Home made cottage cheese!

Jag älskar KESO - gud så gott det är! När jag bodde i Lund kunde jag köpa en liten bytta, klicka på hjortronsylt & äta upp ALLT på en gång. Så himla gott tycker jag att det är! Så motsvarigheten här i Kanada var lite av en chock... det är inte alls samma sak. Första gången jag köpte en bytta var jag så äcklad att jag trodde att den blivit dålig, kastade den & köpte en ny - bara för att inse att det här eländet var det jag var fast med. Jag har väl vant mig lite vid det genom åren, men överlag är jag inget fan. Vilket gör att KESO är högt upp på matönskelistan så fort jag sätter fötterna på svensk mark. Det finns alltså en "matsaknad" i mig & idag bestämde jag mig därför för att prova att göra min egen cottage cheese. Äckligare än i affären kan det ju ändå inte bli, så det finns inte så mycket att förlora tänkte jag & TADA!
Ok, det är inte som svensk KESO men det är mycket godare än den tuggade gegga de har mage att sälja i affären! Eftersom det är sjukt lätt att göra, kostar i princip gratis & kommer utan plast (observera att jag numera lagrar mat i glasbunkar!) så är det här definitivt något jag kommer att fortsätta med. För den som vill prova:
 
Koka upp 1 liter mjölk, get eller ko spelar ingen roll (jag körde på get). Jag använde en godistermometer för att se till att mjölken kom upp till minst 90 grader innan jag drog kastrullen från plattan. Som alltid när man värmer mjölk så är det superviktigt att röra hela tiden, annars blir det väldigt illaluktande pannkaka av det hela! När mjölken är tillräckligt varm rör du ner 1 msk vit vinäger. Ställ åt sidan i 10 minuter. Fodra ett durkslag med någon typ av fiberduk (jag använde vad som här kallas för cheese cloth), tillsätt en nypa salt/krydda till ostmassan i fall att du vill ha lite mer smak & häll ner hela alltet i durkslaget. Låt den gula vätskan, vasslan, rinna av i cirka 30 min innan du tippar ner den färdiga keson i en förvaringsbehållare.
 
Som ni kan se är min version av KESO inte lika kletig som den man köper i Sverige. Nästa gång jag prövar mig på en sats ska jag testa med lite fetare mjölk (här använde jag 1%ig) & minska på avrinningstiden.

Kommentarer
Postat av: Trillingnöten

Vad spännande! Jag tror att vi har samma slags keso här i USA som ni i Kanada. Nu har jag vant mig vid smaken, men den smakar absolut INTE lika gott som i Sverige, Keso som är så himla smaskigt annars! Jag måste testa detta. Plus att jag tror att det blir billigare i längden OCH man slipper tillsatser som många keson har här...

Svar: Om ni har samma CC som vad de säljer här så rekommenderar jag absolut att du testar att göra din egen. Dels är det mycket godare (om än inte lika gott som svensk KESO) & så tror jag också att det blir billigare i längden. Vet inte hur det är i NY, men här är alla mejeriprodukter väldigt dyra. Tänker även prova på att göra min egen yoghurt... återkommer med hur det går!
& på tal om hur saker & ting går - inget pyre än? Håller tummarna för dig & hoppas att ni "klarar er" tills möblerna kommit. Kram!
Ida

2013-09-09 @ 19:30:05
URL: http://vilsnajollen.blogspot.com
Postat av: Trillingnöten

Ja, CC här är superdyrt, liksom ekologisk mjölk och även kvarg som jag brukade äta hemma i Sverige. Dessutom tycker jag att yoghurten inte alls är lika god här som i Sverige. Brukade köpa grekisk yoghurt hemma, men här är den ofta low fat och har inte samma konsistens som den jag är van vid. Även om man till slut vänjer sig. Återkom gärna om yoghurten!

Pyret är nog på väg när som helst, börjar få känningar så vi får se!! :)

Svar: Suck, jag hade velat köpa mjölk på glasflaska - men då hade vi nog fått ta ut ett lån eller något. SÅ DYRT. Tycker precis som du att yoghurten här inte är i närheten så god som den svenska eller den finska (åh... Valio). Ska definitivt försöka mig på en hemmagjord variant nu i veckan!
Oj vad spännande! Håller tummarna för att allt ska gå som du hoppas!
Ida

2013-09-09 @ 22:49:01
URL: http://vilsnajollen.blogspot.com
Postat av: Jo

Mamma och hennes svägerska brukade göra ost och då har jag för mig att det är keson en använder. Vi brukade spara lite och äta med sylt, sååå gott! Tycker att den var godare än vanlig måste jag säga men vanlig är också god =) De använde iofs mjölk direkt från bonden så den var ju mkt fetare, kan ju haft med saken att göra =)

Svar: Innan jag svarar på din kommentar... fniss... "en använder"? Lite dialekt där?
& sen minns jag ju faktiskt att du berättade det för mig någon gång. Mjölk direkt från bondgården låter ju onekligen som en rätt bra utgångspunkt. Undrar om jag kan hitta någon mjölkbonde kring stugan som är villig att sälja lite åt mig? Värt att undersöka!
Ida

2013-09-09 @ 23:49:53
Postat av: Jo

Hehe, en-et kommer snarare från min utbildning i att bli mindre könsdefinierande =) Kanske kan ses som lite töntigt men ibland försöker jag använda mindre "man" och byter då ut med "en".

Svar: Aha! Jag som inte har så koll var helt hundra på att det var dialekt! Tror att Matilda, vars blogg jag läser, brukar använda "en" då & då & jag har därför förknippat det med Västerslätt. Fast... nu inser jag ju att hon läser genusvetenskap, så det kanske kommer därifrån. Måste kolla!
Ida

2013-09-10 @ 08:49:04
Postat av: Jo

Ja, kolla med en bonde om du kan. Blir så mkt bättre tror jag. Då kan du ju också kolla upp hur du kan göra egen ost =) Mamma brukade göra nu någon gång på hösten så att den skulle vara lagom lagrad till julen så att det blev en julost. Ett till litet tips =)

Svar: Vi ska höra med vår äggbonde nästa gång vi åker dit om han har någon rekommendation!
Oj, jag insåg inte att din mamma lagrade osten så länge! Du råkar inte ha receptet någonstans? Hade varit kul att få prova på familjen Ydringers julost själv!
Ida

2013-09-10 @ 08:50:54
Postat av: Jo

Ska kolla om jag kan gräva fram det, har min faster på facebook så hon kan nog fixa fram det om inte annat =)

Svar: Super! Hade varit perfekt om du kunnat göra det! Jag kan ju alltid googla något, men lite roligare att laga något som har lite historia!
Ida

2013-09-10 @ 18:37:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0