Det här med barnfetma...

Marianne som frågade om mina tankar kring mat är även intresserad av barnfetma - så jag tänkte ta & bjuda på lite av mina åsikter kring det ämnet. För jag har ju själv varit där - den näst knubbigaste ungen i klassen som alltid blev vald sist när vi skulle spela fotboll/brännboll/något med boll som krävde styrka, snabbhet & bollsinne (även om det bristande bollsinnet inte kan härledas till fullmatade fettceller)... So, jag började rätt bra - lite så där småknubbig som barn ska vara. Fast, ni kan ju se fröet till ondska i min mun - EN SOCKERBIT!


Sen kom lillebror & jag slimmade till mig lite eftersom mamma & jag knatade fram & tillbaka med barnvagnen till min förskola - 5 km per dag, fem dagar i veckan. Lite rund om kinden kanske, men inget att oroa sig för.

& så pang - på en sommar i princip la jag grunden för tio års övervikt. Hamburgare, godis, glass... & jag har funderat kring det här rätt mycket, hur jag gick från att vara en normal liten tjej till att bli en liten knubbsäl när jag har föräldrar som är väldigt, väldigt, vettiga personer. Mycket tror jag att det har att göra med att pappa fortfarande åt som om han hade tävlat i längskridor, medan mamma är världens mest förnuftiga kring mat. Deras matfilosfi höll inte en enad front, vilket jag naturligtvis inte var sen att utnyttja - kakor är ju gott! Dessutom var de lite för snälla när det började barka käpprätt, hade de satt ner foten när jag var en så där 9-10 hade det nog gått att vända skutan tidigare. Men jag tror att de hoppades att det var en övergående fas, fast det är det ju inte om man är så liten & inte får fast vägledning. Till den här problematiken hör ju också att jag tillbringade väldigt mycket tid hos farmor - som är världens bullmamma & som dragit upp två tvåmeters längdskidåkare. Så KLART att de kunde äta isterband & bolla hela tiden, men jag - jag som typ tyckte att det var jobbigt att ströva 500 meter till ICA men drogs av revbensspjällen... not so much. Så det brast lite på flera fronter där när jag var liten, men jag är inte arg på dem så här i efterhand. Jag blev inte tjock för att mina föräldrar inte orkade laga mat & gav mig allehanda skräpmat så som jag ser här hela tiden. Jag tror att jag blev tjock för att vi inte kommunicerade kring det, för att det var lite tabu att prata om - jag kunde ju bli sårad, farmor kunde ju bli ledsen om hon inte fick baka åt mig, pappa kunde... ja men jag tror att ni kan se scenariot. Norrlandsfamilj hamnar i en situation de inte vill befinna sig i & försöker tiga ihjäl det & under tiden knaprar problemet till sig ett BMI på plus 30. Det jag slutligen vill säga är att min fetma kändes som en olycka, medan de barn som jag ser här - små stinna ungar med en grande med grädde i näven - är resultatet av vad jag skulle vilja klassa som barnmisshandel. Föräldrar som lever osunt själva & helt själviskt för över sina dåliga vanor på försvarslösa barn.

Kommentarer
Postat av: Matilda

Inget med barnfetma att göra, men: Igår kom skorna! Bra jobbat, posten. &, så himla, himla fina! TACK!

2012-06-12 @ 17:51:19
URL: http://matildalovisa.blogspot.com
Postat av: Ida

Åh vad glad jag är att de kom fram som de skulle & medan du fortfarande är där! Har du gett dem till din syster än? Är så nyfiken att se dem på små babyfötter, för det har jag inte gjort än!

2012-06-12 @ 18:00:55
Postat av: Matilda

Dom fick dom igår, men är nog inte premiäranvända än - lite stora, men det växer dom snart i!



Iris har minsann vant sig och när Sixten fick ny blöja häromdagen kom hon uppskuttande på bordet för att få vara med!

2012-06-12 @ 18:40:10
URL: http://matildalovisa.blogspot.com
Postat av: Ida

Helt knasigt att dom är för stora, jag som tyckte att de var SÅ små! :) Hoppas på en bild när de blivit tillräckligt stora för sina små booties!



& vad roligt att höra att hon vill vara med nu - vissa katter vänjer sig ju aldrig! Go Iris!

2012-06-12 @ 18:47:58
Postat av: Marianne

Tack för det andra inlägget också ! :) Och du var söt som liten!

2012-06-12 @ 19:25:15
Postat av: Ida

Tack! Har så få bilder från när jag var liten & ännu färre här - men tänkte att det kunde vara kul att se hur jag såg ut som liten till just det här inlägget. Dessvärre hade jag ingen tjockisbild, de sitter farmor på. Får ta & fota dem när jag är & hälsar på henne nästa gång så att jag kan dela med mig av knubberiet! :)

2012-06-12 @ 19:35:21
Postat av: Matilda

Det är på frihand alltihop! :)

2012-06-12 @ 21:19:12
URL: http://matildalovisa.blogspot.com
Postat av: Ida

Det var det jag trodde - men så visade jag Paul & han frågade vilket datorprogram du använde. Svarade att jag trodde att det var ritat på den gamla vanliga vägen & han sa att i så fall så var du väldigt bra på att kopiera eftersom vissa element var exakt lika mellan teckningarna. Så då blev jag tveksam & var tvungen att fråga! :)

2012-06-12 @ 21:28:37
Postat av: Matilda

Jag brukar rita upp dom olika figurerna jag sa ha med på ett annat papper och sedan måla av, så går det lite snabbare - därför det är så likt! :)

2012-06-12 @ 23:11:42
URL: http://matildalovisa.blogspot.com
Postat av: Ida

Hm... så du kan se konturerna igenom papperet, är det så du menar? I vilket fall - så himla fina! Hade blivit så glad om jag varit din syster!

2012-06-12 @ 23:22:08
Postat av: Anonym

Precis! Jag skissar upp en tavla först på vanligt papper :)

2012-06-12 @ 23:41:40
URL: http://matildalovisa.blogspot.com
Postat av: Ida

Jag ska genast tala om för Paul att det går att tillverka fina saker utan datorer! :)

2012-06-13 @ 02:13:02
Postat av: Matilda

Haha, gör det! :)

2012-06-13 @ 18:25:49
URL: http://matildalovisa.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0