Röstångest...

Argh, jag har SÅ svårt för att bestämma mig för vad jag ska rösta på i höstens val & nu börjar jag få ont om tid om jag ska få iväg min brevröst så att den hinner fram i tid. Tänker därför att jag kör en liten tillbakablick på hur jag har röstat i tidigare val & vart jag ligger nu & så hoppas jag på lite insikter från er läsare som kan ta del av valrörelsen på ett helt annat sätt än vad jag kan här!
 
Jag växte upp i en familj som var genom-moderater & i en massa år fanns det liksom inte på kartan att jag skulle rösta på något annat. Var till & med medlem i muf & såg i ärlighetens namn ner lite på "rödvinsdrickande, gnällande, vänstermänniskor"... men ni hör ju, det här var kanske inte helt åsikter som jag kunde förankra i verkliga erfarenheter utan väldigt mycket fördommar från min sida. 
 
Men så flyttade jag först hemifrån & fick lite nya influenser & sen till Kanada & då blev det helt plötsligt tydligt var alla de där skattepengarna i Sverige går till... & jag började vackla, den där moderatfundamentet som jag stått så stadigt på i så många år började vittra under fötterna på mig. Det finns liksom en poäng i att betala en massa skatt när man ser på hur barnomsorgen ser ut i Sverige jämnfört med här i Kanada. Eller det här med att alla svenska skolbarn får varm lunch på skolan... I vilket fall, så i förra riksdagsvalet gjorde jag en valbarometer & hamnade på Centerpartiet, läste på lite & kände mig så pass bekväm med dem att jag la min röst där utan att tveka. Det kändes i ärlighetens namn rätt skönt attskapa en egen politisk identitet baserat på mina egna livserfarenheter!
 
Men så det här valet... jaaa, dels har jag helt enkelt inte hängt med i debatten - det ska jag ärligt erkänna. Kanske lite för att jag känner mig mycket mer "bortkopplad" från Sverige än vad jag gjorde förra valet. Efter att farmor dog har jag helt enkelt inte längre samma anknytning. Så en del av mig känner att jag kanske helt enkelt inte borde rösta. Är det OK att påverka ett lands framtid när man har så lite koppling till det? Men samtidigt så känner jag att jag MÅSTE rösta eftersom min röst garanterat kommer vara en röst mot Sverige Demokraterna... Så jag körde inte bara en utan två valbarometrar & det gick... men helt galet? Första barometern tyckte att jag skulle rösta på Miljöpartiet. Vilket jag tokvägrar - jag vill ha superskickliga yrkespolitiker som leder landet & det tycker jag helt enkelt inte att de lyckas med. Andra barometern sa Kristdemokraterna, vilket kändes helt verklighetsfrämmande. Vem röstar på dem liksom? Så himla mossigt... Happ, så nu står jag här & velar & ångestar & kommer ingen vart. Möjligen då att jag röstar på Centern igen för att det kändes bra i förra valet, men den motivationen känns så vek att jag skäms...
 
So - hit me, vad tycker ni att jag ska göra?

Kommentarer
Postat av: Malin C

Jag har också fått KD i valkompass vilket var väldigt oväntat! Som du nämner så handlar det så mycket om att en röst på ett annat parti hjälper till att hålla borta SD. Jag hade tankar på att stödrösta på KD för att alliansen ska kunna vinna, men nu har vi bestämt oss att rösta på moderaterna. Har läst en hel del och det känns som det bästa alternativet och största chansen att de ska kunna hålla borta SD. Plus att jag gillar Kristerssons personlighet. Man kan ju inte hålla med ett parti om allt, men alla andra partier än SD är ju ”normala” och jag tror att Kristersson kan bringa ett lugn i samhällsklimatet. Plus att han har en självkritisk sida och inte är en pajkastare vilket är väldigt uppfriskande.

Svar: Oväntat är ett väldigt milt sätt att uttrycka det på, jag höll på att trilla av soffan & dö när jag såg resultatet. Även om jag röstat höger i hela mitt liv känns KD så himla bakåtsträvande - även om jag tycker att de alltid lyckats väldigt bra med att ha karismatiska partiledare.
& din kommentar får mig att känna mig ännu mer bortkopplad från svensk politik - insåg nämligen att jag aldrig ens hört Kristersson debatera... O_O För mig är moderaterna fortfarande Reinfeldt. Hade det inte varit för SD hade det nog känts bäst att avstå min röst, låta de i som bor i Sverige styra Sverige, men nu känns det som om det håller på att gå så käpprätt att det är min medborgerliga plikt att rösta & hjälpa till att behålla åtminstone någon form av det Sverige jag känner & älskar.
Ida

2018-08-22 @ 07:57:39
Postat av: Ann Rumbleinthearctic

Ska också rösta, på fredag på konsulatet men vet inte heller vad jag ska rösta på. Kan rekommendera att spana in väljarskolan istället för valkompassen.

Väljarskolans kommentar om just valkompassen från deras instagram:
"Alla breda medier med självaktning har tagit fram ett verktyg och ansträngt sig för att det ska vara så vetenskaplig som möjligt. Likväl tycker jag att de är djupt missvisande.
För det första är det bara en eller ett par frågor i kompassernas frågebatteri som handlar om de områden som är just dina hjärtefrågor och det gör att svaret inte hjälper dig särskilt mycket. (Vilket en av er följare fick erfara - se bilden.) För det andra överförenklar valkompasserna beslutet som du måste göra inför valdagen. Att rösta är allvarliga saker och det beslutet får man inte fram genom att göra ett onlinetest av samma typ som när man vill ta reda på vilken karaktär i Game of Thornes man liknar."
https://www.instagram.com/valjarskolan/
http://valjarskolan.se/
https://pergrankvist.se/2018/05/30/valjarskolan/

På väljarskolan pratar de även om det här med strategi rösta, som jag typ tänkte, och varför det inte är en bra ide. Verkligen en bra sida tycker jag!
Vilket påminner mig om att jag också måste börja bestämma mig, på riktigt!!

Svar: Men tack för att du delade den här länken - så himla vettigt skrivet! Ska sätta mig ner imorgon & börja läsa igenom materialet & förhoppningsvis kan jag landa i något efter det. I nuläget lutar det som sagt åt C, dels för att jag gillar att de har en kapabel kvinna som partiledare men även för att de sagt att de inte kommer att sammarbeta med SD.
Ida

2018-08-22 @ 20:31:26
URL: http://ann-olsson.squarespace.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0