Men check på prinssessförlossning då!

Jag ramlade över den här sidan idag & det fick mig att haja till lite - för om vi listar vad som beskrivs som specialbehandlig så fick ju jag värsta prinssessförlossningen jag med!
 
De får det som en majoritet av de gravida kvinnorna i Sverige önskar sig men inte kan få: en barnmorska de har lärt känna på förhand.
Check! Fick jag absolut - allra bästa Mitra & Elizabeth som jag träffade genom hela graviditeten. Kunniga, stöttande & så otroligt varma, roliga & förstående. De är det enda jag saknar från graviditeten!
 
Sjukvårdspersonalen och de blivande föräldrarna har haft åtskilliga möten under de senaste månaderna, där förlossningen har planerats.
Check igen. Vi träffades väl i snitt en gång i månaden i början & sen blev det tätare & tätare mot slutet - inklusive hembesök i fall att Tor skulle ha fötts här. 
 
Däremot är det inte nödvändigt med ett uppbåd förlossningsläkare inför en normal förlossning. Det är inte heller så att en egen barnmorska till varje kvinna/ föräldrapar skulle vara alldeles för dyrt.
Um... Alltså, när Tor väl föddes så hade jag dels Elizabeth med mig - men eftersom jag fick en epidural så övergick min huvudsakliga vård till sjukhuset. Det innebar att jag även hade en huvudsjuksköterska till hjälp samt en läkare. Tre pers alltså, det får man väl ändå räkna som ett team?
 
Så här måste jag ge ännu en poäng till Kanada... Om alla kvinnor i Kanada kan få vad som i Sverige förbehålls kungligheter, hur i helsike kan svenska kvinnor fortfarande bollas runt mellan olika BBn/inte få egna rum/inte få ha sin partner hos sig över natten/inte lära känna sina barnmorskor/kanske inte ens ha en barnmorska hos sig under hela förlossningen?! Sverige är bra på mycket, men allt jag läser om svensk förlossningsvård får mig att tacka min lyckliga stjärna för att jag fick Tor här & inte i någon taxi på väg mot ett BB som hade plats...

Kommentarer
Postat av: Matilda

Men är det verkligen så för alla kvinnor i Kanada? Har det inte att göra med sjukförsäkringar osv?

Svar: All sjukvård (förutom tex plastik-kirurgi som inte anses nödvändig) täcks av provinsernas sjukvårdsplaner. Så här har vi något som kallas för Ontario Health Insurance Plan (OHIP) & i tex Alberta så har de The Alberta Health Care Insurance Plan (AHCIP). Har man medborgskap/permanent uppehållstillstånd så kvalificerar man automatiskt för den här servicen. Så det är inte beroende av att man har en inkomst & betalar in till en privat försäkring så som det är i USA. Däremot har många den typen av försäkringar via sina jobb för att täcka tandvård & ögon-relaterad vård (jag behöver tex bara betala 50% av en synundersökning, resten täcker Pauls jobbförsäkring).
Sen när det gäller just förlossningar så måste man här i Ontario ha OHIP för att få gratis sjukhus/läkarvård, men barnmorskorna finansieras under ett annat program så dit kan man gå helt utan kostnad även om man inte har status (så som i mitt fall då). Hade ju varit hemskt bra om Ontario varit lite mer generösa i sin tolkning kring vilka som kan räknas som innevånare (som tex Alberta), men i de allra flesta fall så är allt täckt & man kan förvänta sig att förlossningen tas om hand av ens "kontaktperson".
Ida

2016-04-28 @ 10:27:19
Postat av: Trillingnöten

Alltså vilken skillnad det är på länder! I Sverige hade jag samma barnmorska under hela graviditeten. Sen på förlossningen så fick jag under de dagar jag var där en hel del. Samma barnmorska under hennes skift dock, och sen byte. Någon kom tillbaka (var ju där 4 dygn sammanlagt som förstföderska) på nytt skift. Fick en läkare till förlossningen eftersom den blev komplicerad (sugklocka).
I USA hade jag en OBGYN som jag gick till. Min första slutade så jag fick en ny (bättre!). Under förlossningen fick jag den som var o skift, som jag inte träffat innan. Min förlossning tog ju ca 30 min från att jag kom in på sjukhuset, så det var ju inte tid för nåt annat än att ha de som var tillgängliga. Vissa här får ju ha sin OBGYN som kommer in och förlöser, men ja, det gick ju inte här för mig! haha. Dock så var en läkarelev med under min förlossning som jag träffat när jag fick gå på specialistmödrarvården (fick graviditetsdiabetes) någon dag innan. Det var ju spännande! Inte mycket kallprat mellan värkar och krystning men skönt att se ett familjärt ansikte ialla fall!

Svar: Oh wow, 30 minuter, så otroligt snabbt! Skönt att du fick byta till en bättre OB också. Jag hade en i början av graviditeten när vi bodde i Toronto & gillade INTE - viktigt med personkemin när det rör just den här typen av vård!
Ida

2016-04-29 @ 19:57:55
URL: http://vilsnajollen.blogspot.com
Postat av: Monica

Det är så sant som du skriver och borde vara en självklarhet, så speciellt som det är att föda barn. I Storbritannien är det lika fint omhändertagande, hört svenska kvinnor berätta om "prinsess"förlossningar och den trygghet de upplevt. Och där går det på den allmänna försäkringen. Här i Sverige har det blivit en farlig utveckling, att kvinnor kan skickas hit och dit och all stress runt om själva förlossningen och innan. Det är otroligt felaktigt och skrämmande att det är så enorma klasskillnader, hur en prinsessa får hela sjukhusets uppmärksamhet medan andra kan köras på "porten" för att det saknas både plats och personal när det är ett landstingssjukhus Danderyd, som varje kvinna (och man) betalar in skatt till! Och hög skatt. Inte klokt, upprörande! Annat om hon fött på ett privatsjukhus och betalat för den vården men så är det inte och helt absurt med dessa skillnader i bemötande och kostnader, miljoner för dem som hade ständig jour för henne i månader. Glad att du fick så bra erfarenhet hos dig:-)

Svar: Vad härligt att höra att det är bra i Storbrittanien också & att det går att ha en bra förlossningsupplevelse för alla. Så otroligt viktigt att känna sig trygg i en sån situation! Förstår inte vad som har gått så snett i den svenska förlossningsvården - är det bara pengarelaterat alltihop eller har man helt enkelt inte lagt nog med tid på att försöka skapa ett vettigt system? Kanada har tittat på Sverige i många sociala frågor, kanske att Sverige skulle skicka en delegation hit för att få lite nya uppslag hur förlossningsvården i Sverige kan förbättras...
Ida

2016-04-29 @ 20:44:37
URL: http://engelsktporslin.blogspot.com
Postat av: Jo

Du måste försöka hitta tid att titta på programmet. Speciellt avsnitt 4 och 5 (har precis sett klart dem) som delvis handlar om hur du får in insekter på bästa sätt och hur du gör en trädgård som passar barn. Tror att du vet mycket av det som sägs men tror också att du kommer få tips. Avsnitten gjorde att jag nästan blev lite gråtig, ok att jag är lite pmsig och har druckit ett glas vin men ändå =)

Svar: Jag har kollat klart första avsnittet & kommer absolut att titta vidare - tycker att det är så bra, har saknat Monty! Jättebra med barntips också, det ser jag fram emot. Kommer säkert att bli lipig jag med, det är liksom nya standardläget sen Tor kom...
Ida

2016-04-29 @ 21:51:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0