1 ton skräp senare...

Herregud så mycket bråte vi slängt i helgen! Annabelle & Ximena hyrde nämligen en U-Haul & sen körde vi maratonrens i stugkällaren. Inte världens roligaste jobb i sig så där, men jäklar i min lilla låda vad skönt det var att ÄNTLIGEN få ut lite av eländet! Ungefär ett ton rensade vi ut (på riktigt, vi vägde bilen på vägen in & ut)...
Paul & jag har ju funderat i ett par år nu om något gått & dött i källaren & kan ni tänka er, det hade det! Fyra lik av diverse gnagare spadade vi ut från mörkret. Den största av magnituden "liten chihuahua". Charmigt värre. Fast det var liksom så otroligt skönt att få någon slags ordning i kaoset att det faktiskt inte gjorde så mycket. Så oki, vi hittade ett dött djur, men bara att det gick att se golvet som sagda djur gått & dött på... MIRAKEL! Eller... bara lite hederligt skitjobb. Sen hjälpte det ju helt klart också att vi hade så grymt levande sällskap!

Digbys lortiga lilla huvud...

Mammut har ett par tvångs-saker han håller på med. Till exempel måste man gräva i kattlådan som om man försökte ta sig till Kina. Ett annat tvång är att tvätta allt & alla. Tvätta, tvätta, tvätta. När vi åker bil kurar han alltid ihop sig i Pauls famn & så tvättar han armbågsvecket på Paul tills det inte finns något skinn kvar & Paul gnyr i ångest. Fast allra smutsigast är Digbys huvud. Det är så otroligt lortigt enligt Mumin att resten av katten inte spelar så stor roll, men huvudet - det måste tvättas!
Digby (som är en mycket renlig liten katt) finner sig oftast i den här behandlingen. Fast lite då & då ser man att han får nog för då försöker han täcka huvudet med båda tassarna för att komma undan. Roligast var en gång i stugan, då tvättade Mumin stackars Digbys huvud så länge att det såg ut som om Digby lekt "äpple i vattenhink" leken halva dagen!

Fredagskakor...

Det brukar ju bli bak på fredagar, Paul måste ju ha kakor för helgen & så är det ju inte direkt så att det behövs pistolhot för att få ut mig i köket tillsammans med Kitchen Aiden. Idag blev det ett tranbärsbetonat recept eftersom vi ska ut till stugan imorgon. Tänkte att det passade bra med något höstigt & lantligt!
Sega tranbärskakor
 
Sätt ugnen på 165C. Rör ihop 225 g rumsvarmt smör med 240 g farinsocker & 120 g strösocker. Tillsätt 2 ägg samt 2 tsk vaniljextrakt. Blanda ihop 3 dl mjöl med 0.5 tsk tsk natriumbikarbonat, 1 tsk salt & 7 dl havregryn (som vanligt använde jag mig delvis av smaksatt snabbgröt). Mixa smör & mjölblandningarna samt tillsätt 2.5 dl torkade tranbär & lika mycket valfria nötter (det blev pecan för mig idag). Klicka ut matskedsstora klickar på bakplåtspapper, grädda i 12 minuter & låt svalna på plåt i 5 minuter innan du för över kakorna till galler för att svalna helt. 

Så himla glad!

Åh, det kom precis ett mail från North Carolina - SWEA-avdelningen där vill beställa 10 kokböcker av oss & bara för någon dag sen fick vi in en annan beställning från Texas. På 17 böcker! Alltså, jag vet att det här inte är min personliga lilla kokbok som resulterar i pengar på mitt bank-konto, men det KÄNNS som min kokbok med tanke på allt arbete jag la ned på att få den att bli verklighet. Så den här typen av mail gör mig så otroligt glad, för att det faktiskt finns ett intresse där ute & för att folk tycker att jag gjort något bra!
KOKBOK är inte en baby av kött & blod, men den tog mig 9 månader att sammanställa - så banne mig, den känns som mitt lilla barn. Fast... 500 kokböcker a la 0.5 kg st ger en rätt rejäl baby, så jag är glad för att det inte krävdes en traditionell förlossning!

Aldrig tråkigt!

När man känner sig lite deppig, så som jag gjort den här veckan tror jag att det är viktigt att sparka sig själv ur de gamla rutinerna. Det blir liksom inte bättre av att man sitter i soffan & tycker synd om sig själv. Så igår städade jag hela huset, handlade mat, lagade den här pajen (jag använde mig av en lök, det var mer än nog så använd för guds skull inte 2 i fall att ni vill testa!) & klockan sex plingade Isolde på dörren. Var så himla länge sen vi sågs nu, med bröllopet & allt däremellan, så det var jätteroligt att äntligen få träffas igen. Isolde är också typ världens mest underhållande, så efter obligatorisk visning av bröllopsbilder (det brukar bli så nuförtiden när folk kommer på besök) blev vi uppdaterade på det nyaste nytt i hennes familj. Där det sannerligen alltid händer saker, de verkar aldrig ha en tråkig stund i den familjen! Sedan juli har bland annat följande hänt: hennes ena syster har impulsköpt ett djurpensionat/spa & flyttat ut på landet. Hennes andra syster med familj har blivit omstationerade till mellersta Mexico & att hennes man måste nu gå på kurser i Houston i aggressiv körteknik så att han kan rymma från eventuella bilkidnappare... Oh, & den första systern med man bilade hela vägen från Montreal till sagda hillbilly stad i Mexico med den andra systers Grand Danois eftersom det var ända sättet att få ner hunden som inte involverade att de flög den till Paris först innan avfärd till Mexico City (tydligen bara den rutten som har tillräckligt stora plan). Isolde är verkligen som ett vitaminpiller - man har aldrig tråkigt kring henne. Precis den injektion jag kände att jag behövde!

Tea cupcakes!

Kände mig fortfarande rätt nere igår, men idag tänker jag att det är en ny dag - så bara att ta nya tag! Isolde kommer på middag ikväll, så bara en sån sak gör ju att saker & ting blir lite roligare & så fick jag starta dagen med cupcakebak & det vet ni ju att jag gillar! Dagens födelsedagsbarn har som tidigare nämnts te som hobby (why not... andra har ju vin som hobby & jag är säker på att det även finns folk som går igång på mjölk, jolt cola & nyponsoppa). Det tog ett tag innan jag kom på vad jag skulle göra, men efter det att jag googlat lite & hittat ett recept på glasyr där citronen/mjölken var utbytt mot te så gick det snabbt att planera designen. Små te-lappar! Alltså, som lapparna som man använder för att doppa te-påsen:
Färgade bara lite "fondant" (socker pasta på svenska?) i blått för Lady Grey te & gult för Earl Grey:
Basen blev en chokladsmet som var just det, SMETIG - kommer inte att använda det här receptet igen för det var lite helvete på jorden att få ner gegget i formarna. Men i fall att någon gillar att gegga så kan ni hitta receptet här. Enligt Paul blev de i alla fall väldigt goda. Tillverkade sedan hälften av glasyren med Earl Grey & den andra med Lady Grey & körde ner de små fondantlapparna i respektive glasyr:
Det var ju lite petigt att få till texten (använde en "matpenna", alltså en penna med ätbart bläck) - speciellt som jag tillverkade 24 stycken cupcakes & det var läge att få till dem någorlunda likadant - men jag & Digby är nöjda med slutresultatet.
Nästa födelsedagsorder ligger den 4e oktober & då har jag helt fria händer. Ingen aning om vad jag ska påta ihop. Kanske något med pumpor eftersom Thanksgiving ligger bara kring hörnet?

No energy...

Idag var det en sån där dag då det kändes som om någon bara kom in & SÖG upp all min energi med ett stort rymdskepp & pep iväg med hela alltet till en annan galax. Så jag har mest kurat i soffan med Digby & känt mig... Ja men ungefär så här pigg. Bara det då att jag inte är i närheten lika söt som Digby.
Så otroligt trött & inte helt emotionellt stabil... I mean, jag började grina när jag tittade på kändishoppet (som Paul kallar för "candyshopet" för att han tycker att det låter exakt lika dant) på TV3 play för att Ellen Bergström hoppade så fint. Patetiskt.
 
I morgon ska jag dock in till Chinatown på mission, så jag hoppas att jag ska känna mig lite mer som mig själv & inte fullt lika mycket som en lobotomerad lipsill. Speciellt inte som jag har en tendens att virra mig iväg helt hejdlöst när jag är där nere i vilket fall... Hade helst inte velat lalla runt helt vilset i timmar utan mer kört "in & ut" principen. Som ett swat team fast ute på ingrediens-inköps uppdrag.

Söndag i stan...

 Det här med att vara kvar i stan över helgen har ju den fördelen att man faktiskt kan vara social & för en gångs skull hoppa på saker istället för att behöva säga "Sorry, we'll be in the cottage". Idag blev det därför lite spontanfika med familjen som bodde här medan vi var i Sverige förra julen. Kastade ihop en nektarin & äppelpaj medan Paul städade (perfekt fördelning där tycker jag) & hann precis få huset & oss respektabla innan de trillade innanför dörren. Deras femåring hade dikterat ett grattiskort till oss & det var ju bara så där sött att man inte visste vad man skulle ta sig till. Hon hade dessutom knåpat ihop en prinsesspärlplatta åt mig - jättejättegulligt! Till & med katterna fick sig en indirekt present. De hade nämligen precis varit på affären "Build a Bear" & vi var naturligtvis tvungna att se resultatet (en lila enhörning vid namn Princess Sparkles). Vilket resulterade att det kom in en ny LÅDA i huset... Lyckan gjord för Mammut & Digby!
De tävlar fortfarande om vem som ska få sitta inne i lådan & vem som får dra nitlotten & attackera från utsidan. Lättroad var ordet.

Crocheted cup holder...

Som ni vet har jag förklarat krig mot plasten i vårt liv. Det här innebär i princip skilda två saker: 1) Jag försöker ersätta plast med glas eller andra material i de fall det går, 2) I de fall det inte går försöker jag använda mig av plast som jag kan återanvända istället för att generera mer plastavfall. Starbuckskoppar faller in i kategori nummer två. Vi har helt enkelt köpt på oss ett par plastkoppar som vi kan diska ur & ta med oss till Starbucks varje gång vi köper kaffe/te - så behöver vi inte kasta engångskoppar på löpande band. Nu är det ju så att de här kopparna är rätt tunna... så brännfaktorn är rätt hög. Vilket Starbucks har tänkt på & därför erbjuder en mängd små pappersfodral som man kan dra över koppen. Eftersom vi inte är ute i stugan den här helgen beslutade jag mig för att slå ihjäl lite tid genom att tillverka ett eget fodral. Lite virkande senare & Pauls kopp har försetts med denna skapelse:
Knåpade helt enkelt ihop två hittepå mormorsrutor, sydde ihop dem & TADA - skyddade små Paulnävar!

Rocking the Junction!

Vet ni... vi skippade stugan den här helgen. Det regnade & var jävligt ute & vi bangade helt enkelt. Så istället blev det en "köra runt i Toronto" dag. Har nog inte haft en sån helg sen vi upptäckte stugan 2011, så det kändes så himla nostalgitripp. Plus att jag fick ett par nya Copic pennor & en hel laddning garn - kan inte klaga på resor som innehåller de komponenterna! Åkte också ut en vända till Pauls ex mammas ålderdomshem. Mrs Bowkun är närmare 90 år gammal & saknar sin katt som hon inte kunde ta med sig till hemmet. Så vi packade helt enkelt in Mammut & Digby i bilen & körde dit med en laddning kakor. Stor hit & hjälp vad det värmde i hjärtat att se hur glad hon var över att ha Mammut petandes på hennes permanentade lockar & Digby gnagandes på hennes stickor. Efter det blev det sushimiddag & sedan drog vi till ett område i stan (typ 10 min bort) som kallas för "The junction". Hela det området var nämligen vigt för en musikfestival den här helgen & Annabelle spelade på en av gatuscenerna. Jättedåligt bild... men där är hon i alla fall & sätter upp inför showen.
& vet ni, det här var första gången jag varit på en festival & fått en låt tillägnad mig! Eller oss, Annabelle spelade nämligen en låt speciellt för Paul & mig & det faktum att vi är nygifta. Så himla fint, blev helt lipig & varm i själen fastän det var 8 grader ute & allmänt svinkallt. Vi avslutade kvällen med vin & antipasto & stugprat på en lokal restaurang & det kändes faktiskt helt himla jätteokej att inte spendera en helg med att renovera i stugan! 

Speltips?

Paul & jag älskar att spela sällskapsspel & allra mest när vi är uppe i stugan, man behöver liksom ett litet roligt bryt i allt isolerande, mattdragande & musbajstorkande. När Christina & Stephane var här förra helgen fick vi "Ticket to ride Europe" från dem som bröllopspresent & den har vi sugit på tills nu när vi ska upp dit över natten. Istället har vi spelat ett av mina all time favoritspel under veckan. Hittade nämligen Skipbo i en bokhandel i tisdags & kunde bara inte låta bli att köpa det. Total succé - Paul älskar Skipbo lika mycket som jag gör!
Det här känns inte lika mycket barndom som Zatzy eller Fia med knuff, men kommer in på en hedervärd delad tredjeplats tillsammans med Monopol & måste jag välja mellan de två så är faktiskt Skipbo roligare. Nu har vi spelat minst en omgång varje kväll sedan i tisdags & jag börjar känna mig lite orolig för att vi ska spela sönder det. När vi fick Fia från farmor typ förra sommaren drabbades vi nämligen av Fia-feber & spelade så otroligt mycket Fia att ingen av oss känner oss så jättemycket på det längre. So... jag vill ha ett buffertspel som vi kan "spä ut med". Har någon ett tips på ett spel som man kan spela på två, går relativt lätt att lära sig & helst inte tar hundra år att ta sig igenom?

A gift about gifts...

Paul gav mig en liten present igår - en otroligt trevlig liten bok om stickade presenter.
Supercharmig sammansättning av presentförslag & min hjärna snurrar redan med olika uppslag på vad jag skulle kunna påta ihop. Ja... om jag bara vore tillräckligt bra på att sticka med andra ord. Min lilla babytröja har stått & stampat hela veckan eftersom jag varit lite för upptagen med att fortsätta på den - men nästa vecka, då ska jag banne mig få klart den! Idag blir det dock virkning. Vi ska köra upp till stugan & då vill jag ha något att arbeta med & virkningen kommer ju lite lättare ur fingrarna är stickningen. Jag verkar definitivt ha lite svårare med att grabba två nålar istället för en.

Salted Peanut Chip Cookies!

Jag städar ut skafferiet idag, så kakbak passade perfekt som del av den processen! Väldigt bra sätt att bli av med bortglömda nötter på!
Salted Peanut Chip Cookies
 
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda 60 ml vegetabiliskt fett med 120 ml rumsvarmt smör. Tillsätt 4.7 dl farinsocker & rör till en jämn smet. Tillsätt 2 ägg samt 2 msk vaniljextrakt. Blanda 4.7 dl mjöl med lika mycket havregryn (här använde jag smaksatt havregrynsgröt i smaken äpple/tranbär - vilket jag inte gillade så mycket i grötform men kände mig för snål för att kasta) & 1 tsk natriumbikarbonat, vänd ner i smeten. Tillsätt 4.7 dl valfri blandning av nötter eller chips. Jag valde en blandning av jordnötsdroppar & så cashewnötter. Toppa varje kaka med en liten nypa havssalt. Grädda i 11 minuter, låt kakorna vila på galler tills de är svala.

Ida & nummerkombinationer...

Något som jag inte är så där jättestark på... komma ihåg nummerkombinationer. Oj så dålig jag är. Genom hela mitt liv har jag väl i princip lyckas memorera följande nummer:
 
1) Numret hem - minns att vi fick det som läxa i första klass & jag fick kämpa som ett djur
2) Numret till farmor & farfar - som är barmhärtigt mycket enklare
3) Numret till bästa barndomskompis Sandra - återigen ett snällt, lätt, nummer
 
& så en handfull mobilnummer efter en sjukt massa felringningar. Nu underlättar ju dagens teknik så pass att det inte känns fullt lika mycket som ett handikapp - men vad som däremot är liiite handikappande är att jag för typ två år sedan helt lyckades glömma bort PIN-koden på mitt VISA-kort! I min familj är vi inte heller de som ligger på & fixar sånt här på stört, så jag har liksom vackert väntat ut kortet & såg således fram emot dess utgångsdatum nu i september så att jag skulle få ett fullt funktionsdugligt kort igen. Bara det att min bank skickade ut ett ersättningskort, men samma jäkla kod som tidigare. ORKA! Så det blev chatt med kundservice som klarade av att spärra det gamla & det nya kortet men inte mer än så... Vilket lämnade mig med alternativet "Ring lokalkontoret". Um, lagom lätt med 6 timmars tidsskillnad & urusla öppettider på banken. Men, efter att ha pratat mig igenom en handfull förvirrade bankanställda fick jag till slut tag på en kille som lyckades beställa ett nytt kort åt mig med en ny kod. Halleluja! Den här gången ska jag ta mig tusan tatuera in koden under hålfoten så att jag aldrig hamnar i den här sitsen igen!

Home made yoghurt!

Igår drog jag igång min första sats yoghurt & nu i morse var det dags att testa - så nöjd! Kommer lätt att göra all vår yoghurt i fortsättningen. Så enkelt med nya yoghurtmaskinen! Allt jag behövde göra var att värma 1 liter mjölk till 85C, jag körde på mellan/svag värme så behöver man inte häcka över plattan som en äggsjuk höna. När mjölken började ryka drog jag kastrullen åt sidan & lät allt svalna till cirka 40C. I med 2 msk köpesyoghurt med bakteriekultur, hälla i de små plastbyttorna, ner i yoghurtmaskinen & BAAM - nu 17 timmar senare kan jag njuta av second breakfast bestående av egenlagad yoghurt, granatäpple & kanel!
Den smakar precis likadant som den vi köper i affären, bara det att den är lite lösare men det kan jag fixa genom att köra värmeprocessen lite längre nästa gång. För er som bor i Nordamerika & dör lite själsligt över hur mycket yoghurt kostar här så kan jag informera om att det här är mycket mer kostnadseffektivt! Vi köper alltid 4 liters påsar med mjölk, vilket gör att literpriset ligger på just över dollarn. För samma mängd yoghurt får man betala mer än $6.50. Så för varje laddning jag gör sparar jag alltså in $5.50 - vilket gör att yoghurtmaskinen betalar sig på 10 användningstillfällen. Börjar jag dessutom göra all vår getyoghurt själv (som vi äter till alla luncher/middagar)... then we're talking!

Thanksgiving...

I år faller Thanksgiving den 14 oktober här i Kanada (en månad senare i USA). Jag ser vanligtvis fram emot den här dagen så mycket, men känner mig mer kluven i år... hade liksom velat fira det hela utan familjekomponenten. Så antingen bara Paul & jag eller så oss två & ett gäng vänner. Eftersom det inte är ett alternativ är det dock läge att börja fila på pokeransiktet, för efter gårdagens diskussion med Paul om vem som ska ansvara för middagen har jag insett att jag sitter på ett rätt stort lager uppdämd irritation. Alltså vi snackar Ozzy Osbourne & fladdermusen irriterad här... Mindre bra när man måste tillbringa +24 timmar tillsammans med irritationsobjektet i ödslig stuga i skogen! Som jag ser på det hela så har jag två alternativ för den helgen:
 
1) Jag står för middagen & försöker göra det klart att jag inte behöver hjälp - klarar mig själv!
2) Jag fixar bara lunchen & flyr sedan ut på gården/renoverar inomhus i fall att vädret är omöjligt
 
Det finns lite pros & cons med båda alternativen som gör så att jag velar... Lagar jag maten: kan jag se till att åtgärda förra årets fiasko då Pauls föräldrar tappade bort all stuffing jag lagat, kan vi köpa lokalt producerad mat & så kommer det garanterat att vara varmt. Något som inte är att räkna med i resten av huset eftersom värmesystemet är undermåligt av Dickenska proportioner. Fast står jag vid spisen: förlorar vi viktigt arbetskraft eftersom jag är en av de bättre arbetarna, måste vi hosta upp för alltihop & dessutom är man fast på samma plats i minst 5 timmar, så i fall att någon som man inte direkt känner för att hänga med parkerar sig på samma ställe så är det rätt kört. 
 
Just nu är klockan bara lite över fem på morgonen här i Kanada & jag vaknade upp redan för en timme sedan & var lika jäkla arg över hela situationen som jag var när jag gick & la mig igår - så jag känner att jag måste bestämma mig för vad jag ska göra idag så att jag kan lägga det här bakom mig & gå vidare! Lutar lite åt alternativ nummer två men förslag på vad ni tycker att jag ska göra välkomnas varmt.

Almost at the end of the cikada season...

Det börjar bli lite kallare här, men än är det tillräckligt varmt för att cikadorna ska klara sig ännu ett litet tag. När man kommer från Sverige har man ju en rätt vag uppfattning om vad en cikada är, men här är ett exemplar som vi fotade 2011:
Cikador är sjukt märkliga små aliens - dels har vi de som dyker upp varje år, men så finns det även periodiska cikador. De periodiska varianterna har livscykler på 13 eller 17 år. De parar sig helt enkelt en sommar, sen dör hela populationen ut utom larverna som bor under jorden de efterföljande 13/17 åren. I år är det ett speciellt år eftersom kull II, Brodd II, kläcktes (det finns totalt 15 broods). Brood II beräknades kunna bestå av cirkus 30 biljoner cikador. Förstå så sjukt mycket insekter! Här är vi lite för långt norrut för att riktigt översvämmas, men det har verkligen varit ett enormt cikada-år i Toronto i alla fall. Faktum är att de varit så högljudda att vi tvingats skruva upp ljudet när vi tittat på film... & nej, fönsterna var inte öppna. De börjar absolut trappa av, men vi sover fortfarande i källaren eftersom det är så mycket tystare där än uppe i vårt sovrum. Där var ljudet av cikadorna så högt att jag på riktigt inte kunde somna in!

Det bästa mor hade satte hon på bordet...

Igår var det förresten en stor dag i vårt hem - för igår var det 1 år sedan vi hämtade hem Digby! Jag kan liksom inte förstå att det redan gått ett helt år sen lilla ulltotten kom in i vårt liv. Det har gått så snabbt samtidigt som det känns som en evighet, Digby är ju en självklar del av vår familj & jag kan liksom inte tänka mig ett liv utan honom.
Faktum är att Digby var det allra jobbigaste när jag fortfarande trodde att jag skulle stanna i Sverige ett par månader efter bröllopet. Att Paul skulle glömma bort mig var liksom ingen risk & Mammut är så kär i Paul att han lätt klarat sig utan mig. Men Digbybo?! Neeeej... tanken på att vara ifrån honom gjorde faktiskt fysiskt ont. Jag vet att det är en katt vi pratar om här... men han är ju min lilla baby & då kan jag inte vara ifrån honom. Det säger liksom sig själv. Så fastän jag varit hemma lite mer än en månad nu blir jag ändå helt lycklig varje gång jag tittar in i de där blå ögonen - för att jag faktiskt har fått spendera varje dag tillsammans med honom & inte befunnit mig ett världshav bort!

Hanging in thin air...

Jag har ingen riktig bucket list, ingen liten bok någonstans med 100 nedtecknade saker som jag vill ha gjort i livet. Känns som om man måste vara lite mer organiserad för att faktiskt sätta sig ner & komma på 100 saker som känns nog viktiga! Organiserad eller redan på begränsad tid... Eftersom jag är mer av en "hakuna matata" typ som tar saker lite så där som de kommer blir det ofta så att jag gör saker & sen i efterhand fogar in dem på någon slags mental lista av "Jo men hade jag en bucket list så hade ju den här aktiviteten lätt kvalat in". Igår var det absolut en sån dag, CN Towers Edge Walk klättrade in någon stans efter "Klättra Kebnekaise" & "Göra Fjällräven Classic". Hm... & efter "leda egna sport rutter" får jag väl infoga också. Gårdagen var helt klart en kick, men det blir inte riktigt samma när man dels inte behöver jobba för det eller känner att något kan skita sig. Men en kick, absolut... Det blir ju lätt så när man hänger ett par hundra meter över marken.
Speciellt när man släppte repet! Herregud vilken mental trygghet den där lilla repstumpen gav. Jag fattade ju att det inte spelade någon roll egentligen om jag höll i den eller inte, men för psyket hjälpte det att ha något att hålla fast i. Det är kanske en klätterskada? Släpper man greppet om allt när man är ute & klättrar så blir det ju lätt pannkaka av det hela & en själv i värsta fall, så jag antar att jag liksom är tränad till att hålla i för kung & fosterland. Fixade att släppa greppet nog länge för ett par foton eller två, men resten av tiden var det jag & repet.
En sista liten reflektion från gårdagens äventyr... Jag kan ju tycka att de kunnat förse mig med en overall som inte var lika fullt töntkort! Capribyxor kan sluta på vaden, men en overall? Snacka om att det såg ut som om jag väntade på högvatten innan jag lyckades få tag i mina egna byxor så att jag kunde dra ner åtminstone dem till skorna!

CN Tower Edge Walk!

Lite annorlunda dag för mig idag, eftersom det här var dagen då delar av SWEAs styrelse (inte alla som vågade) åkte upp i CN Tower för deras Edge Walk. Världens högst belägna 360 graders promenad! Jag har ju varit uppe i CN Tower förut & ätit lunch, men nu åkte vi upp ytterligare ett snäpp & hamnade på taket till restaurangen. Det här är väl inget jag kommit på att spontangöra så där på egenhand eftersom det är ett rätt dyrt nöje (lite drygt 1200 kr per person), men nu sponsrade vår ordförandes man oss så då kände jag att jag inte kunde tacka nej. Måste dock erkänna att jag ifrågasatte mitt beslut på vägen ut dit. Det vände sig lite i magen över tanken på att stå där ute. Fast så kom vi dit & jag fick se vår utrustning & då kändes det genast lite bättre. Den mänskliga faktorn var verkligen bort-byggd till max så det fanns liksom inte en chans i helsike att man skulle kunna knäppa sig lös av misstag & trilla ner.
 
Här är vi - team Sweden. Iklädda våra sjukt snygga Edge Walk uniformer. Jag som har börjat kolla på "Orange is the new black" med Paul blev små fnissig när jag hoppade i min overall. Man kände sig lite fängelsekund där ja!
Väl där ute så hade jag inget problem med att gå ut till kanten & göra de aktiviteter som vår guide bad oss göra, men jag kände väl inget sånt där överdrivet behov av att exponera mig mer än vad som var nödvändigt. Jag är ju van vid höjder från klättringen, men då bygger man liksom upp höjden under tiden man tar sig uppåt. Det tar ju rätt lång tid när man klättrar för egen maskin, så i början är man jätterädd men sen ebbar det ut/trubbas av efterhand. Här hade man inte den tidsbufferten vilket jag kände av... & när Paul såg vår lilla film skrattade han halvt ihjäl sig åt mitt ansiktsuttryck - det syns liksom att jag inte känner mig helt bekväm. Jaja... det får jag bjuda på! Här kan ni alltså se en liten filmsnutt av oss där uppe.
När vi väl kom in igen åkte vi upp ännu en massa våningar till CN Towers "Sky Pod". Första gången jag varit där uppe så det var lite kul & så här ser Toronto ut från 447 meter över havet!
Imorgon tänkte jag göra yoghurt, för att balansera lite mot den här dagens adrenalinkick! Oh... & ni ser gallret nedanför fönstret, det var alltså där vi knatade runt i våra fängelseoveraller.

Tokig...

Idag ska jag göra något som jag helt ärligt känner mig VÄLDIGT skakis för... Så där så att jag knappt vill tänka på vad jag faktiskt ska göra & än mindre skriva ut det... Men jag ska bege mig hela vägen upp i CN Tower & göra deras Edge Walk. Alltså... klumpen jag har i magen just nu. Ehum. Ni kan väl hålla en tumme eller så för att jag kommer ner på insidan & inte på utsidan av tornet!

Robot Cupcakes

Igår eftermiddag körde vi tillbaka till Toronto, städade hela huset & så påtade jag in en kyckling i ugnen eftersom vi hade gäster på G. Det var våra vänner Christina & Stephan som kom förbi & de gifter sig om bara lite drygt en vecka, så det blev väldigt mycket wedding do's and don'ts innan vi skjutsade hem dem i regnet. När vi kom hem så var jag helt på att gå & lägga mig, tills Paul påminde mig om att jag hade en cupcake order nu på morgonen. Åh, det vara bara ett sånt där episkt "NeeeEEEEEEeeeeJ!" moment. Men allt går, så när vi till slut kom i säng hade vi en massa små robotdelar klara:& i morse klev jag upp vid 6-snåret & rörde ihop lite knappt 40 cupcakes, sen blev det en massa frosting & så på med alla små detaljer. Det är ju inte jättekul när klockan ringer så pass tidigt, men jag måste erkänna att jag gillar att baka så pass mycket att tröttheten liksom rinner av så fort jag tar elvispen i handen!
Nu har jag en vecka på mig att spåna idéer till nästa födelsedagsbarn. Jag har fått reda på att han gillar te... Inte världens enklaste tema kan jag känna, robotar var lite mer att jobba med, men det får gå på något vänster det med. Utmaningar är alltid bra!

My nameday weekend...

Vi körde ut till stugan i lördags för att fira min namnsdag, har man namnsdag får man nämligen önska önska runt i ring & då var det en självklarhet med stugtripp för mig. Vi gjorde inte så jättemycket, njöt mest av det otroligt fina höstvädret & tjoade glatt över att ännu en av våra liljor tappert producerat en blomma (vi planterade fem i våras, det här var den andra som orkade hosta ur sig annat än gröna blad):Ja & så sågade Paul ner lite träd medan jag drog igång en gigantisk bonfire. Inne i huset skrapade vi golvlim uppblandat med 40 år gammal heltäckningsmatta... vi behöver inte gå in på det något mer för det var INTE så roligt. Vad som var roligare var att jag tog hem mitt livs björnbärspott:
Jag som älskar björnbär på ett litet småmaniskt vis blev något helt vansinnigt överlycklig när jag hittade den här bjässen bland alla normala björnbär. Det var nästan som om det kändes lite helgerån att äta upp den - fast det gjorde jag ju i alla fall, björnbär får icke förspillas!

Name Day!

Idag är det officiell helgdag i hushållet Chvostek, det är nämligen min namnsdag! Katterna var söta nog att väcka oss riktigt tidigt så att vi får njuta ännu lite längre av dagen. Frukosten intogs sedan i rekordfart så att jag kunde avancera vidare till paketöppnandet. Fick jättefina örhängen från farmor, nya copicpennor & så den här lilla skönheten!
Jag har pratat så mycket om att göra min egen yoghurt på sista tiden att Paul helt enkelt överraskade mig med en elektronisk yoghurtmaskin! Alltså, jag visste inte ens att det fanns något sånt, så det här känns som ett helt fantastiskt bidrag till min köksarsenal. Vi ska ut till stugan en snabb vända nu, men så fort jag är tillbaka ska det banne mig tillverkas yoghurt! Kick ass!

Night out in Greektown!

So, nu är jag tillbaka hemma igen efter att ha möhippat mig lite i Greektown! Vi började kvällen med manikyr (& pedikyr för vissa, men smurto Ida hade satt på sig strumbyxor så den biten sket sig) vilket är något jag verkligen gillar. Det är så roligt att för en gångs skull få fina naglar. Sen spelar det inte så stor roll hur länge det håller, att bara få känna sig fin en dag är så värt $15!
Fast torkmaskinen är ju vansinnigt tråkig, när jag går själv brukar jag dö tråkdöden i den - men nu hade jag ju sällskap så då blev till & med den biten rolig! När vi var färdigpimpade drog vi & naglarna vidare till en grekisk restaurang för massa massa hummus, bläckfiskar & fetaost. Åt så där så att trenchen var tajtare när vi gick därifrån än innan vi kom... gott betyg med andra ord! Sen avslutade Christina & jag kvällen i tunnelbanan med Maris fotandes våra nyfixade naglar med alla ringar på & efter det gick vi på en tunnelbanevagn utan all kolla vilket håll den gick åt. Um... kände ju oss liiite blonda där - tre svenska blondiner som fotar ringar & nagellack & inte vet åt vilket håll de är på väg. Starkt.

Wedding Sugar Cookies!

Jag ska ut på äventyr idag - möhippa står på kvällens schema, väldigt roligt! Har bara blivit bjuden på en tidigare, men då blev jag dålig samma dag & var tvungen att ställa in - så nu är jag peppad! Ville ta med en liten present, så jag ägnade morgonen åt att baka dess...
Det tog lite tid, men jag är rätt nöjd med hur de blev till slut!
Tror att det här blev min favorittårta - det var ett evig pet att få till glasyren i de tunna rosa lagren, men skönt att det fungerade! Gjorde totalt sett 9 små kakor, en till varje tjej som ska vara med ikväll. Nu gäller det bara att packa dem på något smart sätt så att de inte dör på vägen in. Hade ju varit himla trist om de skakat sönder till pulver innan jag ens hunnit överräcka dem. Hm... kanske individuellt invirade i aluminiumfolie hade fungerat? Inte så snyggt kanske, men hellre det än att de dör skakdöden på tunnelbanan för att jag bara knölat ner dem lite hejvilt i en kakburk.

Nytt på kakfronten!

Idag lärde jag mig något nytt när det kommer till kakbak (tack vare internetvän)! Vill man att kakorna ska bli lite mjukare & inte så hårda så kan man använda majsstärkelse istället för bakpulver. Kanske låter som ett totalt menlöst tips, men Paul kommenterade faktiskt hur mjuka & luftiga de var så jag tror att det gjorde skillnad. I fall att ni vill prova så är de väldigt lätta att röra ihop:
Puffiga småkakor
 
Som vanligt börjar vi med att sätta ugnen på 180 grader. Rör ihop 170g rumsvarmt smör med 2.4 dl farinsocker, 0.6 dl socker, 1 ägg & 1 msk vaniljextrakt. Blanda 4.7 dl vetemjöl med 2 tsk majsstärkelse, 1 tsk natriumbikarbonat & 0.5 tsk bakpulver. Tillsätt 2.4 dl valfri blandning av hackad choklad/nötter/torkad frukt. Jag valde en blandning av jordnötsdroppar & mjölkcholkad. Grädda i 8 minuter, låt kakorna vila på galler tills de är svala.

Vegetarian Thursday III...

Idag var det dags för vår tredje vegetariska torsdag & jag måste säga att det går rätt bra så här långt. Inga totala psykbryt över vad vi ska äta. Det väljer jag att se som en smärre succé! Har funderat lite över var min personliga gräns går för vegetarism & har kommit fram till att ägg är OK. Dock inte fisk. Hade jag varit en mer seriös vegetarian & inte bara en gång i veckan hade fisk nog varit tillåtet, men äter man bara vegetariskt en sketen dag i veckan så tycker jag att man kan försöka hålla sig till det så gått det går! Idag blev det en vegetarisk pytt samt en gratäng på zucchini, tomater & lök.
Världens lättaste gratäng, bara skiva alla ingredienser (en av varje) & varva zucchini & tomat i en ugnssäker form. Stek upp löken med torkad basilika, peppar & salt. Dumpa löken över de andra grönsakerna. Häll på lite grönsaksbuljong & stoppa in allt i ugnen på 200 grader. I fall att man vill kan man riva över lite ost mot slutet (tar cirkus 20-30 min innan det är klart). 

Att säga tack...

När man har gift sig så blir det ju lätt en liten lista med folk man vill tacka efteråt - antingen för att de kom, för en gåva eller för att de tog sig tiden att skriva ett fint kort! I vårt fall kände jag mig väldigt kluven till det hela, för som jag skrivit tidigare, tackkort här är inte riktigt samma som tackkort hemma i Sverige. Jag växte ju upp med väldigt standardiserade kort & känner väl att de är helt OK för mig, men eftersom de närmast ses som en förolämpning här så var det alternativet ute. Speciellt som vi inte heller hade någon bröllopsfotograf som kunde sätta ihop ett litet kort-kit till oss! Moi var alltså tvungen att klura ut ett annat alternativ. Efter lite funderande kom jag på en lösning som både Paul & jag kände oss väldigt nöjda med. Vykort! Så jag ritade helt enkelt en design, med element vi haft med under bröllopet så att det skulle kännas som en röd tråd, & så skickade vi iväg det till en tryckfirma. En vecka senare damp det ner en liten kartong med dessa:
Baksidan av korten var liiite lättare att få till än framsidan, speciellt som vi gjorde så att delar av trycket blev plastat & upphöjt (syns lite dåligt, men texten, blommorna & bården hade den effekten):
Sen hade vi att göra varje kväll under bröllopsresan! Vi plockade helt enkelt med oss en bunt kort varje kväll när vi gick iväg för middag & medan vi väntade på maten satt vi & skrev kort & drack vin - väldigt mysigt! Så inget jättetraditionellt tackkort kanske, men något som vi lagt ner lite tid & energi på & som vi definitivt handskrev! Ingen lynchning från nordamerikanska bekanta på den fronten alltså, pust vilken lättnad!

Hardymum Season!

Det är 10 dagar kvar tills det blir officiell höst här i Kanada men affärerna har börjat tjuvstarta lite smått. Är man tex sugen på pumpor & Halloweenkort så är det bara att knata till närmsta supermarket & kitta upp sig! Nu är väl inte Halloweenkort just det som jag brukar investera allra mest pengar på, men en sak som jag vill ha varje höst är krysantemum till trappen. Så när jag idag såg att de kommit in på Loblaws blev jag SÅ här glad:
Skratt! Det behövs inte alltid så mycket. Nu gäller det bara att köpa på sig dem snabbt som attan, för de här säljer som smör. Ligger man inte i startgroparna blir man utan & vi måste köpa på oss minst två krukor. Dels då för här i Toronto, men viktigast av allt till stugan. Det är nämligen bestämt att vi ska fira Thanksgiving där i år igen & det här året ska jag banne mig pimpa stället till max!

Scare...

Usch, igår hade vi ett sånt där riktigt health scare här. Pauls pappa upplevde något som de var oroliga kunde vara en mini stroke, så det blev 9 timmar för honom på sjukhuset. Som tur är så verkar allt vara OK nu. Pauls pappa är nämligen så himla rar & gullig att bara tanken på att han skulle vara lite sjuk gör Paul & mig helt hispiga. Att då bli informerad om att det kanske är något så här allvarligt på g var bara sjukt jobbigt.
 
Så, om ni har en tumme över så får ni gärna hålla den för att allt ska vara bra!

Three down!

Hepp, jag har precis hittat ett nytt användningsområde för ytterligare tre tomater - sakta men säkert!
Jag tror att alla som är intresserade av mat & som bloggar om det vill kunna lägga upp kristallklara recept varje gång de gör något nytt, men det fungerar dessvärre inte alltid så. Den här tomat chutneyn är ett perfekt exempel på det. Här är originalreceptet & det var så menlöst att jag bara dog lite. Det är då man står inför valet "hälla ut" eller "pimpa". Jag väljer i 99 fall av 100 det senare alternativet & efter en HIMLA massa kanel, lite mald ingefära, extra mycket garam masala samt ett par generösa stänk av kumin så blev det tillslut en väldigt trevlig chutney. Fast helt uppbyggd kring konceptet "smaka sig fram". Så i fall att ni gillar att ha en liten sked bredvid kastrullen & hma & haa er fram till slutresultatet så rekommenderar jag receptet... i annat fall får jag återkomma lite senare med något mer tillrättalagt!

Hemmakokt ketchup!

Maria lyckades lista ut vad jag gjorde av den första laddningen tomater, hemmagjord ketchup! Liten applåd här borta i Kanada, jag hade aldrig kommit på att gissa på det alternativet själv! Åtminstone fram till för några år sen i alla fall, för det var då jag först blev introducerad till konceptet. Pauls mor har nämligen alltid kokat sin egen ketchup & hela familjen älskar den till typ allt som kommer i form av kött (mmm... favorit till biffar & köttfärslimpa). Nu umgås jag ju inte med Pauls mamma längre, men innan kalla kriget utbröt fick jag familjereceptet skickat till mig & på så sätt kom det ju ändå något väldigt gott ur den relationen! Det var faktiskt just för det här projektet som jag bad Paul köpa alla de där tomaterna... bara då att han köpte på sig liiite mer än vad som behövdes. 
Man använder inte så jättemycket åt gången, så det här är väl i runda slängar minst ett års förbrukning. Om vi verkligen ser till att äta det med allt. Att koka ketchup är förresten lite kul, man känner sig nämligen oändligt gammaldags eftersom man måste se till att få bort alla tomatkärnor & för det behöver man en sån här mojäng (har ingen aning vad de kallas för så jag kunde inte googla utan var tvungen att fota min egen):
Alltså... nu kanske ni alla sitter på en sån här pryttel hemma, men JAG hade aldrig sett en innan jag fick den från Paul (efter förra årets tomatsåskok som tog mig en hel dag eftersom jag var tvungen att använda en vanlig sketen sil) & jag tycker att det ser ut som något taget direkt från ett hembygdsmuseum! Jag känner mig helt bondmorig där jag står & vevar runt handtaget & trycker ut all tomatsaft medan kärnorna smidigt nog stannar kvar i tratten. Har man inte en sån här anordning hemma är det helvete att koka sin egen ketchup, så jag lägger inte ut det jättelånga receptet om nu inte någon av er bara "Men jag ärvde en sån av gammelmormor & har aldrig vetat vad jag skulle göra av den!". I så fall kan ni ju lämna en liten kommentar så fipplar jag ner receptet åt er där. Till er andra, ska se om jag kan hitta på något lättare tomatrelaterat recept idag i fall att ni också sitter på ett halvt fält & behöver inspiration!

Tomato overload...

Just nu finns det hur mycket lokalt odlade tomater som helst att få tag på i affärerna & de kostar typ ingenting. Eftersom jag behövde lite tomater till ett köksprojekt skickade jag iväg Paul för att köpa på sig "rätt mycket" vilket min man tolkade som "köp astronomiska mängder så att vi har nog utifall att det blir krig". Kära värld...
Jag inser ju att jag har mig själv att skylla, beskrivningen var för vag, men jag kan liksom inte låta bli att skratta ihjäl mig varje gång jag öppnar kylen & ALLT jag ser är tomater. Har lyckats bli av med en tredjedel nu ikväll (berättar vad jag gjorde med dem imorgon) men i fall att någon av er sitter på ett tomatrikt recept så får ni gärna dela med er!

Home made cottage cheese!

Jag älskar KESO - gud så gott det är! När jag bodde i Lund kunde jag köpa en liten bytta, klicka på hjortronsylt & äta upp ALLT på en gång. Så himla gott tycker jag att det är! Så motsvarigheten här i Kanada var lite av en chock... det är inte alls samma sak. Första gången jag köpte en bytta var jag så äcklad att jag trodde att den blivit dålig, kastade den & köpte en ny - bara för att inse att det här eländet var det jag var fast med. Jag har väl vant mig lite vid det genom åren, men överlag är jag inget fan. Vilket gör att KESO är högt upp på matönskelistan så fort jag sätter fötterna på svensk mark. Det finns alltså en "matsaknad" i mig & idag bestämde jag mig därför för att prova att göra min egen cottage cheese. Äckligare än i affären kan det ju ändå inte bli, så det finns inte så mycket att förlora tänkte jag & TADA!
Ok, det är inte som svensk KESO men det är mycket godare än den tuggade gegga de har mage att sälja i affären! Eftersom det är sjukt lätt att göra, kostar i princip gratis & kommer utan plast (observera att jag numera lagrar mat i glasbunkar!) så är det här definitivt något jag kommer att fortsätta med. För den som vill prova:
 
Koka upp 1 liter mjölk, get eller ko spelar ingen roll (jag körde på get). Jag använde en godistermometer för att se till att mjölken kom upp till minst 90 grader innan jag drog kastrullen från plattan. Som alltid när man värmer mjölk så är det superviktigt att röra hela tiden, annars blir det väldigt illaluktande pannkaka av det hela! När mjölken är tillräckligt varm rör du ner 1 msk vit vinäger. Ställ åt sidan i 10 minuter. Fodra ett durkslag med någon typ av fiberduk (jag använde vad som här kallas för cheese cloth), tillsätt en nypa salt/krydda till ostmassan i fall att du vill ha lite mer smak & häll ner hela alltet i durkslaget. Låt den gula vätskan, vasslan, rinna av i cirka 30 min innan du tippar ner den färdiga keson i en förvaringsbehållare.
 
Som ni kan se är min version av KESO inte lika kletig som den man köper i Sverige. Nästa gång jag prövar mig på en sats ska jag testa med lite fetare mjölk (här använde jag 1%ig) & minska på avrinningstiden.

Dofthimlen!

Innan vi skaffade Mammut använde jag parfym i princip varje dag. Det var liksom en del av morgonrutinen på samma sätt som deon, parfym var ett måste & jag kände mig "naken" utan en liten puff på handleden. Fast så flyttade Mammut in & det visade sig att han INTE gillade parfym alls. Han blev helt nysig & snörvlig så fort jag kom i närheten av honom & efter litet experimenterande stod det klart att parfymen var boven. Depp... men klart att jag valde att slopa parfymen för att Mumin skulle må bra. Det här är ju något år sen & jag har väl i princip helt vant mig av att använda parfym, men ibland saknar jag att ha något som luktar så där jättegott att man liksom inte kan stoppa sig själv från att andas in lite mer godlukt!
 
TADA - lösningen på dilemmat! Världens mest godluktande schampoo som ändå inte är för stark för Mumins känsla nos!
Alltså, jag inser ju att det kanske inte är helt sunt att typ INHALERA sin schampooflaska i duschen - men jag kan inte låta bli! Jag är i dofthimlen!
 

Det här med att renovera...

Alltså, om det är något jag lärt mig under de här åren vi jobbat med att renovera stugan så är det att det tar så sjukt mycket tid. SÅ mycket mer tid än vi någonsin tänker att det ska ta. Som nu i helgen, jag var helt säker på att vi skulle börja på golvet i mellansovrummet... Istället ser det ut så här:
Typ nästan exakt likadant som vad det gjorde förra veckan, skillnaden är att Paul tillbringade en himla massa tid på att måla taket två vändor. Jag då, lyckades jag bättre? Nja... två lager ny väggfärg uppe i hallen - men det är ju inte direkt en skillnad som får en att baxna precis!
På sätt & vis var det alltså mer givande att bara riva ur huset - en slägga rakt in i väggen i 5 minuter & det syntes att man gjort något! Med pensel i handen tar det så sjukt mycket mer tid att få till den där WOW kicken som är alla hemrenoverare söker.

Kram på er!

Förinställt inlägg här, vi är ute i stugan nu - förhoppningsvis läggandes golv & drickandes Rekorderlig Cider! Men jag vill bara skicka iväg ett litet tack till alla er som tagit er tid att skriva små hälsningar i kommentarerna på sista tiden (& även till er andra som tar er tiden att läsa)! Det har hänt så mycket i mitt liv den här sommaren & ni har varit så fina, roliga, stöttande, kloka & peppande genom allt. Lite som jag skrev i föregående inlägg, riktiga vänner fastän jag aldrig träffat er på riktigt. Tack för att ni finns! 
& KRAM!

Vilken mardröm!

Så allt under vårt bröllop gick ju inte som jag önskat, men jag har precis blivit påmind om att det finns grader för allt! Jag tror jag har nämnt det tidigare - men jag brukade hänga rätt mycket på ett (mestadels amerikanskt) bröllopsforum innan bröllopet. Det var otroligt hjälpsamt så fort jag var osäker på något, vare sig det hade med layout eller att resa med brudklänning på flyg. Allt kan man få svar på & dessutom är det en sjukt trevlig atmosfär på sidan. Under de månader jag hängde där blev jag "bästis" med två andra tjejer. Det låter kanske konstigt att man blir vän så där med någon man aldrig träffat, men det är ju bara att jämföra med er här på bloggen - vissa av er har jag ju inte träffat heller & ändå så känns det ju som en SJÄLVKLARHET att vi skulle träffas för en fika om vi bara var i samma stad! Åtminstone för mig (hoppas att det inte bara är jag som känner så & att ni tycker att jag är creapy nu)!
 
Anyway, tillbaka till mina två forumvänner - igår mailar en av dem till mig. Hon gratulerade till vårt giftermål & fortsätter med att berätta att det inte blev något bröllop för henne. Hon bangade helt enkelt & ställde in allt. För ett bröllop med 300 inbjudna gäster, 12 dagar innan bröllopet... Alltså, förstå ÅNGESTEN! Jag försökte sätta mig in i hur det varit om vi ställt in vårt lilla 35 pers bröllop & bara det gav mig andnöd. Oj oj oj så arga folk hade varit & så sjukt dåligt samvete jag haft för alla gäster som åkt så långt & tårtan & maten & blommorna... ARGH. Jag tycker att det var otroligt modigt av henne att våga sätta ner foten, för jäklar vad lätt att det hade känts som en fälla helt omöjlig att backa ur! Tänk TREHUNDRA personer att ringa & förklara sig för/be om ursäkt... & jag som kan tycka att bara ett vanligt telefonsamtal kan kännas lite jobbigt. Att ringa till alla dem... telefonångest i kubik, check!
 
En sista lite reflektering här... för mig känns det som om inställda bröllop är något som hör filmens värld till, att det liksom inte händer på riktigt! Jag undrar om det händer oftare här i Nordamerika än hemma i Sverige? För här gifter sig ju folk mycket yngre & i många fall flyttar de direkt hemifrån till det nya gemensamma hemmet. Jag kan tänka mig att det kan kännas lite överväldigande & att man därför bangar lättare. I Sverige har man väl i regel passerat 30-års strecket med rätt bra marginal innan man gifter sig & dessutom så sitter man kanske på en unge eller två, då känns det inte lika troligt att man lägger benen på ryggen & flyr utmed kyrkgången!

Mumin and his pillow...

Ännu en varm dag i Toronto, så katterna gör inte så mycket annat än att sova. De brukar bli så när det är extremlägen på vädret, åt båda hållen. Digby sover på mina fötter i soffan/på golvet vart än annars jag råkar befinna mig medan Mammut har spenderat hela dagen i en bortglömd korg med handdukar (rena, har bara inte orkat vika in dem i linneskåpet). Gick nyss uppför trappen & insåg att han dessutom bäddat ner Dolly i korgen. Tydligen gav inte handdukarna tillräckligt mycket stöd för hans lilla huvud så han var tvungen att fixa sin egen kudde...
SÅ SÖT! Tycker jag så där helt opartiskt.

Ceremoniprogrammen...

Vi kör en till liten bröllopstillbakablick så här på fredagsmorgonen!
 
Alla bröllop jag varit på i Kanada har haft ceremoni/bröllopsprogram som delats ut precis innan vigselakten. Har inte varit på ett svenskt bröllop sen jag var jätteliten, så jag vet inte om vi gör på samma sätt - men i princip så delar man här ut ett litet häfte som listar allt som kommer att ske under ceremonin + alla som på något sätt är delaktiga i bröllopet. Jag ska erkänna att jag var lite sugen på att skippa att göra program till vårt bröllop, men så kändes det fel att inte ge lite cred till alla som varit med & hjälpt till så vi tåtade ihop dessa:
Orginalplanen var att vi skulle använda cedertakspån som underlag för programmen, men Paul glömde dem i Toronto så farmor plockade upp telefonen & ringde till Saidas syster & vips hade vi nya takspån fast i tall (eller gran... not sure). Himla bra med en farmor som sitter på så många kontakter! Paul kapade takspånen till lämplig längd & sedan filade ma & pa bort alla stickor. Själv var jag ansvarig för layouten - jag delade upp det så att vi hade ceremoniordningen på framsidan & alla delaktiga på baksidan:
Planen var att Paul skulle trycka programmen på linnepapper i Toronto, men kyrkan dröjde så länge med info på orgeltanten att han inte hann. Sen glömde han linnepappret i Toronto också, så det blev lite stress där innan vi fick tag på ett tryckeri i Piteå som kunde trycka upp dem åt oss istället! Men det löste sig & sen var det bara att limma fast programmen, knyta ett snöre kring det hela & inkludera att litet kuvert med lavendelknoppar (här är kuvertet öppet, men de var alla stängda när vi delade ut dem). Att vi använde lavendel istället för vanlig konfetti var helt enkelt för att kyrkan inte ville att vi skulle kasta något som inte var nedbrytbart - vilket kändes som en helt rimlig önskan. Kyrkan är ju till för så mycket, så det kanske inte alltid är lämpligt om kyrkgången till 20% består av små rosa/röda plasthjärtan...

Jag sa upp mig!

Vet ni, jag gjorde precis något som jag funderat på så himla länge! Jag sa upp mig från min styrelsepost i SWEA! Jag har känt mig så trött på alla diskussioner vi haft & inte känt det engagemang jag hade tidigare, så nu gjorde jag slag i saken & satte P. Inte helt & hållet kanske, jag ska fortfarande hjälpa till med ett par småsaker... men rollen som webmaster har jag avsagt mig. Det känns helt ärligt bara SÅ skönt! Lite konstigt, jag har ju suttit med så länge, men mestadels bara som helt rätt beslut för mig just nu!

Vigselringarna!

Jag har ju inte visat eller skrivit om våra vigselringar! Oj oj, vilken miss! Ok - så, Paul gav mig ju en kanadensisk förlovningsring. Väldigt välkänd juvelerare här i Kanada, kanadensisk diamant - supernationalistiskt. Så när det kom till vigselringarna kände jag att det var viktigt att väga upp lite & få in Sverige på ett hörn. Nu är ju diamanter inget som vi har lika mycket av Sverige, så det alternativet var i princip ute från scratch. Inget "anniversary band" för mig alltså, men jag hade en idé som jag hoppades att Paul skulle nappa på - Västerbottensringar!
Vet inte hur många landskap i Sverige som har ett smyckesmönster, de enda andra jag vet är Norrbotten & Hälsingland, men vi tyckte båda att det här kändes som ett alldeles unikt alternativ som vi verkligen gillade. Mönstret innehåller hjärtan som Paul förkunnat "är det svenskaste mönster som finns" & det ligger lite historia bakom det hela (ritat på 1850-talet). Perfekt! Ringarna fanns att tillverka i vanligt guld, rött guld, silver eller vitguld & vi valde det sista alternativet (även om jag även har ringen i silver eftersom vi för ett litet tag trodde att jag inte skulle kunna ha orginalringen på bröllopsdagen). Förutom de vanliga stämplarna valde vi även att gravera in våra initialer (i omvänd ordning för varandra), Älvsbyn (stället där vi förlovade oss står ju i förlovningsringen) samt datumet.
Som ni kan se har jag ett litet jack i min ring, rakt över I-et, det uppstod när vi skickade iväg ringen på paniktänjning bara dagar före bröllopet (för att Guldfynd inte kunde göra några ändringar alls innan den 10e augusti...). Måste säga att jag gillar att det finns där, det får mig att tänka på hur farmors vänkrets bara slöt upp på ett helt fantastiskt sätt & såg till att ringen åkte tur & retur till en liten independent guldsmedja i Jokkmokk! Jacket uppstod helt enkelt för att de värmde ringen för att vidga den & då sprack den lite just där bandet fogats samman. Om ni kikar på Pauls ring till höger så kan ni se att mönstret med två mötande hjärtan inte sker just där, det är för att hans ring är sammanfogad på den punkten. Brottet i min ring skedde alltså på samma "skarv". Fast det känns inte alls & stör mig inte på något sätt - jag är bara glad för att jag faktiskt kan ha ringen & att de inte var tvugna att förstöra gravyren helt & hållet (vilket vi fick förklarat var av nödtvång på Guldfynd).
 
Vi är båda så galet nöjda med våra ringar - de är så vackra & folk här tycker att de är jättespeciella eftersom man i princip aldrig ser ringar med mönster på, så det känns som vi valde helt rätt! Plus... på det här sättet bär jag ju mitt landskap med mig hela tiden!

Jäkla duvor...

Jag håller på med ett litet projekt till vilket jag vill ha illustrerade bilder & HERREGUD så svårt det är! Jag är bra på att rita naturtrogna blomstermotiv, men djur & människor är sjukt kämpigt. Alltså, bock & av med hatten till alla som jobbar med sånt här & gör så himla bra i från sig! Jag har slitit hur länge som helst med två skisser nu & börjar väl känna att projektet kommer att få ha liiite färre bilder än vad jag tänkt mig från början. Speciellt som jag vet att jag inte är så bra på att färglägga... Det som är allra mest frustrerande är dock att jag vet precis hur jag vill att det ska se ut i huvudet - men fingrarna vägrar lyda. Som bild nummer två:
Jag vill rita duvor som flyger runt inne i tältet, men de ser mest ut som feta onda hökar när jag ritar dem. Inte ett dugg duvmjuka. Så den biten har jag helt enkelt fått skrota. Jäkla dumma duvor, inte ens på papper är ni trevliga att ha att göra med!

Minifirande!

Eftersom vi firar en HEL MÅNAD som gifta var vi ju tvungna att fira lite, såna här högtidsstunder kan inte gå omärkt förbi i vårt hushåll! Så vi startade på bästa möjliga vis, med sushimiddag, & sen tog vi bilen & rattade ner till bion igen. Halvprisbio på tisdagar ni vet, så vi såg We´re the Millers för 40 kronor biljetten - perfekt!
 
Nu är det här kanske inte filmen jag direkt tagit med en äldre släkting & sett, men åh vad rolig den var stundtals! Länge sedan jag skrattat så mycket i en biosalong. Inte så att jag grät, SÅ bra var den inte, men kontinuerligt. Det var alltså inte en sån där film som man tror ska vara rolig bara för att inse att det finns 2 minuter underhållning i hela rullen & de två minuterna har man redan sett som previews. Kanske det allra bästa var att alla roller var så underhållande, till & med små & helt obetydliga biroller. Så man visste liksom aldrig vad som skulle komma! Paul ger filmen 7.5 husbilar & jag ger den 7.8 för att jag just nu verkar vara helt okaraktäristiskt generös med mina filmpoäng. Live the wedding bubble!

Ida & efternamnsstatusen...

För ett litet tag sedan frågade Alex hur det känns att byta efternamn, speciellt då när man byter till ett som dels är väldigt osvenskt & samtidigt lite svåruttalat. Jansson till Chvostek är ju liksom ett rätt stort steg!
 
Well, själv var jag helt lugn med bytet - det är något jag alltid tänkt att jag skulle göra den dagen jag gift mig. Jag tror att det känns mer som en självklarhet när man kanske inte sitter på det allra mest unika efternamnet i telefonboken. Kan liksom helt förstå att man inte vill byta om man har ett väldigt vacker/ovanligt efternamn. Som lillebrors flickvän, Von Der Marwitz... jag hade skrattat alla Knutssons & Svenssons rakt i ansiktet om de propsat på ett byte. Icke sa nicke liksom! Eller som en annan av mina vänner som har ett väldigt ovanligt efternamn i kombination med att hennes pappa gick bort när hon var väldigt liten, då hade jag inte heller velat byta. Nu var ju inte det fallet, så då blev det Chvostek eftersom det inte heller kändes aktuellt att pula ihop båda namnen. Men herregud... tänk er att komma dragandes med "Ida-Maria Jansson Chvostek" varje gång man ska till att underteckna något, orka!
 
So, Ida Chvostek fick det bli & idag dök det för första gången upp ett litet paket som var adresserat på just det viset - hela vägen från Svalbard, så himla spännande! Står & studsar & väntar på att Paul ska komma hem så att vi kan öppna, för jo - han var inkluderat i adressen han med så jag måste vänta. Olidligt!

1 månad...

Idag har vi varit gifta i en månad, det känns mestadels väldigt bra men jag har även spenderat mycket tid med att tänka på vad som gick fel under bröllopet. Smådetaljer struntar jag i, det hör väl till, men så är det ett par mer fundamentala saker som ligger & gnager & får mig ur balans. Dessvärre inget som jag kan ta här eftersom jag bara tror att det gjort saker värre, men definitivt något som jag hoppas att jag ska kunna arbeta mig igenom med lite tid & distans. Vi får väl se helt enkelt.
 
Anyway, Pauls pappa gav oss en USB sticka med lite fler bilder nu under helgen - så jag tänker att vi tar lite bild bonanza. Så kan jag skriva lite löst om vad jag gillade & även om ett par av de där detaljerna som jag nämnde. Så får jag i alla fall ur mig lite av mina känslor kring bröllopet!
 
Vi tar det från klockan 2 den dagen, för det var då jag kände att det verkligen kändes bröllop! Innan dess var det liksom ingen höjdardag... Här gifte vi oss - Älvsby kyrka, som just i år firar 200-års jubileum!
Vädret i norrland kan ju verkligen vara hit & miss i augusti, men som ni kan se så hade vi SÅ tur med vädret. Dagen innan öste det ner, men vi kunde njuta av fullt solgass & nästan 30 grader! Inne i kyrkan spelade lillebror, en barndomskamrat till honom & Annabelle all musik förutom psalmerna. Vi gick in till Pachelbels Canon in D som Annabelle spelade på fiol & de andra på akustisk gitarr. SÅ FINT! Jag blir helt lipig när jag hör musiken nu... Det var en så perfekt bröllopspresent från de tre!
Sen följde vigselakten & Paul höll nästan på att sätta mig i klistret. Jag visste att jag inte skulle gråta om han bara inte började gråta först & när det var dags för våra löften blev han alldeles darrläppig & blötögd & jag bara "Oh nej, inte gråta nu när du nästan är klar för då kommer jag att gråta genom alla mina löften!". Men vi klarade oss båda!
Önskar att jag hade en bättre bild på Sussie & Jo här för de var SÅ himla vackra & underbara, bästa tärnorna jag kunnat önska mig & fått! Vi gick ut till en svensk folkvisa på orgeln & ut på trappen där vi hälsade på & tackade alla som kom på gudstjänsten.
Vi hade en helt fantastiskt bra präst - I mean, han & jag bondade på direkten över Game of Thrones som vi båda läst från pärm till pärm... känns som om man har ganska tur om man får en präst som är lika nördig på GofT som en själv! Match made in heaven?! Nej visst ja, det var Paul & jag det!
Oh, måste få visa närbild på min bukett. Liljekonvaljer, prärieklocka & daggkåpa. Ville verkligen ha daggkåpa så jag är så nöjd med att det gick att få tag på & den luktade helt otroligt gott! Verkligen så nöjd med den!
Alla kastade torkad lavendel på oss när vi gick ner för trappen & så blev det fotouppställning. Paul & jag norpade åt oss Elsa & propsade på att hon var tvungen att vara med på alla våra foton, världens bästa blomsterflicka som hon var. Det är först i efterhand som vi bara... "men oj, vi stal någon annans barn & det ser lite ut som om jag inte skulle ha gift mig i vitt". Skratt!
Suck... här måste jag dessvärre infoga en sak som verkligen gör mig deppig. Jag ser så trött ut på alla foton. Jag vet ju varför, det blir lätt så när man blir lämnad åt sitt eget öde kvällen före sitt bröllop med ett jättestort hus att göra festfint... men jag önskar så att jag hade kunnat gå tillbaka i tiden, tänkt till i en sekund istället för att stressa runt som en skållad råtta, plockat upp telefonen, slått en signal & bett folk att komma & hjälpa mig. Det är ju inget som går att göra något åt så här i efterhand, men farmor sa typ 105 gånger innan bröllopet att hon inte ville att jag skulle se ut som en trött brud & nu är det allt jag ser på bilderna, så ja... depp på den. I vilket fall... Efter minglet på kyrkbacken åkte vi bort till byagården där vi hade festen. Alla gäster tog emot på gården eftersom Paul & jag kom sist dit.
In i huset för champagne!
Här kan jag lägga till ett litet tips till framtida blivande brudar, om ni har en sån här trapp någonstans i er närhet på bröllopsdagen - rota fram en trasmatta eller något & täck den.
Jag höll på att störta huvudstupa utför eländet när vi var på väg ut ur huset med våra drinkar. Hade inte Paul fått tag på min arm hade jag garanterat trillat nedför trappen när min klack fastnade i ett av hålen! Anyway, efter brudskål framförd av lillebror ute i trädgården:
fortsatte vi men cocktailtimme inomhus. Pappa hade fått tag på en massa olika typer av norrländskt kött, så som gravat rengytterlår & älghjärta, vilket kändes som en hit med gästerna. Titta bara på Jo´s ansikte - "OH!" säger det!
Ni har ju redan sett rätt mycket av dukningen, men vi tar en bild till så att ni får se Sussies & Jo´s tärnbuketter framför deras platser. Egentligen är det en bukett, floristen hade missat att de var TVÅ & inte EN, men bästa toastmastern Viktor räddade dagen genom att panikköra ner till henne två minuter innan stängningsdags (30 min innan vigseln). Hon snabbdelade den på mitten medan Viktor bytte om till kostym på handikapp parkeringsplatsen ute på gatan & mina tärnor fick var sin bukett trots allt, pust! Här kan ni också se rosmarinen som vi inkluderat för god tur.
Till middagen blev det viltinspirerad toast till förrätt, röding till efterätt & kladdkaka med norrlandsbär (på Pauls önskemål) till efterrätt.
Hela cateringsituationen var en stor huvudvärk för mig i typ nästan ett år innan bröllopet, men det löste sig till slut. Sure, det är väl vissa saker som jag kan känna att jag skött annorlunda om jag hade varit i branschen... men serveringspersonalen var fantastiskt bra så den biten känner jag mig väldigt nöjd med.Värdigt trevlig middag överlag, önskar bara att man hade kunnat rotera platser lite så att man fått sitta bredvid alla ett litet tag. Hade så gärna velat få tillbringa tex förrätten med Jo!
& kanske efterrätten med Pauls gudmor som riktigt kom in i partyskorna!
Efter kladdkakan gick alla ut för en liten andningspaus medan de städade undan & ställde fram bröllopstårtan & kaffet. Har tyvärr ingen bra bild på tårtan, men den var en standard prinsesstårta eftersom Paul älskar prinsesstårta (alltså, här var jag bara - beställ VAD DU VILL, jag är nöjd så länge den har blå blommor som ser ut som blåklint).
Foto med blixt... så den ser lite svettig ut, men på riktigt så var den väldigt fin & Elsa var helnöjd för att hon fick min bit (nope, ingen bröllopstårta för mig!) med en BLOMMA PÅ! Jäklar vad barn är underbara, så lätta att göra nöjda!
Naturligtvis hölls det även tal, farmor höll ett tal på svenska som lillebror översatte & det var enda gången på hela dagen som tårarna inte höll sig inne i ögonen utan rann ut lite på kinden. Fina fina farmor!
Sussie & Viktor höll i hela toastmaterbiten med bravur, hade så himla roligt åt allt skojigt som de hittade på! Så imponerad av deras insats, speciellt som de inte hade så värst lång tid på sig att ro hela projektet i hamn (var lite sent ute med att fråga).
En av de saker vi gjorde var den obligatoriska skoleken. Jag vet att den är bröllopsstandard, men den är det av en anledning. Så länge man har någon vettig person som satt ihop frågorna så är den sjukt rolig! Älskar de följande två bilderna... Pauls min när han vet att han svarat rätt!
Pauls min när han vet att han svarat fel...
And that was all för denna gången, men jag hoppas att det kommer in mer kort snart så jag får väl lägga upp en ny post om ytterligare en månad!

Working hard...

Vi "firar" Labour Day här i Kanada, så vi festade loss genom att jobba järnet ute i stugan. Pauls pappa kom upp med sin nyinskaffade (bensindrivna!) motorsåg & han & Paul tog sig an skogen kring huset. De gav verkligen vegetationen en tuff match. Dessvärre har jag inget kort som visar hur långt vi tog oss, för precis när vi fått ordning på gården igen nu på morgonkvisten så drog världens åskoväder in över huset. Det i kombination med att de gick ut på radion & varnade för tornados i vårt grannskap (Balsam Lake, typ 10 minuter bort) gjorde att jag inte direkt kände så där jättemycket för att hänga kvar utomhus. Vad jag gjorde medan de dödade träd? Ja, eftersom jag inte är något direkt motorsågsfan, så ägnade jag helgen åt att måla väggarna i vår mellansovrum & nu har vi tagit oss så här långt!
Väggarna är färdigmålade! Nu behöver vi (Paul, jag är för kort) måla taket, sätta in fönsterbrädan igen, lägga golv, byta ut väggpluggarna & pimpa med lite golvlister & möbler. Nääästan klart alltså!

Stickandet börjar ta sig!

Jag stickar vidare på mitt lilla projekt & det börjar ta sig banne mig! Det här är avigsidan...
& på framsidan (längst bak på bilden) ser det ut så här - lite småvalkigt, men så ska det vara!
Alltså, det syns väl kanske så där - men tanken är att det ska bli en liten babytröja. Innan någon skriver "Grattis" i kommentarerna så kan jag informera att den inte är till "mig" utan till en vän till mig. Anledningen till att det blev en babytröja var helt enkelt att jag knatade över till Isabel & bad henne lära mig sticka (hon är världens bästa lärare som lär typ alla på gatan allt om handarbete) & konversationen där gick så här:
 
Isabel - Are you pregnant?
Moi - No... eh, why?
Isabel - You've been to honeymoon. So no baby... Well, I teach you baby sweater anyway. Either you keep it until you need it or you give it away. We will see...
 
Sydeuropeisk rättframhet - inte det man är så där jättevan hemifrån, men väldigt o-PKigt underhållande! I mean, aldrig att man sagt något sånt hemma - men för henne är det inte ett dugg konstigt att säga saker som "You look a little fat, you have to eat less" eller "You forgot X... Oh, so sad - you so young! Well, not so young, but younger than me!". Man kan liksom inte annat än att skratta!
 
Parentes... tillbaka till stickprojektet. Nu är tanken att jag ska sticka klart det andra framstycket & sen ska vi lägga till en liten huva om jag förstått det rätt. Räcker garnet så blir det armar också. Känner mig så stolt över att jag faktiskt har lärt mig sticka, det trodde jag faktiskt inte att jag skulle klara av - har alltid tyckt att det sett så komplicerat ut!

RSS 2.0