First spring greens!

Vi var ute i stugan bara över en natt, åkte ut dit igårmorse & jobbade i trädgården. Krattade undan fjolårslöv, tog ner mer ceder & ordnade brasa på tomten. Så himla skönt att äntligen få jobba ute igen med sol på näsan! Extra roligt är det att så mycket har överlevt vintern, rabarbern är på framfart liksom mina timjanplantor, gräslöken & en hel mängd annat. Ville inte riktigt ge mig på något av dessa riktigt än, men vi har helt galna mängder mint där ute - så där kändes det inte lika hemskt att roffa åt sig de späda små plantorna. En liten handfull fick jag ihop... tillräckigt mycket för att kunna göra guacamole med mintton.
Var så glad över den där näven att jag kände hur det närmast var lite medeltidsvarning på det hela. Ni vet, så där som det var förr i tiden då allt kom från naturen & man hade genomlidit en hel vinter med mögliga rovor & så helt plötsligt spirade de små maskrosorna upp & man kunde mota skörbjuggen i grind. Lite så lyrisk kände jag mig.

Kommentarer
Postat av: Matilda

Dom blå är scillor :)

Svar: Perfekt, tack! Då gäller det bara att försöka ta reda på vad de kallas här i kanada, vill ha tag på ett gäng lökar som jag kan sätta ut i stugan.
Ida

2013-04-29 @ 08:17:15
URL: http://matildalovisa.blogspot.com
Postat av: Matilda

Kolla upp det latinska namnet så ska det nog inte vara så svårt att hitta :) Typ den här https://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A5rstj%C3%A4rna heter Scilla forbesii

Svar: Tack! Har läst på lite nu & det verkar som om rätt tid på året att plantera lökarna är september-oktober. Fast så hittade jag det här på odla.nu:
"Det viktiga är att bladmassan får vissna ner efter blomningen och fröna kan sprida sig innan gräsmattan klipps. Så småningom bildas den mest perfekt mönstrade matta av ljuvligt blå scilla, vårstjärna eller vad man nu väljer." Så jag tänker att det kanske inte är en så dum idé att knata genom parken & samla upp lite utblommat material. Så kan jag sprida fröna själv ute i stugan!
Ida

2013-04-29 @ 12:04:45
URL: http://matildalovisa.blogspot.com
Postat av: Matilda

http://en.wikipedia.org/wiki/Scilloideae Woho!

2013-04-29 @ 12:05:34
URL: http://matildalovisa.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0