Olivoljebedrägeri & hembakt!

Igår önskade sig Tor hamburgare till middag, så vi åkte iväg för att köpa vårt vanliga hamburgerbröd. Om ni klickar på länken kan ni se en bild på bröden - komplett med en stor skål olivolja + oliver i det högra hörnet & Olive Oil tryckt uppe till vänster. MEN, nu har jag ju läst In Defence of Food så jag tog & kollade innehållsförteckningen för säkerhets skull & då visade det sig att de inte innehöll en enda gnutta olivolja. Istället är de "olive oil flavoured" men helt & hållet bakat på soya & rapsolja (=GMO här i Kanada). Blev i ärlighetens namn helt förbannad. Sånt jävla lurendrejeri! Så nu tänker jag banne mig baka mitt eget bröd från & med nu. Började med dagens lunch. Enkel & supergod focaccia med egenkokt cheve, min egna salsa, egna inlagda morötter & egna ägg. & det är ju ingen sån där superavancerad lunch i sig, men det kändes ändå så bra i magen att ställa fram det på bordet. 
I fall att ni vill testa focaccian själva så är det bara att blanda in en påse torrjäst (12g, de blå) med 17dl vetemjöl special samt tillsätta en liter 40C vatten, 0.5 dl olivolja & 1 tsk salt. Rör ihop allt till en kletig deg, dumpa i en oljad djupare form, låt jäsa i 30 minuter & baka i 25-30 min i 225C. Sen kan man naturligtvis krydda brödet hur man själv känner för - jag penslade det med oljan från en burk soltorkade tomater & strödde lite timjan ovanpå. Supergott till & med för kräsna 3-åringar!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0