Det här med dåligt samvete...

I mellandagarna fick min vän Megha helt hastigt & lustigt en liten katt. Hon hade skrivit upp sig som support-hem för katter som behöver en tillfällig bostad & blev med typ 45 minuters varsel fostermamma åt en liten svartvit honkatt som nu går under namnet Lily. Lily kom från en lägenhet på cirka 70 kvm som inte bara hyste Lily & hennes ägare utan även 119 andra katter. HUNDRANITTON... Alltså, man undrar ju om stället någonsin kommer att gå att sanera till beboelighet? Anyway, Lily är av förklarliga skäl inte den mest sociala varelse på denna jord. Hon kommer ut & leker, annars trycker hon mest under Meghas säng. Nu är den stora frågan, vad ska Megha göra? Ska hon låta organisationen jobba vidare på att hitta ett permanent hem åt Lily eller ska hon adoptera henne själv? Megha har alltid drömt om en katt som är typ som Mammut - så Lily är långt från den drömmen. Samtidigt är hon själv adopterad & känner sig hemsk om hon lämnar bort Lily bara för att hon kommer med lite bagage. Urgh - väldigt tufft beslut & det är svårt bara att komma med råd. Fast måste jag säga något definitivt så är det väl det att det finns himla många bra anledningar till att skaffa ett husdjur, men dåligt samvete är väl kanske inte det som direkt toppar listan.
 
Lite tungt inlägg känner jag här, att diskutera katters vara eller ickevara är aldrig roligt! Så vi avslutar med ett par UNDERBARA länkar!

Ida ringer till ambassaden...

Dagens roligaste, Ida ringer till ambassaden i Ottawa för att boka tid för nytt pass:
 
Moi: Hej, jag skulle vilja boka tid för nytt pass.
Ambassad kvinna: Kan jag ringa tillbaka?
Moi: Dessvärre ringer jag från skype, så det blir lite svårt.
Ambassad kvinna: Jaha, då får jag be om ditt person nummer då.
Moi: Nummer, nummer, nummer - fyra sista
 
Tapp, tapp, tapp på datorn
 
Ambassad kvinna: MEN IDA! HEEEEEEJ! Åh, jag läste allt om ditt bröllop i senaste SWEA Bladet! Vad kul!
Moi: Jaha, oj tack!
Ambassad kvinna: Det var ju inte alls så länge sen du var här (två år sedan), men självklart har vi tid för dig! När vill du komma?
Moi: Fungerar den 10e februari?
Ambassad kvinna: Absolut! Vad roligt, då bokar jag in dig för klockan 11 & så ses vi då! Kul, kul!
 
Alltså... aldrig att jag trodde att jag skulle kunna ringa till en ambassad i ens det futtigaste lilla lilleputtland & få en sån ström av glädje tillbaka för att det var jag på andra sidan luren! Väldigt roligt!

Another cold, not very functional, day...

Ännu en kall dag här i Toronto & som vanligt går staden ut & varnar. Är det -16C kan man ju frysa ihjäl! Norrlänningen i mig kan inte låta bli att fnissa lite elakt åt det hela. Jo, klart att man kan frysa ihjäl i -16C... men det är ju inga rekordtemperaturer vi plockar in här direkt. I mean, fungerar det att bo i Jukkasjärvi/Svalbard/Anchorange så ska väl livet kunna flyta på här i Toronto också! Vi bor ju faktiskt i Kanada... ett land som väl inte direkt är känt för sina soltimmar, så man kan ju tycka att stan skulle klara sig lite bättre än vad den gör när kvicksilvret kryper ner. Personligen tycker jag att det är himla fint de dagar då det blir lite kallare, himlen blir så där extra knalligt blå.
Fast på Pauls jobb förkunnade en av hans kollegor att hon kände sig hånad av solen, att den liksom hängde där & retades utan att skänka den minsta lilla värme. Um... så ser man kanske på saken om man är bortskämd med sol, hade Toronto legat närmare polcirkeln hade man nog känt tacksamhet över minsta lilla solstråle!

Sånt jag brinner för...

Ni som följer bloggen vet att jag har ett närmast osunt förhållande till värmeljushållare - det finns liksom ingen hejd på mig. MER MER MER = bättre. Så ni kanske kan greppa lite av glädjen när jag plockade fram det här lilla huset på julafton...
Speciellt som jag stått & trånat över den här typen av små plåthus varje gång jag varit hemma i Sverige de senaste 3-4 åren. Har varje gång tänkt att NU ska jag köpa ett, men så har jag stått där vid hemresan med en väska så full att jag inte ens kunnat knöla ner en tändsticksask... När jag inte fick ett hus i 30-årspresent gav jag upp lite & tänkte att "Ida and House are not meant to be". Tack & lov att jag har en god fé i form av farmor Jansson som släpade det över hela Atlanten bara för att göra mig glad & glad blev jag. Så glad att jag får en alldeles varm känsla i hela kroppen varje kväll när jag tänder det. Nästan så glad att jag vill ha en vinter a la Game of Thrones - för det här med sommar känns mindre lockande när jag tänker på hur lite värmeljus vi kommer att gå igenom då!

Kattlåda deluxe...

För ett litet tag sedan kom jag över en väldigt välskriven bok om "Hur man ska överlista sin katt". Det hela går i princip ut på att lära känna sin katt bättre, varför gör de på ett visst sätt & hur tickade den lilla katthjärnan nu? Har bland annat förstått att Digbys främsta revir är vardagsrummet, det rum där jag (litens människa) vistas mest. Följaktligen är det i det rummet han mest pockar på fajt med Mammut. En annan sak jag lärt mig är att vi ligger lite dåligt till på kattlådefronten - regeln är nämligen "en låda per katt + en till" & vi ligger bara på två lådor. Dessvärre har vi inte riktigt plats för en till låda, om vi inte ställer in en i hallen & det ser ju så där välkomnande ut när man kommer & hälsar på så det skippar vi. Fast för att kompensera skaffade vi idag typ världens största kattlåda istället. Inte från en djuraffär, de räckte inte till på långa vägar, utan från IKEA. Den här plastbyttan är ungefär stor som en mindre eka, så jag känner att den väger upp lite för den uteblivna tredje kattlådan. Vad som är lite kul är att medan vi stod där på IKEA så kom det ett annat par & köpte samma låda för exakt samma syfte. De hade också två katter & hade precis insett att de inte hade tillräckligt mycket lådutrymme & så spånade de fram samma lösning! Tänker att IKEA kanske borde döpa om Samla till Krafsa istället.

End of the party...

Pauls namnsdag idag, så stora delar av dagen har ägnats åt att göra det vi tycker om allra mest. Typ äta sushi & dricka bubbel. Fast sen hade vi en inplanerad grej som kändes väldigt nordamerikansk - ett sånt där säljparty som man har hemma hos någon. Någon var i det här fallet en kollega till Paul & vi var ditbjudna för att titta på köksprodukter. Följaktligen dök vi upp, försågs med vin & fick titta på när en rundnätt dam lagade någon sorts kycklingrätt. Det hela flöt på rätt bra, Paul & jag beställde någon form av ugnsplåt & partyt började kännas lite mindre sälj & mera mys. Ända tills dess att värdens 7-åring helt plötsligt kaskad spydde över hela vardagsrumsmattan. Väldigt mycket en partydödare där. Jag bara "Men OJ... Är klockan så mycket?! Nej nu har katterna varit ensamma så länge att de börjat tugga på elkablarna, must go. So long!". Lesson to learn, drick inte så mycket äppeljuice. Mycket bättre att hålla sig till dyrare bubbel, då känns det liksom inte lika värt att kasta upp.

I like the concept!

Paul skickar ett foto från sitt kontor:
Aaah... Känns fint att jag kan inspirera! Himla trevlig start på dagen, känner mig väldigt mycket Martha just nu! Dessvärre kan jag inte fortsätta dagen i riktigt samma anda, har ett möte på universitetet med min handledare & då fungerar det inte riktigt att dyka upp & lukta äppelpaj. Fast till helgen... då ska det bli andra bullar av! Eller, småkakor - bullar fungerar det ju aldrig att baka här.

Blåklintsfilt...

Jag har alltid älskat blåklint som blomma, är svag för blått överlag men just blåklintsblått är ungerfär så mycket färgperfektion jag kan tänka mig. Så ni kan kanske föreställa er hur glad jag blev när jag fick en virkbok i julklapp av Paul med just ett blåklintsmönster i!
Färgen på fotot ger inte blomman helt rättvisa, centret är mer aubergine & det blå just så där underbart blåklintigt som jag älskar. Jag har virkat rätt flitigt sedan farmor åkte hem. Hon har varit borta en vecka nu (snyft) & det har hunnit bli ett helt dussin små lappar. Själva virkandent är den bit jag tycker är roligast, att foga ihop dem till något användbart... not so much. Därför tänker jag vara lite proaktiv den här gången, jag vill ju att det här projektet ska bli mer än bara en massa små udda lappar, & försöka foga ihop dem lite åt gången. Tänker att det är bättre att portionera ut tråkigheten än att sitta med allt på slutet!

Migrän?

Jag har typ aldrig ont i huvudet. Kanske någon enstaka gång om jag druckit lite för mycket bubbel, spenderat för mycket tid ute i solen eller om jag åkt på en sinusinfektion. Fast då brukar det vara en lite försiktig huvudvärk som jag nästan måste känna in. INTE igår. Satt barnvakt fram till tretiden, knatade hem & ungefär halvvägs tillbaka började jag känna hur huvudet värkte. Kom hem, åt lite, tog en ipren & hoppades på att det skulle bli bättre. Det blev det inte. När Paul kom hem vid sex hade jag så ont att jag släckt ner alla lampor & bäddat ner mig själv i soffan. Jag hade så ont att jag mådde illa & jag kunde inte ens bita ihop tänderna för då strålade värken bara ner genom käklederna & in i underkäken. Nu undrar jag, var det här migrän? För i så fall förstår jag alla viktorianska romankvinnor som bäddar ner sig själva ett halvdecennium eller så. Fy för den lede vad ont det gjorde!

Kitty mum of the year...

Vanligtvis så väcker jag inte Mammut & Digby när de sover. Det är ju då man har lugn i huset & kan göra saker utan att man har ett litet Digby-huvud nedkört i degbunken eller måste lyfta ut Mammut ur torktumlaren innan man slår på den. Fast idag gjorde jag ett undantag från regeln, hela trädgården på framsidan av huset blev nämligen invaderad av säkert ett 40-tal rödhakar & trastar.
Kändes sjukt taskigt att låta dem missa en så underbar liten stund av att få titta på bytesdjur & drömma sig bort till Serengeti så jag rensade bort allt ömtåligt ur fönsterkarmen & ruskade liv i dem.
Kände mig sedan lätt som kitty mum of the year när de satt där med darrande hakor, spetsade öron & pep i unison upphetsning!

Happy Birthday to you...

Idag stod årets första cupcakeorder på schemat. Jag behövde följaktligen komma på något att göra till en person som är mycket musikintresserad & som tidigare jobbade som operasångerska. Eftersom mitt "opera know how" inte är så där jättestort kändes det lite som om jag famlade i tomma intet. Den enda opera jag någonsin varit på är Macbeth & det kändes väl inte som det ultimata alternativet. Har hört att teaterfolk är så vidskepliga att de inte ens vill nämna den pjäsen vid namn för att det kan innebära otur... sen är döda kungar & blodiga knivar inte heller det motiv som jag känner kommer lättast när jag sätter mig ner & försöker vara kreativ. Så jag tog en enkel utväg (as usual) & påtade bara ner alla toner till "Happy Birthday to you".
Ska bli spännande att höra hur många av Pauls kollegor som direkt känner igen vilken sång det är!

Virkprojekt nummer 502...

Igårmorse satt Paul & jag helt håglösa i soffan & visste inte riktigt vad vi skulle göra av oss själva. Det här med att farmor har åkt hem är inte alls kul, jag inbillar mig att det är typ samma känsla som när ens barn bara "Happ, men då drar jag till högskola/universitet/lumpen/Vietnam. Vi ses kanske någon gång". Empty nest syndrome kallas det visst. För att hantera melankolin tog vi/jag till ett par säkra kort:
 
1) Lunch på Starbucks
2) Fest hos Megha
3) Sverigemys (nu ikväll, komplett med tacos & Sällskapsresan med dubbad text så att Paul kunde följa med. Succé! Känner att jag nu på riktigt har börjat Pauls hjärntvätt mot att bli en äkta liten svenne!)
 
Förutom vin & svenskheter hjälper det alltid att starta ett nytt projekt av något slag, så Paul & jag körde ner till garnmecka & köpte på oss en massa härvor garn. Sen satte jag mig i soffan & läste bok medan mannen fick jobba. Duktig liten garnvindare!
"Snurra snabbare" hojtade jag & Digby unisont! Digby tyckte nämligen att det här med garnvinda kan vara det roligaste påhittet sedan toapappersrullen. 
Så roligt att han var tvungen att hjälpa till, i alla fall tills lilla tassen råkade petas in i garnvindan (som snurar galet fort). Då var det inte lika kul.
Efter att Paul jobbat klart virkade jag en ruta & sedan satte jag mig ner & räknade ut hur många fler jag behöver innan jag har den minsta filt som kan tänkas accepterbar. Mindre bra idé. Blev typ lite matt & funderade på om jag kanske kunde virka mig en liten påse eller tehuva istället. Men skam den som ger sig, är man bara tillräckligt karaktärsfast & jobbar på så har man ju tillslut något vackert som man faktiskt kan använda (nej... tehuvor är INTE användbara)!

My super grandma!

Fick en kommentar från Camilla om det här med att farmor kom fram som hon skulle "Så skönt att alla var snälla och trevliga men jag skulle inte kunnat tro annat. Din farmor är ju stålfarmor! <3". Det där fick mig att skratta till, för jag skrev faktiskt ett brev på just den banan till flygplanspersonalen! Paul & jag tänkte nämligen att det vore bra med ett brev där vi skrev vad farmor behövde hjälp med & jag tåtade ihop ett väldigt korrekt brev. Fast så låg jag i sängen natten innan farmors flyg & bara "Men det låter ju som en teknisk manual, så himla torftig läsning... farmor förtjänar lite mer riv!" & så klickade jag ner följande brev:
 
"Hello!

 If you read this letter you’re probably a flight attendant, working on one of the airplanes that will take my grandmother from Toronto to Luleå, Sweden.

 

My grandmas name is Astrid and she’s 85 years old. Obviously, grandma is a superhero for travelling so far on her own, but she has one super power that she still has to improve in. While she’s fluent in Swedish, and a variety of dialects thereof, she only understands simple English if spoken slowly. In case there’s some important information (delays etc) broadcast during your flight we would be very grateful if you could try to help grandma understand what’s going on.

 

Also, grandma doesn’t travel very fast on foot. As all super heroes she has her own, very cool, device to get around. We call it “The Burgundy Bolt” and to most people it looks like an ordinary walker. Grandma would be most grateful if TBB would meet her once she exits the plane. It should make it there by itself, but if it fails in driving there we hope you could help it to get there. Also, once grandma gets to the gate she would want to be transported in a wheelchair or electric car to the next flight. That way she can conserve her super hero energy so it lasts all the way back to Sweden.

 

Thanks for looking after my grandma!

Ida Chvostek"

 

& det fungerade ju - farmor tog sig hela vägen hem på egen hand så jag kan bara konstatera att hon FAKTISKT ÄR en superhjälte. I mean, hon flög ju till & med! Steel Grandma, med rätt att korsa Atlanten!


Farmor has landed!

Paul & jag släckte väl lampan någon gång vid midnatt... sedan oändliga mängder tid av "Sov, sov! Du måste sova nu!". Fast det gick inte, jag var för orolig för farmor - vi visste ju att planet var 3 timmar sent från New York, så jag var så himla orolig för att hon skulle missa sitt anknytningsflyg. Tillslut "Paul... sover du?". Det gjorde han inte, han låg vaken med lika mycket ångest han med. Så vi låg där med våra telefoner & försökte spela & prata oss trötta, men det var inte förrän vid femsnåret - då vi kunde se att planet landat - som vi kunde somna in. Lite efter åtta ringde sen en superpigg farmor som berättade att resan gått bra trots alla förseningar & att alla varit jättetrevliga mot henne. VILKEN LÄTTNAD. Det kändes som om världens tyngd bara lossnade & efter att jag lagt på skuttade Paul & jag runt i köket i någonslags yr glädjedans över att hon lät så glad på telefonen. Så farmor är glad, Paul är glad & jag är glad. Den enda som är distinkt oglad är Digby... liten saknar nämligen sin lektant & har gått runt hela huset & letat efter henne. Så nu när allt gick så bra så tycker jag att vi får planera in en till resa framöver, Digby vill att hans farmor ska komma & hälsa på igen!

Håll en tumme för farmor!

Vi har vinkat av farmor på flygplatsen... Det kändes helt hemskt, vi ville ju ha henne här ännu längre! Dessutom ångrar jag så himla mycket att vi inte bokade hennes hemresa via Köpenhamn. Vi reste ju in den vägen & det gick så bra, nu reser hon själv tillbaka genom New York & jag tyckte vi fick så dåligt bemötande på flygplatsen. Inte alls vad jag hoppats på... Vi hade ju blivit lovad assistans, men vad ingen talat om för oss var att assistansen vägrar bemöda sig med väskor. Eh... Hur ska en 85-årig person som beviljats rullstol kunna dra sitt eget bagage genom den amerikanska imigrationen & hela vägen till andra sidan?! Efter att Paul bråkat lite extra med flygplatspersonalen fick vi tag på en bagagebärare som var villig att ta farmors väskor genom hela proceduren, mot en avgift så klart med det fick det vara värt. Det är mer principen som kändes så fel... att de garanterar hjälp men sen inte talar om något så viktigt innan man står där helt hjälplös. Neej, nu hoppas jag att allt går vägen någorlunda så att farmor inte helt får avsmak för resor. Vi hoppas ju att hon ska vilja komma tillbaka hit någon annan gång, men det hänger ju mycket på hur det går nu. Så har ni en tumme ni kan hålla för fammo, snälla håll den!

Dramatisk lunch i CN-tower!

Farmors sista dag i Toronto - så vi slog till med ett besök på CN-tower. Väldigt mycket bättre att åka dit efter att man sett lite av staden så att man kan peka ut vilka platser man varit på. Typ "Titta på den där lilla randen sand farmor, ända dit bort var vi den dagen Paul skulle visa en jättevacker park & vi körde in på det där soptippsområdet av misstag"
& "Jaaa...Det är nog bankbyggnader..."
Utöver sjön visste vi dock precis vad vi såg - öarna dit man kan ta färjan på sommaren & gå på långpromenad. Eller ta ett flyg till Boston eller New York ifrån, i fall att man inte vill hålla på & köa på Pearson (vår internationella flygplats).
Farmor var väldigt nöjd med det hela & tyckte att det var mycket spännande att vara så högt uppe (efter lunchen gick vi ner på utsiktsdäcket & farmor stod på glasgolvet - stålfarmor!) & dessutom SNURRA runt. För jo, restaurangen roterar sakta. Själva restaurang-golvet alltså, inte väggarna & det är här dramatiken snart kommer in...
För lagom till att Paul fick sin oerhört tjusiga efterrätt framför sig brakade världens drama igång, det blir lätt så när väldigt dyrbara diamantringar helt plötsligt går upp i rök!
Så här var det nämligen, vi var nästan ensamma på restaurangen, men ett par bord bort satt en liten grupp andra gäster. Ett äldre par som var boende i Toronto & ett yngre par som var på besök från Belgien. Ungefär i det ögonblick Paul högg in på sin kaka hör jag hur den äldre kvinnan frågar den yngre kvinnan om hon kan få se på hennes vigselring. Den yngre kvinnan tar då av sig ringen, men slarvar & tappar den - rakt in i rotationsbiten på restaurangen. Borta... Kaos bryter ut. De letar, vi letar & personalen letar lite för syns skull innan de förklarar att ringen nog ligger under själva restauranggolvet eller i mekanismen som snurrar alltihopa. Alltså... jag hade dött. Jag tyckte att hon höll ihop det så himla fint inför alla, för hennes man var typ helt utom sig. Planen är nu att en tekniker ska skickas in under golvet (typ 40 cm kryputrymme) i morgon innan de slår på snurret. Kan bara hålla tummarna för att de hittar den, för i annat fall kan jag inte tänka mig att resten av visiten blir så där alldeles toppen. So, dagens läxa - ta aldrig av vigsel/förlovningsringar i någon som helst miljö utanför hemmet!

Stackars farmor!

Så jag klev upp i morse & kanske inte direkt skuttade in i köket, men ni vet - dök upp i vardagsrummet på rätt sida av sängen & med någorlunda anständig klädsel. Pluspoäng där på klädseln... Anyway, där satt farmor & såg ut som om min farbror ring & bara "Mamma, ledsen... men Egyptens alla magra kor & eländiga gräshoppor har invaderat ditt hus. Oh, & rören har frusit & en granne har sparkat ner din postlåda". Det såg lite ledset ut med andra ord. Svensk som jag är frågade jag inte rakt på sak som var fel utan frågade istället om farmor sovit gott. Det hade hon inte... & så kommer det "Neeej... för du & Paul bråkade ju så hemskt igårkväll". Här får jag ett ögonblicks panik. Har vi bråkat? I så fall om vad & varför har jag glömt bort det? Har jag fått en hjärnblödning?! Sen skärper jag till mig, vi HAR ju inte bråkat - det vet jag! Jag förklarar för farmor att Paul & jag inte alls bråkat, att vi gick till sängs som vänner & att allt var lika happy go lucky som vanligt den här morgonen. Farmor bara "Men du skrek så hemskt ´WHY, WHY, WHY!´& så slog det & dunsade & Paul försökte lugna dig & jag var så ledsen så att jag grät". Mitt huvud leker fågelholk en sekund eller två innan det slår mig, grannarna! De brukar då & då ha episka bråk, det måste ha varit det farmor hört! Efter ett par rundor av försäkrande att det inte var vi som försökte slå ihjäl varandra lugnar farmor ner sig & accepterar att skilsmässan inte står runt knuten.
 
Stackars stackars farmor - att hon låg uppe & grät för att vårt äktenskap knakade i fogarna & så var det grannarna istället! Alltså, jag tycker synd om dem med, men allra mest om stackars farmor som blev så stressad. Så vi gav henne lite starköl i kväll i förebyggande syfte, i fall att de ger sig på en rond till.

Nej... det var INTE ok!

Farmor har varit världens trouper när hon har varit här, allt har tagits med jämnmod. Exempel:
 
- Is stormen som drog in & försatte oss i mörker i 24 timmar innan julafton. Jag trodde att farmor skulle bli stressad, men icke. Hon sa att det var spännande & bra i fall att det inte blev så mycket julmat eftersom hon vill gå ner i vikt
- När en katt råkade lämna en liten olycka på farmors säng, farmor bara "Men sånt händer!"
- Eller att hon var helt OK med att boka om alla flygbiljetter & stanna en vecka till när vädret återigen slog till från sin värsta sida
- När vi inte kom in i stugan idag för att det var för mycket snö på uppfarten, farmor "Men då får jag bjuda på restaurang istället!"
 
En kompott förtretligheter och problem med det gemensamt att farmor hanterat dem alla med en glad axelryckning & ett positivt synsätt. Men en sak var INTE ok... I morse när vi kom ut insåg jag att vi haft tvättbjörnspåhälsning i soptunnan (mat över halva uppfarten). Paul knäppte ett kort & visade farmor & jag bara "Titta hur de ställt till!"
 
Farmor - Men neeeeej!
Moi - Jag vet!
Farmor - Så vi har haft tvättbjörnar här & jag sååååg dem inte!
Moi - Eh, ja jo.
Farmor - Så de satt ute & åt korv på uppfarten hela natten & jag vaknade inte. Neeej... nu blev jag besviken.
Moi - Ja, nej men, ja det var ju synd.
Farmor - Kan vi lägga ut mer korv i trädgården & så kan jag sitta uppe i natt & spana?
 
Vi har inte helt fattat beslut i korvfrågan än. Klart att vi vill göra farmor glad, men frågan är hur poppis vi blir hos grannarna om vi sätter upp en utfodringsstation...

Lite olika tidsuppfattning där ja!

Jag tror stenhårt på att världen är uppdelad i två typer av personligheter:
 
1) De notoriskt punktliga - de som packar resväskorna veckor i förväg, sitter på buss-stationen mer än 30 minuter före utgångstid & de som aldrig någonsin skulle svänga in på julottan med andan i halsen minuten innan kyrkdörrarna slår igen.
2) De som är tidsoptimister - de som kollar upp avgångstiden dagen innan flyget går & sedan packar till två på natten (när taxin kommer 6) & de som hinner med bussen med en hårsmån & med avklarat cardiopass i ryggen.
 
Farmor hör till kategori 1, Paul & jag hör till kategori 2. Trots det har farmors besök gått så himla bra på den här fronten, hon har helt enkelt anpassat sig till vårt tempo & liksom lärt sig att gilla läget. Tills i morse. Våra vänner som bodde här förra julen var inplanerade att dyka upp vid elva & vid halv nio började farmor städa med stort S på övervåningen. Det diskades med slammer & det PRATADES med katter & jag låg nere i källaren & fnittrade, för det här är SÅ farmor. Är gäster på intåg, ja då måste man vara 100% redo när de dyker upp & helst sitta i soffan & rulla tummarna minst en kvart innan det plingas på dörrklockan. Det som var lite extra kul i det här sammanhanget var att våra gäster faktiskt kom med dagens lunch, så det enda vi behövde göra var i princip att duka. Eller som jag sa när Paul muttrade fram ett sömndrucket "What tiiiime is it? I am SO tired..."
 
"Well, you have to wake up now honey! We only have two and a half hour to get dressed and make salad!"
 
Om vi hann, jo... Vi hade ju, för oss, så god tid på oss att jag nästan funderade på att dra upp lite krasse innan de kom!

Kakfen kom på besök!

Det är länge sedan jag bakade nu - julafton. Eller som Paul ser på saken, ett år sedan! Eller som han också sa "The cookie fairy doesn't love me any more...". Efter det skriet på hjälp kände jag att jag var tvungen att svänga ihop något åt honom. Kändes lite misshandelsvarning av ömsint själ annars. Var inte på något sånt där galet bakhumör annars, så jag valde två säkra kort. Jordnötssmör & Martha Stewart. Länge leve Martha, alltid en pålitlig klippa att ty sig till när orken i övrigt inte räcker till (säg "hej sinusinfektion som fortfarande plågar Ida")!
Så om kakfen är jag eller Martha... det är jag själv osäker på! Men till något helt annat - koppen på kortet. Julklapp till Paul från farmor, kan mycket väl vara: 1) Typ den sötaste kopp jag sett, 2) Vara första gången jag helt har förstått vad konstnärligt förståsigpåfolk menar när de pratar om att något är perfekt aqua-färgat.

Jo, jag ger dig rätt!

Jaha... det tar ju emot att skriva det här inlägget, men jag känner att jag är skyldig bästa Jo det.
 
Ni förstår, Jo (ni vet min blonda brudtärna) har ett track record av att göra illa sig på de mest konstiga saker. Typ tvålkoppar & creme fraiche burkar. Under hela universitetstiden dök hon upp titt som tätt med en ny skada & hoppades på lite sympati, men möttes av gapskratt från Sussie (min ickeblonda brudtärna) & jag. I mean, TVÅLKOPP?! Fast... på senare tid känner jag att även jag har börjat drabbas av skador som genererar skratt snarare än sympati & i morse tog jag hem den hitintills dummaste skadan. Skulle plocka ut en torrfoderspåse (Royal Canin, stor variant & alldeles ny) ur ett av överskåpen & påseländet fastnade i ett gångjärn. Drog till, påsen lossnade, jag tappade greppet & påsen trillade rakt ner på mitt huvud. Ena påskanten träffade mig rakt i pannan & nu sitter jag & ser ut som om jag målat en bindi på fyllan. Passande nog är den röd, jag är ju trots allt gift, så helt fel blev det inte.
 
Slutsats - Jo, jag är hemskt ledsen (eller i alla fall lite ledsen) för alla gånger jag skrattade åt dig. Jag inser nu att universum var mot dig & att du faktiskt förtjänade ännu mer sympati än om du gjort dig illa på mer traditionella föremål (tänker kniv, konservöppnare & kanske såg). Jag tänker också att om du & jag någon gång flyttar ihop på ålderns höst, då kan vi väl bo väldigt madrasserat & bara äta frukt som inte kräver fruktkniv?

Myset fortsätter!

Idag skulle farmor ha åkt hem - men nu är alla biljetter ombokade & fixade så att vi får behålla henne en vecka till! Det känns så himla skönt. Dels då för att det varit så nervöst & obekvämt att vinka av henne med tanke på väderkaoset vi haft här på östkusten. Fast kanske mest för att det är så himla trevligt att ha henne här. Farmödrar har verkligen en inbyggd mysfaktor, i alla fall min! Andra som myser...
Knoll & ulltott. Den mindre varianten av katt har förövrigt adopterat farmor som tidernas bästa lektant, så i & med att farmor stannar har vi köpt oss en veckas frid till. Tror nämligen att vi kommer att ha mycket att leva upp till när farmor åker tillbaka, hon kan nämligen leka med Digby typ hur länge som helst. Nästan så länge att han faktiskt blir nöjd!
 

Jag tar tillbaka...

Efter det att källaröversvämningen slog till bad jag ju om en tredje olycka... det ska jag aldrig göra igen. Det började lite lätt med att vädret här på östkusten blev superdåligt. Galna vindbyar, snöstorm & så ner till ovanligt låga temperaturer (-23 som kallast här). Detta resulterade i trafik-kaos & massa inställda flyg, så efter det att vi pratat med vår resebyrå så bokade vi om farmors biljett hem till nästa vecka. Det här var ju ingen olycka i sig, vi är ju glada för att få behålla farmor lite till, men det kändes lite stressigt där ett tag innan vi fått den nya biljetten bekräftad. Sen fick Pauls syster sladd på bilen, kanade över två körfält & körde rakt in i mitträcket på motorvägen. Tack & lov hade hon änglavakt & klarade sig utan allvarliga skador. Här tyckte jag att olyckorna kunde ha räckt alldeles bra - men dessvärre tog det inte slut där. Igår fick jag nämligen ett mail om att en föredetta kollega, en person som jag verkligen tyckt väldigt mycket om, dött i cancer. Jävla skitsjukdom... Fick ett mail från honom bara i mitten på november där han skrev att han insjuknat men att de hade hopp om att behandligen skulle gå bra & att han skulle höra av sig igen i januari-februari. Nu blev det inte så & det gör så otroligt ont i kroppen bara av att tänka på det. Han hade verkligen hela livet framför sig, nygift & med en liten son... fy så otroligt orättvist & grymt.

Inte riktigt vad jag tänkt mig...

Älskade mannen är väldigt svår att köpa presenter åt, så när han i höstas råkade säga att han ville ha en "tablet" (vet inte vad de heter på svenska... men en iPad fast android) var min julklapp till honom spikad! Igår dök det efterlängtade paketet upp & Paul har varit glad som ett barn sedan dess. Lite lätt okontaktbar dock, där han suttit & installerat appar. Jag tänkte väl att de kanske var användbara appar - typ Starbucks, vädret... kanske en inköpslista eller två, men nope.
Katt-apps!
Kanske inte helt vad jag tänkte mig att den skulle användas till - som sittdyna/slagpåse åt fluffen. Å andra sidan var de otacksamt nog bara intresserade av den i 5 minuter eller så. Sen sprang Digby & hämtade sin nya favoritleksak (ett sidenband han snott från farmor) & Mammut somnade. Paul är mer lättroad tydligen, för han är fortfarande helt betuttad!

Perfekt timing... tack för den!

Pesten slog ju till mot mig igår & jag kände mig väl inte direkt störst på jorden när jag gick & la mig. Helt uppsväld i ansiktet & totalt oförmögen att ligga på vänster sida om jag kände för att andas. I morse hann jag vara vaken precis så där länge att jag kunde konstatera att det kändes marginelt bättre innan Paul började svära mindre återhållet. Visade sig att det kommit massa snö under natten som sen smält & runnit rakt in i källaren - översvämning. När jag låg där & moppade iskallt vatten får jag väl erkänna att den där marginella känslan var RÄTT långt borta. Det kändes faktisk rätt uselt helt enkelt. Nu hoppas jag på att den tredje olyckan, vad det nu än må vara, slår till snabbt så att jag kan gå vidare med mitt 2014 utan att känna det som om Universum sitter & skrattar åt hur tokigt det ställt till det för mig.

När jag är frisk - då ska jag pussa ihjäl dig!

Så farmor blev sjuk på juldagen & kände sig väl rätt hängig ett par dagar. Lagom tills dess att hon blivit lite piggare blev Paul sjuk, så han var helt nere på nyårsafton. Nu på trettondagen har jag fått den stora äran att ta över förkylningen (som satt sig på bihålorna som vanligt)! Fast det är inte BARA jag som blivit sjuk, nej stackars Mammut har blivit förkyld han med. Vilket känns så där - lite influensa/pestvarning på det hela när både människor & djur blir sjuka... Värst av allt med det hela är nog ändå att jag gett mig själv pussförbud på Digby. För jag kan (förhoppningsvis) leva med att vara lite krasslig, men liten vill jag skydda från allt av ondo. Fast det här med att leva utan Digbypussande - vilken fattig existens! Det är som att... sitta på ett par flygbiljetter till Singapore & sen bara se flygplatsen (vilket jag gjort två gånger & fortfarande blir trött på mig själv av att tänka på).

Farmors första tur till USA!

Idag överraskade vi farmor med en liten tur till USA. Vi sa helt enkelt att vi skulle till banken & att hon behövde sitt pass & sen pep vi över till Buffalo. Farmor var VÄLDIGT nöjd med att få en US-stämpel i passet, men i övrigt var turen dit inte någon större succé. Allt kändes så himla nedgånget - bara igenbommade hus & restauranger som stängt igen. Efter att vi helt enkelt inte kunde hitta ett enda öppet lunchställe gav vi upp & körde tillbaka till Kanada & vår favoritvingård där farmor först fick vandra runt & kika på ekfat.
& sen brummade vi in med rullatorn på deras lilla fina restaurang för middag. Farmor med utsikt över vingården & jag med utsikt över farmor & deras väldigt high-teck vinkällare.
Otroligt god middag & så fint upplagt. I fall att jag någonsin känner för att spendera pengar på onödigt tallrikspynt så ska jag banne mig slå till på små kopparkastruller!
Vi avslutade middagen med en bricka med lokala ostar & någonstans där tror jag att vi alla kände att vår lilla tur trots allt var rätt lyckad. Länge leve Kanada kan vi väl sammanfatta det hela med!

Ida erkänner...

Ni kanske kommer ihåg att jag ställde mig väldigt skeptisk till den här kanadensiska uppfinningen... Idag kryper jag till korset & erkänner - den fungerar! Sedan farmor kom hit har ju Paul & jag huserat i källaren & det har haft ett par klara fördelar:
 
1) Tvättstugan ligger vägg i vägg så jag kan dumpa alla smutsiga strumpor right at the source
2) Det finns bara ett litet fönster, så man väcks inte direkt av flödande morgonljus i ottan utan man kan sova ut
 
Mindre bra är dock att källaren är typ noll & intet isolerad, så det blir liiiite kallt där nere. Så där så att Paul tjuter när jag tvångskör in mina ispinnar till fötter mellan hans lår. Igår sjönk temperaturen ner till -16 & efter att vi konstaterat att det bara skulle bli kallare (lägsta idag, -23, är det kallaste jag upplevt sedan jag flyttade Kanada) åkte Paul iväg & köpte på sig lite mer fönsterplast. Det där lilla fönstret är nämligen ett kylhål utan dess like, man kan riktigt känna hur kall-luften bara FORSAR in när man går förbi det. Så igår spände Paul upp ett lager plast & jag erkänner, det satte stopp för kallflödet. Det är ju inte så att det helt plötsligt blivit supervarmt i källaren, men det är definitivt drägligare. Kanske något att importera till Sverige om vi någon gång känner för att sänka hus-standarden till kanadensiska nivåer!

My 2013...

Jag brukar ju alltid köra en tillbakablick på det gågna året - men i år känns det som att ett traditionellt inlägg blivit lite tråkigt. Januari=bröllopsfix. Februari=bröllopsfix. Mars... Men ni förstår! Känns som om hela året bara gick åt till att antingen förbereda bröllopet, gifta sig, åka på bröllopsresa eller återhämta sig efter det hela. Om jag ska sammanfatta hela resan med en enda mening så är det följande "Jag är så glad för att vi är gifta, men nästan ännu gladare för att det hela är bakom oss".
Nu satsar jag på ett mer diverst 2014 - vill göra olika saker igen, inte bara fokusera på en enda sak. Jag vill se mer, uppleva mer, bli mer självständig & framförallt - vara gladare än vad jag var 2013. För trots att jag är så oändligt lycklig för att vi nu är gifta med varandra kan jag inte komma undan att 2013 inte var ett speciellt glatt år så här i backspegeln. Om det är något jag verkligen hoppas på för 2014 så är det att vi två ska se till att fylla vårt liv med ännu mer glädje, skratt & underbara stunder. 

Hundra år efter alla andra...

fick jag ÄNTLIGEN se den senaste Hunger Games filmen. Har ju läst alla tre böcker, så jag var livrädd för att missa den på bio - men jag fick helt enkelt inte ihop att gå & se den innan jag åkte till Sverige & sedan dess har det varit fullt upp. Fast idag körde typ farmor ut oss ur huset, hon tyckte helt enkelt att vi behövde gå på date så då blev det biomys. När det kommer till böckerna älskade jag den första boken men tyckte att tvåan var så där. För filmerna är det omvända roller. Jag tyckte inte om hur de filmat ettan, gillade inte de ändringar de gjort från boken & tillhör definitivt skaran som avskydde castingen av Primroses katt. Nu var katten utbytt mot en som kändes mer rätt, tempot var högt & skådespelarinsatserna överlag berömdvärda. Helt enkelt väldigt sevärt - i fall att det nu fortfarande finns folk där ute som inte sett den!
 
Paul slår till med 7.8 pilbågar & jag lägger mig precis under 8an med en 7.9a. En positiv sak med att se den så här sent är förövrigt att vi nu bara behöver vänta 10 månader innan nästa film kommer ut, inte ett helt år! Förutsatt då att de ger ut nästa film i november igen. Å andra sidan kanske det behövs ett helt år för att Paul ska få ändran ur & läsa böckerna. Förra året gick han nämligen ur biosalongen & bara "Får jag låna din Kobo när jag kommer hem - måste läsa"... and that has not happened yet. 

Ny nyårstradition tror jag!

Det här med att gå på mini-spa på nyårsafton tror jag får bli en tradition från & med det här året. Jäklar i min lilla låda vad vi hade trevligt farmor & jag - vardagslyx på högsta nivå! Kändes himla mycket flärdigare att svänga ihop nyårsmiddagen med tjusiga händer! Jag brukar vara väldigt feg när det kommer till nagellack men igår bröt jag mig ur min trygghetszon. Lite i alla fall...
Guldigt-silvrigt lack med lite lite skimmer i, påminde mig om champagne & det gillar vi ju! På tårna spejsade jag lös totalt & valde det guldigaste lack de hade, fast det besparar jag er att få se - vet att många har fotfobi. Fast allra bäst med hela besöket var nog ögonbrynsfixet. Jag är medveten om att det finns grader i helvetet, där bortgång av nära & kära & små katter ligger avgrundsdjupt mycket längre ner än att plocka ögonbrynen. MEN - för mig ligger det i alla fall rätt långt ner bland ringarna. Det gör ont utav bara den, det är tråkigt, jag orkar bara med en sida & inte den andra... Klagolistan kan go on and on. Fast inte igår, tjejen som fixade dem drog på ett par lager vax & ritch ratch kabombombom så kände jag mig så otroligt mycket mer polerad! Vete tusan om jag inte ska satsa på att fixa dem så här i fortsättningen!

Gott NYTT År!

Så här på årets sista dag beslutade Paul & jag oss för att göra en massa saker som var nya för farmor. Vi startade starkt med att överraska henne med drive-through biltvätt! Första gången för farmor som tyckte att det var mycket spännande. Sen drog farmor & jag på mini-spa. Vi fick pedikyr & manikyr & så avslutade vi med att vaxa ögonbrynen. Vet inte vad jag är mest nöjd med, mitt otroligt flådiga nagellack (visar imorgon) eller mina ögonbryn som gick från troll till perfekta! Farmor är lika nöjd hon, eller som hon sa "Titta, jag har ögonbryn igen!". Efter hemkomst lagade jag pilgrimsmusslor till förrätt, något jag listat ut att farmor aldrig provat på tidigare. Farmor gav dem glatt godkänt, kanske lite för att de inte var dallriga så som hon föreställt sig att de skulle vara. Memo till mig själv - inga ostron, hur slut vi än annars får på "nya idéer". Middagen avslutades med en peanut cup för Paul & en eggnog-chokladboll för farmor:
Sen spelade vi skipbo & tittade på Downtons julavsnitt som slutade tre minuter i midnatt. Det gjorde att vi drabbades av kollektiv panik i cirka 60 sekunder innan jag hann rota fram en ny flaska bubbel, farmor vaknat till ordentligt & Paul fått fram Time Squares nedräkning på vår stora datorskärm. Sen räknade vi ner med alla på skärmen, skålade, gruppkramade katter & efter det gick farmor i säng & nu sitter jag här & är så GLAD för att 2014 har börjat. Åh så skönt att 2013 är slut - nu hoppas jag att det här året ska bli fantastiskt på alla sätt & vis!

RSS 2.0