Ida & efternamnsstatusen...

För ett litet tag sedan frågade Alex hur det känns att byta efternamn, speciellt då när man byter till ett som dels är väldigt osvenskt & samtidigt lite svåruttalat. Jansson till Chvostek är ju liksom ett rätt stort steg!
 
Well, själv var jag helt lugn med bytet - det är något jag alltid tänkt att jag skulle göra den dagen jag gift mig. Jag tror att det känns mer som en självklarhet när man kanske inte sitter på det allra mest unika efternamnet i telefonboken. Kan liksom helt förstå att man inte vill byta om man har ett väldigt vacker/ovanligt efternamn. Som lillebrors flickvän, Von Der Marwitz... jag hade skrattat alla Knutssons & Svenssons rakt i ansiktet om de propsat på ett byte. Icke sa nicke liksom! Eller som en annan av mina vänner som har ett väldigt ovanligt efternamn i kombination med att hennes pappa gick bort när hon var väldigt liten, då hade jag inte heller velat byta. Nu var ju inte det fallet, så då blev det Chvostek eftersom det inte heller kändes aktuellt att pula ihop båda namnen. Men herregud... tänk er att komma dragandes med "Ida-Maria Jansson Chvostek" varje gång man ska till att underteckna något, orka!
 
So, Ida Chvostek fick det bli & idag dök det för första gången upp ett litet paket som var adresserat på just det viset - hela vägen från Svalbard, så himla spännande! Står & studsar & väntar på att Paul ska komma hem så att vi kan öppna, för jo - han var inkluderat i adressen han med så jag måste vänta. Olidligt!

Kommentarer
Postat av: Alex

Ha tänk om jag bara skulle lägga till Sfakianaki på mitt
"Alexandra Sara Elisabeth Truus Hasselblad Sfakianaki"... lite långt kanske?

Tror dock att jag kommer behålla mitt Hasselblad som mellan namn ta bort Truus (även om de bara är jag, lillebror och pappa som heter de i sverige). Har alltid känt mig så förknippad med Hasselblad, men för mig är de något speciellt de där att heta samma.

Måste vara en ganska härlig känsla att få se sitt nya namn sådär för första gången. Himla exotiskt med paket från svalbard dessutom!

Svar: Lite av en munfull & vilken mardröm att få plats med i små myndighetsrutor. Du får öva på att skriva PYTTELITET!
Så Truus är från din pappas sida & så tog ni alla din mammas efternamn? Sen har du ju helt rätt i att det är något speciellt med att heta samma sak, man blir liksom mer av en enhet. Det glömde jag att skriva i mitt inlägg. Tror att den biten blir ännu viktigare sen om man skulle få barn, åtminstone jag hade velat att hela familjen hetat samma sak!

& ja, det var lite så där pirrigt att se mitt nya namn så där! :)
Ida

2013-09-04 @ 13:50:41
URL: http://www.swedeoncrete.blogspot.com
Postat av: Alex

Mamma heter Hasselblad, pappa Truus och jag och min bror har Hasselblad som efternamn och Truus som mellannamn.

Exakt de känns så symboliskt att man hör ihop när man heter samma! Isabella har lika många namn som jag =P Så efter bröllopet kommer de bli såhär

Alexandra Sara Elisabeth Hasselblad Sfakianaki
Isabella Maria Elisabeth Hasselblad Sfakianaki
Giorgos Sfakianakis

=)

Svar: Ni får hitta på ett till namn åt Giorgos så att han kommer i fatt lite! :)
För mig hade det känts helt fel att hålla fast vid Jansson & skippa Chvostek - vi är ju en familj nu & då vill jag att vi heter samma sak. Eftersom jag inte är så fäst vid Jansson & vi dessutom bor i Kanada för tillfället (så mycket lättare för mig att byta än för Paul) så var det inget svårt beslut. Jag vet att vissa kvinnor tycker att det är fel att vi ska tvingas byta namn & inte mannen, men orka... Vårt förhållande är jämställt där jag tycker att det räknas, namnet är inte något som jag känner att det är värt att "ta strid för". :)
Ida

2013-09-04 @ 14:06:31
URL: http://www.swedeoncrete.blogspot.com
Postat av: Alex

Haha ja, sa att han borde lägga till Hasselblad iaf men de tyckte han inte var en bra ide ;)

Tycker man skall göra helt som man vill! Min kusins man bytte till hennes namn, eftersom han är från Brasilien och bor i sverige så var de bättre med Svenskt namn. Min andra kusins kille kommer också byta till vårt namn när dom gifter sig eftersom dom tycker de är roligare med Hasselblad än Johansson.

Tydligen har de blivit lite av en grej här att tjejer behåller sitt namn eftersom de enligt lag var tvugna att ta mannens namn fram tills 93 om jag kommer ihåg rätt. Då är ju situationen lite annorlunda, här är dom ju ganska mycket efter så då kan såna saker kännas viktigare.

Så länge båda parter är glada och nöjda så är de väl bra =)

Svar: Han tyckte inte det? Du får lobba lite hårdare bara! :)
Hade vi bott i Sverige på permanent basis så hade jag kanske funderat lite mer på vilket efternamn som varit bäst, Jansson är ju lite lättare för svensken att uttala! Så jag kan förstå din kusin & hennes familj! Samma med den andre kusinen, "son" namn ÄR inte så himla kul - man byter gärna till sig något annat om man kan!
Ida

2013-09-04 @ 18:27:24
URL: http://www.swedeoncrete.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0