Voting and weddings...

Lång dag i stan, men jag känner mig väldigt nöjd. Till att börja med gick det så sjukt smidigt att rösta på konsulatet. Jag travade in & förväntade mig att få tillbringa en rätt trist halvtimme eller så med att vänta ut asylsökande/utbytesstudenter men det visade sig att rösträtt innebar oväntad gräddfil. För jag behövde inte sitta igenom alla andras problem kring visumfoton & pengaförfrågningar. Nope, istället tog kvinnan som jobbade i receptionen direkt en paus från sina andra ärenden & hänvisade mig till röstningsbåset & när jag väl kom ut hjälpte general konsuln himself mig att få ner all övrig info som behövdes (hade inget röstkort eftersom det befinner sig ute på vift pga flytten) & så var det klart. Tog max fem minuter - lyx! Kommer lätt att upprepa det hela om fyra år, så slipper jag stressa med att få iväg poströsten i tid & som extra bonus behöver jag inte betala porto. När det här väl var avklarat firade jag med att knata ner till Pauls kontor för sushilunch & sen blev det tunnelbanan hem till Megha. Där det väl var tanke att jag skulle hänga en timme, men det blev så pass mycket längre att pedikyrplanerna helt fick stryka på foten. Älskar hennes bröllopsutstyrslar - så mycket brodyr & brokad & guld!
Den här dräkten (som bärs med tunna pyjamasbyxor) svänger ut kring vaderna & har hur mycket tyg i sig som helst, värsta bästa klänningen att dansa i. Vilket faktiskt är syftet. Megha kommer att ha på sig den under hennes kusins sangeet, vilket är en musik- & danskväll som annordnas innan själva bröllopet. Sen har hon ytterligare en outfit för henna ritualen (fick lära mig att du själv bestämmer hur mycket henna du vill att henna-artisten ska måla, men att det anses som dålig ton att be om för mycket om du inte är nära släkt med bruden), en för middagen dagen efter bröllopet & så två helt fantastiska saris för själva bröllopet. Hennes kusin har tydligen hyrt in en professionel sari-draperare för dagen, så att alla kvinnor kan få sina saris draperade på det mest smickrande sättet för deras kroppar (kroppsformen dikterar också vilken typ av tyg & vilken typ av broderier som en väljer). Ytterligare lite information som jag fick till livs - ska paret som gifter sig riktigt följa traditionen går de till en spågubbe, som baserat på ens födelseinformation, berättar vilken dag samt tid som är optimal för bröllopet. Det här bröllopet kör inte på det konceptet (Meghas kusin har fått nog av horoskop sedan den där incidenten då de fick reda på att hennes födelsedata tydligen kommer att innebära att henens man/hennes mans pappa kommer att dö om de gifter sig), men Megha känner massor av folk som fått gifta sig klockan tre på natten på en tisdag... Jag höll på att trilla av stolen av bara tanken & frågade om någon kommer på ett sånt bröllop förutom själva brudparet. Svaret blev "Jo, men bara den närmsta familjen - så typ 100 personer. Sen ordnas en fest en mer passande dag & då kommer alla andra, kanske en 600 eller fler gäster". Um... bara att inse att indiska bröllop är enormt mycket annorlunda mot vad jag någonsin stött på. Så nu hoppas jag i ärlighetens namn helt febrilt att Megha & Matt ska slå till på bröllop någon gång efter det att jag kan lämna Kanada igen, för herrehjälp vad det låter som en spännande tillställning att få ta del av!

Kommentarer
Postat av: Alex

Gud vad spännande de låter! Vad jag önskar att jag skulle få vara gäst på ett indiskt bröllop någon gång. Himla intressant med traditioner som är så långt från våra

Svar: Eller hur! Jag lekte typ tusen frågor, SÅ långt ifrån vad man själv är van vid! Gifter sig Megha & Matt är jag rätt säker på att det blir ett bröllop i Indien, så det hade ju varit exotiskt bortom vad jag riktigt kan greppa. Fast vi får se om det blir något av det hela, ingen av dem verkar tycka att det är så där jätteviktigt att gifta sig.
Ida

2014-09-03 @ 13:00:21
URL: http://www.swedeoncrete.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0