Liten virkguide...

Jag tror att det är många som när en dröm om att en dag kunna virka eller sticka - det gjorde åtminstone jag i en massa massa år. Fast så tänkte jag alltid att det nog var himla svårt & så sköt jag på det till framtiden, till någon gång långt borta då jag skulle ha mer tid. Um... fast det där med att ha tid är ju ett lite småvanskligt begrepp, men kort sagt så kan jag väl tycka att om det finns tid till att titta på TV en timme varje kväll så finns det tid att lära sig virka. Det behövs liksom inte mer än så! Sticka däremot... det kämpar jag med fortfarande, så låt oss fokusera på mina bästa tips när det kommer till att lära sig virka.
 
1) Köp in material: Virka är tacksamt på det sätt att det inte behövs så mycket prylar. I princip behöver du en virknål samt ett par nystan garn (köp nystan, inte härvor om inte affären nystar garnet åt dig). Köp ett garn i bra kvalité, så inte ett akrylgarn, naturmaterial känns bättre i händerna & blir finare = det blir roligare. Köp inte ett garn som är för tunt, då tar orken slut rätt snabbt, utan ett mellantjockt. Just nu kör jag med ett "sport" garn - som är lite billigare än de aran-garn jag tidigare använt - samt en 3.5 mm nål. Nål & garn ska alltså matcha varandra. Fråga i affären om ni är osäkra! Oh, & det viktiga för mig är att garnen alltid går att tvätta!
2) Hitta ett mönster: Det finns hur mycket gratismönster som helst att ladda ner, så det finns inget behov av att köpa på sig böcker eller tidningar innan virkningen känns som något som fungerar. Välj ett enkelt mönster till att börja med - mormorsrutor är PERFEKTA. All virkning är baserat på att du upprepar olika stygnkombinationer om & om igen & ju färre typer av stygn du involverar, desta lättare blir det. Alltså, hitta något som ser enkelt ut... typ den här rutan. Kan du årskursett-matte (alltså, ett som i lågstadiet) så kan du virka den här rutan.
3) Börja virka: När du har ditt garn, nål & mönster är det bara att sätta igång. Fastnar du så finns det hur mycket hjälp som helst att få bara du googlar! Här har jag tidigare skrivit lite kring hur starten går till, fast det är alltid lite svårt med stillbilder - så här kan ni se en väldigt pedagogisk video.
 
Hoppas, hoppas, att någon av er känner er tillräckligt motiverade för att gå ut & köpa på er lite material! Det är så himla roligt & tillfredsställande att virka - så jag tycker att ni åtminstone ska våga testa! I mean, jag lyckades lära mig att virka helt på egen hand under en PhD-resa (dvs, mycket alkohol) så jag tänker att det borde vara piece of cake för vem som helst som inte försöker lära sig när de är småfulla! Med andra ord, ni kommer att avancera till gullviverutan på nolltid!

Kommentarer
Postat av: Alex

tack :D förhoppningsvis får jag lite tid när jag är hemma i Sverige. och där vet jag att de finns material från min farmor, så kanske jag kan lära mig :)

Svar: Låter bra, speciellt om du måste köpa lite nytt material - kan tänka mig att det är bra mycket lättare för dig att ta den diskussionen i sverige än i grekland! :)
Ida

2014-03-10 @ 16:03:07
URL: http://www.swedeoncrete.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0