Hur är det på dagis i Sverige?

Nu måste jag fråga, vid vilken ålder förväntas svenska barn klara av alla sina toalettbestyr helt själva? Här får barnen nämligen NOLL hjälp från JK & uppåt, det vill säga - från det år då de fyller fyra & börjar JK får lärarna inte följa med barnen till toaletten & hjälpa dem med att torka rumpan & dra upp byxorna ordentligt. För Tor, som ju bara är tre år eftersom han fyller år i december, känns det därför lite skakigt som mamma... Vi har naturligtvis övat på att torka själv, men jag hade ljugit om jag sagt att han är jättebra på det. Kalsonger & byxor hamnar ofta halvt vridet kring midjan & det är mer regel än undantag att han drar dem över tröjkanten. Minns inte riktigt när jag själv fick 100% koll på den här typen av saker, men jag tror att det måste ha varit något år senare - tre känns väldigt litet! Har frågat om de inte kan göra ett undantag om han verkligen är superstressad över ett toabesök, men tydligen inte - i fall att han inte kan fixa det själv ringer de upp mig så att jag kan komma till skolan & hjälpa honom... Nu har jag ju möjligheten att göra det, & det är bara 6 minuter bort om jag cyklar, men hur mycket ångest måste man inte ha om båda föräldrar jobbar & inte kan komma ifrån lika lätt?

Kommentarer
Postat av: Malin C

Oj!! Hos oss får de hjälp så länge de behöver. Cesar har gått själv väldigt länge och VÄGRAR hjälp och vill vara ifred så det blir ju lite knasigt ibland. Att kläderna hamnar lite hipp som happ ibland är nått de löser när han springer förbi så att säga.
Avdelningen han går på nu är för barn mellan 2-5 så där finns både barntoaletter och skötbord.
Vårt dagis är med i 3 ska bli 0 som jobbar mot sexuella övergrepp så de är noga med att fråga om de får hjälpa till och lär barnen ”stopp, min kropp!” Det finns också ett fönster in till badrummet (inte själva toaletten men vid skötbord), så att ingen ska kunna stänga in sig med ett barn, regeln är även att inga vikarier hjälper till vid toaletten. Just den här biten tycker jag är toppen, sen finns det två hundra saker som gör mig precis vansinnig... (personal som sitter med mobilen, oengagerad personal osv.) Cesar började nya förra veckan, hann gå tre dagar sen låg vi alla deckade i förkylning och är inte friska än. DET avskyr jag med dagis här. Så många föräldrar som skickar dit barnen för tidigt/sjuka.

Svar: Har läst lite om 3 ska bli 0 & tycker att det verkar vara ett så fantastiskt initiativ! Önskar att något sånt fanns här, men nu har vi precis fått en superkonservativ provinsregering så det är nog bara önsketänkade att hoppas på att de skulle godkänna något sånt. I nuläget har det gått tillbaka till det sex curriculum som undervisades 1998 eftersom det nya ansågs för vågat...
Ida

2018-09-15 @ 04:56:44
Postat av: Camilla

Då barnen går på förskola fram till de börjar förskoleklass (vid 6års ålder) får de hjälp på toaletten så länge de vill och önskar. Dock blir det ett abrupt uppvaknade när de börjar fskklass och förväntas klara sig själva.

Jag anser att barnen ska få hjälp och stöd vid toalettsituationer under alla åren på fsk men även upp i fskklass om behovet finns.

Har du frågat varför de inte får hjälpa barnen?

Det hela är iaf befängt!


Svar: Som Trillingnöten skrev i en annan kommentar så tror jag att det nog är pga rädsla för sexuella övergrepp. Jag vet att vi aldrig ens fick gå in på "barnens badrum" på den skola där jag tog Tor för vår babygrupp - spelade ingen roll att den toaletten låg typ två rum bort, det var ändå bara att knata två våningar upp. Så ja, väldigt nojjigt.
& jag känner också som du att så här pass små barn verkligen borde få hjälp & stöd. Tor har ju varit så duktig & självgående med hela toabiten & jag tycker att det känns jobbigt att helt plötsligt behöva börja pusha honom.
Ida

2018-09-15 @ 07:33:14
Postat av: Trillingnöten

Jag jobbar på en skola som är startad av en svensk i NY. Och där hjälper vi barn så länge de behöver. Nu går barn där fram till de är ungefär 6 år. Märker att de runt 5 eller så inte längre behöver hjälp. OM de tränat innan. När jag jobbade i Sverige så hjälpte vi barn upp till 6bår då de började förskoleklass.
Av erfarenhet som jag har behöver barn ofta hjälp ända upp till de är minst 5. Vissa barn klarar sig tidigare som med allt annat. Andra behöver hjälp längre upp. Tror också det handlar om sexuella övergrepp och att lärare är väldigt utsatta och kan anklagas för saker utan att det är sant. På en skola där jag jobbade fick man inte vara ensam med ett barn bakom stängd dörr. Man måste alltid se till att dörren var öppen och att inget var hemligt liksom

Svar: Ja fem känns mer "standard" - det är där jag själv tror att jag blev helt självgående. Men som du säger, det bygger nog mkt på sexuella övergrepp. Tor går ju på en katolsk skola, så jag kan tänka mig att de är extra nojiga (även om jag tror att samtliga anställda är kvinnor). Så det är bara att träna vidare & hoppas att Tors armar växer sig lite längre asap...
Ida

2018-09-16 @ 20:56:31
URL: http://vilsnajollen.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0