Gender disappointment...

Jag har ju tidigare skrivit om det här med att önska sig ett speciellt kön och fick då så himla fin feedback från er som läser här. Efter de här inläggen har väl saker & ting rullat på i riktningen "Nej jag bryr mig inte om vad vi får bara jag slipper vara gravid längre"... men någonstans inne i mig ligger det ändå & skaver lite. En oro för hur jag kommer att reagera när Baby C väl är här. Det kanske känns lite som om det kvittar nu, men tänk om vi får en liten kille & jag bara känner en gigantisk besvikelse?
 
Idag skickade min vän Åsa skickade en artikel till mig som handlar om gender disappointment och det fick mig att fundera lite mer på varför den här oron endast är kopplad till om vi skulle få en son. För det är inte så att jag drömmer om att få en liten tjej som jag kan klä i rosa, en dotter som jag kan gå på manikyr tillsammans med eller hjälpa shoppa brudklänning till när den dagen kommer. Jag när heller ingen direkt dröm om att bli mormor, för mig har ju det bästa som någonsin funnits varit min farmor & farfar - så det om något är väl en roll jag hade velat ha själv en dag. Någons farmor. Fast utan att få en son då, logiken på den...
 
Rota, rota, runt i känslor & nu känns det som om jag kanske kommit en liten bit på vägen i att förstå den här magkänslan. Tror att jag alltid identifierat mig som en person som gjort vad som setts som både typiska flick- & pojksaker. Jag växte upp med en salig mix av att fiska, samla på frimärken & porslinsdockor, pyssla & skjuta luftgevär. Fast så hamnade jag här, i Kanada, långt borta från ekan i norrland & mitt fina gevär som farfar valde ut åt mig när jag fyllde 14. Hela den biten där jag känner att jag lätt kunnat knyta an till en kille har liksom raderats från mitt liv & kvar finns det tjejiga - bakandet & pysslandet. Den typen av aktiviteter som jag absolut älskar, men som jag känner mig osäker på om jag kommer att kunna dela med en son. Jag inser ju att det blir vad vi gör det till, men samtidigt så kan jag inte påstå att jag inte känner en viss oro ändå. Paul drömmer ju om att få ett barn som han kan hålla på med robotar tillsammans med, & han verkar säker på  att det kommer att vara så roligt att könet inte spelar någon roll, men jag har kanske inte riktigt den övertygelsen... & när jag försöker tänka mig själv med en liten kille så kan jag inte alls mana fram en bild av aktiviteter vi kommer att dela på det sätt jag kan om jag tänker mig en liten tjej. Lösningen på det hela? Jag vet inte... kanske att jag måste försöka släppa lite på drömmen om att få återuppleva magin i min egen barndom & anpassa mig mer till det liv jag lever nu? Hellre det än att bli mamman som vår barn bara minns hängde i köket utan att någonsin göra något roligt - för den tanken gör mig ledsen på riktigt!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Utan att känna dig personligen och helt ovetenskapligt, så tror jag att risken för en gigantisk besvikelse inte kommer att vara så stor. Men känner man som du, är det säkert bra göra som du gör, att analysera det hela lite. Jag förstår iofs dig till viss del har två små killar och önskade båda graviditeterna att vi,skulle få en liten dotter.

Nu vet jag däremot inte hur starka könsrollerna är och hur det ser ut på dem fronten i Kanada (hade varit kul att läsa lite om hur du upplevt detta - alltid intressant att läsa om kulturkrockar tycker jag). Åtminstone i medelklassens Sverige finns ju en strävan mot att öppna upp dem, att ge barnen möjligheter till fler val än vad de (snävare) könsrollerna normalt ger dem. Att låta barnens intresse styra mot robotar eller stickning oavsett kön. Att tro att pappan med automatik lägger beslag på sonens "tid och intressen" medan man är förpassad till att vara tråkmamma är nog ibland lite vad man gör det till. Jag ska erkänna att jag avskyr att ligga och leka med bilar/köra tåg. Det överlåter jag gärna till andra. I de situationerna tar jag nog gärna på mig rollen frivilligt :) å andra sidan älskar ungarna att hänga i köket. Röra i skålar och kastruller är hur roligt som helst för små barn. Och att ungarna redan nu (5 och 8) i princip är bättre på att laga mat och baka än sin pappa ser jag bara som en fördel :D Små barn vill ofta vara med och pröva på det de ser att föräldrarna gör och jag tror därför att föräldrar ofta introducerar intressen hos barnen oavsett om det är vardagssysslor som att laga mat eller fritidsintressen som musik och sport.

Svar: Först av allt, vad fint att du delar med dig av att ni önskade er en dotter - det är ju sånt som kan vara svårt att prata om. Gällande "gigantisk besvikelse", nej det tror jag väl inte heller, men min uppväxt har varit lite "analysera mera" - så det är något jag gör per automatik. Blir väl lätt så när båda ens föräldrar arbetar inom psykiatrin!

Din frågeställning gällande könsroller här vs Sverige är intressant nog att jag måste sätta mig ner & fundera lite på det & sen skriva ett inlägg om det.

& grattis till dina små matlagande killar! När du skriver det så där så inser jag ju att jag har värsta möjligheten att få en liten kökspartner om några år - oavsett kön. Paul kan i princip enbart rosta bröd, så jag kan verkligen sakna att ha någon att påta med i köket. Det ska ändras på! :)
Ida

2014-11-09 @ 12:50:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0