Dig In!

Gårdagen ägnade vi i princip uteslutande åt "projekt grönsaksland". Planen är att gräva ut det existerande landet till cirka 25 cm djup & sedan fylla på med ny jord. Det jobbet gör man inte på en helg... fy sjutton vad tungt det är! Inte underligt att gammal husmanskost utgörs av isterband & kolhydrater, de måste ha bränt något helt enormt mycket energi förr i tiden. Paul & jag lyckades gräva ut ett par kvadratmeter morän & det var så tungt att jag då & då tvingades låta lite som en tennisspelare. Testa själv att rycka trädrötter i tystnad, omöjligt!


Vi grävde också ut en intressant kollektion prylar som någon tydligen tyckt passat in på benämningen "kompost". Ni vet organiskt material så som glas, colaburkar, glödlampor, eltejp, allehanda förvridna metallstycken & så vår solklara favorit - två långa köksknivar. Kändes rätt bra att få bort eländet & kunna lämpa i 300 liter jord garanterat fri från saker som kan sticka 25 cm djupa hål i dig... Sen la vi ut plankor som skiljer örtträdgården från grönsakerna & gör så att det lätt går att vattna på båda sidorna. Av någon anledning fick även sagda plank moi att övergå till HÖG knäföring...

Knölade ner lite metallskrot som jag hittade liggandes kring tomten - perfekt med gamla lampskärmar i metalltråd när man behöver något för tomaterna att växa längsmed!

I det bakre landet blev det basilika, oregano, persilja, citronmelis, dill, gräslök & vitlöksgräslök. Samt två rader med rödlök - vi får se om det senare tar sig, påsen var nämligen kvar från förra året då jag lite optimistiskt köpte in dem... I det främre landet körde jag en massa olika tomatvarianter, en gurka, chili, paprika & tagetes. Det senare för att mota undan ovälkommet småkryp.

En hallonplanta knölade vi dessutom ner av bara farten i den del av landet som vi skyfflade all gammal jord. Tanken är att Paul & hans pappa ska åka upp nästa helg med en jordfräs & gå igenom det som är kvar... för jag tror ärligt inte att jag orkar gräva ut ännu mer trädgårdsland. När det väl är gjort är tanken att expandera lite. Kanske ge tomaterna lite mer plats, men framförallt - få ner lite sättpotatis samt ett par pumpafrön. Hoppas nämligen att vi skall kunna karva våra Halloweenpumpor ur egenhändigt odlat material!

Kommentarer
Postat av: Jo

Ser ut att det kommer bli jättefint! Ser fram emot uppdateringar =)



Förklara gärna tagetesen. Håller de småkryp borta?



Kram!

2012-05-23 @ 21:05:05
Postat av: Ida

Det kommer, var så säker! Kan dessvärre inte åka upp den här helgen, men nästa så bär det av igen.



Hm... alltså tagetesen är något som farmor alltid gjort & som Joao också propsar på, men jag är lite osäker på VAD den egentligen gör. Får undersöka & återkomma!



Kram!

2012-05-23 @ 21:15:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0