Mina mål för 2018...

Jag fick sätta mig ner & tänka lite på det här med nyårsmål det här året. Förra året satte jag ju en hel massa mål & sen blev det mest jobbigt & ångest av alltihop. Nu var det ju i & för sig eftersom året i sig var ett sånt train wreck, men när jag såg över hur saker & ting gått så kände jag bara att "neeej, i år måste jag sätta mål som handlar lite mindre om att prestera & lite mer om att må bra". Så, här kommer min lista med mål för 2018:
 
1. Mindre mobiltid: Alltså förra året var katastrof. Jag mobilknarkade på en sjuklig nivå. Mobilen satt fast i handen hela tiden & så fort det kändes minsta jobbigt så panikade jag in på pinterest för att ge hjärnan annat att tänka på. Jag känner att jag måste vända på det här av en rad olika anledningar, 1) Tor måste ju ha en mamma som är någorlunda närvarande 2) jag känner att jag har fått kortare attention span på grund av mobilen, det är liksom jobbigt att sitta igenom en 30 minuters föreläsning om samma ämne... 3) jag har även svårare att flytta fokus, eller snarare - min reaktionsförmåga är usel. Paul kan säga något & det är som hjärnan simmar i sirap innan jag lyckas fokusera på vad det är han vill kommunisera. Så, i nuläget är min plan att köpa fysiska kokböcker istället för att alltid använda mobilen & hitta andra sätt att fördriva tiden så att jag inte dras ner i mobilträsket igen.
2. Inte renovera: Mitt mobilberoende är väldigt starkt sammankopplat med att jag pinterestat så otroligt mycket för att hitta inredningsinspiration. Så nu är tanken att först ta en totalt renoveringspaus & sen får vi se om någon månad. Börjar det klia lite i fingrarna kan det hända att jag gör något litet, men då utan att göra "research" innan. 
3. Börja virka igen: Jag vet ju hur jag är, kan liksom inte sitta på golvet & leka med playdoh hela dagarna så jag måste ha något som fyller mobilhålet. Insåg häromdagen att jag inte virkade en enda pryl under hela 2017 (katastrof!) så nu har jag gett mig själv dispans på att köpa nytt garn & har påbörjat ett stort projekt som än så länge är hemligt. Så roligt & jag inser hur mycket jag faktiskt saknat det!
4. Läsa mer: Mina engelskakurser har varit så bra för att få mig att börja läsa mer böcker igen. Brukade plöja böcker men så blev det i princip mitt jobb att läsa så jag tappade gnistan för att läsa som avkoppling. Men som sagt, nu har jag så smått börjat komma in i det igen & det är ju bara helt fantastiskt. Känner mig lite tveksam till att sätta upp ett mål för hur många böcker jag "ska" läsa under året... vill inte pressa mig, men samtidigt är det ju bra att ha något att satsa på... Ska vi säga 2 böcker i månaden, så 24 på ett år. Det känns både mycket & lite på en & samma gång. 
5. Lära mig att baka surdegsbröd: En av de bästa sakerna vi köpte förra året var en surdegsbrödprenumeration, sån lyx med nybakt bröd varje måndag! Men så flyttade killen som drev det ifrån Guelph & jag har saknat det SÅ mycket ända sen dess. Så även med det låter som ett himla random mål så känns det som något som jag verkligen hade velat lära mig & som hade varit till nytta & nöje för hela familjen. Har börjat läsa den här boken & det känns för första gången överkomligt att få ihop en surdegslimpa... 
6. Mer vegetariskt: & på tal om mat. Räknade ihop dagarna & förra året åt vi 84 vegetariska middagar, inte inkluderat januari & februari då jag inte höll koll. Känner att jag mår bättre när jag inte äter så mycket kött så jag vill bli ännu bättre på vegetariskt det här året & här tänker jag sätta ett mål. Satsar på 150 vegetariska middagar, det är ~40% av årets dagar så jag känner att Paul inte kommer att bli för deppig över den procentsatsen samtidigt som det är en klar förändring mot hur vi ätit tidigare. 
7. Bli av med min muffin-top: Så himla trist att sätta viktnedgång som mål & jag hade väl kanske haft lite lättare att acceptera ett par extrakilon om jag i alla fall haft roligt när jag la på mig dem. Men nu är det här inte några trivselkilon utan det är 100% deppkilon: jag har varit för nere för att orka gå ut & gå, bara kurat ner mig i soffan istället & jag har mått för dåligt för att orka laga mat så vi har beställt pizza istället & så har jag druckit för mycket vin. Sad but true. Så nu måste jag jobba på mindre vin, mindre pizza & mer promenader. 
8. Jobba på körkortet: Ytterligare ett mål som jag inte känner mig ettt dugg pepp på men som känns som ett måste. I nuläget kör nämligen Pauls föräldrar Tor & mig till förskolan två gånger i veckan & det här är dessvärre bara ångest för mig. Missförstå mig rätt, det är JÄTTEGULLIGT av dem att köra oss men Pauls pappa kör ofta vilse & Pauls mamma är rätt aggressiv i trafiken samtidigt som hon är lättstressad. Så förrutom att det inte känns schyst att ta upp deras mornar så är jag dessutom alltid stressad över att åka med dem. Så dessvärre ett litet pest eller koleramoment men jag tänker att det nog kommer att kännas jättebra när jag väl tar körkortet så jag får försöka hålla fokus på det & inte bara värja mig från tanken som jag vanligtvis gör. 
9. Bli bättre på att prioritera vänner: Usch, jag var sämst på det här förra året. Jag satt hemma i min lilla borg & såg i princip inte folk. Har så fina vänner, men när jag mår dåligt isolerar jag mig omgående. Så i år vill jag bli bättre på att komma ut - säga JA istället för nej eller kanske - samt att höra av mig till vänner som bor längre bort.
10. Purge: Jag vill känna... men inre frid när jag öppnar lådor & garderober här hemma, inte "Ah! Nej, ångest, jag måste gräva mig längst bort i det där hörnet för att hitta X! Heeelvete, nej jag orkar inte". Jag har redan börjat & det jag har gjort känns bra, men nu måste jag få upp momentum igen efter julen & tentaperioden. Ska fota källaren någon dag så att ni ser vad jag har att tackla! Sen SKA jag bara avveckla vårt förrådsutrymme det här året. Det är galenskap att vi fortfarande betalar mer än 800kr/månad för att förvara gamla billy-bokhyllor & skit som vi packade in där för 3.5 år sen vid flytten. MÅSTE BORT. 
11. Do good/make others happy: Jag vill bli bättre på att göra små fina saker för folk - behöver inte vara något stort, men donera lite mer pengar till välgörenhet, stötta små projekt som känns bra, hjälpa en granne, säga "Javisst!" istället för "Kanske sen" om Tor frågar om vi kan baka, ge en komplemang... 
 
& slutligen ett par små bonusmål:
- Prioritera tiden för att spela pianot - den här åker så lätt när jag är stressad. Men tänker att jag ska försöka bli bättre på att välja det framför att dammsuga. 
- Göra klart vår formal garden. Vill att den äntligen ska bli så där fin som jag vet att den har potentiallen att bli. En liten fristad i trädgården helt enkelt!
- Prioritera små familjeutflykter. Det här är inte året då jag vill flyga någonstans, känner att det bara kommer att skapa ångest. Men jag vill ändå att vi ska åka iväg på små roliga saker så att Tor får se saker & ting utanför Guelph & hemmets fyra väggar.  
- Bli bättre på att spara. Förra året var ett dyrt år med flygresan hem, pianot & massa renoveringskostnader. I år vill jag försöka undvika alla sånna "big ticket purchases". 

Kommentarer
Postat av: Åsaa

Kram. Du är en stark, produktiv och positiv person. Glöm inte att du ska koppla av, vila och återhämta dig efter ett tufft år. Och gosa med lillkillen:)

Det här brödet blev bra och mkt bra site, inte minst det knådfria surdegsbrödet.

http://paindemartin.blogspot.se/2010/12/lilla-surdegsskolan-borjar-nu.html?m=1

Kram!

Svar: Tack Åsa. Jag får hela tiden påminna mig om det är OK att vila lite efter året som gått, jag har en tendens att köra på utan att ge mig själv tid för återhämtning & just nu är det bara att inse att det inte fungerar riktigt som det brukar. Dock lättare att skriva än vad det är att applicera på verkligheten...
& tack för länken! Har velat lära mig att göra surdegsbröd så länge & nu känner jag att det äntligen är läge att ta itu med det projektet!

Kram!
Ida

2018-01-11 @ 21:00:28
Postat av: Jo

Bra mål! Vet att du behöver saker att pyssla med så tycker det är jättebra att du börjat virka igen. Men känn inte för mycket stress att hinna allt, gör det som sagt för att du vill må bra.

Puss och kram!

Svar: Alltså lyckan i att börja virka igen, hade inte förstått hur mycket jag saknat det! Har redan hunnit göra en liten, men viktig, mössa & så jobbar jag vidare på mitt hemliga projekt som nog är det roligaste jag någonsin virkat!
Ida

2018-01-12 @ 16:44:00
Postat av: Anonym

Bra mål du satt upp.Tänker bara

att de möjligen är lite för många.

Svar: Jo men jag tänker så här, mål 1 & 2 är ju typ "antigöra" saker. Det hade ju varit ett tuffare mål om jag bara "Mål #2, helrenovera köket"... så jag hoppas att det här ska frigöra lite tid så att jag får möjlighet att jobba på annat, som tex körkortet som jag faktiskt behöver.
Ida

2018-01-13 @ 19:51:26
Postat av: Mais Oui

Hjärtat, en sån massa mål du har. Det är ju bra att ha mål men glöm inte att man inte kan vara en helt perfekt människa hela tiden. Framförallt, om man har så där många mål får man kanske sätta en rimlig procent som förväntad måluppfyllelse. Typ 55%? Du är kanske lite hård mot dig själv ibland; du har haft ett superjobbigt år och då tycker jag man få pinteresta lite i överkant. Tack för en fin blogg!

Svar: Nej men du har helt rätt, att satsa på att klara av varje mål till 100% är kanske inte det bästa för måendet heller. Men jag tänker att jag satsar högt & så försöker jag vara nöjd med vart jag landar! Fast just pinterestandet är något jag verkligen vill ändra på, hade velat hiva telefonen i den lilla flod som går i vår park för den bara slukar min tid & koncentration - riktigt Idaknark. :(
Ida

2018-01-14 @ 19:27:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0