Out in the forest...

Vi tog en liten tur till Ringelviken, för att se till att vår lilla stuga hade julfrid. Mamma testade sina julklappssnöskor & pappa sina julklappsstavar.


Själv blev det till att vingla runt i hålen de lämnade efter sig. Hur gärna vi än vill ta med oss våra snöskor så var det bara att inse att det inte fanns plats. Så för vår del får snöskopremiären vänta tills dess att vi är tillbaka i Canada.

Bästa naturupplevelsen? Kungsörn 100m från stugan. Den satt mitt på vägen & åt på en hare. När jag ser sånt så blir jag verkligen helt Sverigekär. Klart att det finns rovfågel & bytesdjur även i Canada, men det blir liksom en helt annan femma när man ser det hela på en enslig skogsväg jämnför mot en femfilig motorväg.

Upp i ottan...

Efter något kackig sömn (Paul pangade vår luftmadrass vid 01.00... så vi fick pumpa x antal gånger genom natten för att inte hamna på golvet) klev farmor, Paul & jag upp klockan 06.00. Åt frukost & drog ut med farmors spark för julotta i fina Älvsby kyrka.


Dagens kollekt gick till svenska kyrkan i utlandet, så vi bidrog med cirkus tio gånger den vanliga julottekollekten. SKUT gör så mycket mer för utlandssvenskar än bara söndagsmässor. Det är något jag verkligen insett sedan jag flyttade från Sverige - bara en sån sak som att de faktiskt hälsar på gamla utlandssvenskar som inte har någon annan. Det tycker jag i sig är något som förtjänar all hjälp det kan få.

Sen sparkade vi hem & diskade morgonens disk så högljut som vi bara kunde för att få upp övriga familjemedlemmar. Julfrid i familjen Jansson!

Driving home for Christmas...

Vi lyssnade på julmusik, sjöng med högt & falskt, myntade ett nytt familjeuttryck - anal puffs, don't ask - & anlände i Älvsbyn något efter utsatt tid. Helt traditionsenligt alltså.


Sedan bråkade vi om vad vi alltid bråkar om.
1) Mat innan Kalle, mat efter Kalle - blev som vanligt mat efter Kalle
2) Öppna presenterna efter klockan fem eller efter klockan sex - det blev som vanligt senare
Även om det alltid blir som det alltid varit så hör det liksom till att ha en liten diskussion kring frågan!

Men något vi inte behövde debattera var julklapparna i sig - inga getter så långt ögat kunde nå! Bara en massa, massa, fina saker för att göra mottagaren glad. Fick så mycket fint svenskt & finskt att jag kommer att stå mig ett bra tag hemma i Toronto!

On home soil...

Men hur bra flygandet än gick, att få sätta fötterna på Svensk mark var ta mig tusan ett lyckorus utan dess like. Tills jag klev av flyget i Umeå & möttes av: regn, noll snö, blåst... happy ballongen punkterades totalt. Drömmen om en vit jul sipprade som grå sörja ner i närmsta golvbrunn. Jag försökte hålla ihop, drog julmust i panik & försökte intala mig att det skulle bli bättre om jag bara fick lämna kusten. Tack & lov lyssnade någon högre makt på mina desperata böner. Dessutom kastade sagda makter in en bonus. För innan jag lämnade Umeå & julmissären stötte jag helt slumpmässigt ihop med Sandra - min vapendragare genom grunskolan/högstadiet. Så himla kul att bara ses så där! Ni vet, så där kul att man bara BUBBLAR!

Bubblor av glädje infann sig också när jag kikade ut över utsikten hemma. Inget slask i sikte. Det är allt jag begär - inget slask. Är övertygad om att slask i sig är en faktor som gör att depressionsmediciner under vintern går upp i styrka.


Best flight in years...

Så resan hit var helt utöver det vanliga. Jag var i princip helt lugn genom tre separata flyg. Ett eller två hopp blev det, men i övrigt var jag "den typen av passagerare jag vill vara". Newark var bäst - mycket tack vare att Paul förstår sig på enkelt "Ida på flygplanpsykologi"...

Mycket trevligt att sitta & kika på New York & dricka bubbel - kunde jag lätt göra var dag!

Lite sauvignon blanc fick vi också i oss & sedan kände jag bara att "åtta timmar på ett plan över öppet vatten, piece of cake!"

24 December!

Nej vet ni - det är jul så bara släpp alla måsten! Krama om din mamma, ät en massa köttbullar, reta ett syskon, ge din älskade en julpuss, sjung med i varje julsång - NJUT!


Jag är hemma i Sverige & är så genuint lycklig över det att det knappt finns på kartan. Julkramar, familjeyatzy, farmors köttbullar, Lejonkungen som avslutningsfilm på Kalle, finaste Iittala tallrikarna i julpaketet. Um, det blir inte mycket bättre än så här.

23 December!

Julmos till allt - skinka, rullader, morgonyoghurt i mellandagarna!


Vi provar en ny version innehållandes tranbär!
Hacka 700g äpple (testa olika mjuka sorter), lägg dem i en kastrull. Häll ner 2.5dl färska eller frysta tranbär. Tillsätt 1 kanelstång, 1-2 msk socker & 1dl vatten. Koka upp. Minska värmen & koka under lock i 30 min. Tag av från plattan, tillsätt 2 tsk citronjuice. Perfekt tillsammans med yoghurt till frukost eller till en bit kött i mellandagarna!

I'll miss you this Xmas...

Enda saken som skaver lite över det här med att fira julen hemma... Den här lille killen.


Det känns inget vidare att inte kunna ta med honom hem. Jag vet att han är i goda händer medan vi är borta, men han blir alltid deppig när hans människor lämnar honom. Så det gör lite ont i hjärtat att vi inte kan smuggla med honom. Köpa en babysits, pula ner honom i den, med en liten filt över & simulera spädbarn hela vägen hem. Han är snäll nog att det hade fungerat...

Mot Lycksele!

Från vårt hem, fyra stopp innan vi når vårt mål. Första anhalt, Torontos internationella flygplats - Pearson. Där jag ska dricka min sista Starbucks Chai på tio dagar. Andra anhalt, Newark - NY. Där jag kommer att stressa livet ur mig. Tredje anhalt, Stockholm. Där vi landar efter att jag vinat mig över Atlanten för att lugna nerverna (30% posttraumatisk stress över NY-stoppet, 70% flygfobi). Fjärde anhalt, Umeå. Där jag kommer att svära över alla idioter som anser det nödvändigt att pressa sig mot bagagebandet (nej, av alla flygplatser jag varit på så finns det ingen där folk beter sig lika förståndshandikappat åt som vad de gör på Umeå flygplats).

Sedan...

Lycksele

& då, då, mina vänner - då är det julefrid i hela mig.

22 December!

Vi tåtar ihop en sista laddning kakor!


Ingredienser till cirka 30 eggnog-kakor:
1.2 dl farinsocker, 1.8 dl strösocker, 170g smör, 1.2 dl eggnog, 2 äggulor, 1 tsk muskotnöt, 5.3 dl mjöl, 1 tsk bakpulver, 1/2 tsk kanel, 1 tsk vaniljextrakt/socker

1) Sätt ugnen på 150 grader
2) Blanda mjöl, bakpulver, kanel & muskotnöt
3) Vispa smöret & sockret fluffigt. Tillsätt eggnog, vanilj & äggulor. Vispa till smeten är jämn. Tillsätt mjölblandningen
4) Kyl ner degen
5) Rulla kulor på 3-4 cm i diameter, lägg på bakplåtspapper. Dofta över lite muskotnöt. Baka i 20-23 minuter tills botten blir ljusbrun
6) Låt svalna på galler

Just as always...

Klockan är halv tre på natten här i Toronto. Om vi har packat klart? Nej. Om vi ens har lyckats tvätta & torka alla kläder? Nope. Om vi har allt under kontroll? Appelut inte. Hittade just Pauls pass i badrummet med en våt bit papper ovanpå. Frågade vad syftet var & fick svaret att en godisbit dessvärre smält på passet & han nu försökte lösa upp sagda godisbit... Paul & Ida i ett nötskal var det här ja.

Håller tummarna...

Några av våra canadensiska vänner genomgår just nu IVF-behandling. Idag får de svar på om deras tredje försök lyckats eller inte. Måste vara en så HEMSK väntan. Jag håller tummarna för att deras julklapp kommer lite tidigare. Så, om det finns någon julmagi där ute & den råkar ha lite tid över - snälla gör Janet glad!

Uppdatering: Det verkar som om det kanske finns lite magi där ute i alla fall! Nu håller vi tummarna EXTRA hårt för att det blir två streck imorgon!

Cosy in front of the fire...

Vi myser framför vår lilla virituella brasa med febernedsättande.

Om jag längtar hem till farmors kamin? Jo lite. Mysfaktorn är kanske något högre på den...

Stackars Paul...

Ingen bra timing här. Paul har fått världens förkylning, mer än 38 grader i feber & totalt igenkorkade bihålor. Känns som att morgondagens flygresa kan bli något jobbig. Förkylningar & flygplan suger så hårt. Efter det att min kompis Megha blåste ut en av sina trumhinnor just pga kombon bihåleinflammation & 10.000m upp i luften känns det lite så där att borda något när man inte känner sig helt hundra. Bäst att konsultera Martha för husmorstips!

21 December!

Dags att börja tänka på dukningen... Varför inte prova att vika servetterna som små snöflingor det här året?


1) Öppna upp servetten helt & vik in kanterna mot mitten... När det är klart ser det ut som bilden nedan.

2) Vänd på steken!

3) Vik återigen kanterna mot mitten.

4) Vänd & vik in kanterna en sista gång.

5) Öppna upp "flingformen" genom att försiktigt lyfta på stjärnan & vika ut öppningarna så att de blir rektangulära instället för triangulära.

6) Placera på tallriken - smycka gärna mitten med något som ger lite tyngd.

Xmas gifts - check!

Christina kom & hämtade upp mig i sin sprillans nya lilla MINI (men vilken underbar liten bil, blev helt kär!) & så brände vi iväg till Vaughan Mills. Där Christina köpte en flaska vatten medan jag checkade av julklappsmåste efter julklappsmåste från min lista. Känner mig helt glad & varm när jag tänker på de saker jag fick tag på, jag tror verkligen att de kommer att bli omtyckta. Det här med att köpa bra presenter har nämligen blivit väldigt viktigt sedan jag flyttade hit. Man vill ju liksom inte kånka med en massa ogentänkta köp tillbaka & tvingas inse att allt slit & släp enbart resulterar i ett "ååååh... ehum... tack". Blir så oändligt mycket jobbigare än om man bara panikköpt prylen på Åhlens dagen innan.

Lyssnar på mamma...

Mammas råd var att mota bort förkylningen med något varmt innehållande honing + apelsin. Så det fick det bli. Färskpressad apelsinjuice, lite citronsaft, en matsked honung, kanel & ingefära - rykande hett direkt från spisen! Samt en bit kanderad ingefära på det.


Det du förkyningselända, smaka på den c-vitamin chocken!

Dagens hallelujaögonblick!

När FedEx-bilen parkerade framför vårt hus... Oj, oj, oj. SOM jag har väntat. Kunde inte hålla mig utan sprang ut & mötte budet, som skrattade & sa att det var kul med glada kunder. För glad, det var jag. Är fortfarande, för leveransen innehöll något som jag jobbat hårt på & jag är så nöjd med resultatet. Kan inte visa än, det är ju en julklapp, men jäklar i min lilla låda vad det spritter i benen av glädje! NU är jag redo att åka hem till Sverige!


Flygnerven...

lyser med sin frånvaro. Oki, så jag oroar mig för att det ska bli snöstorm i NY, att bagaget ska komma bort, att jag ska glömma passet hemma... Alla de sakerna. MEN. Den där stora tyngden över bröstet som säger "This is it. Nu dör jag innan jag ens hunnit uppleva de där sakerna jag sett fram emot", den, den har inte infunnit sig. Jag tror att det beror på tre saker:

1) Jag flyger med Paul. Då känns det alltid lite bättre - händer något så dör vi tillsammans
2) 2011 involverade rätt många flyg, vilket är bra för fobin. Ju längre det går mellan gångerna desto jobbigare
3) Jag såg ma, pa & bror bara för en månad sen - så jag är inte lika desperat som jag brukar vara

Tio år har det gått sen den där gången motorerna dog & jag gick från normal resenär till att bli illamåenderädd för flyg. Under de tio åren har jag rest till Australien, Canada, LA, Seattle & en massa ställen i Europa... & jag har fixat det varje gång. Aldrig bangat ur, skippat eller ställt in en resa. Utan kallsvettat, ibland gråtit, mig igenom dem - men ändå alltid satt mig i flygplansstol efter flygplansstol för att jag vägrar låta mig begränsas av min flygrädsla. Det är jag faktiskt himla stolt över.

Jag kan ju tala om...

att de där 400 kr som Paul la ut på "preventive medication" var 400 totalt bortkastade kronor. För igår började halsen krångla & idag har jag svårt att svälja. Så nej, den där antiförkylnings-mumbojumbon kan han ju äta själv i fortsättningen! Eftersom jag kommer att befinna mig på Pearson om cirkus 48 timmar, alla kläder måste packas & tvättas innan dess, & vi dessutom måste hinna köpa de sista julklapparna så har jag bestämt att jag helt enkelt inte får vara sjuk. Det går inte, så då är jag det inte. Happ, perfekt - då var det bestämt. Nu blir det jobb i timmarna åtta & sen ska jag ut & shoppa med Christina. Basta.

20 December!

Jag är sämst i världen på att smörja & ha mig - men tänkte att det kunde vara kul att vara lite tillfixad inför jul. So, idag blir det dusch-skrubb med julvibbar!


Blanda bara 3 dl strösocker med 1.5 dl olja (olivolja fungerar bra), ett par droppar essensolja & lite hushållsfärg. Så här i juletid passar det extra bra med en pepparmints-skrubb, även om jag stod lite i valet & kvalet mellan det alternativet & lönnsirapsdoft...

IKEA vs Ralph Lauren...

Eftersom jag är svensk så är jag automatiskt värmeljusberoende. Jo för så är det, svenskar är ta mig tusan helt tokiga i värmeljus. Första jag gör på morgonen under vinterhalvåret? Tända ljusen på vardagsrumsbordet. Om det går att äta middag utan värmeljus? Nej. Kolla runt bland svenska bloggar & jag slår vad om att 95% av dem kommer att ha åtminstonde ett inlägg tillägnat ljus. Själv är jag hooked på mysighetsfaktor - det varma ljuset, de svajande lågorna. Doften är sekundär (förrutom när det gäller bivaxljus, då blir jag sniffberoende), så jag nöjer mig med IKEA-ljus. Det ska ju ändå bara eldas upp, så det känns lite onödigt att lägga en massa pengar på det hela. Fast jag har förstått att alla inte delar den här något avslappnade attityden. Nope, det ska vara klass på ljusen - & nu har jag mitt första ljus med lite snitts!

Adventspresent från vår vän Christina. Nu återstår att se om jag konverterar & blir ljus-snobb!

Bajs-chock...

Förresten. Sån skakande upplevelse igårkväll. Medan gästerna pillrade med valnötter, åt daim & trallade med i svenska julsånger sprang jag upp en snabbis till badrummet. Inte alltför spännande info så här långt alltså - men sen TOTAL BAJS CHOCK. För jag inser att vi har bajs på handfatsskåpet. Bara lite, rätt otillgängligt & svårt att se, men likväl - kacka. Jag bara dog inombords vid tanken på att någon av gästerna skulle ha gjort samma upptäckt. Sedan kom det verkligt obehagliga... det var ju inte jag som var ansvarig, så det innebar att Paul måste ha... Alltså, nej gud så hemskt. Om en man kissar utanför så är det väl inte så där jätteovanligt, men det här? Bara tanken på att ta upp frågan med honom fick mig att vilja krypa ur skinnet. "Honey, when you poo outside the toilett - could you remove it please?". Helt fruktansvärda ögonblick medan jag bara "oh hilp, mannen jag har varit tillsammans med i 3.5 år är inte rumsren!". Sedan föll poletten ner. Elsa var ju här förra helgen & hon hade ett litet missöde som involverade ett klädbyte. Alltså. Paul var oskyldig. Världens tyngd från mina axlar!

Hang ups...

Har ju kollat det svenska vädret helt tvångsmässigt de senaste veckorna - den här snölösheten har stressat mig någon kopiöst. Nu verkar det dock bli bättring, så jag har taggat ner lite på den fronten. Så mitt nya lilla "uppdatera sidan 104 gånger per dag" är FedEx tracking service. Jag väntar väldigt nervöst på ett paket som jag inte trodde skulle hinna hit innan jul, men nu verkar det helt plötsligt som om det skett ett smärre julmirakel. För imorse dök paketet upp på FedEx vidaredistribueringsenhet här i Toronto efter att ha snurrat runt ett tag i Memphis! So happy, räddar min jul lite smått om jag får det innan avfärd!

Åh! Medan jag satt & skrev texten ovan råkade jag titta ut genom fönstret...

Vår brevbärare! Om han kom med post till mig? Japp, ett enda brev - ett julkort från allra bästa farmor. JULEN ÄR MAGISK!

Det här med fika...

Canadensare begriper sig inte på konceptet fika, det har jag insett efter att ha bott här i mer än fyra år. Att åka hem till någon för ett par timmars glöggdrickande & bullätande känns väldigt främmande för dem. Så det var därför jag rullade en sån massa kött/nötbullar igår & det var därför Paul fick åka iväg & köpa vin & det var därför vi vinkade av de sista gästerna vid tolvsnåret. Alldeles jättetrevlig alltihop - men hjälp så sliten jag var i morse & hjälp så trög jag känner mig fortfarande. När klockan ringde 06.30 funderade jag på att skrota dagen totalt. Fast så fick jag upp ett öga & där lyste adventstaken i fönstret eftersom Paul har satt den på en timer så att den sätter igång samtidigt med väckarklockan. Genast kändes allt så mycket bättre.


Tänk att lite plaströr & ett gäng små glödlampor kan ge så mycket energi!

Bästa adventgåvan...

Mattan var ju en grym överraskning (för hjälp vad tomt det var när vi tog bort den gamla - mysfaktorn i vardagsrummet fick liksom pyspunka & körde i diket), men allra bästa adventpresenten var tårtkupan i bild.

Även om jag nu använde den som ostkupa igår. Det var liksom av nöd tvunget, den stiltonosten vi hade köpt på oss... Piew! Det var så att man blev tårögd.

Varför jag fick adventspresent? För att tårtkupor i regel inte uppskattar frakt över Atlanten. Så vi bestämde att vi skulle ha en liten minijul innan avfärd. Jag fick kupan, Paul en ny jacka från Banana Republic. Kändes liksom lite dumt att hålla på & dra dubbla jackor fram & tillbaka - måste optimera väskutrymmet! Speciellt som Continental godkänner en väska per person... Övervikt var det här ja.

19 December!

Ibland finns det inget skönare än att sätta sig i soffan, lägga upp benen & bara ta det lugnt med lite citronbaserad dryck.


Ingredienser: 2.4 dl varmt vatten, juice från 1/2 citron, 1-2 tsk citronskal, 1/8 tsk muskotnöt, 1/2 kanelstång, 1 msk färsk, skivad, ingefära, 1/2 tsk smör, 1 msk farinsocker, 30 ml rom.

1) Blanda alla ingredienser, utom rom, i en liten kastrull. Småkoka i 5 min.
2) Häll 2-3 cm rom i en stor kopp. Häll den varma blandningen  i koppen - använd en sil!
3) Drick medan varmt. Gå till sängs.On the fourth night of...

Nåja, inte fjärde juldagen - men på den fjärde advent så gav min true love mig...


inte några colly birds, vad nu det än är. Utan en ny matta!

Titta - där är den! Utan nakna fläckar, utan katthår, utan kräk! Bad Paul att köpa ett par extraflaskor vin & han brände gasen i botten, körde ut till IKEA, kastade in den här i bagaget & kom in i huset & bara "honey, I got something for you!". Näst bästa fjärde-adventpresenten jag fick!

Panik.

Panik. ALLTID ALLTID PANIK. Någon dag önskar jag att jag hade varit en lika bra värdinna som farmor. Fast det är ju svårt, hon är ju den bästa. Argh, riset klart - tillbaka till att laga veganköttbullar. Baserat på hasselnötter. Man lär sig något nytt varje dag!

Mammut satte stopp...

Husdjur är mindre bra ibland, & mer bra ibland. Ta Mammut som exempel. Sedan han dök upp en februarieftermiddag för två år sedan har han ägnat sig åt "heminredning". Dvs, han har tyckt att vår vardagsrumsmatta haft alldeles för mycket ludd. Så han har tålmodig avlägsnat så mycket som han förmått. Mattan har sett deppigare & deppigare ut & det sista halvåret har varje fest/middag föregåtts av frågan om vi ska skicka mattan till matthimlen eller inte. De senaste två dagarna har detta alltså varit en brinnande fråga i vårt hushåll. Tills imorse. För då satte Mumin stopp för mattans liv genom att kräkas något helt alienliknande över den.

Så tack Mammut - årets heminredningspris går till dig. För att du förverkligat din vission om ett mattlöst hem.


Smart Ida, smart...

På festen igår träffade vi två par som var grymt trevliga, så vi bjöd in dem till kvällens lilla adventsmingel. Problemet? Mannen i det ena paret är typ allergisk mot allt. Det andra paret = en vegetarian & en vegan. Vegetarianen är ju lugn, men vegan? Herregud... Antalet uppslag jag har på svensk julmat anpassat för veganer - något få. Noll för att vara mer exakt. Hilp. Vad i helsike ska jag laga? Eller ska jag bara ge honom ett gäng morötter & lite hummus? Not a smart move there Ida. Not a smart move. Satana också att han skulle vara så trevlig & gå att prata katter med.

18 December!

Förra helgen tåtade min vän Victoria ihop ett gäng tryfflar som Paul inte riktigt kunde slita sig från, så jag beslutade mig för att prova jag med. Väldigt enkelt, fast mina blev inte riktigt så hårda som vad jag trodde att de skulle bli. How everything turns out here... Har helt gett upp om att koka knäck & kola i detta landet & jag undrar om inte tryfflar faller in i samma kategori. Med det sagt, de smakade i alla fall väldigt gott enligt Paul!


Ingredienser: 1.5 dl vispgrädde, 0.5 dl strösocker, 300g vit choklad, 50g smör, 1-2 msk torkat finhackat äpple, 1/2 tsk kanel.

Koka upp grädde & socker, tillsätt choklad & smör & rör till en jämn smet. Blanda ner äpple & kanel, låt stå i kylen minst ett dygn. Forma små kulor & rulla i kokosflingor eller florsocker.


More, more, more...

Så trevligt julparty. Dessvärre hade de räkor. Vilket här i nordamerika innebär ett stort hjul av tigerräkor med cocktailsås. Eftersom Paul inte äter räkor blir jag som tokig när jag väl får tillgång till dem. Med andra ord, medan alla andra var sociala åt jag räkor som om det vore min sista måltid. Det var i princip omöjligt att ens få kontakt med mig, det enda som gällde var räkor. Seriöst - om jag hade fått åka vart som helst i världen så hade jag valt vilket som helst land som distrubierar mest räkor.

Jolly day!

Eftersom adventsfika står på morgondagens schema drog vi & kittade upp oss på lite nödvändigheter - som ost från St. Lawrence market. Köpte en helt vansinnigt god stilton, som sedan gjorde den reserande bilresan lite småjobbig. Memo till oss själva, köp stinkande ost SIST på dagen, inte först...

Sedan köpte vi var sin kopp värme på Starbucks & gick ut stampade takten med den här lilla gruppen...

Feeling fancy!

Eftersom dagens plan numera inkluderar konsert förutom brunch - så kände jag för att sätta på mig något fint. Närmare bestämt lucka nummer 13 i farmors paketkalender!


Små månstenar & silverstavar i tre rader, urtjusigt!

I love the CITY!

Hur jäkla tokskönt är det inte att höra en ny version av en jullåt man gillar, tycka om det man hör & bara "Det hade varit kul att höra dem live", & sedan inse att de spelar ett par kvarter bort. IDAG. Just in the city baby, just in the city.

Peanuts...

Vi ska på fest ikväll - värdparet har naturligtvis önskat sig getter... Hela världen har blivit get-tokiga I tell you. Vi köpte en välgörenhetsgåva till dem, från samma organisation, fast jordnötter istället. Tanken är att projektet ska stödja kvinnliga jordnötsodlarkooperativ. Paul blev skitförtjust i tanken, som den äkta canadensare han är. Canadensare är ju nämligen helt övertygade om att jordnötssmör är guds gåva till mänskligheten & kampen mot hjärt&kärlsjukdomar...

ANYWAY. Själv älskar jag projektets slogan:

"There's notting nutty about that!"

Don Draper har jobbat övertid igen...

17 December!

Pepparkakor - SÅ mycket Svensk jul! Fast, de går ju att göra lite spexigare...


Ingredienser för 24 st:
3.5 dl mjöl (1.5 cups), 1.25 tsk mald ingefära, 1 tsk kanel, 0.25 tsk malda nejlikor, 0.25 tsk mald muskotnöt, 1 msk kakao, 110 g smör, 1 msk färsk riven ingefära, 1.2 dl farinsocker, 0.6 dl melass, 1 tsp bakpulver, 1.5 tsk kokande vatten, 200g hackad mörk choklad, 0.6 dl strösocker.

Blanda mjöl, mald ingefära, kanel, nejlikor, muskotnöt & kakao. Vispa smöret med den färska ingefäran i ca 3 min. Tillsätt farinsockret & melass. Blanda bakpulvret med det varma vattnet i en liten skål. Tillsätt hälften av mjölblandningen till smörmixen. Tillsätt bakpulverblandningen följt av resten av mjölblandningen. Blanda ner chokladen. Bred ut degen på plastfolie & tryck ut den så att den blir cirka 2 cm tjock. Täck med plastfolie & kyl i minst ett dygn. Sätt ugnen på 165 grader. Rulla degkulor på cirka 2 cm/diameter. Häll strösocker på ett fat & rulla degen i sockret så att det täcker runtom. Lägg på en plåt & baka 13-15 minuter. Låt svalna på galler.

Cute, oh so cute!

Det går nog inte att vara på dåligt humör & avig när man har de här två hemma! SÅ SÖTA! Mammut är aldrig så här söt när det bara är han & jag. Då sover han antingen i Pauls skrivbordslåda eller så är han helt uppmärksamhetsbarn som sitter på min mage medan jag gör sit ups...


Men alltså, hur söt? Säg att det inte bara är jag som är helt hemmablind & tycker att han är typ det sötaste man kan hitta i vuxen kattväg.

Möjligtvis undantaget Silly när hon är helt dampig & kuttrar på köksfläkten.

Off day...

Dålig blogg-dag idag, har helt enkelt känt mig lite OFF. Inget har liksom varit kul. Det har bara varit jobb varvat med "urk, allt suger & jag har ätit alldeles för många tuggummin... Speciellt Pauls lakritsvariant som farmor gav till honom... suck". Ingen superdag alltså. Så när Paul kom hem så var det bara - öppna bubblet, I NEED IT!

Så det gjorde vi & nu känns det lite ljusare igen.

Lite ny energi, lite mer allmän ork. Imorgon är en ny dag!

En åsna!

Bästa Jo föreslog att vi skulle förära Pauls mor en åsna i julklapp istället för en get. Jag skrattar så att jag gråter bara av att föreställa mig hennes min på julafton. Alltså - en åsna. VEM köper en åsna utan att det känns som om man hintar rätt grovt? Eller, är det bara jag som är överkänslig? För det är i alla fall helt säkert, om någon gett mig en åsna så hade jag börjat spekulera i vad den representerade. Likaså om någon gett mig en flicktoalett... Jag förstår absolut poängen, men som gåva är den kanske inte helt klockren. Kan lätt skapa mindre inbördeskrig inom hemmets fyra väggar. Å andra sidan kanske det är det som är poängen. Låt stipulera att man kanske inte är överdrivet förtjust i sin svärmor & man ger henne en gåva som man vet kommer att tas emot... inte alltför väl. Då kanske man inte behövs ses lika ofta? På så sätt blir det ju en ypperlig gåva. Viatnamesiska flickor får gå i skola & givaren får själsfrid.

Detta pillerberoende land...

Man hade ju kunnat tro att Canadensare var tuffa, tystlåtna, skäggiga, jättehockeymän formade av den ursinniga vintern. Att de klarar av allt vad naturen bjuder på - isvindar, hagel, tornados. Icket. Jag har aldrig stött på ett folkslag som självmedicinerar något så vansinnigt som vad de gör. Druckit ett glas vin för mycket? Huvudvärkstabletter, c-vitamin brustabletter, b-vitamin. Sportat för hårt? Absolut anti-inflammatoriskt för det. Så igår, Paul kommer hem med en liten burk med texten "Cold-Fx". Han förklarar att en tjej på hans jobb är förkyld & att vi nu måste mota fan i grind & buffra med cold-fx så att inte vi blir sjuka till jul. Vägrade. Tills jag insåg att han betalt $60 för det lilla burkeländet. $60?! Det är FYRAHUNDRAKRONOR för små gelékapslar med echinacea. Min mun blev ett surt steck & jag förklarade att - jo jag skulle äta min dos, men bara för att få slut på burken & sedan kommer "cold fx" aldrig att komma innanför min dörr igen.

Imorse fick jag en kapsel plus 2 gigantiska c-vitamintabletter. Då satte jag ner foten. Förklarade att jag vägrade äta c-vitaminen eftersom det i princip är omöjligt att få c-vitaminbrist om man inte är galärslav. Paul framhärdade. Jag sa att c-vitaminen endast skulle gå ner om han fysiskt tvingade mig att äta dem. Paul backade. Det var ju tur för honom, jag hade bitit honom annars.

16 December!

Sista dagen att skicka julkort om ni vill att de ska komma fram till jul. Själv har jag ju insett att jag ALDRIG är ute i tillräckligt god tid, så jag bifogar alltid en liten nyårshälsning så att det inte ska bli fullt lika poänglöst. Nu är ju julkort inte speciellt roliga att skriva - men de kan vara väldigt roliga att göra. Jag gillar varianter av egenhändigt gjorda kort som inte är för komplicerade. Det blir liksom lite jobbigt om man ägnat en kväll åt ETT kort & sedan inser att man har tjugo släktingar till som förväntar sig lite frankerad papp. So. Embossing är mitt tips. Lätt, roligt & med snyggt resultat. Så här gör man:

1) Köp på dig en gummistämpel (vi valde en med cardinals för att få en bra canuck-touch på det hela), en stämpeldyna & embossing-pulver. Finns att få tag på i bra pappershandlar. Vät stämpeln med dynan, tryck ditt motiv.

2) Pudra på embossingpulver i valfri färg - pulvret består av små plastkorn som fäster i det våta från stämpeln.

3) Skaka av överskottspulvret.

4) Värm sedan embossing pulvret så att plasten smälter. Skratta åt de suckers som lägger ut en massa pengar på en embossingmaskin - brödrosten fungerar super. När motivet väl smält, låt det stelna & sedan håller det hur bra som helst.

5) Tåta ihop en liten julhälsning.

6) Kom ihåg att posta. Surt att hitta korten i februari & tvingas inse att man måste vänta tio månader tills man kan skicka iväg dem...

Buy land to any prize?

Hm. Kvällens middagsdiskussion blev något otippad om vi ska köpa land i Belize eller inte. Så här ligger det till, Pauls föräldrar sitter på en bit mark i just Belize. Nu vill de sälja, & de har frågat oss om vi vill ha förtur på att köpa lös tomten. En del av mig förvandlas till en helt smågalet feodalherre som bara skriker "LAND, LAND" & hade sålt min förstfödde för lite mull. En annan del blir väldigt praktisk & bara "Nej. Köper vi mark gör vi det i länder där vi har släkt. Punkt.". Hur häftigt det än varit att knata runt med vetskapen om att vi äger land på andra sidan ekvatorn vinner den praktiska sidan. Speciellt som den summa pengar vi hade tvingast betala hade räckt till tomt OCH ett helt hus i norrbotten eller i västerbotten.

Grått...

Toronto är som ett enda grått töcken idag. En stad inlindad i dimma, tunga moln från Lake Ontario & utebliven julkänsla. Jag känner hur allt det gråa håller på att invadera mitt liv... som sån där onskefull dimma på film som suger livsorken ur en. Då är det tur att jag har ett botemedel - Chinatown. Alla städer borde ha ett eget Chinatown. Ett ställe som exploderar av liv, röda vimplar, gyllende drakar & allsköns galet krimskrams. Torkade små räkor, galna grillade bläckfiskar, hokus pokus affärer där man kan bli koppad eller spådd... I Chinatown är det aldrig tråkigt. En knapp timme till ger jag det här stället, sedan ger jag mig ut på jakt efter frukter i färger som ber grått att dra åt helsike.

Får man känna så?

Ok - här kommer dagens lilla bryderi. Tjejen som tog min order i kassan var... jaa... jag vet inte vad det var för fel på henne, men hon föll inte inom ramen för vad som kan klassas som normalt utseende. Här snackar vi långt ut åt fanders på vänstersidan av kurvan. Det var inte bara det att hon var dvärg, utan hon hade också små vinna händer med fingrar som spretade snett bakåt - som små sällabbar. Sedan hade hon ett helt oproportionerligt stort huvud i förhållande till sin kropp. Fast ansiktet hade alldeles för mycket ben, samtidigt som hennes ögon satt galet långt in i huvudet & liksom kikade ut ur små smala hål. På det hade hon en uppsättning tänder som såg ut som om någon kastat in en bunt bruna legobitar i munnen på henne.

Jag blev helstirrig. Viste inte alls vad jag skulle göra av blicken & när hennes lilla hand inte riktigt fixade att ge mig växeln utan föll ner i min öppna hand dök en enda tanke upp i huvudet. "Gode gud, gör så att det inte är hon som fixar i ordning min chai..."

Omgående kände jag mig riktigt usel. Rent förnuftigt sett inser jag ju att det inte spelar någon roll hur någon ser ut. Har hon anställts så antar jag att hon är fullt kapabel att blanda en chai & då kvittar det om man så än råkar se ut som en uruk hai. MEN - samtidigt är det en del av mig som bara ryggar för konceptet, som vill att allt som har med mat ska vara estetiskt tilltalande. Lite som att man tycker att maten blir godare i en vacker restaurang än ett nedgånget hak i China town. Eller att mat lagat av någon som ser ut som Jaime Oliver på ren automatik blir godare än vad den utvecklingsstörda mattanten på min gymnasieskola tåtade ihop (nu nös hon ju i & för sig i maten lite då & då, så det kanske är ett dåligt exempel - men ni förstår principen). I don't know... Jag menar naturligtvis inte att man måste se ut som Gisele Bundchen för att få koka en kopp te - men är det här ett tecken på att jag är för utseendefixerad/lite för mycket av en perfektionist? Eller grundar det sig på att vi lever i ett samhälle där de flesta följer normen, där man inte möter så många personer som faller utanför ramarna?

The PhD-diet...

Eftersom jag åkt till kontoret i onödan tyckte jag lite synd om mig själv = lunch från Starbucks. Medan jag travade bort för att få min chai tänkte jag tillbaka på alla de gånger jag kämpat mig dit i regn/snålblåst & hagel. Insåg att man som PhD-student i nordamerika måste lägga en halv förmögenhet på vätska i vit/gröna pappkoppar. Det här gäller inte bara mig, medan jag stod & väntade på min grande dök två andra doktorander från avdelningen upp för sin kick. Starbucks är helt enkelt väldigt viktigt för oss PhD-studenter. Det håller oss vid liv & ger oss sockerkickar så att vi kan komma på nya snilledrag.


Utan Starbucks, inga nya uppfinningar i kaliber med "slicing toast machines"... Eller matematiska modeller som beskriver hur plankton förändras utseendemässigt beroende på i vilken miljö de bildats i.

28 minuters framförhållning...

Upp i ottan, packa en miljon artiklar & böcker, sitta i bilkö i regnigt, vedervärdigt blåsigt, Toronto, kuta i sagda regn med sagda böcker till avdelningens entré. Tvingas inse att man gjort dagen till en "jobba på det kontor jag hatar dag" enbart för att man har ett möte klockan tio - som personen man ska möta ställer in 28 MINUTER innan man ska ses.

JA. Jag vet att det är ett i-landsproblem.

Om jag ändå vill att sagda person ska träffas av ett isblock som trillat från septiktanken på ett flygplan? Svar ja.

15 December!

Tänk, det är mindre än tio dagar kvar tills julafton - & tio dagar kvar till juldagen, som för mig också är en dag då man firar. Praktiskt det här med att vara i ett multinationellt förhållande. Synd bara att Anna, lillebrors tjej, inte är kines - så hade vi kunnat fira ytterligare ett sett med högtider.

Anyway - här kommer en lite kompott att njuta av på rostat bröd, skorpor eller kanske lite chokladglass.

Börja med att smälta 0.5dl socker i en kastrull, tillsätt saften från en apelsin samt strimlat apelsinskal (se till att tvätta apelsinen noga & att inte få med något av det vita). Koka upp, tillsätt 4 hackade dadlar. Reducera i ytterligare ett par minuter - tillsätt 15-30g smör. Jag valde 15g, men det är för att jag inte är så förtjust i smörsmaken. Tippa upp i en liten kopp & kyl innan servering.

And the day ended well...

Efter mycket om & men (totalt tunnelbanesammanbrott - satt i mörkret i typ 15 minuter, spännande!) tog jag mig tillslut till pubben & jobbölen. Var helt ok, även om nu min handledare inte direkt orkade hälsa. Men, men... Sen kom Paul & hämtade upp mig & så drog vi på spontansushi. Försökte tänka lite proaktivt, så istället för vår vanliga rätt risstinna order beställde vi in rätt mycket sashimi. Herregud så gott - dessutom blir man så där perfekt mätt & nöjd. Inte som om man tryckt en hamburgare & bara vill dö för att man är så matstinn att koftan töjs ut till bröstglipa.

& jag satt där - lyssnade på bruten engelska, kikade på regnet utanför & kände att den här staden alltid kommer att ha en speciell plats i mitt hjärta.

Christmas drinks with the lab...

Urk. Måste fixa till mig & gå på en tillställning som mitt lab håller för att fira att det snart är jul. Vill gå dit ungefär lika lite som vad jag vill gå till tandläkaren. MEN. Bara att bita ihop, dricka en drink för syns skull & tänka att det för eller senare kommer bättre dagar.

De där getterna...

Malin Wollin skriver så roligt om julklappsångest. För tänk er själva, vilket trauma det varit för en i-landsunge att få en get i julklapp. Eller, inte ens en riktig get - ett papper på att någon annan, en jäkla unge i Afrika, fått DIN get! Nej jag hoppas att Malins barn får något annat i julklapp.

Själv vill jag däremot gärna ge bort en get. Till Pauls mamma. Varje år drabbas hon nämligen av stort "Åh vilket hemskt konsumtionssamhälle vi lever i" rättfärdighetspådrag & så börjar hon prata om hur vi inte borde ha julklappar, utom då möjligtvis i formen av symboliska getter. Sedan sitter man ändå där med en halv miljon paket som hon inhandlat på Value Village... Så nu driver jag kampanjen "ett par bra stora klappar till alla utom Pauls mamma som får en get samt en kokbok med recept på getcurry". Paul är med på den första delen av upplägget & grymt sugen på del två, den om geten. Jag hoppas att jag kan korrumpera honom till att gå med på det. Oki, hon kommer att bli så sjukt sur - men förstå humornivån på det hela!

Jag värker ur mig...

Håller på att skriva en artikel just nu, ett stort tungrott mastodontprojekt som lärt mig otroligt mycket men som jag förevigt kommer att se tillbaka på med fasa. Att få all data, att få alla koncept & tankar på pränt utan att glömma bort något, utelämna något eller trampa någon på tårna som sedan kan ge igen... Det är som att mentalt ge liv åt en elefant. I sätesbjudning. När den här artikeln är klar ska jag ge mig själv en vecka på ett varmt ställe där jag ska mota in dess existens i ett litet hålrum med hjälp av hinkar med margarita.

14 December!

Julen handlar om traditioner - så ett par av stapelkakorna måste vi hinna baka!

Ingredienser för ca 36 mörbakelser:
227g mjukt smör, 1.2 dl farinsocker, 1/2 tsk "pumpa krydda" (blanda kanel, nejlikor, kardemumma & mald muskotnöt), en nypa salt, 5.3 dl mjöl. Lite olja (nonsticking cooking spray fungerar super) & strösocker.


Värm ugnen till 177 grader (350F). Blanda smöret med en elvisp i 30 sekunder, tillsätt farinsockret, kryddorna & saltet. Tillsätt mjölet gradvis, blanda noga. Forma degkulor på ca 2.5 cm diameter. Placera kulorna med 5 cm mellanrum på en plåt med bakplåtspapper. Spraya/gnid in ett kak-stämpel med olja, doppa i strösocker - tryck ett sockrat mönster på varje kaka. Baka i 12 till 15 min, tills kanterna börjar få lite färg. Låt svalna på galler.

Njut tillsammans med ett glas mjölk & tre tända ljus i adventsljusstaken...

Avokadokonstnären...

Jag stekte fläskfilé, kastade ner svamp, repade timjan, passade på tranbären, gjorde sås på svartvinbärssaft & enbär...


Paul skivade en halv avokado...

Det är så roligt med personer som inte känner sig hemma i köket - de snöar liksom totalt in på ett, möjligtvis två, moment som de förfinar till perfektion. För på så sätt finns det inte tid till att göra något annat - något som de inte bemästrar. Paul har bara tagit sina första stapplande steg på avokadokarvarbanan... men jag undrar, vart kommer det hela att sluta?

Världens gulligaste...

I fall att det fanns något tvivel så är det nu undanröjt. Farmor är världens gulligaste. Titta bara vad som dök upp i brevlådan idag...


Ett gäng saffransrecept. Som farmor har stoppat i ett kuvert, adresserat & postat hela långa vägen till Canada. Det gott folk, det är ta mig tusan helt fantastiskt! Nu blir det laxsoppa till middag ikväll!

Darn...

Jag svär tyst för mig själv. Hade kallt räknat med att Apple skulle skicka saker med Express-post till Canada. Så är inte fallet. Det alternativet fungerar bara om man bor i US. Sjukt irriterande, vi ligger ju ändå nästan vid gränsen. Nu är det bara att böna & be till högre makter att Apple fixar att få iväg min order den här veckan. Annars är jag så toast... depp.

Varför jag avskyr nordamerika kring högtider...

Kommentar känns lite överflödigt... WTF?


Det här huset ligger cirka 5 minuter från oss... Kan ni tänka er att bo granne med dessa människor? Alltså, jag hade inte varit tillräknelig. Tack gode gud för att våra grannar inte är så här sjuka. Nu är det här ju lite extremt, men i regel är pyntningen här bara så vräkig & skränig att det gör lite ont i den del av min hjärna som är vikt åt skandinavisk estetik.

Luciamorgon...

Suck. Dagar som denna känner man verkligen att det är långt mellan Sverige & Canada. Att inte yrvaket kunna slå på TV:n & få lite Lucia-magi gör att dagen känns lite fadd & off redan innan klockan slagit 7. Saknar verkligen Lucia, det är ju så fint.

Bästa Lucia-minnet... andra året vid Lunds Universitet. Bodde i en trea med mitt ex & en kursare & sov i ett sovrum som låg vägg i vägg med ett dagis. Varje morgon under december vaknade jag av små barnröster som tog sig an "Midnatt råder, tyst det är i huset" & "Gläns över sjö & strand" + alla andra traditionella sånger som man själv vuxit upp med. Det var så sött, så hjärtknipande gullig, att man bara låg där i sängen & kände hur ett leende bredde ut sig över hela ansiktet. Det hela kulminerade på Lucia &, jag måste erkänna, när jag hörde föräldrarnas applåder så fällde jag en liten tår. Jag visste ju hur mycket de övat - de duktiga, duktiga, små.

13 December!

Det finns säkert lika många gravlaxrecept som det finns svenska mor-/farmödrar. Men här kommer en lite mer oortodox version.


Allt du behöver är 500 g lax med skinnet kvar. Mortla 0.25dl socker med 0.25 dl salt, 1 tsk vitpeppar & 0.5 g saffran. Gnugga in köttsidan med kryddblandningen. Dela laxen i två delar & placera 1 dl hackad dill mellan de två bitarna. Stoppa laxen i en plastpåse & förvara i kylen i minst 2 dagar. Vänd laxen minst två gånger per dag under gravningen.

Birthday Party!

Megha fyllde ett år från 30 idag - så självklart var det något som behövde firas. Tanken var att vi skulle mötas på en supercharmigt ställe, men det föll igenom på deras rakt igenom urusla service. Så vi tog vårt pick & pack & bara "nehej, men ta inte vår order för 12 pers då" & drog iväg ut på jakt efter något annat. Blev Meghas gamla stamhak från 2007. Café Diplomatico - pizza, husets röda & väldigt många skratt.


Jag uppskattade speciellt hennes väns Ed beskrivning av sina kinesiska svärföräldrar. Kom fram till att jag kanske inte har så mycket att klaga på i alla fall. I mean, jag är ju i alla fall så pass inkörd i det Canadensiska systemet att jag kan deras helgdagar. Stackars Ed blir däremot utkörd på en mängd underliga Kinesiska jippon med noll framförhållning.

Hm. Insåg just att vi bara "Vakna Paul, det är dags för julotta" julen 2009 - vi är alltså ungefär lika goda kålsupare. Tankeställare där...

Tick Tack!

Men man behöver inte alltid köpa fina prylar själv - ibland får man dem! Victoria & Fredrik hade med sig den här lilla klockan i lördags. Perfekt att ha på mitt kontor här hemma, så att jag kan hålla koll på tiden med lite klass!


Det roliga är att den kommer från Pottery Barn - så jag får värsta Friends vibbarna när jag tittar på den. Hm, så jag antar att den egentligen kommer från en liten charmig butik där en liten farbror från någon minoritetsgrupp monterat ihop den med krumma fingrar...

En annan sak jag inte köpte...

Blev även sugen på att införskaffa dessa små blommor - tanken är att man ska sätt dem på sitt glas & på så sätt inte behöva inse genom klunk två att man norpat någon annans glas. Blev så där tvärkär bara för att de var så söta + regnbågsspektrat, är svag för sånt. Fast sen insåg jag att det skulle vara ett skitdumt inköp. För antingen har vi max 8 pers till middag & då sitter alla till bords utan något övermått av mingel, eller så har vi typ 50 pers över & då får vi ändå köra på plastglas = billigare att bara skaffa en märkpenna.


Fast en liten röst inom mig ropar fortfarande "köp dem, köp dem"... Herregud vilken sucker man är för prylar.

Hur gör man rosa?

Ibland när jag kikar runt på andra bloggar slås jag av hur mycket rosa som finns i heminredningen. Jag älskar rosa, men har inte inkorporerat färgen i något av de 5 hem jag haft. Bloggen har liksom räckt som rosa oas. Men så i helgen fick jag se den här ljuslyktan & blev helt KÄR. Jag tycker att den är så vansinnigt fin! Jag vill att den ska flytta in i vårt sovrum nu!


Fast. Här kommer problemet. Paul gillar inte rosa. Inte på något sånt där "hatar vansinnigt" sätt - men han tycker liksom inte att det är den hippaste färgen att ha i sitt hem. Vilket jag ju kan fatta, jag har samma policy med orange. Så då känns det ju lite ego att ignorera honom, lägga ut $80 på lyktan & bara tvinga in den i vårt gemensamma hem... So, hur gör alla andra? Har de män som bara klappar i händerna av förtjusning när de kommer hem med ännu en rosa kudde? Eller män som trular om de inte får klä om vardagsrummets fotöljer i rosa småblommig sommaräng? ELLER, kör de bara över sina respektive - bestämmer sig för att de är de kreativa genierna med ensamrätt på beslutsfronten?

Hjälp mig - jag är vilsen, hur gör man rosa?

A lot more Christmas...

Vaknade upp till ett väldigt mycker mer julpyntat hem imorse. Paul kunde nämligen inte somna förrän klockan tre på morgonen, så han var uppe & stökade. Tvättade ett av mina juicy set så att jag skulle ha något rent att mysa runt i på morgonen, rotade reda på en låda med julpynt & donade runt lite i allänhet. Så nu kör vi väl jul fullt ut då - de här sista tio dagarna innan vi åker till julmecka - alltså Sverige. Drog mitt lilla strå till stacken alldeles nyss genom att fästa gårdagens rosett på vår krans.


Om ni undrar varför det blev turkost... mummel... nördade ur totalt & ville försöka matcha dörrmattan...

12 December!

Nu kör vi lite pyssel i kalendern! 101 på hur man tillverkar en sån där fluffig rosett till dörrkransen. Här i Canada kan man faktiskt gå & få dem knutna av ett proffs - allt du behöver göra är att välja vilket band du gillar. Väldigt onödigt att lägga pengar på när det är så lätt att göra!

Börja med att köpa ett band med invävda metaltrådar så att det har lite styrsel. Införskaffa även tunn metaltråd. Självklar är det viktigt att saxen matchar bandvalet...

Gör en stor ögla, nyp ihop. Vrid bandet så att du inte får en rosett med varannan yttersida/innersida. Gör en till ögla, vrid bandet, gör en mindre ögla...

Bygg på tills du har en rosett som du tycker är lagom stor, gör en ögla kring din tumme - dra igenom metaltråden, sno den runt rosetten & vrid ihop baktill.

Klipp banden i önskad längd, vrid till öglorna & fluffa till dem - klart!

Jag & mitt glögg beroende...

Efter PlantWorld stoppade vi för att köpa in en julklapp som jag ångestat för, ni vet - ska jag eller ska jag inte... Men nu blev jag så trött på velet att jag bestämde mig för att det fick vara nog. Affären som vi besökte har haft rea på typ ALLT utom just den här prylen, men idag - idag så hände det. 10% off & jag kände att det var MENAT. Så glad i hågen styrde vi saaben till Victoria & kompani. Där Fredrik mötte oss med en kokande glögg-gryta. Eftersom jag är svårartat glöggberoende blev det FYRA koppar. Sedan blev jag så sockerhög att jag kände för att rusa runt med de tre två-åringar som närvarade. Jag & glögg - kan aldrig få nog!

Men tänk så glad han blivit!

Sen fick jag syn på den ULTIMATA fågeln - en jätteuggla till Mammut. Fick något glansigt i blicken & sprang genast bort till TitanHedvig.

Upp på tå & så satt hon där på min axel. Alldels fjädrig & grann!

Fast hon fick inte följa med hem, inte hamna i ett litet Mammutadresserat paket... Paul påpekade nyktert & vuxet att vårt hem skulle förvandlats till kvaddat dunbolster om Mammut lagt tassarna på den. Vilket han ju har rätt i... men ÅH så roligt itte bitte kisse hade haft med jätte-Hedvig!

In Winter Wonder Land!

Om man inte har snö på tredje advent får man försöka skapa julstämning i alla fall - så vi åkte ut till PlantWorld. Som är en gigantisk blomster/handelsträdgård. Fast de har också en helt galen mängd med vackra inredningsprylar & så här kring jul är de BÄST på julpynt! Första julgranen som mötte oss...

Lite annorlunda mot de man växt upp med. Inga hemmaglaserade pepparkakor här inte. Eller vint julpynt tillverkat av piprensare. Fullt lika proffsiga som granen var väl kanske inte det skolband som PlantWorld satt upp en liten scen för... Fast de var ju väldigt söta i all sin uselhet. Så vi stöttade deras bandresa till Chicago med $5.

Snurrade runt ett par varv för att titta på allt blänk - & var förstås tvungen att bjuda på ännu en julgranskula. Jag gillar själva konceptet... men är det bara jag som tycker att fåglarna är lite scary?

I SEE YOU!!!

Hit or miss...

Det här med att köpa presenter till 2-åringar... De är ju riktiga små människor, så det känns som om man vill ge dom något vettig. Något de faktiskt kan lära sig något av. Paul & jag har spånat hur mycket som helst över Elsas julklapp & tillslut föll valet på denna karta. Som man kan klistra upp vart som helst, & ta bort utan att den lämnar märken. Känns bra att den är flyttbar, men den verkliga poängen är att man kan rita på den - den är alltså gjord av "white board" material. Kände mig skitnöjd med den här presenten tills det slog mig att Elsa kanske inte riktigt kommer att inse att det är skillnad mellan att rita på kartan & att rita på väggen...


Så jag oroar mig lite. Är det så att vi har införskaffat något som gör att Victoria & Fredrik kommer att få inhandla X-antal färgburkar de kommande åren...?

Wonderful Mail...

Post på söndagar hör ju inte till vanligheterna - men jag måste säga att jag verkligen välkomnade dagens lilla undantag. Åh vad jag ser fram emot att gå på Melissas, vår grannes, baby shower. Det har verkligen varit en kamp för henne & Mario att komma till det här stadiet - så lycklig för deras skull. Äntligen en liten baby Cordina!


Third candle...

Morgon med te försett med massa skum, var sitt paket...


& påfjuttande av det tredje ljuset. Tänk, om bara ELVA dagar så bordar jag ett Continental flyg mot Newark & sedan Stockholm!

I akt & mening att landa på svensk mark förberedd till max blir det nu lite julklapps-shopping. Som vi följer upp med adventsfika hos Victoria & Fredrik - har jag nämt att jag älskar adventstider?

11 December!

Superenkelt tips på hur man håller uppe värmen i december!


Häll en liter äppeljuice i en gryta. Tillsätt 1 msk kardemummakapslar, 1 msk nejlikor & 4-6 kanelstänger Värm upp - tillsätt sedan 12-15 cl konjak eller kryddad rom. Sätt en kanelstång i ettt glas, häll upp & känn hur värmen sprider sig!

Friends...

Kom hem, gratinerade ett gäng portobellosvampar till förrätt. Ugnsbakade lax med yoghurttäcke, drog ihop lite jordärtskockspuré & mina kaneläpplen. & så smällde vi en flaska rosa bubbel - för kommer Victoria, Fredrik & Elsa så är det fest! Speciellt som vi inte sets på TRE månader. Skandal med allt det här resandet som jag & Victoria ägnar oss åt! Anyway, supertrevlig kväll - massa prat & skratt. Roligast var när Elsa tvångsmatade Mammut med torrfoder. Han var så mätt att han bara försökte att vrida huvudet åt sidan, men Elsa framhärdade, katten suckade & åt upp.


Sedan avslutade vi med "Paul Pang!" - alltså fyrverkerier. Drog av ett gäng i parken & Elsa tjöt av gläde. Sedan jagade hon & jag Pauls laserpekare hela vägen hem. En helt perfekt kväll med andra ord!

Snap a shot...

Vi lyckades klämma in ett kort besök på Romni Wools också. Perfekt - kittade upp mig på massa glittergarn, nu ska här produceras fancy pryttlar! Men var det pga garnet som jag såg så glad ut när jag lämnade affären?


Nope - det hela är undertryckt skrattattack.

För medan jag skulle betala så säger en av personerna i kassan "There's a really freaky guy outside... with a camera... What should we do? We'll have to go out and stand on the doorsteep and make some type of statement" & jag tittar ut genom dörren & ser Paul med kameran genom takluckan på bilen... Åh så svårt att hålla masken! :)

So, I'm together with a FREAK!

Driving down town...

Så vi körde pit stop på Starbucks. Jag arbetar mig igenom Holiday utbudet, fast i frappuchinoform. Enda sättet jag kan få i mig kaffebaserade drinkar utan att ansiktet rynkar ihop sig.


Sedan körde vi genom de stämningsfullt dekorerade gatorna ner till St. Lawrence market...

Där vi köpte på oss jordärtskockor & passade på att besöka Torontos ständiga julbutik. Nu ska vi ju inte ha en egen julgran det här året. MEN hade vi en, jäklar i min lilla låda vad vi dekorerat lös med glittergurkor!

Space Bambi icke att förglömma!

Ufon & avhugna damben hade ju också sett grymt festligt ut!

Bra morgon...

En dag som startar med skype-chat med finaste Jo i Stockholm samt total granäpple od kan inte bli så mycket bättre!

Eller, vad sa du nu honey? Shoppa?

Ok, en dag som börjar så bra kan bara bli fortsatt bra! So, första anhalt - Starbucks!

10 December!

Nötter hör absolut julen till - men det går att göra så mycket mer än att bara knäcka dem!

Vid det här laget är det ju ingen direkt överraskning att jag gillar kanel. Så här kommer två tappningar av samma ursprungsrecept, varav ett innehåller just kanel:

Blanda 2 dl nötter - hasselnötter, pekan, mandel, valnötter - ta helt enkelt dina favoriter. Rosta nötterna i en stekpanna tills de fått lite färg, tillsätt 2 msk solrosfrön & 2 msk sesamfrön. Ringla över 1 msk rapsolja & 1 msk honung. Sjud under omrörning i en minut. Sedan kan du antingen tillsätta 1 msk citron, eller valfri mängd kanel & kardemumma + 1 msk äppeljuice.

Christmas market in Toronto...

Jag måste erkänna... de hade en GRYM gran. Så himla fin. Sedan hade de kanske inte behövt hyra in en live julängel. Det blev liksom lite för mycket med allt fejkhår & fluffiga vingar...


Dessvärre var det svinkallt - frös så att fingrarna blev vita, röda & blå.

Höll ändå igång rätt så bra. Tills ett väldigt dåligt minne från 2008 gjorde sig påmint. Jag är inte långsint, men det här minnet är svårt att skaka av sig. När det kom tillbaka med full kraft stängde jag bara av & blev totalt associal. Ville inte alls prata med någon utan bad bara Paul om att få åka hem. Så det gjorde vi & jag drack två glas vin på raken & nu har spöket pressats tillbaka in i garderoben & jag går vidare. I morgon är en ny dag.

Aj då...

Det var jag & fyra rätt tysta asiatiskor på mötet. Jag tror att jag kan ha pratat hål på deras huvuden. Brainstormprocessen var i princip en enmansshow från min sida. Ett vettigt förslag kom de med - biltvätt. Bäst att börja hänga på gymmet alltså om jag vill komma i jeansshortsen till våren. Vilket jag ju vill, så nu måste jag skärpa till mig på träningsfronten! Sedan ska vi ordna bake sale också - den biten ser jag fram emot. Gud så kul att få baka & samtidigt dra in pengar till något bra!

Mammor ska inte dö...

Nej, nej, nej... fick precis ett mail från någon jag tycker väldigt mycket om - hennes mamma är döende. Fy, det gör ont i hela kroppen på mig. Mammor ska faktiskt inte dö. De ska alltid finnas där med kloka ord, stötta när man känner sig liten, skratta med en, förmana en att inte äta mat med sked istället för gaffel... Blir så ledsen, så ledsen när jag tänker på min vän.

Fast det känns som en liten tröst att jag om bara lite drygt 90 minuter ska träffa de andra medlemmarna i UofTs team för att samla in pengar till bröstcancerforskningen. Kanske att vårt arbete kan göra lite skillnad, göra så att någon annan får behålla sin mamma lite längre. Kan vårt arbete åstakomma det så är det värt all tid i världen.

Dåligt självförtroende...

Har lite dåligt självförtroende när det kommer till den numeriska ekologin. Kände mig så dum idag när jag insåg att jag inte var 100% säker på hur ett negativt prefix framför ett beta2 värde egentligen skulle te sig på en regressionsplot. Skickade en ledsen liten rad till Paul & dumförklarade mig själv. Fick tillbaka två länkar.

Denna
&
Denna

Det är fint med någon som tror på en & peppar när det dåliga självförtroendet sätter in!

Ett litet memo till mig själv...

Delete är ingen bra funktion i december. Det händer lätt att man förlorar en himla massa jobb om man tycker att det är en bra idé att rensa upp i sin fotomapp. Suck. Happ, blir att fota om en hel jäkla massa saffransmat till min saffranskokbok. Vad jag tycker om det?
APA OCKSÅ!

Tröst-te måste omgående drickas.


More Christmas Market!

Har ett gäng viktigheter att ta mig igenom idag, däribland ett allra första möte med UofTs team för att samla in pengar till bröstcancerforskningen. Är SÅ peppad på det! Men sen, ikväll, då blir det fest!

JULMARKNAD!

Här kan man ju fråga sig om jag inte fått nog av julmarknader åtminstonde fram till 2012. Icket - julmarknader kan man aldrig få nog av! Är speciellt nyfiken på konceptet "mulled wine". Kommer det att slå glögg? Sedan ska det ju bli lite roligt att se deras "Rudolph's reindeer zoo". Eftersom jag är rätt van vid renar så har jag väl, ehum, inte lika mycket feeling för dem som vad nordamerikanerna har. För medan de är all "Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder and Blitzen (alltså Blitzen... hur OJULIGT är inte det namnet?) med ögon som glittrar av glädje & upphetsning så är jag mer "Honey, honk the horn one more time..."

Alternativt - "rökt renstek, gott!"
Jag ska nog aldrig skaffa barn på den här sidan Atlanten.

9 December!

Lucka 9 då, vi tar & bryter av med lite kanel - en hel massa kanel för att vara noga! Fyllda kaneläpplen - bara snön som fattas för att det ska bli 100% jul (hör du det, SNÖ - jag vill ha snö!)
Sätt ugnen på 175 grader. Skålla 0.6 dl mandel, tag bort skalet & mal mandeln till mjöl i en matberedare. Blanda med 4 tsk kanel,  1 msk lönnsirap, 1 msk mjukt smör,  0.6 dl russin & 2 msk hackade valnötter. Skär av toppen på äpplet & gröp ur kärnhuset utan att skära igenom botten. Fyll äpplet med krydd/nöt-blandningen.

På med toppen & in i ugnen i 30 minuter.

Efter 30 min, tag ut - täck med aluminiumfolie & baka ytterligare 10 min.
Klart!

Eller, man kan ta det hela ett steg längre & tåta på en massa glass & vaniljsås & liknande. Upp till en själv...

Men uppåt då jäkla väder!

Konstaterar glatt att det är snökaos i Sverige, det börjar ta sig! Inser sedan att det hela händer i södra norrland. Hallå?! Min familj bor i NORRA norrland. Behöver jag ge kung vinter de specifika koordinaterna? Ska jag behöva omvandal dem så att de faktiskt stämmer överens med en sfärisk projektion istället för en 2D version? Eller, vad är problemet? Jag begriper inte att det ska vara så svårt. Norra norrland = snö på vintern. Det har varit så de senaste 2.8 miljoner åren & jag tycker FAKTISKT att det inte behöver ändra sig just under min livstid. Sure, mina barnbarn kan njuta av sköldpaddor & vindruvor i Vistheden - men jag vill ha snö. Vill ha, vill ha, vill ha. NU!

Snart 10 år...

Till helgen har jag personligt tioårsjubileum. För tio år sedan åkte jag nämligen ner till Stockholm för att delta i en veckas Nobelseminarier med gamla nobelpristagare. Att få åka dit har verkligen förändrat mitt liv. Min biljett dit var en uppsats om universums uppkomst. Minns när jag fick brevet från Kungliga Vetenskapsakademien... öppnade med darrande hand & kunde sedan läsa det ofattbara, att jag var en av de hundra gymnasieelever som blivit utvalda. Sedan kom dråpslaget. Vi skulle ha en bal & jag dog lite inombords. Kunde bara inte stå ut med tanken på att klämma in späcket i en balklänning. Så jag beslutade mig för att ge upp min plats. Fast... det hade ju gjort en usel askungesaga, om ankan stannat i dammen... så istället åkte jag dit tre månader senare, sju kilo lättare. Sedan dess har det blivit nästan trettio kilo mindre Ida. Vilket helt har förändrat mitt liv. Jag orkar, jag vill, jag vågar!

Utan Alfred - ingen äventyrare. Ingen klättring, inget Kebnekaise, inga tidiga uppgångar någonstanns mellan Nikkaloukta & Abisko.

& absolut inget party värt namnet... :)

Pistiller!

Har våndats över ett virkprojekt ett litet tag - vill virka små blommor (för bröstcancerinsamlingen), men hur får man till pistillerna? Svar: man råkar av misstag gå en gata för långt när man ska ta tunnelbanan hem & hamnar således framför en affär som säljer tårtdekorationer. Man blir lite nyfiken & bestämmer sig för att kika in & inser att tårtfolket ju tillverkar grymma mängder blommor. Som naturligtvis måste se verklighetstrogna ut... Vilket gör att det finns en marknad för fuskpistiller!


This is a strange world!
Men jag är ett problem fattigare!

At the Uni...

Ska göra ett par timmar i grottekvarnen idag. Fy vad jag ogillar att jobba på kontoret jämnfört mot att jobba hemma. Till att börja med är det inte 15 grader hemma... Sedan lyser även mängden statistikföreläsningar med sin frånvaro. Inte här dock. Nope. 10.30 ska jag sitta som ett litet ljus & lyssna på någon gråhårig gubbe. Förhoppningsvis kommer han inte att vara så tråkig att jag hamnar i stadiet "jag har fastnat i en tidsloop, jag kommer aldrig att komma härifrån, jag kommer alltid att behöva fortsätta lyssna på honom". Den typen av föreläsningar förekommer nämligen & de är GRYMT plågsamma.

Uppdatering: Alltså... föreläsaren refererade till sog själv som STATMAN. Han hade till och med en liten Batman inspirerad tecknad figur som illustration. Jag såg, jag dog av undertryckt skratt. Övriga åhörare skrattade inte, vet inte riktigt vad det kan tänkas innebära. Att statistiker är utomjordningar? Eller att jag är lättroad på samma nivå som en femåring?

8 December!

Saffran känns så mycket jul! Eftersom jag inte äter bullar & dylikt så blir det dock lite svårt att tillfredsställa det saffransrelaterade sötsuget. Det är här saffranspäronen kommer in. De är perfekta - för de går att anpassa efter person. Jag kan äta dem som de är, med annan frukt eller lite vaniljyoghurt. Personer som inte är lika benhårda med dieten kan istället lägga till lite glass eller vaniljsås. Perfekt att ha en burk som nöd/snabbfika under december!


Sen är det helt perfekt att det är så superenkelt att göra! Bara:

1) Koka upp 3 dl strösocker, 7 dl vatten, 3/4g saffran, 1 kanelstång & 1/2 citron i skivor. Ta av lösningen från plattan.
2) Skala 1.5 kg små fasta päron, men lämna kvar skaftet. Tillsätt päronen till lagen ett & ett så att de inte hinner bli bruna. Koka upp lagen med päronen, låt sedan sjuda 5-20 minuter - tills päronen mjuknat.
3) Tag upp päronen & reducera sedan lösningen något innan du häller det över päronen.

Nästan 900.000 kronor!

Just hemma efter SWEA-möte, preliminär rapport på julmarknaden - vi sålde varor för nästan 900.000 svenska kronor. Fatta. Nästan en miljon! Inte illa jobbat av 180 svenskor på två dagar! Jag måste erkänna att jag blev fruktansvärt glad & stolt över oss alla när jag hörde de där siffrorna! Kändes som om jag växte flera cm, & till & med de mest småirriterande styrelsemedlemmarna framstod i bättre dager! Det allra bästa är naturligtvis att jag vet att de här pengarna går till något bra. Marknadsföra Sverige i världen samt stipendier till unga studenter. Det är värt all den tid som jag trots allt ändå lägger ner på SWEA. Dessutom är det himla häftigt att se vad man kan åstakomma bara engagemanget finns där!

Bästa mellanmålet...

Hallonsmoothie i Mon Amie kopp. Just Mon Amie komponenten är viktig. Sedan jag flyttade till Canada så går jag verkligen i gång på svenskt/skandinaviskt porslin. Inte så att det inte var så redan innan, men nu... nu står dessa koppar klart på listan över "saker jag sprungit tillbaka in i huset för att rädda om stället tagit fyr".


Never do that to me...

Lyssnar på vår lokala "julradiostation". Programledarna kommer fram till punkten "ge en resa till en lyssnare baserat på rekommendationer från deras nära & kära". En 24-årig tjej vinner, för att hon stöttat sin mamma under en jobbig period i livet. Mor & dotter är båda på tråden &  det blir väldigt känslosamt. Så där fint känslosamt, man känner genuin glädje över att tjejen ska få åka till Bahamas. Men så avslutar mamman med "And Scott, if you happen to listen - this is the time to pop the question!!"... Alltså, i allmän radio så uppmanar hon sin dotters pojkvän att fria under deras gemensamma semester.

Hade det varit min mamma som gjort så hade det nog varit nära till att tacksamheten bytts ut mot en lust att tjära & fjädra. För den typen av frågor är väl ändå upp till paret själva. Vill nu dottern himla gärna gifta sig, ja då får väl hon mana på killen lite. Inte mamman! Det här sätter ju bara en massa press på dem som par.

Nej den här typen av "hjälp" tycker jag gott att man klarar sig utan!

Jorden anropar...

Jag hittade fler långa grässtrån i köket - utdragna från min rosa bukett - & letade reda på den misstänkte. Gärningsmannen ville dock inte besvara mina frågor. Faktum var att han totalignorerade mig. I Mammuts lilla värld så finns jag inte just nu.


Vilket ju är lite synd eftersom det är jag som ansvarar för matningen...

Ibland så händer det!

Jag har brukar trösta mig med att jag i alla fall har tur i kärlek när jag kammar hem den ena nitlotten efter den andra. Men idag - paket nummer 7 i farmors grymma paketkalender gav vinst! Nu beror det väl kanske på att det var farmor som valde lotten, men jag väljer att se på det här som om att jag i varje fall har liiite tur i spel.

25 kr som jag kan omsätta till en ny lott så fort jag sätter skorna på svensk mark!

Det här känns som en liten upprättelse för förra julens lotterifiasko. Så här var det - mamma skickade 4 trisslotter till Pauls föräldrar. Pauls pappa skrapade glatt två & fick nit på båda. Pauls mamma var på uselt humör & ville inte "hålla på med de där dumma utländska lotterna". Naturligtvis skrapade hon fram 100kr på den ena & sedan 100kr på den andra - fast med x10... Alltså 1100kr. Jag har nog aldrig ounnat någon något så mycket. Trodde jag skulle få en blodpropp & dö på mattan av ren irritation. Sen gav hon i & för sig lotterna till oss, så det var ju snällt - men just i det ögonblicket, "när det hände"... då hade jag lätt kunnat boka ett flyg till Visby enbart för att sätta eld på Svenska Spels huvudkontor.

7 December!

Så här halvvägs genom veckan kan det vara skönt att varva ner lite med en stor kopp varm choklad! Precis så där som när man var liten - fast lite starkare. Lite så där som choklad smakar om man åker till Frankrike eller Italien. Paul fick så mycket feeling att han till & med festade lös med en biscotti. Själv sliter jag vidare med clementinerna...


För två koppar:
1) Blanda 4.7 dl (2 cups) mjölk, 0.6 dl (1/4 cups) socker, 0.6 dl (1/4 cups) kakao, 1 kryddmått kanel & en nypa salt samt lite chilipulver i en kastrull.
2) Koka upp under omrörning.

Personligen tycker jag att det känns lite motigt att hälla ner så mycket socker i något. Så jag bytte ut det mesta mot ett par små förpackningar splenda med vaniljsmak.

By Christina for Christina...

Anledningen till min saffransefterlysning är ju att jag håller på att sätta ihop en liten saffranskokbok & min fina vän Christina. Hon är nämligen väldigt nyfiken på hur vi svenskar använder denna krydda. Så ni kan ju tro att jag blev glad idag när Matilda tipsade mig om recept.nu - för emigranten Ida var det här en helt ny sida att upptäcka. Eftersom de hade massor av saffrans recept så blev jag själaglad & ögnade igenom en 400 eller så på ett bräde. Tjoade till av glädje när jag hittade ett recept skapat av Christina Schollin. Alltså, ett saffrans recept från en Christina till en annan Christina. Som hittat!


Så naturligtvis var det just denna rätt som serverades ikväll - Paul & jag är helt eniga om att den kammar hem fyra av fem möjliga vantklädda tummar.

Jag längtar efter...

Eftersom det börjar närma sig sverigeresa så tillåter jag mig att börja längta efter svenska saker. Så som riktig svensk keso. Herregud så god keso vi har. Keson här är så äcklig att de första bunkarna jag köpte vid ankomst åkte i soptunnan, jag trodde helt enkelt att de gått ut. Numera pallar jag att äta den canadensiska keson, speciellt om jag (som idag) blandar ut den med lite grekisk yoghurt. Men det blir aldrig lika gott.


Alltså, bara tanken på knäckebröd, keso & farmors gravlax... pip, blir helt tårögd av hemlängtan...

Framsteg!

Men vet ni - jag tittade ut genom fönstret, fick se ett flygplan & fick INTE dödsångest! För mig är det stort! Det är bara 17 dagar kvar tills att vi flyger till Sverige & i vanliga fall brukar jag redan nu känna panik bara vid tanken på flygvärdinnorna & deras icke evakueringsvänliga skor, glappa dörrar, gula syrepåsar & det faktum att luftgropar ondsint väntar tills att jag är på toaletten. Men nu... lite pirr i magen. Den bra typen av pirr. Den typen av pirr som jag faktiskt känner igen som spänning för att jag ser fram emot något. Det är bara att konstatera att sista tidens fläng (hur många individuella flyg sedan augusti, 15?) har hjälpt mot ångesten. Det är alltså viktigt för mitt mentala välbefinnande att jag reser ofta, jag tror att det trubbat av rädslan lite.Eller så beror det på att jag druckit så mycket flygvin att jag småglömt hur hemskt det kan vara...

Morgonbestyr...

I viktighetsordning:

1) FRUKOST!

2) Kolla svenska nyheter - har Julholt avgått ännu, hur går det för kungen, vilken bonde ska gifta sig härnäst? Hur många bondgårdar finns det i Sverige där det ligger två döda människor? Kommer Idol någonsin att ta slut & vilken svensk kändis "rasar" just nu? Så otroligt många viktiga frågor!
3) Räkna antalet mm snö som klart.se LOVAR ska komma innan jul. Fram tills den 19:e kan vi förvänta oss 47.6 mm i Lycksele & 57.8 mm i Älvsbyn. Eftersom vi firar jul i den senare känns detta som en bra fördelning. Även om det där kommat gärna fått flytta tillbaka ett snäpp...

Nu - jobba så att jag kan ta en paus & pyssla lite i eftermiddag!

6 December!

När det är mörkt & ruggigt ute behöver man starta dagen med något som andas jul - så som hemlagad musli! Det som är bra med att göra sin egen musli är att man kan kontrollera sockermängden. Vanligtvis går jag lätt lite over board på sockerfronten, riktig knapprig sockerstinn granola är en svag punkt, men med tanke på att julen snart är här så tåtade jag ihop en lite nyttigare variant för kalenderns räkning.


1) Sätt ugnen på 175 grader.
2) Hacka 0.5 dl sötmandel & 0.5 dl valnötter. Blanda med 1 dl solrosfrön, 0.5 dl linfrön, 1.5 dl quinoa- eller dinkelpuffar, 1 dl kruskakli eller vetekli (bran här i Nord Amerika) samt 2.5 dl havregryn.
3) Häll över 1.5 äppeljuice/äppelcider & 2 msk lönnsirap (tillsätt även 2 msk honung om du vill ha extra sötma).
4) Krydda med 2 tsk kanel, 1 tsk kardemumma & 1 tsk vaniljsocker.
5) Blanda väl & rosta i omgångar i mitten av ugnen 15-20 min. Var försiktig så att det inte bränns!
6) Låt kallna & blanda med 1 dl torkade tranbär/hackade dadlar.

Men som sagt... vill man att det ska bli sötare så kan man dryga på både lönnsirap, honung & frukt.

Alla dessa clementiner...

Herregud vad vi äter clementiner här hemma. Enbart för att jag alltid drabbas av "fruktstund när jag var liten" nostalgi när jag ser lådorna & köper dem lite småtvångsaktigt. Paul är en himla snäll man - för istället för Haagen Dazs (som han egentligen var sugen på) så pillrade han i sig detta...


What is a cup in dl?

Här i nordamerika står alla recept angivna i cups. Vilket gör bakande & matlagande helt otroligt onödigt krångligt om man inte innehar ett litet cup set. Testa bara att laga något från en amerikansk receptsite utan ett cup set. Det är en liten mardröm.

Då är det ju tur att det finns hur många söta set som helst på marknaden - som det här...

Eller det här...

Eller, oki... det här är inget cup set - men ni förstår poängen - det finns en hel massa fina & roliga att välja bland!

Så då är det ju lite trist att ingen av er vill ha ett... Ett par små fattiga saffransrecept kan jag väl få? Allra helst något där man använder saffran i riktiga måltider (alltså inte bara kakor), men jag är inte så kinking!

Bara att inse - jag är en hamster...

Sedan min flytt hit till Toronto hösten 2007 har jag verkligen försökt att hålla mängden prylar nere. Vetskapen om att jag inte ska bo här för evigt har hjälp till. Men då & då smyger sig min hamsterpersonalitet tillbaka in & bara "PRYLAR WE LOVE THEM!". Igår blommade den lilla gnagaren ut till fullo... för alltså, jag älskar min nya melonskopa - men hur nödvändig är den egentligen? Eller mina fina rosa äggformar...


Sure, de pocherade äggen blir ju tjusiga & så - men det är ju inte direkt så att livet står & faller med dem...

Å andra sidan. Det hade kunnat vara värre - mitt forna porslinsmissbruk hade kunnat bryta sig ut från sin temporära arrest.... I jämnförelse får mina små silkonfomar ses som rätt acceptabla. Dels väger de intet & även om vi råkat anlita det uslaste bohagsskepparföretaget i världen den dag vi lämnar kontinenten så går de inte att förvandla till porslinskross.

I was an elephant...

Ni vet ibland när man så väldigt gärna vill vara tyst, när någon man älskar är trött & sover & man själv måste gå upp & man önskar att man hade kunnat sväva ur sängen helt ljudlöst... Den förmågan besitter inte jag. Jag är så högljud på morgonen att det är rent smärtsam. I morse var jag dessutom extra trött, så oljudsnivån skruvades upp tiofalt. Det var ljudkatastrof på hög nivå - jag tror jag väckte grannarna innan jag tillslut tog mig ner till köket. Kom på mig själv med att känna att det var lite orättvist att jag inte fixar att vara tyst när mamma är världens expert på den biten. Men medan mamma var en smidig panter/dödlig agent i ett tidigare liv är det bara att inse att jag INTE ärvt hennes förmåga. Min morgonkapacitet kommer från pappas sida. Alternativt så var jag en elefant i mitt tidigare liv.

Twinkle...

När elnätet inte vill fungera får man ta till gamla hederliga metoder. Lite vax & eld & så känns allt genast mycket bättre - mycket mer jul.


En annan sak som också hade gjort att det känts mycket mer jul - besked om snö i västerbotten/norrbotten. Regn i Älvsbyn den 17e december? Samt i Lycksele?! Helvitti... Oki, nu hoppas vi på massavsmältning av de grönländska ismassorna, så att smältvattnet pajar den termohalina cirkulationen, så att Golfströmmen stannar av, så att det blir svinkallt i Skandinavien, så att JAG FÅR EN SABLA VIT JUL EFTERSOM JAG VARIT UTAN DEN SEDAN JULEN 2009!!!

5 December!

Fast bra mycket bätte än eggnog är ändå glögg. Jäklar i min lilla låda vad jag älskar glögg. Det finns få saker som får mig att känna så mycket julkänsla som glögg. Oavsett om det serveras i delikata små koppar som hos farmor, eller i nästintill muggar hos moi...

Bäst tycker jag i & för sig om Blossas glögg. MEN - om du inte kan få tag på det (som jag...) eller om du känner för att laga till glöggen på egenhand bara "för att" så finns det hur många olika recept som helst att följa. Här kommer en variant.

Ingredienser (4 portioner):
1 flaska rött vin, 1 dl socker, 1 tsk  rivet citronskal, 1 kanelstång, 5 hela nejlikor, 1 cm färsk ingefära, saft från en apelsin.

1) Värm vinet & övriga ingredienser till ca 50 grader & låt stå i minst 15 min.
2) Innan du serverar, öka temperaturen till 70 grader.
3) Servera med grovhackade mandlar, russin & pepparkakor - eller varför inte en tunn bit knäckebröd med lite fikonmarmelad.

Skippa brödsmulorna...

Ett litet tips när ni lagar något som kräver brödsmulor, ta en fyra fem valnötter - mortla - & använd istället. Mycket godare & så slipper ni det där vita helvitis mjölet.


Ett annat tips - närhelst ni gör något med tomater & mozzarella - tillsätt en anchovis eller två. Sälta utan att det smakar fisk på ett alldeles för övertydligt vis.

Glädjedödare...

Paul vägrade att gå med på havstema i julgranen i år. Vägrade bläckfiskar...


Inte ens en FATTIG LITEN SJÖHÄST ville han gå med på. Sabla glädjedödare!!!

Eller... vem i helsike bara "Nej men ska vi köra lite havstema i jul? Jag tänker lilla sjöjungfrun - vi kan äta val istället för kalkon tänkte jag. Lite annorlunda så där!"... Nej i bland känner jag mig helt lost här i nordamerika!

Slow drink...

Vi drog & köpte viktigheter på världens bästa köksaffär - nu är jag ägarinna av en melonskopa!

Vi firade melonskopan med var sin frappuccino från Strabucks... fatta, frappuccino i december... Blev peppermint mocha för mig & cremé brule för Paul. Så lite holiday feeling fick vi i alla fall in!

Var faktiskt perfekt med frapp - för det gjorde att jag inte blev överhettad. En klassiker är ju annars att jag köper chai, sveper den utan att komma ihåg att slå av sätesvärmen & sen... Ja sen blir det smygvisning på hur jag föreställer mig att klimakteriet kommer att vara. Alternativt 6:e ring i helvetet. Vilket alltid leder till att jag blir åksjuk. Så detta var en väldigt bra lösning. Man behöver inte byta till varma drycker 100% bara för att det råkar vara årets 12e månad.

Jämnfört med sommaren så gick det dock lite långsammare att ta sig igenom granden den här gången. Det hjälpte väl kanske inte heller direkt att jag fick sitta & sörpla i mig hela härligheten med handske på kopphållarhanden... Vi konstaterade helt enkelt att jag ALDRIG tidigare fått något från Starbucks att räcka så länge.

Paleo brunch...

För mig är söndagar den typen av dagar då man måste göra det lite extra trevligt. So. Brunch är ett måste. Idag blev det äggmuffins!


Bara hacka lite favoritgrönsaker (idag blev det rödlök, paprika & tomat) - tippa ner i muffinsformar & slå på äggstanning. Grädda i 200 grader 20-30 minuter. För att förstärka cupcake feelingen, mosa lite avokado med cream cheese & kryddor & sprid ut över toppen. Superlätt att göra & utan en massa otrevliga fetter & mjöl. Perfekt så här innan julen - är ju liksom lite trist om kläderna stramar redan INNAN man bänkar sig vid julbordet.

2nd light...

Paul fick helt feeling & fick igång en hel massa av vår julbelysning & något slags Macgyver-rus. Det är ju nämligen inte helt lätt att fixa så att 220V lampor lyser som de ska när man befinner sig i ett land där man av någon märklig anledning valt att sporta 110V... MEN. Nu lyser tre saker av sex möjliga, så jag börjar känna mig rätt nöjd. Satsar på att ha stället fullt upplyst till nästa helg.

Fast bästa ljuset... naturligtvis det andra adventsljuset. Får mig att känna som om jag i alla fall är med i den svenska julgemenskapen på ett litet hörn.Katt säljes. Billigt!

Katt säljes/bortskänkes pga allergi mot sanslöst tidig & energisk morgonväckning...


Bud, någon?

4 December!

Glögg är bäst, men eggnog är inte så illa det heller! Speciellt inte om man tillsätter lite rom!

Ingredienser (4 portioner):
1.7 dl socker, 1/4 tsk kanel, 1/4 tsk muskotnöt, 1 ägg, 4 äggvitor, 3.5 dl mjölk, 3.5 dl grädde (fungerar bra med kaffegrädde eller 5% grädde!), 1.5 tsk vaniljsocker, 0.5 dl rom eller brandy. Samt lite muskotnöt att strö över.

1) Blanda socker, kanel & muskotnöt i en stor skål. Tillsätt ägg & äggvitor. Vispa med elvisp 3-4 minuter.

2) Värm mjölken i en kastrull, häll sakta ned äggblandningen under omrörning. Värm under konstant omrörning tills blandningen tjocknar. Tillsätt vaniljsocker & tag av kastrullen från plattan.

3) Låt svalna något, tillsätt sedan grädden. Täck bunken med plastfolie & ställ in i kylen.

4) Tillsätt rom eller brandy precis innan servering, samt pudra över lite muskotnöt.

Owlicide in the kitchen!

Oh NO! Hedvig is dead!!!

Everybody is in the mood!

Dagens plan var adventsfika hos Victoria & Fredrik - men så fick Elsa vattkoppor... Velade lite fram & tillbaka om vi skulle åka dit eller inte. Men så mindes jag hur kul farmor hade det när hon fick bältros över ansiktet & bara... Njaee... Så vi drog & shoppade istället! Julklappar närmare bestämt. På York Dale, superstor galleria med allt från favoriten Banana Republic till Apple till Tiffany´s.

Om det blev julklappar? Oh yes! Två pappkassar fick jag med mig, en till en absolut förtjusande person som numera är etablerad Stockholmare & så en till "Justin Bieber". :)

Sen drabbades jag av totalt blodsockerfall & tvingade Paul till Starbucks. Där jag upptäckte att The Holiday Spirit verkligen är all around!

Tycker att konceptet "alla bäckar små" blir enormt bra när innehållet i sagda bäckar består av Peppermint Mocha!

Daily Bread...

1984 öppnades Torontos Food Bank, med målet att se till att fattiga familjer & ensamstående skulle få mat på bordet. Tanken var att organisationen skulle finnas i max fem år. Dessvärre är Torontos Food Bank fortfarande inte överflödig - i torsdags fick vi den här shoppingpåsen i brevlådan...


Jag fick bara helt ont i hjärtat av den där påsen. Bara tanken på små barn utan barnmat, eller någon stackars fattigpensionär utan möjlighet till att äta sig mätt... Nej, det minsta man kan göra är att i alla fall fylla upp påsen med det som behövs! Så det var så vi startade dagen.$24 gick det lös på, alltså kring 160 kr - & det ger mat som räcker i tre dagar... Som sagt, det MINSTA man kan göra.

Så vi travade till vår lokala brandstation för att lämna vårt bidrag - & möttes av så mycket värme! För där var fullt av folk som åkt dit för att hämta upp paket till behövande barn, julklappar som scouterna ordnat & som de behövde hjälp att dela ut.

Är inte det himla fint - att folk hjälper till på det sättet, att ens lokala brandstation kan fungera på det sättet!

Fire Station #422...

Nu ska Paul & jag sätta på oss kappor & kängor & gå till Toronto Fire Station #422. För att försöka göra lite skillnad, visa att vi bryr oss...

Det är förresten ett litet helsike...

att hålla på & översätta alla dess nordamerikanska mått till svenska. I mean, 1 butter stick...?! Suck så eftersatt den här kontinenten är. Vettiga måttenheter trodde jag att man anammade någonstanns kring samma tidpunkt som man bara "nejmen vi kanske ska sluta bränna folk på bål & istället fråga hur de mår...".

So - jag tänker så här. Eftersom det ju ändå ÄR kul att testa recept från nordamerikanska receptsidor, så underlättar det om man har bra måttenheter. Så jag föreslår ett litet byte. Jag behöver massa recept på saffran - efterrätter, maträtter, drycker - you name it. Kan ni inte lämna en kommentar - berätta lite om er själva (jo för jag ÄR ju nyfiken!) & sedan knåpa ned ett saffransrecept. Så väljer jag en favorit & så får du ett cup set. Jag kan scouta fina i helgen & så väljer jag ett favoritrecept till veckan. Sounds fair?

3 December!

I min familj har daddlar alltid varit väldigt viktiga under julen. Inte bara för att mamma gillar dem, utan även för att katterna tycker att de är grymt goda. Så, vad hade julen varit utan daddlar? Självklart måste de då inkorporeras i världen bästa uppfinning - biscotti!

Så jag bjuder på - Majsmjölsbiscotti med daddlar!

Ingredienser för två dussin:
3 dl mjöl, 3 dl majsmjöl, 1/2 tsk bakpulver, 1/2 tsk salt,  85g rumsvarmt smör, 2.3 dl socker, 2 ägg, 1.5 tsk apelsinextrakt, 1 msk rive apelsinskal, 2.3 dl hackade daddlar, 2.3 dl hackade mandlar, 1 tsk anisfrön.

1) Värm ugnen till 175 grader. Blanda mjöl, majsmjöl, bakpulver & salt.

2) Rör socker & smör poröst, tillsätt ett ägg åt gången. Tillsätt apelsinextrakt & apelsinskal. Blanda försiktigt ner mjölblandningen. Tillsätt daddlar, mandlar & anis.

3) Flytta degen till en bakplåtsklädd plåt & forma till en 2-3 cm tunn limpa. Baka i 30-35 minuter. Flytta till galler, låt svalna i 15 min.

4) Skär biscottin i 1.5-2 cm tjocka skivor. Lägg på galler & rosta i 15-18 minuter.

Life is too short for bad wine!

Eftersom jag drabbades av "men jag tycker ju inte om folk på jobbet" snålhet så har Paul & jag ytterligare en halv gravlaxsida att ta oss igenom. Perfekt för lätta middag!


& perfekt i kombo med bubbly. Det är här jag inser att jag blivit gammal. För jag orkade liksom inte med avdelningens skitvin i plastglad... Bara för att det är gratis så är det faktiskt inte gott. So, jag gick upp & jobbade till 18.00 då Paul hämtade upp mig & sedan smälde vi en flaska som inte var gratis & det var SÅ mycket mer värt.

Så skål för att dricka dyrt vin med någon man älskar istället för gratisvin med en bunt människor vars knogar man bänt bort från livbåtsrelingen om man fått chansen.

Will we get it started before Xmas?

Spännande! De ansvariga för UofT´s team för att samla in pengar till bröstcancerforskningen har utsets! Den som utsett alla CEO´s för UofT´s olika campus skickade mig precis deras kontaktinfo samt bios, så nu har jag mailat en av tjejerna för att försöka styra upp lite planer. Vill så gärna ordna ett litet julmingel innan universitetet slår igen den 20:e. Hade varit perfekt med lite rosa drinkar som start för att bygga upp vårt team! Vi har cirka 45.000 studenter på mitt campus - då borde det väl inte vara helt orimligt att ha $50.000 som mål? Cirkus 330.000 kr, låter inte helt omöjligt - man måste satsa högt!

I must have them!

Kan knappt förstå att det är ett helt år sedan senaste Potlucken... Hjälp vad snabbt det här året har gått.

Som vanligt var den en salig blandning av mat som serverades - allt från min gravlax, till samosas & kinesisk kycklingsoppa. Inte ett helt traditionellt julbord alltså. Fast festligt på sitt egna lilla vis. I mean, hur ofta kan man kombinera dolmos med japansk sjögrässallad?


Fick dock ett totalt oväntat craving vid efterrättsbordet...

Hur söta? MÅSTE skaffa mig ett par egna formar, måste göra egna house cakes!

Nepp, nu jobba - skriva programeringsmallar med två glas vin i kroppen. Festive!

Fast gladast i huset...

blev nog ändå Paul. Herregud vad den mannen älskar choklad! :) Allra helst svensk choklad, så det här var välkommet. IKEA har ju beslutat sig för att inte längre sälja riktiga svenska produkter, så då är det himla tur att man har farmor som exporterar godheter istället.


So, hur hade en goodwill turnering mellan farmor & Invar egentligen gått?

Farmor i ena ringhörnan, en tuff norrlandstant med nävar som kan vända palt i kokande vatten utan slev, i andra hörnan, Ingvar Kamprand med valkar på fingrarna efter alla pengar han räknat...  Jag kan tala om att det inte är någon match, farmor spöar girigIngvar med hästlängder!

A little piece of home...

Paket nummer två från farmor var en riktig höjdare!


Även om det var svårt att öppna... Presenten kom nämligen i en liten dekorerad ask vars lock satt som berget.

Alltså, det var som om någon gått lös med en tub kirurglim på den. Slet så att jag blev blå innan locket tillslut gav upp med ett litet plopp & jag ÄNTLIGEN kunde stilla min nyfikenhet...

Ett par örhängen - vilket man aldrig kan få för många av. De har ju en irriterande ovana att försvinna lite titt som tätt. Jag skyller helt & hållet på små katter som inte kan hålla tassarna i styr...

Det allra bästa var att örhängerna var den där typen av samesmycken som är gjorda av tenn. De är så vansinnigt fina, glittar av bara tusan & så är man helt ensam om dem. I alla fall på den här sidan Atlanten!

Små linneor som påminner mig om norrlandsmarkerna där jag växte upp... så så fina!

Mina pärlor från Gran Canaria åkte genast av - klart jag måste sporta Sverige i mesta möjliga mån under dagens potluck på avdelningen! Tanken är ju att det ska vara ett internationellt julfirande, så det här passar perfekt.

Flowers, we love them!

Kände mig ju lite nere igår, så Paul kom hem med "pink flowers, because I know you like pink". Tja vad ska man säga... det är himla fint att veta att någon tycker så mycket om en.


Mumin gav även han tummen upp - han tyckte att det var helt ypperligt med rosa blommor i huset...

Helt fantastiskt bra till & med - mycket godare än torrfoder!

Katter & blommor med "spröt"... det är som om blomsterhandlarna gnidit in de där grässtråna med kattmynta. Jag har hitintills aldrig stött på en katt som kunnat motstå dem.

2 December!

Jag ÄLSKAR kanel - så lucka nummer två var väldigt trevlig att skapa, även om jag nu inte äter resultatet. Men doften - åh så härlig!

Kaneldoftande lingonmazariner

Ingredienser för 16 st:
100g smör, 1/2 dl strösocker, 1 tsk kanel, 1 ägg, 3 dl vetemjöl
Fyllning: 150g riven mandelmassa, 1 ägg, 1.5dl rårörda lingon/(i mitt fall hemkokt tranbärssylt)

Mixa smör, kanel & socker i en bunke. Tillsätt ägg & mjöl, arbeta ihop till en deg. Låt vila svalt 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mandelmassa, ägg & lingon. Tryck ut degen i mazarinformar, lägg i fyllningen. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.

För lite extra lyx - servera med vispad grädde.

Failure and how you make it up...

Ni vet den där gravlaxen jag lovat att ta med till avdelningens potluck... under min promenad insåg jag att jag de facto KÖPT laxen, men gravat den - det hade jag inte. Lite lätt misslyckat. För att dyka upp med laxbiten i ogravat skick & hävda att sashimi är en svensk nationalrätt känns ju inte så där jätteaktuellt. So. Laxen blev middag istället & så får jag uppoffra en av mina sidor med norsk gravlax som jag köpte under SWEAs marknad.


Men eftersom jag ju faktiskt lovat hemgravad lax kände jag att jag behövde väga upp det hela lite. Så jag satte igång projekt bak med Paul som assistent...

Vilket jag får se som "två flugor i en smäll" - för resultatet, ja det får helt enkelt bli lucka nummer två!

Om inte om fanns...

Känner mig så hängig just nu - är som om luften har gått ur mig efter mitt möte. Jag är så lycklig för mötet som så, det är bara det att det verkligen fick mig att inse hur stor kontrasten är till det som är min jobbvardag... Men, nu är det ju som så att det som inte dödar det stärker. Så det är helt ok att jag känner så här just nu, att jag känner mig lite nere. Det viktiga är att man inte drar täcket över huvudet & deppar ihop. Tänker på alla de där "OM"en. Om är ett helt fruktansvärt litet begrepp. Förstå hur mycket tid & ork de där två små bokstäverna kan ta från en... So. Jag tänker att jag ska mota om i grind, ta en liten promenad & få luft, rymd & lite andningpaus.

Fast först - tröstäta lite. Inte ett helt paket Annas pepparkakor dock, som back in the fat days, nej det räcker med ett halvt granaäpple eller så...


Jag syns, jag finns...

Idag hade jag ett möte som jag sett fram emot något helt enormt - ett möte med min nya kommittémedlem. Att få en timme med henne är så underbart: att bli sedd, att ha någon som lyssnar på en, ger en råd... Att tillbringa en timme med henne gör att jag går därifrån närmast gråtfärdig av glädje över att det jag gör inte är helt åt fanders. Att hon inte tycker att jag är dum, inte talar om för mig att jag är en blond varelse utan någon som helst kapacitet. En timme med henne väger upp för så ofantligt mycket...

En tomte, & en tomte till!

Allra första året farmor gav mig & Magnus en julkalender så var det en så pass stor grej att vår granntjej brukade komma över & övervaka paketöppnandet. Det här är jättelängesen, när Magnus bara var ett par år gammal, men jag minns det så väl. Rebecka, vår granne, var milt sagt lite materialistisk - så paketöppnandet kändes som en utvärdering. Var det något bra vi fått? Så det var ett litet nervöst moment iblandat i varje omslagspapper som revs bort. Skulle man få godkänt eller inte av Rebecka (alltså, här kan ni ju läsa in lite av statusen man hade i skolan - Rebecka var "cool", jag var utåtfött & tjock...)? Det här första året hade farmor slagit en massa små tomtar - sånna som man kunde hänga i granen - & det tog inte lång tid innan Rebecka dräpte till med "Men är det bara tomtar i alla paketen?". Efter det - tomteångest. Även för lillebror, som efter sin sjätte tomte förtvivlat utbrast "Neeej, inte en tomte till!". Det där fastnade, för det är ju så tokroligt - I-landsproblem på HÖGSTA nivå. Genom åren har vi skämtat om det hur många gånger som helst & de där små julgranstomtarna får mig fortfarande att le. So... När jag öppnade dagens paket kunde jag inte låta bli att skratta!

EN TOMTE!

&... EN TOMTE TILL!

Samt någon som har samma frisyr som Justin Bieber...

Vi kunde inte hålla oss...

Vi tänkte spara första paketet till ikväll... men kunde inte hålla oss. Det gick bara inte. Eller... Paul hade kanske kunnat, men inte jag - jag behövde en första december/öppna första luckan dos.


Man kan argumentera hur mycket man vill att snart 30-åriga individer inte behöver julkalendrar - men vet ni, jag gör just det. Jag behöver mina fina små julkalender ögonblick för att orka med all stress som december innebär. Den dag farmor inte längre känner för att ruska fram 24 små klappar i Älvsbyn (men fatta vilken prestation - hon gör det här inte bara för Paul & mig utan även för lillebror & hans tjej. 96 små paket... helt otroligt!) så tar jag vid stafettpinnen. Åtminstonde för Pauls räkning, så får Paul fixa mina paket. I annat fall kan han ju se fram emot att laga sin egen mat...

1 December!

Första december är här - nedräkningen till jul har börjat!
Det måste vi fira! Varför inte med en drink?


Blanda 75 ml färska tranbär (kan ni inte hitta det i Sverige så testa lingon!) med 2 matskedar socker (eller tre förpackningar splenda). Tillsätt 350 ml äppelcider, 150 ml ginger beer (ginger ale) & 2 msk citronsaft. För lite extra sting, lägg till lite gin. Servera antingen kyld med isbitar eller uppvärmd med en kanelstång.

Min julkalender...

Om 1 timmer för mig är det...


Vilket i åratal har inneburit att jag fått glädjas över farmors advenskalender. Farmors kalender är helt fantastisk - så välgenomtänkt, lyxig & glädjefylld att bara tanken på den ger mig pirr i kroppen. Numera är även Paul inkluderad i kalendern & han känner på samma sätt. Farmors julkalender är helt enkelt bäst. Förra året satte vi ihop en egen kalender & skickade till farmor - som blev glad men sa att "Nej, det är alldeles för mycket - nu får ni inte skicka en nästa år". Så vi lyssnade på henne & lät bli. Istället tänkte vi lägga upp en liten kalender här på bloggen. En liten kalender med recept, knep & knåp & tips. En kalender som jag hoppas lyckas förmedla en bråkdel av den kärlek & värme som farmors kalender generar.

Talk and Momo time...

Det finns en tidpunkt på dagen som jag älskar - när middagen klarats av & lugnet infinner sig. Inget mer jobb, inget mer "helviti - palsternackan brinner" & dessutom... Mammut är återigen lycklig eftersom Paul är hemma. Lugn, bara lugn.


Den här stunden på dagen är den jag bara vill tillbringa vid middagsbordet, helst över ett glas vin & PRATA - om allt möjligt: roliga minnen, framtidsplaner... hur vi ska komma undan med en extra väska i bagaget hem under julen, hur jag ska ordna nytt pass - dvs, vad övrigt vi kan roa oss med i Ottawa...

Fast sen brukar Momo bli trött på pratet & bita tag i en vad för att visa sitt missnöje. Då får man sätta sig på golvet & hålla om honom lite - så blir allt bra igen.

Tills dess att man försöker ge honom en puss, då får man en liten kattfot i ansiktet.

RSS 2.0