Det här med förändring...

När jag var liten var förändringar inte något jag var speciellt bra på. Allt skulle helst vara precis likadant hela tiden, annars blev det lätt lite jobbigt. Det här tog sig till exempel uttryck i våra besök hos farmor & farfar. Det skulle alltid serveras palt när vi anlände & så skulle huset se ut som jag var van. Det var OK om farmor bytte mellan gardinpar hon redan hade, men hade hon köpt helt nya gardiner kändes det helt plötsligt väldigt jobbigt. Den här otryggskänslan tror jag är rätt vanlig hos barn, de har i regel inte så där jättemycket att säga till om & de formar inte sin egen värld i lika hög utsträckning som vuxna så det invanda ger någon form av stabilitet, en känsla av att saker & ting inte förändras oberoende av dem själva.
 
Lite på samma sätt tänker jag att Sverige Demokrater fungerar. De tycker inte om förändringar, gillar inte när gardinerna inte ser ut som de SKA se ut. Jag tänker att de är individer som kanske inte sett så mycket av världen, som inte känner att de direkt kan påverka sina liv - personer som kör ner fötterna i marken så fort förändringens vindar blåser. Vilket ju känns sorgligt från ett individuellt perspektiv, men skrämmande så fort det handlar om en större skala - som det ju gör nu. För mig så kryper det i skinnet över det faktum att sveriges tredje största parti är kritiskt mot mångkulturella samhällen. Som utlandssvensk älskar jag ju Sverige något helt hejdlöst - jag tror att det kommer med distansen - men vad jag längtar till är naturen, den där doften & ljuset i luften uppe i norrland & hur det känns att sitta på altanen vid sjön i stugan & fika när sjön glittrar så att det gör ont i ögonen. Saker som är knutna till landet, jorden & skogen - saker som jag bara tycker att det är fantastiskt om andra får ta del av & uppleva magin i!
 
Det är en sak att sprida svensk kultur, men en helt annan att se den som något unikt som måste beskyddas från andra influenser. Andra kulturer har format Sverige till vad det är idag, precis som vi har bidragit till att forma andra länder vi med - det är det fina med att leva i en värld där folk har möjligheten att dela med sig av sina egna erfarenheter. En värld där förändringar & mångfald bör vara en självklar del av livet!

Kommentarer
Postat av: Jo

Så sant! Håller helt med dig, det känns verkligen jättesorgligt idag.

Svar: Verkligen, känns som ett valresultat som ingen kan vara glad för - förrutom de där 13%. Antar att det enda som går att hoppas på nu är något slags regeringsalternativ som inte ger dem den där vågmästarrollen som de annars lär utnyttja fullt ut.
Ida

2014-09-15 @ 20:35:25
Postat av: Trillingnöten

Jag håller med! Det är tryggt när allt är som det brukar. Och i dagens samhälle kan det ibland kännas som att saker förändras från dag till dag. Man får så mycket information från världens alla hörn så att det nästan känns som att man har krig i vardagsrummet, svält i köket, skogsbrand i sovrummet och så vidare. Världen är så mycket mer påtaglig. Och ALL information är inte sann. Många kan inte skilja på detta heller. Ingen källkritik över huvudtaget. Är det skrivet på en hemsida är det sant (enligt många)...Tragiskt! Man skule ju kunna tro att vuxna människor kan det där med källkritik, men så är icke fallet!

Svar: Nej källkritik är dessvärre inte något som alla lärt sig, eller ens är medvetna om. Vilket naturligtvis ger de som vill möjligheten att utnyttja detta. Kanske att sverige demokraterna vann mycket på den biten... jag vet inte, vill mest bara skaka på huvudet åt det hela. Är det något man får vara tacksam över så är det väl ändå att alla andra verkar lika nedslagna av resultatet - vänster, som center, som KD.
Ida

2014-09-18 @ 19:57:32
URL: http://vilsnajollen.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0