Nattskräck...

Alltså... nattskräck... Tor har haft det två gånger nu & vilken MARDRÖM det är för alla inblandade. Första gången var det nog jobbigt, men natten mot igår var det bara helt vidrigt. Tor skrek & grät & sprang runt i panik & var totalt okontaktbar. Försökte vi hålla/trösta/prata med honom blev det bara värre. Så pass att han inte bara skrek hysteriskt utan även började slå sig själv i huvudet. SÅ HJÄLPLÖS man känner sig. Så vi satt alla på golvet i vardagsrummet - Paul, mamma & jag - medan Tor stod inne på toaletten & grät. Tittade in lite då & då men då tappade han det totalt så vi fick vänta vidare. En timme tog det. Sen kunde han tassa in till sovrummet, klättra upp i sängen & amma tills han sov djupt igen.
 
Har naturligtvis googlat som en tok men det verkar inte finnas något man kan göra när det väl händer - förrutom att se till så att de inte springer in i något eller gör sig illa på något annat sätt. Försöker man väcka dem eller hålla om dem gör det i regel bara saken värre. Så nu ber jag till alla högre makter att det här inte kommer att hända igen för det kändes lite som om jag åldrades med rekordfart för varje minut av tröstlös gråt. Går ju liksom emot varje fiber i hela kroppen att inte hålla om & trösta ens lilla kotte!

Kommentarer
Postat av: Jo

Stackars stackars liten! Och stackars er. Hoppas verkligen att det inte fortsätter.
Stor kram till er alla!

Svar: Nej nattskräck var ingen hitt alltså... Minns att Magnus hade det som liten, & det var hemskt i sig, men det satt inte i så här länge som vad det gör för Tor. Så hemskt att se honom så livrädd & hysterisk & inte kunna göra något för att det bara gör det hela värre.
Ida

2016-10-12 @ 08:07:27
Postat av: Camilla

Alice har haft nattskräck vilket har kommit i perioder under flera år. Det är förbannat läskigt när de är okontaktbara och bara skriker, gråter och slåss.
Det som har fungerat för oss är att plocka upp Alice och ta ut henne i vardagsrummet där vi har henne i famnen och med jämna mellanrum frågar om hon är vaken eller om hon vill ha vatten. När hon är i nattskräcken så svarar hon ilsket men när anfallet klingat av brukar hon lättsamt svara på frågorna. Däremot har hon aldrig haft så långa "anfall" som Tor hade.
Så det enda är bara att vänta ut anfallen, precis som ni gjorde. Tacksamt nog är att de inte minns anfallen.
Alice pratar även ganska mycket i sömnen och stundtals har vi hittat henne på diverse ställen, med andra ord så går hon även i sömnen. Kan bli komiskt ibland :p

Svar: Åh det är så hemskt! Läste att sånt här kan vara ärftligt & min bror hade det som liten + att jag gick mycket i sömnen & pratar fortfarande ibland. Paul lever dessutom ut drömmar (viftar med armar & ben samt pratar) så stackarn har väl att brås på - men man hade ju verkligen önskat att vi sluppit få återkommande anfall. När började Alices anfall & har det blivit bättre i & med att hon blivit äldre?
Ida

2016-10-12 @ 09:43:09
Postat av: Camilla

Jag pratade med Jonis om när hennes nattskräck kunde ha börjat och vi tror att det började när hon började prata, vid 2-3 års ålder? Ja, det har blivit bättre och nu det senaste året har det knappt varit några anfall, tack och lov!

Svar: Ah, Tor har precis börjat prata en hel massa så det kanske är det som spökar. Skönt att höra att det blir bättre i alla fall!
Ida

2016-10-13 @ 16:15:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0