Lovande!

Barnmorskan som håller i vår föräldrakurs har av naturliga skäl pratat rätt mycket om smärta. I korta drag har det låtit ungefär såhär "You have to embrace the pain, be one with it and absolutely do not get tense. Or... you could have an epidural". Av lite olika skäl vill jag inte ha en epidural, så jag har försökt ta till mig alla tips hon kommit med när det gäller "naturlig smärthantering". Jag har huffat & puffat mig igenom hennes övningar, tänkt på rogivande platser & försökt intala mig själv att det här kommer att fungera super när det väl gäller... Um, nu ikväll sköts den lilla övertygelse jag byggt upp i sank något alldeles. Jag skulle städa upp efter middagen & i återvinningsutrymmessyfte bestämde jag mig för att pressa ner en mindre konservburk i en större. Alltså, jag vet inte hur jag lyckades - men på något vänster gick denna enkla övning något så in i helvete fel & min högra tumme förvandlades till totalt blodbad. Jag skrek & Paul kom sättandes & släpade iväg med mig till diskbänken & placerade tummen under iskallt vatten. Sen sprang han iväg för att hämta plåster & rengöringsprylar. Han återvände med väteperoxid & alkohol, skvätte på den ena först & sen var hans plan att följa upp med alkoholen. Jag pep "Men du... kan vi skippa alkoholen?", men Paul menade på att det var det allra bästa sättet att se till att få rent såret, skruvade av korken & tog tag i min hand för att hälla på helveteselden. Jag tappade det totalt, fixade helt enkelt inte tanken på hur ONT det skulle göra. Så jag började tjuta som en stucken gris - tårarna sprutade, snoret rann & jag liksom föll ihop till en liten urvriden disktrasa. Det krävdes att Paul ställde undan flaskan, lovade att "inte göra mig illa med alkoholen" samt 5 minuters kramande innan jag tog mig samman igen...
 
Så det här med förlossningen - kommer ju gå prima baserat på den här lilla övningen i smärthantering! Så länge jag lyckas pricka in en något mer känslomässigt stabil dag samt om någon förser mig med en flaska icke-medicinsk alkohol under processen...

Kommentarer
Postat av: Natalie

Låter som om du är lite av en själssyster vad gäller det här med graviditet... Har haft roligare tider i livet, men längtar så klart efter den lille. Dock vill jag bara att själva graviditeten ska vara förbi, det verkar dock vara tabu att tycka det. Har aldrig hört nån som känt så, eller sagt så och när jag efter lång tid in i graviditeten, försiktigt började fråga mig för bland tidigare gravida bekanta, så verkade inte många känna igen min bild. Allt verkar vara ett rosa skimmer, något jag inte upplevt, även om jag antagligen inte borde klaga. Har bara inte känt mig sådär superglad och tycker väl mest att själva processen är nödvändigt ont. Gick det att välja skulle jag låta min man ta det hela, lätt. Skönt att det bara är en dryg månad kvar, är så klar med det här! Hoppas hallonbladsteet gör susen! Både mot illamåendet, kramperna och att bebin vill titta ut snart, utan att jag dör genom smärtan... Vill helst inte heller ta någon medicinsk smärtlindring, utan hoppas på att klara av det hela genom tankens kraft, värme, akupunktur och på sin höjd med lustgas. Som en liten tröst sa min barnmorska till mig att den smärttröskel man har vanligtvis inte alls behöver ha något att göra med den man har under en förlossning, då man kan klara mycket mer än man vanligtvis kanske gör. Jag hoppas på det och försöker intala mig det, då jag tyvärr inte har speciellt hög smärttröskel i vanliga fall... Det måste ju helt enkelt gå! Även om jag ärligt talat är ganska rädd.

Svar: Först av allt, stor kram till dig!
Nej, det här med graviditeter är ju något som ofta utmålas som något så fint & underbart. En tid i livet då man ska gå runt & mysa över det där lilla livet. Lite som om man satt likhetstecken mellan "gravid" & "baby" & så är det ju faktiskt inte. Mycket tror jag att folk romantiserar det hela EFTER att de fött barnet, de är så himla betuttade i sin lilla baby att de där 9 månaderna plötsligt ter sig hemskt mycket bättre. Det VÄRSTA jag vet är när jag sagt att jag tyckt att det hela varit skit & fått tillbaka "Men när du har din baby i famnen kommer du vilja ha en till på direkten". Ursäkta... men tror ni att jag är helt instinkts-styrd?! Det kommer att krävas MYCKET diskussioner & betänketid om jag frivilligt ska utsätta mig för detta igen. Usch, blir arg bara av att tänka på det.

När det gäller förlossningen låter det som vi tänker rätt lika där med - köpte in havrekuddar igår (de man micrar) & har dessutom gett barnmorskan OK på att köra med sterila injektioner i fall att det behövs. Ska tydligen göra grymt ont i ett par minuter, men sen är all annan smärta blockerad någon timme efteråt. Jaja... vi får se. Lever väl i ärlighetens namn lite i förnekelse när det kommer till själva "ut-biten". Lite som om det är någon annan än jag som ska göra det jobbet. :)
Ida

2014-10-20 @ 13:37:46
URL: http://natta-myown.blogspot.se/
Postat av: Natalie

Kram på dig själv och tack för din ärliga blogg!

Vad innebär sterila injektioner? Vet du vilken barnmorska du kommer ha med dig genom det hela? Det hade jag önskat, tänk om man fick träffa den "huvudansvarige" innan!

Svar: Åh tack! När det gäller med att vara ärlig med mina känslor här på bloggen så är det ju absolut så att den fungerar som en ventil när allt känns jobbigt! Hade känts helt galet om jag målat upp någotslags idyllisk graviditet när jag verkligen inte känner så.
Sterila injektioner kan du läsa om mer här (vi kommer att använda tens också om det behövs):

http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Behandlingar/Icke-medicinska-smartlindringsmetoder/

Känner att någon minuts intensiv smärta är bättre att ta än timmar av lidande. Sen när det gäller barnmorskorna så fungerar det här så att jag ringer min huvudbarnmorska när jag känner att något är på G. Hon kommer då hem till oss & kollar läget (de kommer först hit vecka 37 på hembesök). Är jag "igång på riktigt" stannar hon genom resten av förlossningen (antingen den sker hemma eller på sjukhus, det får man välja själv). I slutet av förlossningsarbetet ringer hon in ens "andra barnmorska" som då kommer & hjälper till ända tills babyn anländer. Känns så himla bra att jag vet att jag kommer att få ha med mig dem genom det hela - så länge jag inte väljer epidural i ett tidigt skede. Lagen säger nämligen att vården då måste övergå till en läkare & är det då långt tills babyn är beräknad åker de därifrån & återvänder inte förrän jag är närmare 10 cm. Så jag vill VERKLIGEN inte ha epidural, vill mycket hellre ha Mitra & Elisabeth med mig!
Ida

2014-10-20 @ 17:46:31
URL: http://natta-myown.blogspot.se/
Postat av: Jo

Känner att jag har missat en del. Har själv varit inne i en pms-höstdep kombo den senaste veckan (kan tänka dig hur glad jag varit =)) men nu är jag tillbaka och kan ha en skype-date med dig när som helst den här veckan. Vilken dag skulle passa dig bäst?

Svar: Nej men vad jobbigt! Kan tänka mig att det lätt blir så dock när du varit iväg på en så spännande, solig, resa & sen landar i regngrått höst-Sverige. Skönt i alla fall att det släppt nu!
Dagtid fungerar det vilken dag som helst den här veckan, möjligen med undantag onsdag - så bestäm du vad som fungerar. KRAM!
Ida

2014-10-20 @ 19:31:30
Postat av: Jo

Hmm, ja när som helst var kanske en överdrift =) Kan från ca 18 svensk tid vilken kväll som helst. Har du tid redan ikväll tror du? Du kan höra av dig på whatsapp när du läst det här.

2014-10-21 @ 12:51:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0