Skolstart vid tre?!

Jag har skolångest... Den här veckan öppnar nämligen registreringen för barn födda 2014 - med andra ord, Tors årskull börjar skolan redan till hösten. & jag tycker att det är så himla tidigt! Han kommer ju bara att vara tre i september, det är ju helt otroligt pyttigt! För något år sen la de dessutom ner den skola som ligger närmast vårt hus för att det skulle kosta för mycket att rullstolsanpassa den. Suck. Så nu har vi två alternativ. Alternativ #1 är en katolsk skola som är den enda skola inom gångavstånd från vårt hus. Det är en IB-skola & väldigt högt ansedd, men sen är det det här med att vi inte är katoliker... Känns så dääär att skicka iväg Tor till en aktivt troende skola som lär ut något som Paul & jag har noll connection till. Sen är det tydligen väldigt högt tryck på de platser de har, så även om vi bestämmer oss för att söka så är det inte säkert att han kommer in. Alternativ #2 är en "vanlig skola", så inte religiös men den är stor - hela vägen från de allra minsta upp till 13år & i Tors klass skulle åldern gå från 3-5 år. Dessutom måste han åka skolbuss för att komma dit & där tar det tvärstopp för mig. Jag KAN inte sätta en 3åring på bussen & vinka iväg honom. Så efter att ha vägt dessa två alternativ fram & tillbaka 5011 gånger så kan jag konstatera att det här är ungefär första gången som jag INTE gillar Guelph & det känns bara 100% jobbigt. Pauls mamma tycker att jag ska hemskola honom & det är ett alternativ som många här väljer, men i ärlighetens namn känns det också som ett rätt pissigt alternativ. Jag har varit hemma i mer än tre år nu & det hade varit skönt med lite mer egentid så att jag kan fokusera på mina studier - inte lägga till att vara lärare ovanpå den studiemängd jag redan har! Suck igen. Som det ser ut i nuläget söker vi bara på alternativ #1 & kommer han inte in så får vi helt enkelt hosta upp pengarna så att han kan gå ytterligare ett år på sin nuvarande lilla fina förskola medan vi funderar på vad vi ska göra sen. Men alltså när det kommer till sånt här kan jag verkligen sakna Sverige något helt enormt. Den lyxen att ha subventionerad barnomsorg hela vägen fram till skolstarten vid 7, blir helt tom i bröstet bara av att tänka på det...
 
Ni som läser, vad hade ni gjort? Visst känns 3år alldeles, alldeles, för tidigt? Känns så fel att han ska behöva sätta sig i en skolbänk när han fortfarande är så himla liten...

Kommentarer
Postat av: Camilla

3 år är alldeles för tidigt! Dock är frågan hur undervisningen (för vi undervisar i förskolan, däremot inte i samma utsträckning som i skolan) ser ut samt om leken är det dominerande inslaget. För barn lär sig och erfar bäst genom lek.
Likaså hur 3 åringarnas miljö ser ut? Finns det en pedagogisk tanke bakom?

Svar: Jag vet faktiskt inte exakt hur det ser ut i de båda skolorna, men jag vet att vissa nursery schools - alltså den typ som Tor går i nu - redan kräver att barnen sitter vid en skolbänk & undervisas. Det var därför vi valde Lilliput, för att de lär genom lek & barnen har fri möjlighet att röra sig i lokalen. Men din fråga får mig att inse att vi nog ska boka in ett möte på respektive skola innan vi skickar in någon ansökan över huvud taget.
Ida

2018-01-11 @ 06:54:21
Postat av: Malin C

Oj oj oj... ja finns pengarna till förskola ett år till så hade jag valt det. Annars hade jag gått emot all min egen övertygelse och satt honom i den katolska, OM inte alternativet att köra honom själv till andra skolan finns. Blir helt spattig av tanken att sätta Cesar utsn oss på en buss. Även om Cesar hade älskat det så har jag nog smällt av, detta trots att min egen pappa är skolbuss-chaufför.
Vi är verkligen bortskämda här i Sverige. Maxtaxan i vår kommun ligger på strax under 2000kr och då är det för en heltidsplats med alla måltider inräknade, fantastiskt!

Svar: Men gud, Sverige är ju helt fantastiskt... 2000sek/månad. Vi betalar ungefär 1400kr/månad för våra tre 3-timmarspass per vecka... där barnen får kex till fika men får ta med egen vattenflaska. Lite skillnad. Men jag lutar ändå åt att betala för det i ytterligare ett år istället för att skicka honom till skolan, även om det är gratis. När det gäller skolorna i sig ska jag också säga att den katolska har fördelen att Pauls föräldrar bor runt knuten, typ 2 minuter bort - en om jag springer. Så jag hade kunnat hänga där de första veckorna i fall att de ringer för att han är ledsen & dessutom kan de enkelt hämta & skjutsa hem i fall att det är jättedåligt väder. Skjuts till den andra skolan blir svår, då måste jag be dem skjutsa 4 av 5 dagar i veckan & det känns inte bra pga en hel rad olika anledningar.
Ida

2018-01-11 @ 12:10:59
Postat av: Anna

Hm, visste att det var skillnader mellan provinserna men så stora visste jag inte att det var... Vi bor i Calgary, dotter som är född jan 2006 och hon var 5,5 när hon började kindergarden (halva dagar). Hon kunde ha börjat ett år tidigare men vi liksom de flesta vi känner valde att hålla henne/barnen utanför skolan så länge som möjligt. Här är det ännu så länge så att barn som födda fram till slutet av februari kan börja skolan det året de fyllt 4, man är alltså minst 4,5 när man börjar. Om jag inte kommer ihåg fel så är det från 2019 nya regler så att man måste vara minst 5,5.
Vår dotter går förresten French immersion, har varit fantastiskt!
Min man och jag överlever som turister på franska, så alltså inte mycket hjälp från oss och nu när hon går i sexan så är franskan på såpass hög nivå att hon kan läsa enklare kapitelböcker. Tror (hoppas) att svenskan har hjälpt lite, då hon och jag bara pratar svenska. Engelska får hon genom pappa och resten av kompisar runtomkring. Har inte varit bara enkelt då inte pappan pratar speciellt mycket svenska men det går. Har ju använt knep som att hon och jag bara läst böcker på svenska, sett på svensk barn-tv lyssnat på radioapan etc. Allt det där som du säkert också gör.
Lycka till med skolan, känner flera ikke katolska barn som går på katolska skolor här då de många gånger erbjuder bra hockeyprogram så... Mer hockey åt folket vettu! 😀😀
Också lite bra att tänka framåt, de går ju inte på kindergarden hela livet och då är det väldigt behändigt att ha gångavstånd till skola och många av kamraterna. Om ni väljer den andra skolan kanske ni kan få till en carport första åren så att ni slipper bussen?? Lycka till!

Svar: Haha! Måste ju bara skratta lite först åt hockeyargumentet! Så himla roligt att det är det kriterie man går på!
När det gäller skolorna här så får man börja det år man fyller fyra, oavsett när på året man är född. Men jag vet att man även kan välja att "redshirt" sitt barn om det är fött sent på året - alltså hålla tillbaka det ett år & sen skriva in det på JK. Så det är det vi funderar på nu. Han kommer ju att vara så himla liten fortfarande i september - bara 3 år & 9 månader - så ju mer jag tänker på det ju mer orimligt känns det att skriva in honom. Men som Camilla skrev så kan det ju bero lite på hur klassrumsmiljön ser ut också, så jag måste ta & boka in möten på båda skolorna innan vi tar ett slutgiltigt beslut.
Ida

2018-01-11 @ 18:03:16
Postat av: Jo

Men han är ju pytteliten! Han kan väl inte börja skolan än?

Btw, en helt orelaterad fråga; hur går det med körlektionerna? 😉😙

Kram till er alla

Svar: Nej jag veeet, han kommer ju bara vara 3år till hösten - men här får man börja JK det år man fyller 4 så det kravet uppfyller han ju... men jag känner mer & mer att det inte går. Har inte bestämt mig till 100%, men som det ser ut nu väntar vi ett år med JK & så får han börja den hösten han fyller 5.
& körlektionerna är obefintliga... men jag tänker börja nu till våren.
Ida

2018-01-12 @ 16:22:53
Postat av: Anna

Ser att det står carport i min tidigare kommentar, menade car pool.

Ha en trevlig helg!

Svar: Haha! Jag förstod ändå. :)
Ida

2018-01-12 @ 17:21:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0