Vad är ett barn?

Just nu blossar det en het debatt här i Canada - vad är ett barn? I nuläget är definitionen den att en baby, en liten person, är något som man blir i & med det att man överlevt en förlossning.
 
Den canadensiska versionen av liv är alltså "life begins when a baby emerges from its mother’s womb".
 
När jag hörde det här på radion häromdagen vände jag mig till Paul & frågade vad barnet är innan det fötts, varpå svaret blev "ett foster". Funderade på det ett litet tag & sa sedan "Alltså, räknas barnet fortfarande enbart som ett foster även efter det att tiden för laglig abort är passerad?". Varpå Paul informerar mig om att någon sån gräns, det finns det inte i Canada. Jag bara vägrade tro på honom, men så googlade jag & såg att det stämmer. I det här landet så kan man alltså i teorin framkalla en abort hur sent i graviditeten man vill. Det spelar alltså ingen roll om barnet de facto kan leva utanför sin mor, vill modern genomföra en abort så kan hon få det. Enda lilla kruxet är att alla läkare kanske inte vill abortera ett barn på 32 veckor... men letar man så kanske det går...
 
Personligen tycker jag att det här är helt sjukt. Det ska inte vara en enskild läkares personliga syn på etik som styr den här typen av frågor. Sånt måste lagstiftast, för att skydda alla - mor, far, barn samt vårdpersonal. Självklart tycker jag att kvinnor har rätt över sin egen kropp, men rimligtvis kommer man väl på att man vill genomgå en abort INNAN man är gravid i vecka 29. Eller?! Är det bara jag som tror att man ganska snabbt kommer till den typen av beslut? Jag har liksom svårt för att se att man ska vela fram & tillbaka i 6 månaders tid & sen bara "nej men jag tror inte att jag vill"... Läste på lite & i Sverige kan man genomgå en abort fram till vecka 22, vid vecka 25 räknas barnet sedan som livsdugligt & i vecka 28 så är det ett barn enligt lagens mening. Det upplägget känns mycket mer rimligt tycker jag. Vill man ha abort, ja då har man rätt mycket tid på sig att få det gjort samtidigt som vårdpersonalen inte behöver ta ställning till om en abort i vecka 30 ska genomföras eller inte.
 
Min version av vad ett liv är... ja, det är svårt, det är det. Men måste jag sätta en gräns - då får det nog bli att ett barn, det är man när man kan leva i den värld vi lever i. Oberoende av om man lämnat livmodern eller inte.

Kommentarer
Postat av: Alex

jag håller med dig. Galet att de inte finns någon gräns alls! Men jag håller inte med alla som börjat gapa här hemma om att gränsen här bör sänkas. Tror de är till v 18 man har fri abort och efter de måste man ha ansöka om tillstånd. Och då är de ju fall där man fått veta att barnet har svåra missbildningar och inte kommer överleva en förlossning tex. och de allra flesta här hemma gör abort innan v9.

Jag är HELT för fri abort. De finns ingen mening att de ska födas fram fler oönskade oälskade barn, oavsett föräldrarnas anledning till valet. Men den dag (tror faktiskt man har räddat livet på så små barn som i v 23) barnet skulle kunna överleva om den blev född så är de ett barn enligt min mening.

Svar: Tycker absolut att man ska få abortera om man vill, men som sagt - jag tycker att det måste finnas bestämmelser rent tidsmässigt. Enligt vad jag läst mig till så kan man få abort i Sverige upp till vecka 22 om det finns en specifik orsak. Personligen anser jag att den tidsgränsen är försvarbar. Sätter en förlossning igång i den veckan överlever inte barnet. Att däremot tillåta abort efter det att barnet är livsdugligt, nja... för mig känns det inte rätt.
Ida

2012-09-29 @ 13:00:00
URL: http://swedishingreece.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0