Farm to table help...

Häromveckan läste jag en tidningsartikel om en lokal "harvest market", alltså en marknad dit man kan gå & få gratis mat om man inte har råd att köpa mat själv. De har en tight budget, bara 4000kr i veckan för att köpa färsk frukt & grönsaker & även om marknaden ska hålla öppet i 90 minuter stänger de alltid efter mindre än en timme för att all mat är slut. Totalt ger de ut mat till 250 personer varje vecka, men då får man bara komma dit varannan vecka så behovet är med andra ord mycket större än vad pengarna räcker till. Jag läste det här & kände bara, "men vad kan vi göra?!" & det som låg närmast till hands var naturligtvis vår egen trädgård. För även om vi inte kan hjälpa till med pengar & sponsra en hel vecka, så kan vi i varje fall donera färska grönsaker varje vecka. Tog kontakt & kvinnan som håller i det hela, Barb, blev bara så himla glad & frågade om jag möjligtvis kunde tänka mig att försöka få fler "backyard farmers" att donera sitt överskott till marknaden. Så det är det jag jobbar med just nu. Idag var första dagen, så jag startade morgonen med att skörda mangold, sallad & örter. 
Sen cyklade jag iväg till min kompis Jess & hämtade upp fler örter, zucchini, mangold & kål. Det blev två ordentliga korgar fullt:
& att ställa ner de där korgarna på bordet & veta att den maten kommer att gå till familjer som verkligen behöver maten... det kändes väldigt känslosamt. 
Barb berättade att vissa familjer har 8 barn & att de plockar ogräs för att kunna ha något grönt alls på bordet, i annat fall är det typ bara ris & pasta som gäller. Det billigaste billigaste för att fylla magen... Det gjorde så himla ont att tänka på att det finns så många små barn där ute, även i det här lilla mönstersamhället vi bor i, som lever under så torftiga förhållanden. Så nu hoppas jag att hela "backyard to table" initiativet ska ta fart - hade känts så underbart om vi kunnat göra lite skillnad åtminstone nu under sommarmånaderna! 

Kommentarer
Postat av: Jo

Vilket bra initiativ, kan tänka mig att hon blev glad. Hoppas att ni får med fler.

Kram!

Svar: Har redan fått med Jess, så det kändes bra & så hoppas jag på lite extra mat från grannar på gatan - det är lite svårt det här året eftersom det är så torrt att många gett upp lite på sina trädgårdar men jag känner starkt att det finns en massa potential för att växa!
Ida

2018-07-19 @ 08:57:44
Postat av: Trillingnöten

Men åh vad fint! Blir alldeles rörd!

Svar: Tack! Jag blev också väldigt rörd när jag kom till marknaden, hade liksom inte alls förstått att behovet var så stort bland vanliga medborgare & småbarnsfamiljer. Så nu känns det ännu mer värt att lägga all tid som jag gör på trädgården!
Ida

2018-07-19 @ 11:00:13
URL: http://vilsnajollen.blogspot.com
Postat av: Gunilla

Du är helt fantastisk ☺️ menar det verkligen! Ett sådant bra initiativ! Bon Courage 😍
Gunilla N

Svar: You just made my day, tack så jättemycket för den fina kommentaren! Kram!
Ida

2018-07-19 @ 14:24:05
Postat av: Malin C

Men åh... hatar uttrycket men mammahjärtat blöder! Verkligen fint initiativ och fint av dig att bidra.

Svar: Alltså, bara tanken på att inte kunna förse sitt barn med ordentlig mat är ju oerhört smärtsam, så att ha den realiteten gånger 8 måste ju vara en levande mardröm - tror att man varit gjord av sten om mammahjärtat inte börjat blöda! Försöker i ärlighetens namn inte tänka på just den aspekten för mycket, blir bara helt lipig & så blir Tor orolig, utan jag fokuserar mer på att få tag på bidragsgivare på den större skalan & på den mindre så pratar jag med Tor om vad vi kan skörda & så. Han är helt med på konceptet & så generös att han vill plocka mat till barnen mest varje dag...
Ida

2018-07-21 @ 08:14:52
URL: http://www.malinclapper.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0