A stop at the sugar shack!

På vägen hem från stugan ligger det ett Sugar Shack - alltså ett hus där man kokar lönnsav för att få fram lönnsirap. Vi hade inte planerat att stanna där igår, men så fick Paul totalt lönnsirapssug så vi svängde av motorvägen & förkovrade oss lite i lönnsirapstillverkning. Så här ser alltså ett sugar shack ut. Inuti finns en väldigt lång, låg, ugn som eldas konstant för att hålla stora tråg med sav kokandes. För att få en gallon (3.8 liter) lönnsirap måste man nämligen koka ner 40 gallons (mer än 150 liter) sav.
Vi köpte på oss den mörkaste sirap de hade, alltså den som kokat längst, & Paul kittade även upp sig på en liten pinne med alldeles mjuk lönnsirap som man sen stoppar i en lite kopp med snö så att den stelar - sen kan man äta den som en klubba. Jag passade även på att kika lite närmare på alla små hinkar som satt överallt för att samla upp sav.
Vi har ju mer än 30 hektar uppe i stugan - ALLT kan ju inte bara var eländiga cederträd, tänk om jag kunnat lokalisera en eller annan sockerlönn... Det hade vart något va, att kunna tappa sin egen sav & koka ner till sirap! Med tanke på hur mycket sav som behöver kokas så tänker jag att vi får gå runt på max en liter per år, men åh vad jag älskat om vi kunnat vara självförsörjande på lönnsirap!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0