First raised bed!

Vi har firat Victoria Day med att få ihop vår allra första "raised bed" (pallkrage på svenska?)! Paul hammrade på i nästan 30 gradig hetta medan jag förberedde marken, mängden maskrosor jag bänt upp med vår nya maskrosmördare... Gaaalet! I vilket fall, efter att Paul slagit i den sista spiken la vi ut en massa tidningspapper på marken för att förhindra att ogräset växer upp i lådan, baxade över träramen & dumpade i en salig kompott av jord. Sen kom det roliga - sätta ut plantorna!
Den här lådan ligger precis utanför köket & uteplatsen där vi äter på sommaren, så jag planterade bara kryddor samt tomater - så att det ska vara riktigt lättillgängligt!
Kryddorna blev pestobasilika (luktar verkligen precis som pesto) samt ananas salvia. Inte helt säker på vad jag ska ha salvian till i nuläget, men jag kunde bara inte motstå doften! Tomaterna plockade vi upp på vår farmers market i lördags. En salig blandning av allt från 1800-tals varianter odlade av amish bönder till svarta körsbärstomater!
Sen kunde jag inte gå ifrån dessa penséer... lila & orange brukar ju vara en mardrömskombination, men här tyckte jag att det blev superfint!
Speciellt ihop med tagetesen (som jag planterat för att motverka nematoder)!
Plantan längst ner i bild är vitlök & de till vänster om lådan är smultron som växte på platsen där lådan nu står. De ska grävas ner längsmed kanten, men vår ork räckte inte riktigt så långt. Det får bli ett projekt för imorgon när temperaturen ska ligga kring 15C.
 
Vi firade lådan med bubbel till vår Victoria dinner medan Tor firade med att vända sig från rygg till mage!

Kommentarer
Postat av: Ann

Vad fint,
När vi byggt raised beds för skolan här så har vi använt något slags svart tygliknande material från typ home depot eller så. man kan nästan riva i det för han om man klipper lite i kanten. Men kommer som sagt inte ihåg vad det heter.. Fast vet inte vad fördelen med det skulle vara jämfört med papp eller kartong, kanske svårare för ogräs att komma igenom.

Jag tycker det är jättekul med raised beds, och planterar jättemycket. I år planterade jag massa grönsaker från frö och har precis planterat ut det i de boxar jag har vid min stuga.

Svar: Jag vet vad du menar, men kan inte heller komma på vad det kallas - men vi har använt det ute i stugan där ogrässituationen är lite mer okontrollerbar än vad den är här! I det här fallet valde vi tidningspapper dels för att vi ska kunna få in daggmask i lådorna framöver, men även för att vi får så himla mycket tidningar i brevlådan & det känns trist att bara mata iväg dem till återvinningen.
Kul att höra att du har bra erfarenhet av raised beds - odlar du bara grönsaker eller blir det även blommor?
Ida

2015-05-19 @ 06:15:02
URL: http://ann-olsson.squarespace.com
Postat av: Jo

Wow! Vad bra det blev! Och stort steg för liten =) Ang skype; skulle det funka i helgen?

Svar: Tack! Jag är hemskt nöjd får jag ju lov att erkänna! :) Vi ska se om vi kan få till en till låda till helgen, håller tummarna för bra väder!
Så kanske skype till nästa vecka istället? Helgerna är ju alltid lite mer intensiva eftersom det är den enda tid vi har då Paul riktigt kan arbeta han med.
Ida

2015-05-19 @ 10:57:01
Postat av: Jo

Btw, såg garlic mustard utanför min tvättstuga så var tvungen att kolla upp hur läget är här men enligt Wikipedia så är den native här i Sverige så det var skönt att få veta =) Heter Löktrav på svenska och har använts i folkmedicin och som krydda sedan stenåldern. Lite småinfo sådär ;)

Svar: "tämligen sällsynt"... AVUNDSJUK! Önskar verkligen att det samma gällde här!
Men tack för informationen i övrigt - känner att jag nästan börjar bli bättre på engelska blomnamn är svenska & det känns sådär... Så bra att jag i alla fall vet löktrav!
Ida

2015-05-19 @ 12:47:36
Postat av: Jo

Om löktrav, just for you: http://runeberg.org/nordflor/190.html

2015-05-19 @ 12:49:31
Postat av: Jo

Nästa vecka funkar! Vilken dag skulle passa? Jag kan ju när som helst =)

Svar: Alltså sjukskrivningen i sig är ju helt kass, men det här med att kunna skypa NÄR SOM är ju väldigt lyxigt! :) Hade kanske måndag fungerat? Du får bestämma tiden!
Ida

2015-05-19 @ 23:55:58
Postat av: Ann

Har bara grönsaker i boxarna. Mina boxar jag har här nu är lite annorlunda än de du har just nu, men tidigare då jag hade markliggande boxar odlade jag också bara grönsaker. Jag har blommor i krukor istället. Det är så många olika grönsaker jag vill odla så det finns helt enkelt inte plats för blommorna där :) Men jag skulle vilja ha mer plats för blommor. I år fixade jag en plats på marken där jag sådde lite frön...får se hur de tar sig :)

Här är en bild från min gamla blogg på grönsakerna jag hade för ett par somrar sedan http://rumbleinthearctic.com/2013/09/16/and-then-summer-arrived/img_4482-2/

Svar: Åh vad härligt det ser ut! Är det squash eller zucchini som växer i förgrunden? Vi odlade pumpor uppe i stugan för något år sen vilket jag tyckte var jätteroligt - bästa halloweenpumporna vi någonsin haft!
Sen måste jag säga att jag är imponerad över att du kan odla så pass mycket i Alaska! Växte upp i västerbotten & där var det typ bara potatis som överlevde. :)
Ida

2015-05-20 @ 03:49:00
URL: http://ann-olsson.squarespace.com
Postat av: Jo

Måndag funkar hur bra som helst! Jag skulle nog helst vilja göra det kanske på eftermiddagen så kanske på förmiddagskvisten för dig? Så kring 16-17? Blir väl kring 10-11 för dig?

Svar: Ska vi satsa på 10 då, utifall att Tor trilskas - så har vi ett fönster att jobba mot fram till lunch. Du kan ju säga till i whatsapp när det är OK för dig att börja prata.
Ida

2015-05-20 @ 14:55:25
Postat av: Jo

Toppen!

2015-05-21 @ 11:05:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0