Tapping sap...

Det var ju min namnsdag (Ida-Maria) i tisdags så Paul överraskade med... tja, inte blommor direkt men i alla fall något växtrelaterat. Tre hinkar med tillhörande utrustning för att tappa sav så att vi kan koka vår egen lönnsirap. Men hur kanadensiskt?! Nu har vi alla varit sjuka i dagarna tre, men idag var vi nog pigga för att orka ut en liten vända i trädgården så att vi kunde få upp hinkarna. Tydligen ska man handborra hålen i träden för att göra processen så skonsam för träden som möjligt, men vi körde på en vanlig elektrisk borr för att 1) vi har den & det kändes lite onödigt att lägga 400 på en borr vi använder en gång per år... 2) jag ändå tycker så illa om alla träden vi "tapped" att det kändes rätt skönt att sätta elborren i dem!
Först ut var vår Black Walnut & nu kanske ni bara - men hallå, det är ju ingen lönn! Nej, men jag råkar prenumerera på en liten homestead tidning där de listat alla de träd man kan få sirap ifrån & tydligen ska black walnut sirap smaka som kola & det måste ju provas! Vill någon där hemma testa så ska tydligen björk ge en sirap som är utmärkt för att glasera fisk... Anyway, vi borrade ett cirka 5 cm djupt hål i lätt vinkel & bankade sedan fast... jaaa, vad hade något sånt här kallats på svenska, savtappen?
Kroka fast hink & lock & så är det bara att vänta på att saven rinner till!
Har även satt en hink var på våra två norska lönnar, så vi får se hur den sirapen blir. Hade ju varit perfekt om vi hade haft en tomt full med sockerlönnar, men man tager vad man haver!

Kommentarer
Postat av: Jo

Vad spännande! Ska bli så kul att följa det här =)

Svar: Nu, nu imorgon ska det äntligen bli över nollan - så då får vi hoppas att saven börjar rinna till. Så spännande!
Ida

2017-03-03 @ 08:37:58
Postat av: Malin C

Oj vad kul! Och vad stora hinkarna är, ska bli spännande att se resultatet.

Svar: Tydligen kan man få 1-2 gallon sav från en tapp på bara en dag! Så det behövs rätt stora byttor så att man slipper springa fram & tillbaka & tömma sav hela dagarna. :)
Ida

2017-03-03 @ 09:07:59
Postat av: Gunilla N

Åh!ett sånt kul projekt!. Tänk så mycket man kan få ut av en trädgårds täppa.

Svar: Nej, det roliga tar liksom aldrig slut (eller jobbet, hur man nu väljer att se på det). Just nu kliar det i hela kroppen efter våren, jag vill vara ute & påta i trädgården NU!
Ida

2017-03-03 @ 19:15:12
Postat av: Maria%2520%25C5rz%25E9n

Men huur roligt!! Har du sett Mandelmanns? Ni är mina hobbymandelmann Ida, vad roligt:)) Kanske smyger ut i cityparken om natten och borrar björk moooahahahaha..

Svar: Nej, måste googla - eller har du en länk så att jag kan kolla?
& haha - gerillatappa stans björkar på sav, det låter som en jääättebra idé!
Ida

2017-03-04 @ 09:47:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0