Mer om att föda hemma...

Tidigt morgon här, tydligen tyckte kroppen att det var läge att vakna redan innan klockan 6, så vi tar & kör ett blogginlägg om hemförlossningar nu när jag ändå är vaken & någorlunda funktionsduglig!
 
Föder en barn hemma i Sverige känns det väl som om: 1) personen i fråga är lite egen (läs har 13 barn sedan innan) eller 2) har missbedömt tiden lite & föder i hallen tillsammans med ambulanspersonalen. Med andra ord, det är inget som på något sätt känns som om det ens tangerar normen. Här i Ontario har barnmorskor kunnat utföra hemförlossningar sedan 1994, helt enkelt för att det fanns en så stort efterfrågan på att "bring birthing back to home". Det som jag tycker är så fint i det hela är att det aldrig är så att jag måste BESTÄMMA mig för exakt vad jag vill göra innan. Är ju som sagt hemskt trafik-/väderorolig & då är det OK att vi bara har en vag plan för vad vi ska göra när Baby C väl ska komma - det ska finnas möjlighet både för hemma- & sjukhusförlossning helt baserat på hur jag känner just då. Eftersom det alltså står i mina papper att jag kan tänka mig en hemförlossning (spelar alltså ingen roll hur liten chans det är att det verkligen blir en sådan) kommer min huvudbarnmorska att dyka upp hemma hos oss med ett "Level 1" sjukhus när jag ringer till henne & säger att saker & ting är på G. Ett "Level 1" sjukhus innebär att hon helt enkelt har med sig all utrustning som finns på ett litet landsortssjukhus - syrgas, olika mediciner för att få stopp på blödningar, maskin för att hålla koll på babyns hjärtljud samt väldigt basic smärtlindring. Dessutom kommer hon kånkandes med en "birthing pool" i fall att det skulle vara något mamman vill använda. Fick se den som våra barnmorskor har & den är snäppet mer fancy än den på bilden, kommer nämligen med cup holder (only in North America)! Behövs den sätts pappan/partnern på att blåsa upp & fylla den med vatten & så får en guppa runt där i sin egen lilla sfär så länge det känns bra. När det närmar sig slutet på förlossningen kommer sedan barnmorska nummer två in i bilden, upplägget är nämligen att det ska finnas en medicinskt utbildad person för mamman & en för babyn. Hela tiden som det här pågår utvärderar de separat hur mamma/barn mår & är det minsta tvivel ringer de omedelbart efter ambulans & så blir det sjukhus.
 
Hur ser det ut rent säkerhetsmässigt då? Studier här i Ontario har visat att det är lika säkert att föda hemma som på sjukhus. En hemförlossning upplevs av mamman som lugnare & mer personlig & andelen allvarliga förlossningsskador är mindre. Därmed inte sagt att det är för alla, endast klienter som ses som "säkra" ges möjligheten. Sen så är det bara cirka 50% av alla förstagångsföderskor som klarar av en hemmaförlossning, resten (förutom den lilla procent som behöver mer avancerad vård) väljer att avbryta eftersom de vill ha mer smärtlindring på sjukhus. För omföderskor ligger procenten upp mot 90%. Antar att skillnaden beror lite på hur ens smärttröskel ligger till samt hur bra personen i fråga vet att de klarar smärta... Min tröskel är ju, baserat på tumincidenten, patetisk låg - så sjukhus känns väl som det som passar mig bäst trots allt. 

Kommentarer
Postat av: Alex

tycker de låter helt grymt (även om du vet hur jag ställer mig till vag förlossning överhuvudtaget)! Vilken service. Hemma kan man ju inte ens vara säker på attt 1 få komma till de sjukhus man vill, ofta ber dom dig vänta hemma länge länge även om du beeer om att få komma in. 2. inte säkert att de finns personal nog att ge dig den vård du behöver. Är de flera aktiva förlossningar samtidigt är de stor risk att bli lämnad ensam största delen oavsett vad man vill.

Svar: Jo det är faktiskt rätt lyxigt (om man nu kan använda det ordet när det kommer till förlossningar) - speciellt när jag tänker på hur det är i norrland med långa avstånd & mörka vintervägar. Hemskt skönt att veta att min huvudbarnmorska kommer att komma hit när värkarna sätter igång, det är verkligen en jättestor trygghetskänsla för mig eftersom Paul ändå är cirka 90 minuter bort i fall att han är på jobbet. Sen får vi ju se vad som händer, när/om det blir sjukhus. Jag känner mig i alla fall så glad för att jag får ha "mina" barnmorskor med mig oavsett & att de även har ansvar för Baby C. Då vet jag att ingen kommer att ta med hän till något "infant room" utan jag får ha babyn hos mig.
Ida

2014-10-24 @ 00:05:15
URL: http://www.swedeoncrete.blogspot.com
Postat av: Anna

Ahh, poolen... Själv födde jag i Oslo (på sjukhus) och där fick jag ligga mycket av värkarbetet i ett badkar. Hade lavendelolja i vattnet och kommer ihåg det som väldigt skönt. Lycka till!

Svar: Föder jag på sjukhuset blir det inget badande, så det blir bara om jag håller mig hemma tillräckligt länge för att Paul ska hinna tappa upp vattnet. :) Tack för tipset om lavendelolja, det ska jag se om vi kan få tag på till helgen - känner att allt lugnande som jag bara kan komma på är värt att satsa på!
Ida

2014-10-24 @ 07:43:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0