flickvän Anna från Umeå - så jag är superlycklig. Jul utan lillebror suger stenhårt. Extra kul är att Annas pappa dessutom flygit in från Schweiz, så i år blir det STOR jul för första gången på väldigt länge. Vi smygstart faktiskt redan firandet nu ikväll med kalkonmiddag. Ursprungstanken var att servera kalkonen den 25e, för att Paul skulle få lite kanadensisk jul, men så blev pappa stressad av mängden pryttlar att pressa in i bilen... så nu blir det så här istället. Inte helt traditionellt, men bättre än inget tänker jag. Dessvärre har jag i skrivandets stund druckit så mycket julmust att tanken på en hel kalkonmiddag känns så där...

Saffransbullar...

Gissa om jag mös igår...
Mamma & jag bakade igår - 40 lussebullar fick vi ihop & jag var bara så himla lycklig! Kan inte minnas senast jag bakade med jäst & det LYCKADES! Det var som magi att se hur allt jäste & bubblade & svälde över kanten. Paul fick också testa att svänga ihop sin första lussekatt, måste ju försvenska honom så gott det bara går nu när han är här! :)

23 December!

Bara för att jag är hemma så kan man ju inte helt lägga av med mat & pyssel! Nope, här har redan hunnits baka en hel del! Min mamma är ett stort fan av fikon, så jag kokade ihop en liten fikonsylt åt henne. Väldigt gott till små scones, till yoghurt eller som kakfyllning!
Koka upp 80 ml apelsinjuice i en kastrull & tillsätt 80 ml frysta hallon. Hacka torkade fikon i små bitar, du behöver ungefär 3 msk. Koka allt i cirka 7 minuter, använd sedan en handmixer för att mixa blandningen slät. Låt svalna & skopa sedan upp i en liten burk.

Jullycka...

Tjoho! Det behövs inte mycket för att göra mig glad här hemma. Vi har just fikat & mamma ställde ut VÖRTBRÖD på bordet. Fy fasiken vilken liten lyckospasm det skickade genom kroppen. Vörtbröd med västerbottensost & julskinka på - smakar så mycket jul! Åt under helt andräktig tystnad. Manna för själen!

Överlevde!

Resan Toronto-New York var bara total ångest. Dels pga min vanliga dos flygrädsla, men också väldigt mycket tack vare vår totalt galna stolsgranne som bara "Flygrädd! Åh, men vad kul - då ska jag berätta varenda vidrig flyghistoria jag kan komma på!". Det hjälpte inte att Paul till & med sa åt honom... så när vi slutligen klev ut på Newark förkunnade vi unisont VIN. En flaska senare hade jag återfått lite balans i tillvaron & flyget över Atlanten gick helt ok, trots rätt mycket turbulens. Sen var det vänta på Arlanda i tre timmar & så landade vi tillslut i Umeå efter 18 timmars resande. Började med fika hos lillebror & hans flickvän Anna - himla kul, eftersom de tagit över hela mitt Lundabohag. NOSTALGI på att kliva in i den lägenheten. Väl hemma i Lycksele blev det kattkramande, vinterpromenad i massor av snö & så pappas älggryta till middag. Om jag är nöjd? Jo, något helt väldiga!

22 December!

Trött på knäck? Testa solrosfrö "brittle"! Världens enklaste godis, även om man får passa sig noga så att man inte bränner sig!
Smörj en plåt med smör & ställ åt sidan. Mät upp cirka 150g solrosfrön i en bunke. Tillsätt 0.5-1 msk rivet apelsinskal, 1.5 tsk osaltat smör & 0.25 tsk salt - ställ åt sidan. Mät upp 250 g socker i en kastrull & häll på 80 ml vatten. Värm på låg värme, under konstant omrörning, tills sockret helt löst sig. Höj sedan värmen så att blandningen börjar stormkoka. I fall att det bildas sockerkristaller kring kanten på kastrullen kan du använda en liten pensel doppad i vatten för att få bort dem. Koka i cirka 10 minuter tills sockerlösningen blivit gyllende i färgen. Rör ner solrosmixen i sirapen. Bred snabbt ut blandningen på den smorda plåten & tryck ut så att den blir tunn. Låt stela minst 30 minuter, bryt sedan i tunna bitar & servera.

21 December!

I fall att ni är bortbjudna på en sista glöggskiva & inte riktigt vet vad ni ska ta med er... skippa aladdinasken! Åtminstonde om ni är bortbjudna till någon som ni vet är dålig på att baka. Här i Canada kan typ nästan ingen baka, så allt som är en hjälp på traven blir enormt populärt. Enklaste presenten är att göra en sats pepparkaksdeg, trycka ner den i en fin burk & så skriva bakinstruktioner på en liten lapp som man knyter fast på burken. Extra bonus - inkludera en pepparkaksform eller två...

Men ångest...

Åh herrejävlar så jobbigt det är just nu. Halvvägs till flygplatsen kom jag på att jag glömt min lyckoamulett hemma, farfars vigselring. Fanns inte tid att vända tillbaka, så det var bara att försöka acceptera att det här blir första flyget på mer än fem år som jag flyger utan den.Det går sådär... Började gråta i taxin & nu sitter jag här med MASSIV dödsångest. Det känns ärligt talat som om det är kört & att det är mitt fel.

Så redo!

I natt har jag vaknat säkert fem gånger & bara "AAAAHHHH vi har försovit oss, vi kommer att missa flyget!" - bara för att inse att klockan varit typ halv fem. Det vill säga, så tidigt att inte ens Mammut orkar lyfta på huvudet & titta trött på mig.
 
Nu är klockan i alla fall lite efter sju, jag har ätit frukost & sitter & funderar igenom vad min första åtgärd ska bli. Tror att de får bli den spännande aktiviteten "Dra ur & tvätta våra sängkläder så att de är rena för de som ska bo här". MINDRE ÄN TRE TIMMAR KVAR - sen påbörjar vi etapp 1 mot att få komma hem!

20 December!

Oki, vit jul & allt det där... HA! Inte så länge jag inte har barn! Eller, revise - inte så länge jag tvingas flyga varje jul! För er som bara känner för en trevlig drink (istället för att dämpa flygångest):
1 flaska bubbel, 125 ml contreau eller triple sec samt 500 ml tranbärsjuice. Allt VÄLDIGT VÄLDIGT kallt. Känn hur julfriden infinner sig! 

Sista kvällen...

Som jag har längtat till detta ögonblick, sista kvällen här på nästan 2 veckor. Jag är så lycklig! Väntar just nu på att Paul ska komma innanför dörren med hämtsushi - sen blir det bubbel för att fira att vi nu är klara att åka hem till Sverige! ÄNTLIGEN! Det må vara nystädat & mysigt här inne i huset med julmusik & tända ljus (tack farmor för de fina Iittala lyktorna i kalendern, vi älskar dem & jo, jag menar Paul också. Han tyckte att de var så fina att han frågade om vi inte kunde köpa ett liknande par till hans föräldrar i julklapp)...
men ute är det noll julstämning. Gick förbi en trädgård igår där penséerna fortfarande blommade! Men snart så, snart blir det JUL OVER LOAD! 

Saknad...

Imorgon vid den här tiden så är vi på Newark, sitter & sippar sauvignon blanc & tittar ut över New York. En etapp avklarad mot målet - anlända i en hel bit på Umeå flygplats för julmys deluxe. Jag längtar till sverige något helt tokigt, samtidigt...
Känner redan nu saknaden efter Mammut & apan. Önskar att vi kunnat smuggla med oss de små trollen hem, så att de också hade fått fira jul med familjen.

19 December!

Det här kanske bara är jag, men varje år när de där mandarinlådorna kommer ut blir jag helt tossig & tvingar med oss en hem. Sen äter Paul en mandarin & faller därefter tillbaka på kakor... vilket innebär att det är upp till mig att äta alla 42 mandariner. Lite jobbigt eftersom jag i regel tröttnar efter 5-6. Så, vad göra med resten? Julig sallad är mitt förslag!
För 4 portioner:
 
Sprid ut cirka 150 g bladspenat på en stor tallrik. Lägg på 4-5 mandariner skivade i tunna skivor & 1-2 mogna avokados. Blanda ihop en dressing bestående av 1.5 msk citronsaft, salt, peppar, 2 msk honung, 4 msk olivolja & 1-2 msk hackad rödlök. Häll dressingen över salladen & toppa med färsk mint. 

Exakt hur mycket jag kommer att sakna Kanada i jul?

0%
Jag har liksom inte ord... hur tänker man när man dekorerar huset på det här sättet?!

Turbulent...

Det har hänt mycket de senaste dagarna, därav det något torftiga bloggandet. Sammanfattningsvis kan vi väl säga att det har varit mycket turbulent. Nu längtar jag efter en enda sak, att få åka ut till Pearson med Paul på torsdag & flyga till familjen - hem! Jag behöver sverige, hem & jul så mycket just nu att det värker i kroppen. Ska bli så underbart skönt att få komma bort ett par dagar, fly verkligeheten & bara tanka energi innan jag tacklar 2013.
 
Önskar bara att jag inte vore så jäkla rädd för att flyga... för den ångesten dök upp i förgår. Så märklig känsla att LÄNGTA efter att få komma hem, samtidigt som jag är livrädd. Hade jag fått ändra en enda fundamental sak med mig själv så hade det lätt blivit utraderad flygrädsla.

18 December!

Hemma har ju potatis en självskriven plats på julbordet, här upptas den platsen av sötpotatis. Som jag är ett stort fan av - så himla gott! I grytor, tillsammans med fläskkött, fisk, kyckling... Det passar till allt. Här är ett av mina favortisätt att laga sötpotatis på under den här tiden av året.
För 4 personer:
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva 3 sötpotatisar i tunna skivor & sprid ut dem på en smord plåt. Stoppa in dem i ugnen medan du gör en glasyr för smaksättning. Blanda 1 dl lönnsirap med 3 msk rom i en liten kastrull. Koka upp & tillsätt 2 msk smör. Blanda ner 1 krm var av kanel, muskotnöt & malen ingefära. Ta ut plåten med sötpotatisen & ös över ett par msk glasyr - upprepa detta var femte minut tills dess att sötpotatisen är mjuk (efter 20-30 minuter). Servera tillsammans med färsk mint.

Massiv insats...

Jag har ju inga direkta bevis för följande tes - men jag tror att det i väldigt många hem ser ut på följande sätt: huset är försett med en källare, i källaren är det KAOS. Det ser ut som om någon sprängt en loppmarknad. Källaren blir med andra ord ett område som man helst inte tänker på. Någon gång då & då drabbas man av sinnesförvirring & försöker ta itu med det hela, men mar ger upp någonstans halvvägs eftersom det känns övermäktigt att ta itu med alla de där prylarna. Speciellt som plåttret inte ens är ens eget, nej - det är ens MANS prylar som står staplade upp till taket. Så man tjatar på sagda man & hoppas att källaren på något vänster ska förvandlas till en mirakulöst pryttelfrizon så att man kan få plats med hemmateater eller kanske minibastu... & så går åren. Tills man av någon oklar anledning helt plötsligt måste använda källaren. Det kan vara en släkting som flyttar in på obestämd tid, en tonåring som vill ha en egen lya... listan kan göras lång & i vilket fall så sitter man ändå där med skägget i brevlådan. För oss fastnade skägget ända upp till hårsäckarna eftersom familjen som ska bo här i jul vill använda källaren som sovrum till pappan & 4-åringen i familjen. Paul & jag förklarade att det skulle gå UTMÄRKT med helt gälla röster & sen dess har vi paniskt försökt få iordning där nere. Igårkväll städade vi cirkus 4 timmar på raken & nu... nu ser det ut så här:
Men TADA! En fungerande säng (fraktade ju hit madrassen från stugan förra helgen) & till & med sängbord (ett par gamla högtalare...men nu ska vi inte vara så petiga)! Har fortfarande tvättstugan & badrummet där nere att tampas med, men när vi spanade ut över källaren igår var vi så stolta att vi var tvugna att göra en knuckle bump!

17 December!

Här är den perfekta efterrätten när man ätit så mycket julmat att man knappt kan knäppa byxorna!
Verkligen världens enklaste fruktsallad, bara skala & skär en apelsin i tunna skivor. Blanda med hackade fikon, granatfruktskärnor & kanel.

Nya tag!

Oki, då kör vi julklapps-shopping sista rycket! Vill ha ALLT avklarat idag så att vi kan börja packa väskorna & inte behöva stressa runt över mer presenter. Är så få dagar kvar tills dess att vi åker att det hade varit skönt att kunna fokusera enbart på att fixa med huset & tvätta kläder. Inte som för ett par jular sen när Paul var ute & handlade julklappar tills 30 minuter innan taxin dök upp för att ta oss till flygplatsen. Herreje vad vi stressade då! Faktum är att jag packade typ alla Pauls saker för hela resan över eftersom han inte hann. När han kom hem där, en halvtimme innan vi skulle åka, räckte jag över en lista där jag skrivit upp allt jag packat & så fick han checka så att jag packat en rimlig mängd byxor, sockor & kalsonger... :)

16 December!

Eftersom jag växte upp i norrland var kål inte något vi serverade till jul, men så flyttade jag till skåne & blev medveten om den kålkultur som faktiskt existerar under den här tiden på året. Efter flytten hit insåg jag dessutom att brysselkål av vissa ses som det ultimata julbordstillbehöret. Så idag kör vi på en av mina brysselkålsfavoriter!
För 4-5 portioner
 
Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull & tillsätt sedan cirka 600 g brysselkål. Koka i 8 minuter, häll kålen i ett durkslag & låt det rinna av. Smält 40 g smör i kastrullen, tillsätt 2 tsk rivet citronskal, peppar & brysselkålen. Stek i 5 minuter. Blanda med rostade hasselnötter (5 min i 200 grader).
 

What we did today...

Herregud vad vi shoppat idag! Fick mer än hälften av alla julklappar avbockade från listan - vilket tog oss cirka ÅTTA timmar av runtkörande. På slutet var jag så där trött att jag bara ville kollapsa i parfymavdelningen på The Hudson Bay Company. Släpade oss in i avdelningen där de har alla fina HDC signaturprylar & Paul bara "men pälshatt Ida, kan du prova?!". Så jag var snäll flickvän & lät honom trycka ner en halv kvadratmeter päls på mitt huvud. Paul dog av skratt...
& bara "DEN KÖPER VI!". Kikade in i pälsen & frustade till lite... $700 gick kalaset lös på. Alltså, nästan 5000 kronor. Eh, känns ju som om jag kommer att klara mig utmärkt med de mössor jag redan har! :)

Wedding Outfits?

Nejmen... vi kanske måste skeppa över Mammut & Digby till bröllopet i alla fall! I mean, tänk er de båda i var sin liten frack!
Jag tvivlar lite på att vi kan få dem att bära ringarna... men what ever - det kommer att finnas människor på bröllopet som bara är där för att vi tycker om dem - fluffisarna behöver ingen annan funktion annat än att vara söta!

Jello-shots...

Att man äter Jell-O i nordamerika har man ju vetat sen man var gammal nog att se på TV. Innan jag flyttade till Toronto hade jag dock aldrig sett produkten på riktigt. Sen kom jag hit & ställdes inför hyllmeter av Jell-O pulver i affären. Hyllmeter som jag alltid knatat förbi, har liksom inte känt något direkt behov av att äta dallrig gelé med artificiell fruktsmak. Tills igår - Meghas 30årsfest... Helt plötsligt så fick jag en liten bricka i handen med små dallriga klumpar i minimuffinsformar. Kikade skeptiskt ner på det gröna & det röda & frågade Paul "What´s this?". Dessvärre valde jag att yttra dessa ord precis som det blev tyst mellan två låtar. Plötsligt stod 20 pers & kikade på mig med gapande munnar. Kulturchocken i rummet var total. Paul informerade mig om att det var Jell-O & sen kom en hel störtflod av "YOU´VE NEVER HAD IT BEFORE?! YOU HAVE TO TRY!!!". Så jag tänkte "va fan, kör väl en då" & plockade upp en dallrig grön klump. Att ta en liten tugga från den var tydligen inte socialt acceptabelt, det hela skulle sväljas ner på en gång - så det gjorde jag & allt höll på att komma upp igen. Fy sjutton så äckligt! Konsistensen... allt det översöta & så det faktum att Megha naturligtvis spetsat den med gin. Det var utan tvekan bland det äckligaste jag någonsin satt i mig. Så Jell-O shots, första & enda gången.

15 December!

Mindre än tio dagar kvar till jul - så förr eller senare gäller det att börja slå in paket. Vill man lägga ner lite tid på att få dem mer festliga så har jag ett tips!
Börja med att klippa ut cirklar i tex filt-tyg. Tryck ett litet hål i varje cirkel & säkra alla lager med en brads/änglaben. Fäst på paketet.
För en mer "blommig" look så kan du klippa små jack hela vägen runt cirkeln.

Saknar ord...

Idag är sån där dag då jag känner mig totalt dränerad på energi. Jag vill liksom bara att det ska bli en ny dag så att jag kan börja om på ny kula. Slippa tjaffs & allsköns irritationsmoment. Fast i väntan på en ny dag så kan jag nöja mig med att jobbdagen ska ta slut så att Paul kommer hem, krambehovet idag är stort.

Cupcakes, the Holiday Version!

Jag hade ju egentligen levererat min sista cupcake batch till Pauls jobb... men så pratade jag med en av de två delägarna igår & bestämde mig på stående fot att det måste bli en sats till eftersom han sa "You know, I've only had your cupcakes once as I live in California - but wow, that was amazing". Så jag klev upp strax efter 6 nu imorse & gjorde en holiday edition! Hade kvar lite egg nog, så jag använde det istället för mjölk & så bytte jag ut hälften av vanijextraktet mot spiced rum
Samma sak med icingen - i med egg nog & så lite rom!
Pudrade sist över lite kanel & stack ner en kvartad kanelstång. Enkelt men ändå juligt!

14 December!

I fall att ni råkar koka lite för mycket risgrynsgröt har jag ett toppentips - risgrynskaka!
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda 3 dl risgrynsgröt med 3 ägg, 0.75 dl torkade tranbär samt 2 msk socker & 1 krm kanel. Tillsätt 1 stort äpple hackat i små bitar samt 0.5 dl hackad, rostad, mandel. Sprid ut blandningen i en ugnssäker form på 20x20 cm. Blanda sedan 0.75 dl havregryn med 2 msk sirap & klicka ut blandningen över risgrynssmeten. Grädda i 25 minuter.

A nice Christmas party...

Kom precis tillbaka från julfest med Paul jobb - en helt enormt trevlig julfest. Raka motsatsen till hur det är på mitt jobb. Satt & njöt av atmosfären - alla glada människor som kramade om varandra, önskade god jul, kom med små presenter... Atmosfären var helt fantastisk, nog för att göra mig avundsjuk. Men, men... det är bara att tänka på att allt som är jobbigt gör en starkare. Härdat stål, det är så jag ser på mig själv den dag jag flyttar från det här landet.

Inte bara vi som gillar kalendern...

Höjdpunkten på dagen nu så här innan jul är ju lätt när vi öppnar farmors paketkalender. Sån lyx att ha ett alldeles litet eget paket varje dag att se fram emot! Igårkväll slog vi oss ner i soffan för filtmys & klappöppnande. Själv fick jag öppna mitt paket i fred, men Paul fick tampas lite med Mammut som inte förstod att det var Pauls paket, inte hans.
Det yttrades väldigt många "Men Mumin, my package!" & alla ignorerades stenhårt. Små katter + kartong = true love.

Lucia...

& Sverige-saknaden idag på en skala från 1-10? Nejmen jag får nog dra till med en 8:a i alla fall. Inte många gånger jag älskade att vara i skolans gymnastiksal som barn, men på lucia... åh, då kunde man känna magin i luften. De första svaga tonerna från tåget när det började närma sig, mörkret, förväntan... så ljuset i trappen på väg upp mot den väntande församlingen. Så kom de in & hela världen saktade ner till en andaktsfull bubbla av vita frasande särkar, sockklädda fötter mot plastgolv & så de där sångerna som man hört så många gånger förut att de slår an en speciell nerv i själen. Den där nerven som får det att rysa efter ryggen & gör så att man börjar gråta.

Att bli tvingad till något...

Jag har ju skrivit lite om en konflikt jag har tidigare, att jag råkat i luven med någon. Nu har den här personen skickat mig & andra som är nära oss båda ett mail där konflikten luftas fritt. Det hela är skrivet i ett försök att få oss att försonas & det finns ett stråk av ursäkt i texten. Något som det i sig inte är något fel i. Det som jag har svårt för är att det nu förväntas en motprestation från mitt håll. Inte bara av den här personen, men även de som bifogades på det där mailet. Jag kan inte bara ignorera det som jag gjorde med den förra trevaren & det känns ärligt talat något småjobbigt. Att bli tvingad in i en försoning känns lite som när man var liten & hamnade i bråk i skolan & fröken sen tvingade en att säga "förlåt" till varandra fastän man inte kände den MINSTA ånger i kroppen & allra värst, att det där förlåtet var jämnställt med att "allt var glömt & förlåtet". Jag kommer från en lång linje av personer som har väldigt svårt att ta en oförätt & som inte pallar det där "nu kramas vi så är allt bra"... så det här får det bara att krypa i kroppen på mig. Vill skriva tillbaka & svara precis så som jag känner, men det kommer att vara som att kasta 2 kilo magnesium på elden - så det känns inte som en lösning. Vilket lämnar mig helt vilsen. Hur i helsike svarar man på ett "nu ska vi vara vänner mail" när man på ett personligt plan inte vill försonas men man känner sig tvingad av sin omgivning?

13 December!

Fina Lucia är här! En av de högtider som jag verkligen saknar här i Canada. Saknar att få vakna upp tidigt på morgonen, tassa upp med täcket under armen, slå på TVn & förtrollas av alla ljusen. Måste erkänna att när Svenska skolans luciatåg tågar genom hela julmarknaden den sista dagen vi håller den... då börjar jag alltid gråta. Det är så mycket nostalgi i de där sångerna, så otroligt många minnen! I vår skola firade vi alltid med varm choklad, lussekatt & pepparkaka - men pepparkakor har jag ju redan bakat & lussekatter går inte eftersom jag & jäst inte fungerar ihop i detta landet. Så det fick bli något helt annat för att fira denna dag, ett gäng små godisbitar!
Smält 400 g valfri choklad i en kastrull tillsammans med 1-2 msk smör & 400 ml kondenserad mjölk. Tag kastrullen från plattan & tillsätt cirka 5 dl nötter av valfri sort samt ungefär 1 liter mini-marshmallows. Jag skopade sen upp blandningen i små formar, men det går också att trycka ner det i en form klädd med bakplåtspaper. I det senare fallet så behöver massan stelna cirka 2 timmar i kylen innan du skär den i bitar. 

& på tal om farmor!

Förresten, när jag nu har nämnt farmor - gissa vem som fyllde 84 år igår? Jo, just världens bästa fammo, som faktiskt inte är någon vanlig farmor. Nej, min farmor är världens häftigaste skulle jag vilja påstå. Inte bara det att hon lagar de allra godaste köttbullarna, gravar lax som ingen annan & stickar så fint att man drar på sig saker lite andräktigt - nej, farmor kan läsa på engelska, lösa supersvåra korsord & räkna E-matte. Det tycker jag är helt fantastiskt! Dessutom har hon världens bästa skratt & ger de allra mjukaste kramarna! Om mindre än två veckor ses vi igen, oj vad jag längtar!!!

Dagens I-landsproblem...

Paul jobbar hemma idag & föreslog Starbuckslunch. Sånt behöver man inte be mig två gånger om, var ute i bilen på cirka 30 sekunder. Vi åkte iväg till vårt favoritStarbucks & livet lekte. Tills de talade om att de bara hade en Spinach Feta Wrap på lager. Men ni hör ju, katastrof... Så vi packade in oss i bilen & åkte till Starbucks nummer två. Samma problem, så Paul gav upp & valde en breakfast sandwich & vi kunde lägga vår beställning. Fick min frapp, tog en klunk & insåg att något gått fel - det smakade inte som det skulle. Lite dividerande fram & tillbaka & det kom fram att baristan använt espresso eftersom de hade slut på frappbasen. Bad då att få ett tillgodokvitto & vi åkte vidare till Starbucks nummer TRE för dagen. Bara det att det återigen blev fel! Japp, nästan slut på frappbas så baristan hade använt espresso igen. Så hon gjorde om den åt mig, med de allra sista pumpen som fanns av den rätta basen & jag kunde gå därifrån med rätt order. Rätt order, men hjälp så bortskämt det känns att kasera 2 hela drinkar baserat på att de inte blandats "som de ska". Väl tillbaka i bilen utsåg jag mig själv till dagens I-landsbitch, medan Paul menade att det var absolut nödvändigt att jag stod på mig som kund...
Men bortsett från att jag fortfarande känner mig helt OTROLIGT meckig så har jag ändå en väldigt bra dag idag. Heldagar med Paul har lätt den effekten. Dessutom är det tillräckligt kallt idag för att inviga min julkalenderbasker & julkalendervantar signerade FARMOR - bara en sån sak lyfter vilken dag som helst!

12 December!

Lika självskriven som glöggen är hemma i sverige är "eggnog" här. Jag tycker att det är gott, men många gånger baxnar jag lite över mängden grädde... så vi kör på en nyttigare variant!

Blanda 3.5 dl mjölk med rivet citronskal i en gryta. Klyv en vaniljstång på hälften & skrapa ut fröna, tillsätt både frön & stång till mjölkblandningen. Värm mjölken tills den börjar sjuda. Vispa upp 2 ägg + en gula tillsammans med 0.8 dl socker & en tsk majzena i en stor skål. Häll gradvis ner den varma mjölken i äggblandningen medan du vispar konstant. Häll sedan tillbaka hela blandningen i kastrullen. Värm i cirka 8 minuter tills blandningen börjar tjockna, rör konstant så att det inte fastnar i botten. Tag kastrullen från plattan, tillsätt 1.2 dl kall mjölk & kyl blandningen. Avlägsna vaniljstången innan servering & garnera med lite muskotnöt.

Ont i magen...

Neej, fy så hemskt det känns just nu. Var på väg till Loblaws för att köpa middagsmat när jag helt plötsligt stötte ihop med en liten fluffig hund på trottoaren. Han hade på sig en liten sele, men ingen matte eller husse var med honom. Satte mig på huk & kallade på honom & han knallade fram till mig. Lät honom hälsa på mig & försökte sen se om han hade en namnbricka på sig. Antar att han varit vilse ett litet tag, antagligen kände sig stressad & rädd, för helt plötsligt bet han mig i handen. Inte tillräckligt hårt för att dra blod, men tillräckligt för att jag skulle förstå att det var läge att backa. Sen sprang han... & jag visste varken ut eller in. Skulle jag försöka springa efter, fånga in honom & bära hem honom med tvång... eller bara ge upp. Jag försökte locka till mig honom igen men sen gjorde jag det senare, jag gav upp & gick & handlade & nu känner jag mig så hemsk. Stackars lilla varelse, ute i mörkret & kylan & jag bara drog... fy, ångest. 

11 December!

Nu börjar alla julfikor, middagar & fester att hopa sig... schemat fylls ut snabbt & i många fall vill man se lite piggare ut än vad man kanske känner sig. Dags för huskur! Idag kör vi på en enkel ansiktsmask som luktar jul & lämnar huden alldeles slät. Allt du behöver är honung, kanel & lite muskotnöt.
Rör ihop kryddorna med honungen & sprid ut blandningen över ditt ansikte. Låt verka ett par minuter, kliv sen in i duschen & skrubba bort alltihop. Kryddorna gör att det blir lite "riv" i det hela. En liten varning bara... i fall att ni råkar ha små glupska kattungar i er ägo, lämna inte resterna av ansiktsmasken framme medan du duschar...

Det här med bröllopsmarsch...

Funderar lite på hur det ska gå till när vi gifter oss nästa sommar - det här med intåget tänker jag väl kanske mest på. Uttåget blir väl lite som det blir, då är man väl mest bara glad. Men intåget... åh, det är då saker & ting kan gå fel. Att jag snubblar på fållen (om jag nu har en lång klänning), att jag börjar fnissa åt orgeltanten... möjligheterna är många & vad ska man gå in till förresten? Kollade lite på Victorias bröllop & att bara STÅ i kyrkoingången helt stilla känns inte som ett bra alternativ. Fniss-varning på Ida. Sen lär det ju inte finnas en hel uppsättning trumpeter i kyrkan så det går ju också bort. Hade jag fått välja helt själv hade jag helt klyschigt kört på bröllopsmarschen från Sound of Music... men jag har en känsla att jag kanske inte kunnat lobba in den hos Paul. Åh andra sidan HADE den passat rätt bra på oss två! En dröm hade ju också varit att få till något personligt med alla som man känner - kan lätt se framför mig lillebror på elgitarr uppe i predikstolen!
 
Uppdatering: Introducerade Sound of Music idéen till Paul & fick svaret "how well do you think ålderdomshemmet kör will do with the words?". Sabla party pooper.

Bring on the rain, I don´t care!

Här i Toronto regnar det idag... Så där lagom mycket julstämning på det. Hade vi suttit fast här över julen hade jag vid det här laget varit ytterst deppig över snöfrånvaron. Jag & jul utan snö är en högst olycklig kombination. MEN, nu firar vi inte jul här (halleluja) utan hemma & då bekommer det här regnet mig inte det minsta. Det kan vräka ner där ute - så länge jag kan tanka energi från den kommande sverigevistelsen är jag bara uppåt, uppåt, uppåt!

10 December!

En av de saker jag älskar med julen är själva upptappningen under hela december. Att pynta huset, spela julmusik & sakta förbereda sig på julafton. För mig består en stor del av upptakten i att laga mat & baka olika saker. I år åker vi ju bort, så det är inte läge att laga & frysa in en massa. Men en laddning biscotti behöver vi åtminstonde för att klara oss fram till den 20e då flyget lyfter från Pearson. Älskar att baka just biscotti, för att de håller så himla bra & för att de är helt grymma till glögg!
Pekan- & fikonbiscotti:
 
Värm ugnen till 175 grader. Blanda 7 dl mjöl, 1.8 dl farinsocker, 2 tsk bakpulver & 0.25 tsk salt i en bunke (helst en matberedare). Knäck ner 3 ägg under omrörning. Tillsätt 1 msk vaniljextrakt, 1.8 dl hackade pekannötter & 1.8 dl hackade fikon. Dela degen på hälften & forma två långsmala limpor som du placerar på en plåt täckt med bakplåtspapper. Platta till degen & grädda sen i 20 minuter. Tag ut plåten från ugnen, skär biscottin i skivor & lägg dem med snittytan uppåt på plåten. Grädda ytterligare 20 minuter (vänd alla bitar efter halva tiden) eller tills biscottin fått en gyllende färg. 

A very sweet gift...

Hade adventsfika idag för de som hjälpt till med kokboken & Maria tog med en present som jag tyckte var helt galet söt. Små virkade polkagrisar!
Den här typen av presenter älskar jag. Kommer väl som många andra svenskar från hem där en stor del av julpyntet är hemgjort/ärvt & efter 5 år av "vi har köpt vårt pynt på Canadian Tire" så hamnar jag i ett närmast saligt rus så fort något har tillverkats av ett par händer. Tänk, inte ens två veckor & sen kan jag gå igång på vepor med broderade ordspråk & ljusstakar i trä. Åh vad jag längtar!

Pepparkakorna...

I fall att ni känner för att baka egna pepparkakor & använder er av receptet jag länkade till tidigare så kan jag ge följande feedback:
 
1) Bra deg att arbeta med
2) Fina pepparkakor
3) Men, det blir VÄLDIGT mycket pepparkakor...
Känns som om jag har bakat ut pepparkakor i en halv evighet nu & jag har använt upp typ 1/3 av degen. Det blir ett stort pepparkakshus i år, för jag känner inte så där jättemycket för att ta ut ytterligare 130 små gubbar & grisar.
 

Andra Advent!

Andra advent - nu kör vi julmys max! På med julmusik, starta vörtdeg & sätta igång att laga saffransskorpor. Åh vad jag älskar advent! Men innan pysslet drar igång - lite julnostalgi!

9 December!

Självklart måste även husets utsida julpyntas lite! Vägrar ju uppblåsbart tacky julpynt, men en egenhändigt tillverkad gransriskrans känns som ett perfekt sätt att smycka ytterdörren! För att tillverka en krans med lite tyngre grenar så använder jag alltid ståltrådsramar eftersom de klarar av att hålla uppe vikten. Sen behövs bara granris, tunn grön ståltråd (går att köpa på blomsteraffärer) samt en bra sekatör. Börja med att forma en liten granrisknippe, snurra ihop 3-4 kvistar till en bukett & lämna tillräckligt med ståltråd på var sida så att du sen kan fästa knippet vid ramen. 
Sen är det bara att fortsätta att forma små knippen, lägga dem så att de överlappar varandra & gradvis arbeta sig runt hela ramen.
Klart!
Eller ok, liiite dekorationer får man gärna klämma in också. Själv kommer jag att pynta vår krans med samma rosett som jag knöt förra året.
 

Warming up...

Hänga ute i stuga som håller samma temperatur som decemberluften utanför... inte en av mina favoritsysslor. När vi väl kom ifrån huset vid femsnåret var jag så misserabelt nedfryst att jag skakade & hackade tänder typ den första halvtimmen i bilen. Så halvvägs hem Paul propsade på middags-stopp för varmt matintag. Blev en stor skål chilli för mig, världens bästa rätt när man är kall in i märg & ben!
Efter det blev jag lite lyckligare som människa & nu, när jag äntligen har fått landa i soffan här hemma med en stor kopp te så känner jag mig äntligen helt genomvarm. Åh vilken lycka! Att frysa är verkligen en av de absolut kassaste saker jag vet.

My first gingerbreads!

Men en sak har jag gjort den här morgonen som jag verkligen ville - blandat ihop min första alldeles egna pepparkaksdeg! Bakat pepparkakor har jag gjort en hel massa genom åren, men alltid med deg som andra gjort eller köpesdeg. Idag blev det dock eget ihopkok, så lätt tack vare min Kitchen Aid, alltså... att ha tvingats röra ner all mjöl för hand hade ju bara varit rena döden.
Lite roligt... kolla bakom skålen, min mobil - som jag använde till att läsa receptet från. Inga handskrivna lappar här inte! :)
Nu står degen till sig i kylskåpet till imorgon & sen blir det baka av!

Vill inte...

Vi måste ut till stugan idag, bara fram & tillbaka, men jag vill verkligen inte åka. Jag vill vara hemma i tofflor & dricka te & hoppas på att bli frisk snart. Inte sitta 2.5 h upp & sedan lika länge tillbaka. Problemet är bara att argumentet "vill inte" inte fungerar. Vi har nämligen bara en bra säng här hemma & det fungerar inte riktigt för familjen som ska bo här i jul. Alltså måste vi till stugan & hämta den nya IKEA-madrass som står där & väntar på en passande sängram. Att skicka Paul ensam känns inte som ett alternativ (det behövs två för att lyfta madrassen), så då är det bara att bita ihop & packa sig in i bilen. Blir att tanka ork via Starbucks idag...

8 December!

När det börjar bli kallare måste man hålla upp värmen & vad är då bättre än en kopp med varm choklad?
Mitt allra bästa "ÅH" tips för två personer & var sin portion av varm choklad:

Blanda 30 ml kakao pulver med 5 dl mjölk i en kastrull. Koka upp & rör ner 1 msk vanilj + en nypa salt. I fall att alla känner sig bekväma med choklad - tillsätt cirka 100 g mjölkchoklad & värm tills det smält. Om du inte tycker att det känns ok så fungerar det utmärkt att tillsätta en förpackning splenda istället.

Tvåsamhet...

Idag har varit en underbar kombination av att bara vara; jobba med det jag måste få gjort - men samtidigt ha Paul nära nära eftersom han varit hemma hela dagen. Kunnat ropa på honom när jag behövet hjälp eller bara ett gott skratt. Åka iväg för Starbuckslunch, dricka te tillsammans... Att spendera en vardag ihop, så underbart!

500 kokböcker...

Damp precis ner i vår hall! Katterna springer runt i exalterad halvpanik & jag sprättar lådor för fullt för att checka att de nya böckerna inte är defekta de med. Så lycklig över att vi äntligen kan gå vidare med nästa steg & byta ut alla kassa kokböcker!

7 December!

Julen närmar sig verkligen! Dags att börja tänka på julklappar med andra ord. På sista tiden har jag alltmer ofta börjat strunta i att dra med mig en handväska när jag ska ut & handla. Så mycket lättare att bara ta korten & stoppa dem i jackfickan. Fast samtidigt gör ju det att jag får rota en himla massa innan jag hittar rätt kort. Så, dags att tillverka ett litet cardcase så att jag kan hålla koll på dem i julstressen! Himla lätt, tar bara ett par minuter! Det här behöver du: någon form av tyg eller läder (själv valde jag filttyg), en bra sax, en sån där mackapär som gör hål i tex läderremmar, en märkpenna för tyg (fast nålar går lika bra) & så mallen som du laddar ner från Martha.
Rita av mallen på tyget, klipp ut formen & tryck ut fyra hål i varje kant. Vik ihop till ett kuvert. Trä benen från en brad/änglaben genom de tre nedre flikarna & vik ut den på insidan av kuvertet. Det här gör så att själva knoppen går att använda som knapp. Jag valde en dekorativ variant som faktiskt ser ut som just en knapp!
& tada! Jag känner mig redan bättre förberedd för julklappsinhandlingen!

Godaste kycklinggrytan...

Idag var en sån där dag då jag känt mig som en isbit. Nästan så att jag lite smålängtat tillbaka till den gamla goda tiden då jag var mer välisolerad. Varm mat var därför ett absolut middagsmåste. Beslutade mig för att laga en riktig favoriträtt, som dessutom kommer med lite juliga inslag - både kardemumma & apelsin!
För två portioner behövs cirka 250 g kycklingfilé som du skär i bitar. Skala och pressa en vitlöksklyfta. Bryn kycklingen runt om i smör i en stekpanna, tillsätt 0.5 tsk salt och vitlöken. Blanda 1 dl 5% grädde, 0.25 hönsbuljongtärning, 0.25 tsk kardemumma, 0.5 tsk soja & 0.5 tsk sambal oelek i en gryta. Tillsätt det rivna skalet från en kvarts apelsin tillsammans med saften från samma kvart. Lägg ner kycklingsteket i grytan & låt koka cirka 10 min. Rör ner en näve persilja innan du lägger upp grytan. Vill man suga upp all sås fungerar couscous väldigt bra som tillbehör. Vi körde dock enbart på salad idag, fast med avokado som blir så god om man mosar in den i såsen. 

Hotell i Stockholm?

Oki, Paul & jag måste boka hotellrum i Stockholm mellan den 30e december & den 1 januari. Världens i-landsproblem, men jag tycker det känns så himla jobbigt - för jag vill ju att det ska vara BRA men det är så svårt att få till. De här är våra krav: det måste vara mysigt & ombonat & helst så pass stort att man inte måste gå sidledes på var sin sida av sängen. Hotellet måste också ligga nära centralstationen & frukosten måste ingå & vara bra. I fall att någon av er som läser sitter på världens tips får ni gärna hojta till, för i annat fall blir det den gamla Ida-klassikern "spendera två timmar med att stressat titta på hotelfoton för att tillslut bryta ihop lite & satsa på något som oftast känns så där när man väl checkat in".
 
Uppdatering: Paul förkunnade helt enkelt att han ville bo på Freys igen om jag inte hade något emot det. Eftersom det eliminerade processen "beslut" så kör vi helt enkelt på det. Tycker Freys var supermysigt när vi bodde där julen 2009 & eftersom vi försov oss & missade frukosten den gången så blir det ju spännande att se hur den är!

Nu håller vi tummarna!

Oki, idag binds kokboken version 2! Har ni lite tid över så där kan ni väl hålla en tumme eller två för att det ska gå vägen den här gången. För jäklar i min lilla låda vad jag kommer att deppa ihop om böckerna inte lever upp till standarden den här gången heller. Ta i trä för att de gör det! Har vi riktigt tur får vi alla 500 böcker ikväll & sen är det bara att styra upp massivt kokboksutbyte!

6 December!

Short bread (mördegskakor) är väl inte så där jättemycket jul i sverige, men här är det definitivt det. Antar att det är det brittiska arvet som gör sig påmint. Ingen jul utan short bread, that's for sure! Alltså måste vi dra ihop MINST en sats innan jul. Här kommer en variant med ett knäckigt nöttäcke!
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda 2.4 dl mjöl, 0.8 dl farinsocker & 1.2 dl smör. Arbeta ihop ingredienserna till en smidig deg & tryck ut i en form som mäter 20x20 cm. Grädda i 20 minuter. Rör ihop nöttäcket under tiden botten gräddas. Blanda 1 ägg med 0.8 dl farinsocker, 3 msk lönnsirap & 1.2 dl grovt krossade hasselnötter. Häll nötblandningen över botten när den är färdigbakt & ställ in formen i ytterligare 12-15 minuter tills täcket inte längre är flytande. Skär i cirka 16 rutor.

Perfekt timing!

Paul kom hem med sushi för att pigga upp vår onsdag (ja men orka, jag är fortfarande inte frisk) & vi passade på att öppna dagens kalenderpaket tillsammans eftersom vi inte hann imorse. Hade dukat upp med var sitt paket bredvid våra tallrikar, men precis efter att jag satt mig på stolen stack Paul in ett extrapaket bredvid min tallrik. Vilket var så sött, men samtidigt väldigt irriterande för jag hade skickat efter en sak till honom som skulle ha anlänt under dagen men som inte levererats. Så jag svor tyst över UPS & tänkte att "ja ja, men imorgon får jag överraska honom istället". Åt vår sushi & precis när vi skulle börja med öppnandet ringer det på dörren & där står UPS med Pauls present! Åh så glad jag blev & så paff Paul blev! Sen hade vi en liten minionsdagspaketöppnarorgie!
Här nedan kan ni se Pauls present, en jättelunta om programmering i python. Jaja... jag vet, jättetråkigt - men vi ger varandra nördpresenter! Själv fick jag två nya GB till min Mac. :) Ovanpå tegelstenen ser ni förövrigt min kalenderpresent från igår, sänka skepp!
Ler & långhalm lyckades med konststycket att direkt efterföljande varandra sänka varandras största stridsfartyg som första skepp. Avslutade gjorde vi med att Paul sänkte mitt sista skepp & jag hans sista skepp i nästa drag. Tänker lite lika där ja kanske!

Men jag är glad!

Jag inser ju att ni hemma i sverige kanske inte direkt jublar över all snö som helt plötsligt verkar ha bestämt sig för att komma på en gång bara så där. Absolut jobbig med inställd trafik, förseningar & att helt plötsligt behöva tacka halvmetersdrivor. Men... jag kan inte låta bli att jubla lite i soffan här hemma - för vi flyger ju hem om bara 15 dagar & då vill jag ha snö! Förra julen var ju bara så galet varm att vi landade i ett SNÖLÖST Umeå. Snacka om att min julstämning hotade att dö på fläcken. Lycksele var ju tack & lov bättre, även om Ume-älven inte fryst igen (vanligtvis kan man åka bil över isen!), men det var på håret. Så när jag nu läser "snökaos", jag då måste jag erkänna att jag blir himla uppåt. Det blir en vit jul!

Chocolate Stout Cupcakes!

Happ, happ - upp klockan 06.00 för att baka cupcakes, min näst sista order innan jag klarat av alla förbetalda beställningar för bröstcancerinsamlingen! Idag stod David på schemat, ni vet - killen som gillar serier & öl. Höll på & fnulade en massa över dekorationer igår & sen tänkte jag bara "men jäklar, gillar man öl är man väl inte så där petig på detaljer!". Så jag slog till på enkla hederliga ölmuffins med whiskeysmörkräm & karamellsås.
Som vanligt när jag bakar utan ägg så har jag lite dålig koll på hur långt en sats kommer att räcka, det blir alltid en så annorlunda konsistens. I det här fallet halverade jag i alla fall ursprungssatsen & det räckte till 14 halvsmå cupcakes & massa underbar choklad-doft som fyllde hela huset!

5 December!

I vår familj kör vi Aladdin-ask på julen & det där var ju bara grymt irriterande back in the fat days. För den enda som äter mörk choklad är mamma & mamma... ja hon tar EN bit choklad till kaffet. Vilket innebär att det tar typ två veckor att arbeta sig igenom det första lagret, för naturligtvis så äter man ju upp ett lager åt gången. Eller, det var ju tanken i alla fall. TjockisIda kunde liksom nämligen aldrig hålla sig utan flyttade helt sonika ner den mörka chokladen till det undre lagret. Vilket i slutändan resulterade i ett lager enbart bestående av mammabitar... Anyway, om man föredrar den ljusa chokladen & vill förse sig själv med en massa trillingnötbitar så kommer här ett väldigt lätt recept!
Sätt ugnen på 200 grader & rosta cirka 1 dl hasselnötter i ungefär 5 minuter. Se till att skaka plåten då & då så att det inte bräns. När nötterna är tillräckligt svala för att hantera kan du gå vidare till steg två - smält valfri chokladkaka. Den här gången rotade jag runt i Pauls Maraboulåda (japp, vi har en sån i huset!) & fick tag på apelsinkrokant (en liten kaka), så det fick bli lager ett. Häll nötterna i chokladen & fiska sedan upp tre åt gången & placera på smörpapper där de får stelna. Smält ytterligare en omgång choklad som du sen doppar varje trillingnöt bit i. Så fort det sista lagret har stelnat är det bara att njuta av en hel liten uppsjö trillingnötter utan att behöva genomlida vare sig apelsintryffel eller romrussin!

8 months left...

Fick ett mail igår som förkunnade "8 månader kvar till ert bröllop" & jag måste erkänna att jag blev lite småpaff. Tänk att vi tagit oss halvvägs sen dess Paul friade! Jättemärkligt, för det känns som det bara var igår som han plockade fram den där lilla asken!
 
Anyway, nu har vi alltså 8 månader på oss att styra upp det hela. Helt ärligt känner jag mig rätt hakuna matata, så det är skönt - men vissa saker hade jag velat spika relativt snart. Typ brudklänningen. För så fort jag klarat av den biten kan jag fylla i alla småsaker som hör till - ska jag ha lång slöja eller bara en blomsterdekoration? En annan viktig punkt, vilken typ av skor ska jag ha? Gå på något bekvämt eller strunta totalt i det & bara köra på det jag tycker är fint? Kanske att jag sätter för stor betydelse vid den, men just nu känns det som om klänningen är den pusselbit jag saknar för att kunna planera vidare.

Dåligt med uppslag...

Jag har en cupcake beställning till imorgon & det enda jag fått som information är att killen som fyller år gillar "serier & öl". Eh... Känns som en lite vag personbeskrivning att bygga på. "Serier" är ju ett rätt vitt begrepp, med allt från Bamse till Hulken - så jag kan väl tycka att det var ett rätt uselt uppslag. Lämnar öl... Jaaa, men kanske en cupcake som ser ut som en kapsyl? I fall att någon nu läser detta & bara sitter & bubblar över av förslag så får ni VÄLDIGT gärna lämna en kommentar.

4 December!

Varje år är det samma visa, jag TÄNKER att jag ska starta med julkorten i tid & sen blir det ändå alltid råstressigt att få iväg dem. Så där så att jag springer ner till Canada Post sista dagen de måste iväg & så får jag stå i kö helt överhettad i vinterjacka & småsvära över att jag inte fått ändan ur tidigare. Så i ÅR har jag satt igång tidigt! Paul & jag köpte på oss en massa tunn kartong & dekorationspapper i helgen & nu är tanken att de ska bli olika sorters julkort. Här kommer en beskrivning på pinwheel-varianten!
 
1) Klipp en kvadrat av lite fint papper - jag har kört på antingen 5x5 eller 7x7 cm. Dra upp ett kors på baksidan av papperet & klipp fyra jack in mot centrum. Se till att inte klippa för långt in, då är det risk för att allt går sönder.
2) Böj in varannan kant mot mitten, se till att lägga snibbarna över varandra så att de är säkrade. Tryck ett hål genom allt papper med en nål & säkra med en... eh, här heter det "brads". Är det "änglaben" på svenska? Men en sån här!
3) Checka resultatet...
4) Vill du fästa dem på ett julkort så behöver du bara trycka ett hål i kortet, böja till benen igen så att de inte är låsta, trycka dem genom hålet & böja ut dem igen på andra sidan. Klart!

Stolstapling...

Farmor har så himla bra timing! Vi var på middag hos ett par vänner i lördags & avslutade kvällen med ett par vändor sällskapsspel & Paul & jag var efteråt helt ense om att vi bara måste spela mer spel. Det är ju så himla kul! Vad tror ni dök upp i farmors paketkalender idag? Japp, ett spel åt oss var! Jag fick "Löjliga Familjen" vilket vi inte kunde spela just ikväll eftersom man måste vara minst tre personer, men stolstaplarspelet hade inga sånna krav!
Väldigt enkelt spel - dela upp stolarna mellan spelarna & stapla en stol åt gången. River man ner en eller flera stolar måste man ta dem, den som först är utan stolar vinner. Vem som var bäst på att stapla stolar? Moi! Eftersom jag går igång i 110 knyck i timmen när det kommer till spelrelaterad skadeglädje (en egenskap jag ärvt direkt från min far) så var det här en riktig höjdare! Lätt bästa ögonblicket under den här i övrigt rätt febersega måndagen.

Sugar flowers!

Det märks att jag inte varit på topp de senaste dagarna, har ju helt glömt bort att visa slutresultatet av min senaste kurs i sockerblommor! Så det rättar vi naturligtvis till nu! Oki, vi börjar med fuschia.
Ingen sån där jättefavorit att sätta ihop. Det var kul att få använda små pistillpinnar för första gången, men jag kan liksom inte se mig dekorera en tårta med dem. Behövs lite mer blad tycker jag för att få liv i det hela. Därför var liljan bra mycket roligare att sätta ihop!
Här har vi dessutom ett jättebra exempel på en rörlig blomma. Alla blad går att vrida på & naturligtvis kan man böja till pistillerna så som man själv vill. Samma sak gäller för orkidéen - som är en lite omarbetad version av den som jag gjorde den föregående kursen.
Sen har vi ett litet blomsterknippe!
Gullvivor, nejlikor, rosor & brudslöja.
Brudslöjan var ett litet gissel att få till, pilljobb utan dess like! Sist men inte minst, min favorit - julstjärnan!
Så himla tjusig med blad i lager på lager! Hade vi gift oss på vintern, då vette tusan om jag inte garnerat tårtan med just vita julstjärnor!

3 December!

Här gäller det att mota alla förkylningar i grind - ingen tid för att bli sjuk innan jul! Så vi kör C-vitaminkick!
Häll apelsinjuice i en bunke, tillsätt citronjuice & juicen från 1 grapefrukt. Tillsätt en skvätt cointreau. Häll blandningen i två champagneglas & toppa med 1 msk granatäpplekärnor i varje glas.

My 1st of Advent...

Kände mig mycket bättre igår, så jag friskförklarade mig själv - tills idag, då jag har varit fast i "bomull i huvudet land" hela dagen. Har mest bara känt mig febrig & matt, så jag har framlevt dagen i små energiknyck. Dra upp julpyntet från källaren, vila på soffan, tvätta fönstren, vila på soffan, packa upp alla adventljusstakar & stjärnor, vila på soffan... you get the picture. Någonstans halvvägs genom dagen packade Paul in mig i bilen för ett besök på pysselmecka. Köpte på mig massor av pysselmaterial & kände mig pigg i säkert en halvtimme, men halvkraschade sen i bilen på vägen hem. Så himla uselt när man VILL men inte orkar. Nu håller jag tummarna för en piggare morgondag!

2 December!

Julgodis är ett måste när det kommer till julförberedelser - för att det är enkelt att göra, man känner sig grymt produktiv & så blir folk i regel väldigt uppåt av konceptet hemmagjort godis. Så här den 2:a december passar det perfekt att sno ihop lite nougatgodisar till adventfikat!
Sätt ugnen på 200 g, strö ut 1 dl sötmandel på en plåt & rosta i 5 minuter. Se till att skaka plåten när halva tiden gått & passa noga på mandlarna. Det bränns väldigt lätt! Blanda 1.5 msk kakao med 1.5 msk kanel i en skål. Dela 200g nougat i små bitar, stoppa in en mandel i varje bit & forma dem till små kulor. Släpp ner kulorna i kakaoblandningen & skaka skålen tills bitarna är helt täckta. Plocka upp kulorna & skaka av överskottskakaon. Förvara nougatmandlarna i kylen.

Different views...

Tillbringade ju mina första 19 år uppe i västerbotten & norrbotten - så jag har sett MÅNGA renar genom åren. Vilket har lett till en något oromantisk syn på dessa djur. För mig är renar får, dumma får. Du kommer & kör på vindlande grusväg & 10 m in i buschen står en ren. Sagda ren får syn på din bil, drabbas av panik & börjar springa. Bara det att renen väljer att springa där det är lättast att ta sig fram, alltså på vägen. Så det dumma djuret brakar ut mitt framför din bil, svänger sen 90 grader & börjar tok-kuta framför dig. Så sitter man där i 20 km i timmen & hoppas att vägen ska svänga snart så att eländet förhoppningsvis missar svängen & fortsätter att kuta rakt fram av bara farten. Vilket händer rätt så ofta, men ibland begåvas man med en riktig höjdare som håller igång kilometer efter kilometer & då får man tillslut stanna bilen för att undvika renhjärtinfarkt. Mängden biltut & svordommar över renar genom åren, countless! Här i kanada däremot, ojojoj... vilken status renen har här! De är ju tomtens renar.Idag när vi åkte till Plant World för att köpa julstjärnor så var det fullt pådrag med Tomtemor & Tomtefar som tog emot julklappsönskemål & så en hage i ett annat rum där de hade två renar. Tomten hade typ en unge på knät medan renhagen var världens happening. Helt smockat med barn & vuxna som stod & tittade på "Donner" & "Blitzen" med en tår i ögonvrån.
Medan renarna hemma springer runt lite vindförvåg hade dessa två till & med tilldelats var sin skötare i små checka outfits...
& som de var upp-putsade! Någon måste ha fejat dem lika energiskt som renarna i tomtens verkstad, med tandborste & allt! Om Paul lyckades klara av att hålla sig från att säga "You know, they eat reindeer in Sweden!"? Jo men faktiskt & jag är väldigt tacksam för det - man blir så där poppis om man annonserar att man äter något som andra dyrkar. Det vet jag sedan en av mina vänner släppte den kommentaren på Toronto Zoo för ett par år sen, persona non grata - check på den!

Ont i kattmammehjärtat...

Vi tog Digby till veterinären idag för att ta ett blodprov, det börjar nämligen närma sig kastrering & här i nordamerika är allt som innefattar kirurgi taget på största allvar. När vi kastrerade Totte hemma i sverige så tog vi ju bara dit honom & så var det klart, men här måste de göra en fullskalig analys av Digbys blod innan de ens kan tänka sig att lägga honom på operationsbordet. Anyway, vi dök upp med liten kisse & vinkade av honom för en si så där 10 minuters frånvaro. Bara det att det tog närmare en halvtimme, 40 minuter & att vi kunde HÖRA hur stackars Digby skrek från undersökningsrummet. Fy vad det skar i hjärtat på mig! Min lilla lilla baby, helt ensam bland främmande människor med en nål. Kändes inte alls ok. Tillslut kom han ut, indränkt i alkolhol & helt skakig. Visade sig att han har väldigt små blodkärl, så de hade fått sticka i princip överallt innan de tillslut fick tillräckligt mycket blod från honom. Väl hemma kröp han upp i min famn & bara tryckte sig så när som han kunde - krasch, hjärtat i tusen bitar.

Länge leve första december!

Mustaschen är död! Jippie! Paul testade först en mindre version, men ingen av oss tyckte att det fungerade speciellt bra.
När dessutom Digby förklarade sitt missnöje, ja då var saken klar & mustaschen rakades av helt & hållet. Sen byggde vi en dalahäst av den, innan den fick en begravning till havs.
Så från & med nu är det här ett mustaschfritt hushåll - tjoho!

1 December!

Så underbart, först december & det är lördag. Julmyset kan liksom inte börja så mycket bättre än så tycker jag! Vi startar med mysig helgfrukost - nybakt bröd & yoghurt, serverat ihop med en underbar liten kompott!
Skala & hacka ett äpple i små kuber, du behöver cirka 125 g för en liten sats. Lägg äppelbitarna i en kastrull & tillsätt 75 g färka eller frysta tranbär/lingon (vad du nu är råkar ha för röda syrliga bär). Häll 1 dl apelsinjuice i kastrullen & tillsätt 75-100 g socker beroende på hur söt kompott du vill ha. Koka upp under omrörning, skruva ner värmen & låt puttra i 20 minuter. Häll upp i en väl rengjord burk. 
 
Så enkel att göra & så god - passar perfekt även som fyllning till småkakor & tårtor!
 

Min julkalender 2012

Äntligen är vi inne i december, välkommen:
Precis som förra året kommer jag att sätta ihop en kalender här på bloggen, en som fokuserar på bak, matlagning, pyssel & allehanda saker man själv kan göra för att arbeta fram den ultimata julstämningen. Så skruva upp "All I want for Christmas" på högsta volym - nu kör vi JULPEPP 2012!

RSS 2.0