Elimination communication...

För en vecka sen blev jag introduerad till konceptet "elimination communication" - alltså, att du läser ditt barns signaler för att i princip pott-träna dem från scratch. Först tänkte jag väl mest "Men orka hålla på & dra iväg med Tor till toaletten i tid & otid", men så funderade jag ett par varv till & kände bara att jag var tvungen att testa. Kan det verkligen fungera liksom?!
 
En vecka in i experimentet har Tor väl kanske inte direkt blivit en fena på att kissa i toalettstolen, däremot har han inte gjort nummer två i blöjan en enda gång, utan alla fyra gånger har han prickat toaletten. För en liten "engångsblöje-unge" känns det som ett enormt framsteg - för han har ju verkligen inte samma motivation som ett tygblöjebarn!
 
Vi har väl kanske inte något mål med de här övningarna, tänker inte direkt att Tor ska vara pott-tränad innan året... Men det känns bra att han inte behöver sitta i en massa gegga tils vi upptäcker det. Dessutom är det himla lätt också, bara att knata iväg till toaletten efter varje amningstillfälle & tupplur - that's it. Inget överanalyserande av kroppsspråk, ljud eller minspel... För riktigt så intresserad är jag väl inte av att få till ett perfect "toilett-score"!

Kommentarer
Postat av: L

Spännande! Jag funderar på att börja prova i sommar - om jag orkar. Kör ni med potta eller med någon slags sits till toastolen?

Svar: Absolut värt att pröva - man behöver ju inte ha som mål att alltid lyckas, men jag tänker att allt som hamnar i toaletten är bättre än att det legat & marinerat de små rumporna! Vi kör ingen sits utan håller honom bara över toaletten i "grod-position":
http://www.chicagoparent.com/images/imports/articles/EliminationCommunicationWilla.jpg
Ida

2015-06-04 @ 10:29:55
URL: http://livetpavastkusten.wordpress.com
Postat av: Alex

Gud vad kul att det funkar! Har många mamma vänner som har "ECat". Funderade mycket på det och ville testa men det blev aldrig av (och nu är hon ju ändå blöjfri på dagen).

Tror verkligen det är bra om man får till det! Bra både för barnet, miljön och plånboken. win win win

Svar: Jag tycker att det är så himla häftigt att det faktiskt fungerar - vi "fångar" ju inte allt ännu, men vi jobbar på det! Tänker att det hade varit super om vi kunnat få till det i alla fall under dagen. På nätterna är vi nog liiite för trötta för att riktigt orka. :)
Ida

2015-06-06 @ 08:56:55
URL: http://www.swedeoncrete.blogtspot.com
Postat av: Alex

hehe ja nästan ingen av mina bekanta är så har core att dom kör nätterna också. Verkligen intressant när man ser hur mycket barnen försöker kommunicera långt innan dom pratar, om man bara är uppmärksam och lyhörd nog att tyda. Sen är väl barn väldigt olika vissa jätte tydliga och lätta att ECa medan andra knappt går även om man försöker jättemycket.

Svar: Jaha, vad skönt att höra! För jag kände lite att vi var småslappa som inte orkade köra nätterna... men, men, då vet jag att det inte bara är vi som skippar nattetid!
Tor visar väl inte så tydligt att han behöver gå, ibland märks det men oftast kör vi bara på toabesök efter sovstund/amning & det fungerar faktiskt över förväntan.
Ida

2015-06-08 @ 11:43:33
URL: http://www.swedeoncrete.blogtspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0