Det här med andras barn...

Satt barnvakt både igår & idag & fastän det var samma lilla tjej som vanligt var det som dag & natt. Igår kom jag dit på morgonen när hon fortfarande sov, så jag satt & läste tidningar tills dess att hon vaknade. Vilket var så sent att jag hann ge henne frukost & läsa EN bok innan hennes mamma kom hem igen. Idag hade hon INTE sovit länge på morgonen & hennes mamma ville inte att hon skulle vila heller eftersom hon hoppades på lite egentid på kvällen. Fullt förståeligt, men jäklar i min lilla låda vad gnäll-nivån låg hög. Inget var liksom bra & hon vägrade att gå med på ens de lättaste saker. Fick bita ihop så många gånger, för det är ju inte mitt barn & då får jag ju acceptera vissa saker även om jag inte gillar dem. En sak gav jag inte med mig på dock, hennes eftermiddagsfika. Hon ville inte äta sin macka med ost bara för att trilskas - så då satt vi där istället. Var väl inte speciellt kul för någon av oss, men när en 2-åring spänner blicken i mig & förkunnat att hon är "boss" & inte tänker äta sin macka - ja då får jag väl erkänna att tjurskallen i mig slår till. Vem som vann? Jag, hon åt merparten av mackan. Efter 30 minuter & utlovade bilder av Mammut & Digby på mobilen. Så ja... jag vann inte utan att muta, men jag lät henne inte köra över mig helt i alla fall.
 
Jag vet inte, tycker ni att det är OK att säga till andras barn? Jag säger absolut till om vi har ett litet barn här som inte behandlar katterna bra, men annars låter jag bli. Känner dock att det är lite annorlunda när jag sitter barnvakt. Då har jag ju ändå det primära ansvaret för ett par timmar & jag tycker faktiskt inte att det känns bra att lyda en 2-årings minsta vink. Jag är ju trots allt ingen slav & även fastän hon är liten tycker jag att jag kan förvänta mig vissa saker av henne - tack har jag gett upp om i nuläget, men att inte riva ut alla sina prylar & plocka upp lite efter sig ska faktiskt inte vara för svårt för henne.

Kommentarer
Postat av: Alex

Tycker absolut du har rätt att säga till ett barn du är barnvakt åt! Så länge de inte går emot föräldrarna (tex att man sätter in ett barn på rummet som straff när föräldrarna inte håller på med den typen av uppfostran. Eller något sånt), då får man väl isf komma överens med föräldrarna innan.

men som barnvakt tycker jag absolut att man få(bör) säga till om barnet beter sig illa! Men sen kanske man släpper lite på andra regler (tex vara uppe lite längre. få äta framför tv. få efterrätt på en vardag. få hoppa i sängen eller vad de nu må vara) bara för att göra de lite extra skoj med barnvakt

Svar: Nej att sätta henne på rummet hade jag inte gjort - hade det varit mitt eget barn som betett sig så hade det däremot varit en annan femma... Som det var nu bet jag som sagt ihop, men fikat ville jag inte ge mig på. Mycket för att jag vet att hennes mamma daltar jättemycket med den biten (det är alltid "om hon inte äter X kan du ge henne Y & äter hon inte det så älskar hon Z så det är alltid en sista utväg i fall att hon ser ledsen ut). Känner verkligen inte att jag vill ge med mig på samma sätt, för då är jag ganska säker på att varenda måltid kommer att bli ett ända långt vägrande eftersom hon vet att hon kan få mig att backa bara för att hon gnäller lite. Samma med att plocka upp efter sig, att ställa tillbaka en bok i bokhyllan är inte för svårt för en 2-åring & jag gillar inte när hon bara släpper boken på golvet & sen pekar på mig att jag ska plocka upp den & ställa tillbaka den. Då blir det helt enkelt ingen ny bok innan hon gör det själv.
Sen ger jag verkligen allt när vi leker ihop, för jag vill som sagt att hon ändå ska tycka att det är roligt att jag är där. Blir ju så mycket lättare för oss båda då & jag har liksom ingen lust att ses som den elaka häxan som är den ENDA som tvingar henne till saker.
Ida

2014-04-23 @ 11:49:40
URL: http://www.swedeoncrete.blogspot.com
Postat av: Trillingnöten

Jag har ju jobbat mycket med barn, bade som larare (ursakta, jag kan plotsligt inte skriva svenska bokstaver pa datorn av nagon anledning!) och som nanny , och att kunna saga ifran till barn ar viktigt. Jag har varit i samma situation, matsituation, som du, och det blir en power struggle till slut. Helt ratt att sitta kvar och vanta ut henne tycker jag. Jag skulle inte vilja att mina barn utnyttjar sina framtida barnvakter, det ar inte ratt alls. De ar ruskigt smarta de dar sma och ser minsta tecken pa svaghet :) Manga ganger ar det sa att barnen lyssnar och lyder sina barnvakter battre an sina foraldrar till slut! :)

ps. TACK for tips angaende boende och utflykter runt Toronto! OCH att du ocksa erbjod boende hos dig, verkligen jattesnallt! Maken blev alldeles overraskad, och jag sa att vi utlandssvenskar tar hand om varandra :) Vilket jag tycker ar oftast sant! Nu blir det formodligen att vi aker i augusti om det blir av, men tack i alla fall!! Blir det andring sa later jag dig veta. Oavsett vore det roligt att traffas i alla fall nar vi anda ar i dina kvarter!

Svar: Skönt att höra! Har ju aldrig suttit barnvakt innan, så det är svårt att veta vad som är OK & inte - speciellt eftersom hennes mamma är så oerhört... ja men nästan hunsad av denna 2-åring. Då känns det som om det inte är OK alls ur hennes perspektiv att sätta gränser, medan magkänslan säger att jag inte kan låta mig köras över totalt.
Jo men jag tycker absolut att utlandssvenskar håller varandra om ryggen, vi är ju ändå ett så pass litet land att man hajjar till & blir glad de få gånger man hör svenska på gatan! Anledningen till att vi tex känner Elsas familj är helt enkelt för att jag hörde dem prata på en sushi-restaurang & var tvungen att gå fram & hälsa & så bytte vi email-adresser & på den vägen är det! Ses jättegärna när ni kommer hit & jag ställer gärna upp med så många tips jag kan under er vistelse här. Finns en massa saker att se & göra, men det hjälper absolut med lite insider tips! Ett som jag kan komma på på rak arm - åk ut till Toronto Island, jättefint & så finns det ett lekland för barnen som jag är säker på att de uppskattat. Det finns också många gratis pooler runt stan, så värt att kolla upp innan ni bokar boende. Kan lilla N simma vid det laget är det ju perfekt att hänga där i fall att det blir värmebölja!
Ida

2014-04-24 @ 03:08:12
URL: http://vilsnajollen.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0