Ut ur huset!

Växte upp med en lärkare & en sjuksköterska som föräldrar, så det blev definitivt en & annan skräckhistoria som liten. Vilket har lett till att jag idag, 30+ år senare, är LIVRÄDD för motorcyklar (skulle aldrig i livet sätta mig på en) & allt som har med kvävning att göra. Så tror ni jag dog lite inombords igår när en mamma jag känner berättade att hennes kompis 4-åring dog av en marshmallow... De hade bestämt sig för att baka kakor tillsammans, marshmallows var en av ingredienserna, barnet stoppade in en hel i munnen, drog ner den i halsen & kvävdes framför ögonen på mamman. Alltså det går ju knappt att tänka på... Men tydligen är det så att mat som går att "trycka ihop" är bland det värsta som finns när det kommer till små barn & kvävningsolyckor:
 
Many of these foods ... share the same high-risk physical characteristics that create effective plugs for the pediatric airway. Similar to latex balloons, peanut butter can conform to the airways and form a tenacious seal that is difficult to dislodge or extract.
 
Hård mat är lättare att "skjuta upp", medan något som är mjukt formar sig efter barnets matstrupe = jättesvårt/omöjligt att få upp. Får ångest när jag tänker på att jag inte visste detta innan igår & värst av allt, att vi stack marshmallows i nävarna både på Tor, Edith & Elsa när vi var ute & campade. Säger bara en till sak, never again i det här huset!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Usch fy fasiken vilken panik! Mamma jobbar med strokepatienter så där har också just motorcyklar och sätta i halsen varit överrepresenterade, tuggummi är min skräck. På vårt dagis är popcorn förbjudna, men däremot serverar de barnen mellan 1-3 HELA oliver! Verkligen vansinne. Är ju "perfekt" storlek och dessutom hala...

Svar: Hade noll koll på att popcorn var farligt tills jag läste en tragisk historia på mama, så nu är det totalförbud på här hemma. Men oliver verkar ju också helt sjukt. Dessutom så lätt att undvika, varför inte bara köpa in hackade oliver?!

p.s. Trodde att det typ bara var jag som blivit traumatiserad av hemska olyckshistorier, men klart att du också har motorcykelskräck!
Ida

2017-08-19 @ 07:31:51
Postat av: Camilla

Men även korvslantar och bananskivor kan vara ödesdigert för barn. Vi har fått tipset att dela dessa på hälften vilket vi gör/gjort.
Det är läskigt med alla faror som finns men jag känner mig tryggare genom att gått en hlr-barn utbildning och hoppas vid gudarna att jag ska slippa behöva använda den kunskapen!

Kram

Svar: Minns en hemsk historia med korv från sverige från ett par år sen, så väldigt glad för att Tor överlag inte är så förtjust i det.
& hlr-kurser borde vara obligatoriskt. Jag vet inte om Tor hade levt idag om inte jag tagit en så att jag kunde agera korrekt den gången han var lite över 1-år & satte i halsen. Att se hans ansikte bli grått var bland det vidrigaste jag varit med om...
Ida

2017-08-19 @ 08:44:16
Postat av: Alexandra

åh sätta i halsen grejer ger mig sjuklig ångest. Klarar knappt av att läsa de där meningarna med fyraåring (min Isabella är ju 4) som dog. Önskar mina barn ville leva på släta soppor... men istället får jag barn som bara vill äta om dom får bitar att äta själva.

Svar: Nej det är verkligen så vansinnigt ångestframkallande. Det går ju att arbeta bort så många faror, men just mat går ju inte att undvika. Hade en jättejobbig period när Tor var kring ett då han pressade in mat i munnen på ett närmast tvångsmässigt sätt. För mig blev varje måltid ångestladdad. Lättnaden när han slutade med det var enorm!
& "mina barn" - visste bara att du var gravid med ett litet syskon. Så nyfiken blev det en lillebror eller en lillasyster?!
Ida

2017-08-19 @ 23:00:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0