Påskpaket med fiskbuljong!

Alltså - länge leve postguden! För precis efter att jag skrivit föregående inlägg knackade det på dörren & så stod jag där med ett grönt sverigepaket i armarna! Blev så himla, himla, glad! Tor fick en mysig stickad tröja & påskpynt:
Vi större medlemmar i familjen fick påfyllning av svensk mat & allra gladast blev jag för de två paket med fiskbuljong som farmor skickat med. Det låter kanske jättemärkligt att bli helt lyrisk över lite fisksmak på kub, men här i Kanada är det supersvårt att få tag på just fiskbuljong (de säljer bara grönsaks-, kyckling- & köttbuljong på affärerna) & jag var helt utan - så det här var SÅ välkommet. Har nämligen haft världens craving på fisksoppa typ det senaste halvåret, så när jag använde upp den allra sista kuben för någon månad sen kändes det rätt jobbigt. Men nu har farmor räddat upp hela situationen - så nu blir det helt klart en stor sats chowder till helgen!

Lyckopiller ett & två!

Usch, hade en mindre bra dag igår... Ni vet mitt pågående bankelände - nu trodde jag att det ÄNTLIGEN löst sig, men det var ju bara dumt. Det som skulle ha hänt, som SEB lovade mig i november, var att Handelsbanken skulle begära över mina pengar åt mig eftersom jag inte kan infinna mig i person. Det krävdes lite jobb att få Handelsbanken med på noterna, men för tre veckor sen lovade de att pengarna skulle komma in på mitt konto mot slutet av mars. Bara det då att SEB helt plötsligt kom på att de inte ville betala ut pengarna om jag inte kunde uppvisa ett försäkringsbrev i original... Alltså, det pappret producerades för typ 20 år sen & jag har verkligen ingen aning om vart det kan finnas i nuläget. Vilket innebär att SEB måste nyproducera sagda papper vilket tar... trummvirvel, S.E.X. M.Å.N.A.D.E.R. Skjuuut mig. Jag gick & la mig förbannad igår & vaknade & kände mig lika trött på livet - tills jag kikade ner i den kvittrande spjälsängen...
Mina små sötnosar - Tor som låg & sjöng för sig själv & Digby som mölat undan alla störiga små mjukisdjur för att hitta den perfekta sovplatsen. SEBs kundomhändertagande kan ju fortfarande gå & dränka sig, men det där värsta åskmolnet över huvudet dunstade när jag såg dem!

Då & nu...

Vi åkte ju in till Toronto för en rad ärenden igår & mycket gick bra, men en del gick... väldigt oväntat. Vi inledde med "skattemöte" med Dawn som är den person som sköter vår skatt. Dawn är ett litet unikum - världens skatbo till hår med lite hårspännen som vandrat runt & bosatt sig på allehanda märkliga ställen, men med stenkoll på allt vad skatt heter. Det tog oss cirka två timmar, men sen travade vi ut väldigt nöjda med besöket. Körde hem till Megha & festade på jordgubbar, galna mängder te & pratade om allt från ishotell, till Mexico, till siste april i Lund. Slet oss tillslut i från Megha & körde till Pauls kollegas baby shower & det var här som dagen blev lite märklig. Jag har nämligen varit på ett par baby showers genom mina år här & det brukar se ut så här:
 
1) Ett gäng kvinnor som möts i någons hem/kyrkolokal
2) En blöjtårta, ett träd med lyckoönskningar, en liten bok med tummavtryck från alla som var där
3) Paketöppning i cirkel
4) Dumma lekar som jag smiter ifrån
 
Så ni kan ju förstå min totala förvåning när det visade sig att denna baby shower ägde rum på en pub a la party, party place. Hela Pauls kontor var där när vi kom travandes med Tor i sitt babyskydd & alla bara vrålade av alkoholstinn glädje - de var nämligen uppe i typ shot 5 för kvällen (klockan var 7). Musiken var så hög att vi var tvugna att skrika åt varandra & folk dansade på borden. En gång i tiden hade jag fluffat upp håret & joinat... nu var det bara "Eh... vårt barn kommer att bli döv om vi stannar & SÅ bra vill jag inte bli på teckenspråk - hälsa & så åker vi". Nya tider alltså, speciellt som dagens happening var "föräldraknytkalas i kyrklokal"...
 

Havrekakor & jämställdhet...

Blåbärsgrottorna försvann i en handvändning, så jag drog ihop en sats kakor så att Paul står sig över helgen. Vi har som vanligt STORSLAGNA renoveringsplaner (haha...) & jag vill inte att vi ska stupa på för låga sockervärden. Den här gången blev det havrekakor, för att det kanske inte finns något som luktar godare!
Imorgon blir det dock noll tid i köket - dels för babyshowern men vi kör in mot Toronto redan vid 11-snåret eftersom vi också har en date med vår "skattemänniska". Alltså den person som ser till att allt blir rätt när det gäller våra deklarationer. Eftersom jag inte har status här i landet måste vi i år fylla i en massa olika blanketter för att få tillgodogöra oss alla skattefördelar som ett barn innebär. Hade jag varit kanadensisk medborgare, eller haft status, hade det här tydligen gått per automatik. Men Paul då kanske ni undrar? Ja jo, han är ju förvisso Tors pappa samt kanadensisk medborgare - men när det gäller barn & skattefrågor räknas tydligen bara den förälder som har en livmoder... Har jag sagt att jag tycker att Kanada har lite att jobba på när det kommer till jämställdhet & föräldrafrågor? Zero cookie points!

Baby milestones...

Idag är en stor dag i Tors lilla liv. För det första hittade han verkligen sina fötter för första gången & det har roat honom något helt enormt. Sen vände han sig även från mage till rygg till min stora förvåning & förtjusning. Det här med "tummy time" har nämligen inte varit Tors melodi. Så fort jag lagt honom på mage för att öva nacken har vi gått från glad baby till baby som ser ut som om jag använder mig av honom som en voododocka. Totalt skriksammanbrott som inte går över förrän han legat på rygg igen. Men idag så - först flygplansläge & så FLIPP över på rygg. Blev så till mig att jag bara skrek rakt ut & klappade händerna som en annan galning. Hade absolut förstått om kotten blivit livrädd & aldrig gett sig på det hela igen, men tydligen var jag rolig så han har flippat runt en handfull gånger till, till glada skratt från oss båda!

Babyfilt till en ny liten stjärna...

På fredag ska vi på babyshower för Melissa, en av Pauls kollegor. Här fungerar det ju oftast så att folk registrerar sig hos en affär, så som BabysRus, & så köper du någon av de saker de listat att de vill ha. I det här fallet är det dock ett annat upplägg, alla lägger helt enkelt en förutbestämd summa & sen åker en av de andra anställda till en babyaffär & shoppar lös en hel uppsättning baby/småbarnskläder åt den blivande babyn. Alltså... tråkigt. Jag har absolut inget emot att ge pengar som present så där rent allmänt, men att gå till en fest & räcka över tio dollar till någon som står med ett insamlingskuvert känns väldigt opersonligt. Så jag bestämde mig helt enkelt för att gå mot strömmen lite & ta med en egen present - en babyfilt:
Råkar veta att Melissa har bestämt sig för ett nautiskt tema på deras barnkammare, så det fick bli en stjärnfilt (som en sjöstjärna) i "sea foam green". Nu ska jag bara tåta ihop en liten påse att ge bort den i & så får jag hålla tummarna för att den passar in i hennes babyrumslayout. Enligt Paul har hon nämligen haft en "nursery" pinterest sida i tre år... så jag kan tänka mig att saker & ting planerats rätt minutiöst. Melissa är nämligen en perfektionist uti fingerspetsarna. Men jag tänker så här, passar inte filten in så kan hon alltid ge bort den till någon annan. Det är ett tänk som farmor har lärt mig - gett är gett & sen är det bra med det. För håller du på & drar upp det du gett i tid & evighet blir presenter lätt mer än börda än något att glädjas över. Något jag verkligenlärtmig genomårenmed deningiftasläktingen! Anyway, nästa virkprojekt får nog bli en liten uggla - ramlade nämligen över dessa små filurer & blev helt kär!

Inga håriga armhålor här!

Så jag har kanske blivit lite mer hippie men vissa saker kommer jag aldrig att börja med/ge upp. Jag kommer tex inte att börja fläta håret i två flätor på var sida av huvudet eller röka på. Kommer inte heller att sluta med BH eller ge upp att raka armhålorna. Det senare valet är dock inte enbart ett estetiskt ställningstagande utan även ett medvetet val för att förhindra smärta. Vi låg nämligen alla & myste i sängen imorse (Paul jobbar hemma de flesta onsdagar) när familjegemyten plötsligt fick ett abrupt slut när Tor grabbade tag i en stor tuss av Pauls armhålehår & drog för drottning & fosterland (Kanada är ju fortfarande en brittisk koloni). Mannen skrek, barnet skrattade & jag... jo jag skrattade också - hela vägen upp till duschen & rakhyveln! 

När fan blir gammal...

Guelph är väldigt... ja men ska vi säga "nära naturen". Det är mycket mindre stress, prestige & yta än vad jag upplevde Toronto. Här är tempot & fokus ett helt annat, lite så där mjukt & med tanke på hållbarhet. Mitt 18-åriga MUF-jag hade himlat med ögonen tills de premanent gått i kors medan mitt 31-åriga jag... ja men känner mig hemma. Jag ÄLSKAR tanken på att vi kan ha egna höns sprättandes i trädgården istället för att köpa ägg på affären & i nuläget sitter jag & ritar upp planer på hur vi ska anlägga vårt trädgårdsland (inspiration!). Känner alltså att det där gamla talessättet om att till & med fan blir religiös som gammal stämmer in rätt väl på mig. Bara då att psalmboken inte åkt fram, utan gummistövlarna & trädgårdshandskarna. Det är ju himla intressant hur det går att gå från att skratta åt grönavågare till att till viss del bli en själv... på bara lite drygt 10 år. Försöker förstå hur den resan egentligen gått till, men kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som fått mig att ändra mig så mycket. Kanske är det bara att jag inte längre influeras lika mycket av andras åsikter & att mina egna har fått möjlighet att ta form & mogna...

Vegas vs...

Jag har väl alltid haft rätt lätt för att bli exalterad över saker & ting, men sedan Tor kom känns det väl lite som om jag kan bli glad & till mig över de mest banala saker. Fast utsträckningen på det här gick inte riktigt upp för mig förrän igår. Stod inne i badrummet & borstade håret då jag plötsligt fick en idé, vilket resulterade i att jag rusade ut i vardagsrummet med händerna viftande i luften & bara: "Honey, guess what I would want to do?!"
 
Paul - Go to Las Vegas for wild and crazy weekend?
 
Vilket var SÅ LÅNGT från det jag tänkt mig att jag liksom stannade upp mitt i steget, armarna trillade ner längsmed sidorna & jag började gapskratta istället. Tillslut fick jag i alla fall fram originaltanken:
 
Moi - No... Change to our spring bedclothes...
 
Alltså, Las Vegas vs blommiga sängkläder i bomull - inte riktigt same same! Fast jag väljer att se positivt på det hela, för det är ju ändå lite härligt att jag har förmågan att tycka att det senare är något att bli så till sig för. Hade ju varit hemskt tråkigt att vara tvärt om & så blasé att inte ens Vegas hade fått en att bli uppåt!

Popcorn-tak...

Vi sitter ju på ett gammalt hus, det vet ni vid det här laget, & vissa gamla saker är jättecharmiga medan andra... kanske inte lika mycket. Till exempel det popcorntak som någon installerade för typ 50 år sen i hallen & det som i nuläget är vårt sovrum (blir TV-rum längre fram). Plus att taket i det som ska bli master bedroom är försett med någon form av vidriga stukaturspiraler. Så igår googlade jag "How to remove popcorn ceiling" & det såg SÅ himla lätt ut att jag bara "Men det här måste vi ju göra, går på en kvart!" & så satte jag igång... Alltså, jag borde ju ha lärt mig vid det här laget - när det gäller renovering är det ALDRIG så där lätt som en gärna vill tänka att något är! Tack & lov gick jag lös på en liten bit tak som sitter i trappuppgången, inte på hela halltaket - för i så fall hade jag nog varit lite gråtfärdig i nuläget. Popcornstrukturen satt nämligen som berget. I nuläget har jag arbetat så att armarna är MÖRA men färdigt hade jag väl inte direkt kallat projektet...
Eh... Lite så där rustikt charmigt kanske vi kan kalla det med lite goodwill?!

Så hunden var en belöning... men inte Tor?

Många på Pauls jobb har frågat om inte Tor & jag kan komma & hälsa på någon dag - så att de får se Tor in real life. Så vi pratade om det & kom fram till att jag skulle kunna åka in med honom någon dag, boka in lite andra aktiviteter under dagen (typ fika med Megha, besök hos doktorn, kanske svänga förbi Isolde & så) & sen åka tillbaka till Guelph tillsammans. Innan vi bestämde någon tog dock Paul ett snack med deras HR (personalansvarig) för att höra vilken dag som skulle kunna passa. Hon bara "Åh vad roligt - men bäbisar kan ju vara rätt högljuda så ett besök på 30 minuter hade väl varit lämpligt". Alltså, som sagt, jag hade tänkt planera in andra saker under dagen - men att endast få en halvtimmes godkänd kontorstid kändes inte OK. Jag respekterar verkligen att det är en arbetsplats som måste sätta gränser, men jag tänker inte signa upp för en hel dags resande & runt-traskande utan att veta att det är OK att Tor & jag landar i en av deras soffor för att vila upp oss lite om det behovet finns. Förklarade således för Paul att det helt enkelt inte blir någon resa i nuläget. Spola fram tills i tisdags... då släpar samma HR-person med sig inte bara sin 8-åring (med bokstavskombination) utan även sin hundvalp för en heldag på kontoret. Um... Kanske inte att leva som en lär kan jag tycka... Men, men, tänkte att ibland skiter det sig ju med scheman & dylikt & det kanske var kris. Anyway, idag frågade en annan medarbetare när Tor skulle göra entré på kontoret & Paul bara "Nej det blir inte av, tydligen får bäbisar bara uppehålla sig en halvtimme på den här arbetsplatsen". Något som HR-människan hörde & sen konfronterade Paul med. Diskussionen gick något i den här stilen:
 
HR - Är du sur för att Tor bara fick en halvtimme & jag tog med min son & min hund hit i tisdags?
Paul - Sur & sur, jag tycker väl att det sänder lite mixade budskap.
HR - Tycker du att jag är en hycklare?!
Paul - Så kan man ju också säga, jaaa.
HR - Men bäbisar låter ju jättemycket & innan du säger något så JA, jag vet att hunden skällde & min son sprang runt & skrek - men det är ju annorlunda än bäbisskrik! Dessutom så var det SÅ många som sagt att de ville träffa hunden, jag såg det som en belöning för hela kontoret!
Paul - "höjer på ögonbrynen"
HR - Jaha men du, jag satte faktiskt en halvtimme för Idas skull! Annars hade hon varit tvungen att amma inför alla här på kontoret & hur bekväm hade hon varit med det, va?!
 
Eh... Alltså, det är så många fel med hela alltet att jag inte riktigt vet vart jag ska börja. Men om vi säger så här... en mammas bekvämlighet med att amma offentligt eller inte, det är väl ändå upp till mamman att själv bestämma. Så det argumentet får betyget ICKE GODKÄNT!

Vårkänslor!

Allra första officiella vårdagen & så bjöd vädret på 7 grader plus & SOL - så himla härligt! Lastade in Tor i vagnen & gick på promenad & njöt så där förskräckligt "föräldraaktigt" av solen på näsan. Hemma hade det kunnat vara lite mer vårstädat än vad det är, men Paul kom hem med ett helt fång tulpaner igår & det lyser ju upp så pass mycket att det går lite lättare att ignorera dammtussarna som virvlar runt!
Tänk, för ett år sen kom han också hem med vårtulpaner lite titt som tätt & jag låg i soffan & kved "Tack, sätt dem i vatten är du snäll så fixar jag med dem sen". Bara det att det där "sen" aldrig blev av i gravidillamåendedimman - så de stod där tills de möglade i plasten. Inte direkt bästa perioden i mitt liv om vi säger så - nu däremot, HELT ANNAN FEMMA!
Vår med baby alltså - nykär är ju liksom bara förnamnet!

Älskade hallongrotta...

Paul har en lång dag i Toronto idag, så jag bestämde mig för att baka ett gäng kakor till honom som en liten överraskning när han kommer hem. Har känt ett starkt sverige-längt de senaste dagarna så det fick bli en svensk klassiker - hallongrottor. Fast med blåbärssylt. Kokade ju upp en massa sylt i höstas i något slags boandepsykos & känner nu lite lätt press att faktiskt använda sagda sylt...
I vilket fall, när kakorna var färdiga & landade på köksbordet kom jag att tänka på en period i mitt liv då hallongrottor var dagens höjdpunkt. Jag var väl en 15 år eller så & utkommenderad på prao. Varje år drömde jag om att få praoa på handelsträdgården i Lycksele, men de hade en plats med grymt högt tryck så jag slutade alltid på något annat ställe & det där året drog jag den värsta nitlotten av dem alla - Medicin 1 på sjukhuset. Blörk, får fortfarande ångest av att tänka på det stället. Bara helt sjukt deprimerande & vad jag & en finnig kille från en parallelklass hade där att göra kan jag ju verkligen ifrågasätta... Minns att de typ tvingade med oss på allehanda undersökningar som jag personligen verkligen inte hade velat dela med en nervösfnittrande 15-åring (typ rektalundersökning med kamera). Den ENDA ljuspunken i tillvaron under de där veckorna var när jag fick ta min lunchkupong i min svettiga lilla näve & rulta ner till cafeterian & växla in den mot en macka, cola & hallongrotta. Kommer nog att ha en soft spot för hallongrottor i resten av mitt liv bara för det - även om det nu i år är 14 år sen jag åt min sista småkaka!

Duolingo & teckenspråk...

Paul satte upp ett mål för 2015 & det var att verkligen försöka lära sig svenska. Januari & februari fick vi inte så jättemycket gjort, men mars har varit mycket bättre. Dels är vi bättre på att öva lite så där i vardagen, dels använder vi oss av Pauls namnsdagsböcker & sen hittade jag en jättebra app som heter Duolingo som verkligen gjort skillnad. Den är nämligen konstruerad så att det går att tävla mot varandra - så jag övar på min spanska (Tors kusins ena mamma är ju från Uruguay) & Paul på sin svenska & jäklar så härligt det är att dra ifrån lite & ligga före med mina kurser! Jag har ju försökt lära mig lite grundfranska tidigare med Rosetta Stone & jag måste säga att Duolingo är snäppet bättre - vilket är helt fantastiskt med tanke på att det är gratis, gillas! Men nu var spanskan inte mitt primära språkmål för 2015, nope - jag vill nämligen försöka lära mig det här...
Babyteckenspråk & det kan jag tyvärr inte lära mig via Duolingo, så här får en hederlig gammal bok stå för undervisningen. Just i nuläget känns det lite överväldigande, 400 tecken är ju en hel del, men jag hoppas att det snart ska börja kännas bättre. Har nämligen läst att teckenspråk är en jättebra "brygga" mellan språken i ett tvåspråkigt hem - barnen kan med hjälp av tecknen förstår att tex mjölk är det samma som milk. Dessutom tänker jag att det kan hjälpa även Paul. Kommer Tor & ber om något som han inte förstår på svenska kanske han i alla fall kan känna igen tecknet. Överlag känns det som om babyteckenspråk är rätt populärt här i Kanada, speciellt i matsituationer ser jag ofta föräldrar som frågar om barnen vill ha mer samtidigt som de gör tecknet för det. Hur är det i Sverige - är det något som folk håller på med mycket eller kanske inte alls?

Andas Ida, andas...

Tor vaknade vid 7-snåret för frukost & som vanligt checkade jag mina mail på mobilen medan han ammade (nu lånarjag ett trick från Exiback & skriverihopordenså att de integår attöversätta). Vilket i princip omedelbart gjorde mig pådåligthumör. Vad är det som gör att vissamänniskor känner ett behov av att bliförolämpade förtypallt? Det samt sen sprida sinvissnaattityd vidare? I det här fallet så hade eningiftsläkting bettmig skicka ettgängbäbiskort till enäldrebekant, vilket jag självklart gjorde - bara det då att de tydligen integickattöppna. Personen somfickkorten hörde inte av sig, däremot deningiftasläktingen som skrev ettsupersurtmail för att informeramig omproblemet.
 
Åh jag ORKAR inte. Fast svararjaginte blir detbaravärre. Så det blir nog en tidig morgonpromenad för Tor & mig idag - lite frisk luft brukar göra så att jag lugnarnermig & hittar ny energi attinteskriva någotlikasurt tillbaka. Hur gör ni när ni får enskopabajsfrånenenergitjuv? Rör det er inte i ryggen, huggernitillbaka eller försöker ni desperat pressa fram en merdiplomatisk sida av er själva?

St Patricks Day!

Hemma i Sverige är väl St Patricks Day en dag som går rätt obemärkt förbi, men här i Nordamerika är den lite viktigare. Dräller ju av irländska-avkommor sedan potatissvälten & här i Kanada, som är en riktig smältdegel av etniciteter, spelar det ingen roll om dina släktingar emigrerade för 150 år sen - du är ändå irländare! Ingen dag blir det så tydligt som St Patricks Day, då folk så där lite överlag sportar grönt & dricker öl. Har du bara rätta partyandan så är liksom hälften vunnet! Pauls jobb (som så vitt jag vet inte har en enda medarbetare från Irland) firade således med öl & potluck:
& det här är ju en lite intressant sak som jag uppmärksammat genom åren i Kanada... Folk tar med sig helt hejvilda saker när det är dags för knytkalas. När jag fick höra att det var St Patricks potluck på schemat gjorde jag en shepherds pie - vilket kändes så där lagom irländskt. Andra saker jag hade kunnat tänka mig att skicka med: guinnessgryta, något med potatis, någon annan sönderkokt grönsak. Inte kanske direkt fläsk & bok choy dumplingseller tofu... Samma sak hände varje år på avdelningens julfest - jag tog med typ gravlax, någon annan ställde fram ett fat med sushi & jag blev så där otroligt svensk, fyrkantig & upprörtarmviftande (i alla fall i mitt huvud) & bara "NEJ - det är inte fisk som fisk!". Anyway, tydligen var det stående skämtet under potlucken att Paul skulle åka hem, byta av mig & förse Tor med lite Jameson whiskey istället för bröstmjölk. SNICKSNACK! Han är faktiskt bara 15 veckor gammal - Jameson får vänta minst ett år till, i år får kotten nöja sig med Guinness.

Jo han är min!

Eftersom Tor har en svensk förälder, moi, blir han svensk medborgare per automatik. Men vi måste självklart anmäla det till ansvarig myndighet. Eftersom jag inte var helt hundra på hur vi skulle bära oss åt ringde jag till ambassaden & bad om vägledning. Det mesta verkar vara rätt självklart & enkelt (jag är tex superglad för att vi kan anmäla honom på konsulatet i Toronto så att vi slipper åka till ambassaden i Ottawa) men en punkt på den ganska digra listan med information som vi måste tillhandahålla får mig att höja på ögonbrynen...
 
Ett brev från sjukhuset där de går i god för att jag fött Tor
 
Alltså, räcker det inte med att han har mitt efternamn, att Paul & jag är gifta & att jag säger att han är min? Hur många kvinnor försöker liksom mygla in ett barn de själva inte fött i det svenska systemet? Jag kan bara komma på två scenarion: 1) barnet har adopterats, men i så fall säger ju staten i princip att de inte räknar adopterade barn som "riktiga" barn 2) att någon har snott ett barn från ett sjukhus - men om du nu har kutat ut med ett främmande knytt från ett BB så känns det väl lite som om du håller dig ifrån ALLT vad myndigheter heter för resten av ditt liv... Dessutom, vad kräver de av en svensk pappa? Ett DNA prov som visar att kotten är hans? För om det nu hade varit omvända roller på Pauls & mitt medborgarskap så hade jag ju rent teoretiskt kunnat avla Tor med i princip vem som helst (utom typ en kypare på vår favorit sushi-restaurang) utan att han hade haft en suuusning & så hade en rakt igenom osvensk unge ändå skrivits in som just svensk. Nej, tills någon förklarar logiken bakom det där brevet så tycker jag att det är ett sjukt märkligt krav!

Elefant-snuttefilt...

Jag har himla svårt för att göra ingenting så när Tor är klängig hade det lätt kunnat bli lite småjobbigt - om det inte vore för virkningen! Har nämligen kommit fram till att virkning & baby är en helt kompatibel kombination. Allt som behövs är att baby antingen ammar eller sover + ett lagom lätt mönster som amningshjärnan inte kan få fel. Typ en stjärna... repetition, repetition, repetition. Går inte att misslyckas även om varenda hjärncell är marinerad i hormonstinn bröstmjölk & du knappt vet vad du själv heter!
Nu kanske ni undrar vad jag ska med en liten stjärna till... Jo, jag har kommit fram till att små bäbisar gillar allt som är MJUKT (Josefin, du kommer att få slåss med Tor om allt i plysch) & åtminstone med Tor är supermjukt babygarn en stor hitt!
& eftersom jag bestämt mig för att 2015 ska bli mer av ett år då jag ger bort saker jag gjort själv istället för att bara KÖPA, KÖPA, KÖPA så tänkte jag att den här stjärnan kunde få bli grunden till Ophelias 1 årspresent (Ophelia är ett av barnen i vår torsdagsgrupp). Med den här ljuvliga lilla snuttefilten som inspiration tåtade jag ihop en liten elefantfilt... jag gillar ju som bekant att virka elefanter. 
Nu är ju Tor himla mycket mindre än Ophelia men efter att ha testat den på honom (mycket viftande armar & ben i upphetsning) hoppas jag att den ska gå hem hos henne också.
Happ... Fortfarande ett par veckor kvar innan Tor får testa fast föda - så det lär bli mer amningsvirkande! Får kanske svänga ihop en kanin som nästa projekt, känns passande så här nu när vi närmar oss påsk!

Inte så där jätteproduktiva...

Nu var ju tanken att vi skulle få en massa renovering gjort den här helgen, men tänk - så blev det icke! För dels så pallrade sig Tor in i utvecklingsfas nummer fyra (enligt wonder weeks) & blev ett litet klängtroll. Glad så länge han har suttit fast på någons arm, miiindre glad för egentid. Lägg sen till att kökskranen började läcka på fyra olika punkter (?!) samtidigt & att Paul kom på att kontoret har pot luck imorgon med tema St Patricks Day... Sköt renoveringsplanerna i sank lite om vi säger så! Men - efter massiv insats av Paul under diskbänken så har vi i alla fall en kran som inte längre läcker som ett såll & i kylskåpet står en hel massa shepherds pie (bästa receptet!) & väntar på att dras med in till Toronto. Så HELT overksamma har vi ju inte varit, även om jag önskar att vi kanske fått mer än typ en grej avbockad på to do listan...

Ett vägginlägg...

Josefin hade lite köks/barnrumsrelaterade frågor - så jag tänkte att vi ger väggarna i sagda rum ett eget inlägg! Till att börja med, nej Jo - vi tänker inte slå ut alla väggar i hela huset men vi funderar allvarligt på att göra det i just detta rum. Anledningen är helt enkelt klassikern "Folk som renoverar fastän de är för snåla & sitter på noll känsla för slutresultat" - en kategori av människor som den förra ägaren av huset verkligen måste ha förkroppsligat... Anyway, vi sitter ju på ett hus som är 100 år gammalt & då är ju saker & ting inte som de hade varit i ett nyare hus. Till exempel så är de flesta väggarna inte gipsväggar så som jag är van vid sen tidigare utan istället är de så kallade "lath and plaster". Alltså, väggarna består av ett gäng träribbor som sen täckts med tre lager puts - här kan ni se lite "lath" skymta fram där diskhon tidigare stod:
Den här formen av väggar ses i hus fram till 1950-talet då gipsväggarna gjorde entre & efter det har mängden personer som bemästrar "lath and plaster" minskat radikalt - så vill du ha en sån här vägg idag får du leta för att hitta någon som kan göra det & det är i regel rätt dyrt att få det gjort. Eftersom putsen dessutom har en tendens att spricka när huset rör på sig (vilket är rätt standard här) fattar jag att många väljer att sätta upp gipsväggar efterhand som de renoverar sitt hem. Vad jag inte har lika lätt för att förstå är när folk är lata & bara sätter upp gipsskivorna rakt över den gamla väggen istället för att riva ur, täta alla hål & sätta i ordentlig isolering. Sen minskar förståelsen till NOLL när gipsskivorna dessutom sätts upp så som de har gjorts här - utan att ta hänsyn till golvlisterna...
Ursäkta språket, men snål-/latfan som ägde huset innan oss har helt enkelt kapat gipsskivorna precis ovanför golvlisterna så att han inte behövde dra lös dem innan... Vilket gör att de två längsta väggarna i rummet båda ser helt "rumphuggna ut". Jag menar... En version av golvlistutseende är rätt, den andra helfel:
Jag inser ju att det inte är så där jätteoptimalt att börja slå ut väggar när du sitter på en rätt ny liten människa som lite lätt lägger krokben för 100% arbetsinsatser, men samtidigt vill jag inte göra en halvdan renovering bara för att behöva göra om det om något år igen. Då känns det bättre att ta smällen, riva ut eländet, isolera bra, sätta upp nya väggar som GÅR NED TILL GOLVET, slipa om golven & sätta upp golvlister som sitter som de ska. Nu är jag dock inte så optimistisk/naiv att jag tror att vi ska få till allt det här på egen hand, inte med Pauls rygg så i nuläget ser arbetsplanen ut något i den här stilen:
 
1) Ida går lös med släggan, isolerar & sätter upp byggplast (sånt som jag redan gjort i stugan & kan)
2) Vi hyr in två gubbar som sätter upp de nya väggarna
3) Vi lägger de sista en/två lagren puts & slipar väggarna så att de är färdiga för att målas
4) Vi hyr in en golvgubbe som förhoppningsvis kan trolla fram ett fint, barnvänligt, golv
5) Ida målar
6) Ida dekorerar med hjälp av Digby

A late but wonderful Christmas present!

Fick en present igår som jag blev SÅ glad för! Pauls föräldrar svängde nämligen förbi med ett gäng försenade julklappar från Pauls gudmor & förrutom ett helt underbart gäng barnböcker till Tor fick jag en... Någon som kan gissa innan jag säger vad det är?!
En äggvåg!
Med hjälp av den här manicken kan du väga dina ägg så att alla ägg i ett dussin blir lika stora. Du tar helt enkelt varje ägg som hönorna producerar & testar om de tippar vågen på 18, 20, 22 eller 24 oz per dussin. Testade omedelbart med de ägg vi hade hemma & som saluförst som "Large" & jajamensan, de tippade alla den största storleken - alltså 24 oz/680g per dussin.
& nu kanske någon praktisk själ bara "Um... fancy, men vad ska du ha den till?". Tja, dels tycker jag att den är himla dekorativ där den hänger på väggen i köket (sprang & letade reda på en hammare ungefär 2 minuter efter att jag packat upp den) men så när jag också en liten dröm om att ha ett gäng små kacklande höns i vår bakgård. Önskade mig höns som liten, så när jag insåg att City of Guelph tillåter höns i bostadsområden drabbades jag genast av hönsbegär & även om det nu inte spelar så där jättestor roll hur stora ägg dessa framtida höns lägger (huvudsaken är väl att de lägger något!) så hade det ändå varit roligt att ha lite koll. Vilket ju gör att en äggvåg är en alldeles fantastisk liten sak att ha hängandes i köket!

Solstråle!

Det känns som om våren äntligen har kommit även hit till Kanada - fy sjutton vad februari var kall! Nu gjorde det ju i & för sig inte så jättemycket att jag var tvungen att sitta inne, det är inte direkt så att jag i nuläget stressar ihjäl över Beach 2015... Men det är hemskt skönt med lite sol i ansiktet & faktisk värme i luften - för att inte tala om fågelkvitter! Hade typ glömt bort hur det lät! Nu är problemet bara den här väldigt slaskiga, grusiga, geggiga övergångsperioden tills dess att vagn fungerar igen. Har aldrig vågat mig ut med Tor i babybjörnen, men andra föräldrar kånkar ju runt på små nallebjörnshuvade individer hela tiden så jag får väl helt enkelt ta mig i kragen & "utsätta" Tor för den risken!
Solstrålen & hönsmamman - så kan vi väl sammanfatta vår lilla tajta duo just nu!

Håll en tumme för ryggen!

Usch så ont i magen jag fick igår - Paul kom nämligen hem & hade jätteont i ryggen. Tydligen det ondaste sen han fick sin kotförskjutning för ett par år sen & det var ju en lite pärs att ta sig igenom. Morfin & sjukhusvistelser är inte direkt något vi vill behöva kämpa med nu när Tor är så liten... Så nu jobbar han hemma ett par dagar (det är inte bra för honom att köra när ryggen är som sämst) & jag sköter alla lyft & böj som behöver göras. Tack & lov är det bättre idag, så jag hoppas & ber att det här bara är lite övergående skrämselhicka & att Paul snart kan kånka runt Tor i babybjörnen utan smärta. Tummar & tår får dock gärna hållas!

Tandhälsa hos djur...

Jag vill tänka att Mammut & Digby lever rätt härliga små liv här hos oss, men en sak är vi väldigt dåliga på när det kommer till dem. Deras tandhälsa. Usch så dåligt samvete jag haft över detta, men vi får liksom inte till att borsta deras små gaddar. Det till trots att jag sett på nära håll hur besvärligt en gammal katt kan ha med tänderna när tandstenen inte hållts efter. Vi har gjort små försök under åren att etablera tandborstning som en vana för dem, men det blir liksom inte riktigt av & nu när vi har Tor känns det ju helt som om det tåget gått. Så idag cashade jag upp en mindre förmögenhet för en löjligt liten flaska med... typ kattmunvatten.
Nu är tanken att vi ska blanda ner lite av den här lösningen i allt vatten de dricker & så ska det förhoppningsvis göra så att de slipper framtida problem med gaddarna. En del av mig tycker att det känns som en hemskt smidig lösning, medan en annan del tycker att vi liksom "köpt oss ur" ett problem som vi faktiskt hade kunnat fixa mycket billigare på egen hand om vi bara kunnat etablera det där tandborstandet som en vana. Men kanske när Tor blir äldre, att vi kan köra borstningsrace på hela familjen... Typ "Jo men ALLA måste borsta tänderna" & så kanske vi slipper lite barnkrångel eftersom Digby snällt sitter & får sina tänder borstade. Ja... eller Mammut, Digby visade aldrig speciellt mycket tålamod för konceptet tandborstning.
 
Ni som har djur, hur gör ni med tandhälsan?

Musfest!

Vi roar oss med hemrenovering den här helgen - Paul är nääästan klar med tapeten. Åker inte resterande våd upp i kväll kan det hända att jag får någon form av psykbryt... & på den linjen, vi drog ut diskbänken i köket/barnkammaren & det var ju en liten upplevelse! 
För under själva bänken, så där härligt inkapslad, gömde sig en liten godisgömma av musbajs & små muslik. Bläää! Det enda positiva var väl att de var döda sen väldigt länge, så vi behöver i alla fall inte roa oss med musbekämpning till råga på allt.
Fem lik dammsög Paul upp med vår shopvac (bästa investeringen någonsin) & jag kan bara skaka på huvudet. I ett kök liksom, så otroligt äckligt! Jaja... under hela härligheten gömde sig i alla fall ett trägolv i gott skick, så det får vi vara glada för. Hade ju kunnat bänt bort det hela & upptäckt världens brännmärke eller vattenskada & det hade ju varit mindre roligt.
 
I fall att någon tittar på det hela & bara "Men HUR ska de få ihop detta så att det ser snyggt ut?!" - japp, det undrar jag med. MEN. Vi är väl i grund & botten lite så där idiotiskt positiva till det mesta så jag är säker på att vi roddar i hamn det hela på endera sättet!

Min lilla godisbit!

Torsdagar är i regel "trött-dagar" eftersom vi har föräldragruppen på morgonen vilket gör att Tor & jag inte kan tryna ihop fram till 11-snåret som vi brukar. Trots det brukar vi ändå ha så himla härliga torsdagar ihop & idag var inget undantag. För att Paul jobbade hemma, för att föräldragruppen var ovanligt trevlig, för att jag fick till en skype-date med fina Sussie & så som grädde på moset... paket från farmor! Paul fick en kaka helnöt, jag fick Allers & Tor fick en mössa som är så söt att jag småfunderat på att dra ner termostaten så att han verkligen måste sporta den inomhus!
Trodde att jag skulle gå igång på babyskor innan Tor föddes, men nu har jag lärt mig att mössa med tofs på baby är det som gör att jag sötklickar på alla cylindrar. Bara dööör för att jag tycker att det är så urbota jättegulligt! Sen att mössan kom med en liten matchande stickad tröja gjorde ju inte saken sämre! Allra helst som den är för när Tor är rätt mycket större än vad han är nu, så himla härligt att ha större plagg att se fram emot. Som en stor godislåda som räcker länge!

Tremånaderskontroll...

Vi ska på vägning & mätning av Tor om en dryg timme & jag känner mig rätt nervös för att vara ärlig. Hoppas, hoppas, på att vi ska få en godkänd viktuppgång så att vi inte ska behöva sätta in ersättning. Så ni får gärna hålla en tummer eller två för oss!
 
Lite lovande är i alla fall att han var alldeles för fet för min lilla jacka... Försökte sätta på honom den & även om jag mätt himla noga såg han ändå ut som en hobb som ätit sina frukostar alldeles för entusiastiskt. Stora hål mellan varje knapp. Så den lilla jackan fick gå till nallebjörnen Mauds växande garderob!
 
Uppdatering: Det ser bra ut, Dr A var väldigt mycket mer nöjd med Tors vikt den här gången! Firade med Starbuckslunch innan vi drog vidare till dagens andra läkarbesök - den här gången för Digby & Mammut med deras nya veterinär här i Guelph. Även där såg allt bara bra ut, även om Mammut kanske får börja tänka lite på vikten. I nuläget ser nämligen viktfördelningen hos de mindre medlemmarna i hushållet ut enligt följande: Digby på 4.6 kg, Tor 5.1 kg & Mammut lever upp till sitt namn & levererar 5.3 kg. Så nu blir det dietfoder även på torrfodersidan!

Det bidde en jacka!

Mycket bättre idag för Tors mage - så humöret låg på topp & därmed fick jag händerna fria & kunde fortsätta med projekt "Body 2.0". Bara det då att body-delen inte riktigt ville till sig, så det bidde ingen body utan en liten jacka! Klippte helt enkelt av hela nederdelen i frustration & sydde på en liten kant.
Överlag fristylade jag det hela ganska grovt. Ärmarna & bakstycket kom från det mönster jag använde till omlott-toppen. Kopierade bakstycket rakt av till framsidan, som jag sen klippte en liten v-ringning till & delade på hälften. Sydde på två revärer längsmed klippet & la till en liten poänglös ficka mest för att Tor sov, användningsfaktorn är obefintlig, men jag tycker att det blev sött. Med tanke på att jag hade en riktigt usel symaskinsdag (symaskinskirurgi två gånger) är jag hemskt nöjd över att jag fick ihop det hela. Blir förövrigt helt oproportionerligt arg när det inte vill sig - sover Tor vill jag liksom att allt annat ska flyta på helt problemfritt så att jag kan maxutnyttja den lediga tiden. Trilskas det då... Ja då tappar jag det rätt lätt. Jag inser ju att det inte hjälper att mordhota symaskinen, men i det läge då den helt oombedd började envisas med att sy baklänges västes ordet helvete fler gånger än jag egentligen vill tänka på. Speciellt som Tor vaknade upp någonstans halvvägs genom alla svordommar... Oh well, får trösta mig med att han inte begriper ett smack av vad jag säger!

Tapper!

Lilla kotten har haft det småkämpigt idag, mycket gas i magen & väldigt närhetsbehov. Trots det är han en så tapper liten varelse, som trots att det gör ont alltid försöker klämma fram ett litet leende. Det är så sött men samtidigt så hjärtskärande när han pressar fram ett litet glatt ansikte mellan gråtattackerna.
 
Inte så säker på tillvaron...
& så fjantar jag mig för honom & han skiner upp som en sol!
Babyleenden... de måste ju rimligtvis trigga varenda liten cell i belöningscentrum!
Kan längta efter att han ska somna för att få min egentid, bara för att minuten efter att de små blå stängts önska att han ska vakna igen så att jag ska få MER av honom.

Det här med amningshormoner...

Det har blivit väldigt mycket bloggläsande sen Tor kom - lätt sätt att fördriva tiden på när han ammar & jag inte kan göra så mycket annat. En av de bloggar som jag uppskattat mest, under sen graviditet samt efter att Tor fötts, är Cissi Wallins blogg på mama. Hon skriver om högt & lågt & skräder inte orden, en rakhet som jag upplever som befriande. Har så mycket upprörda, uppdämda, känslor inom mig när det kommer till graviditeter & barnafödande som jag inte riktigt får utlopp för i mitt vardagliga liv (Paul lyssnar naturligtvis, men jag saknar andra kvinnor att prata öppet med) - så det är skönt när någon vågar röra om i grytan & prata om sånt där som du inte ska prata om. Idag brann det till rejält på Cissis blogg över ämnet "sex under småbarnstiden". Föga förvånande var det något som folk hade väldigt starka känslor kring. För mig var det så skönt att läsa kommentarerna & höra att andra småbarnsmammor upplever det som om de liksom är mättade på fysisk kontakt i & med allt ammande & runtbärande på sina små. Har känt mig som en så dålig partner, mamma/kattmamma som ibland bara kör Paul & Tor på porten, säger "ÅK & HANDLA LÄNGE" - allt för att få stänga in mig helt ensam i badrummet (med ledsen Digby på utsidan) tills allt varmvatten är slut. Klart att jag behövde egentid innan Tor kom, men nu kan jag verkligen NJUTA helt besinningslöst av att inte behöva ha något som helst att göra med någon annan levande varelse än mig själv. Har funderat mycket varför jag känner just så - skräcken har väl varit att jag inte är kapabel till kärlek på samma sätt som innan - men efter Cissis inlägg & de efterföljande kommentarerna har jag börjat förstå att de här känslorna nog är rätt hormonstyrda. Så återigen, varför fick vi inget information om det här under vår föräldrakurs?! Suck. Jaja, nu gäller det att hålla det här i åtanke framöver, & inte klanka ner på mig själv de gånger jag vill deportera samtliga övriga familjemedlemmar till Långbortistan. De har inte gjort något fel, men det har inte heller jag!

Nej men han får nog vara dålig...

Vi har ju ingen TV, har aldrig haft & vill inte skaffa. Fast... så är det det här med Tors allmänbildning i framtiden. Växte upp med 18.00 som ett närmast heligt klockslag, nyheterna var liksom inget som vi missade. Klart att vi förr eller senare hade fått utrymma huset om det börjat brinna, men vi hade nog suttit kvar åtminstone fram till väderleksrapporten. Det här gjorde i sin tur att jag alltid presterade väldigt bra på de "nutidskryss" som vi fick fylla i varje fredag & jag minns det som något väldigt positivt med min uppväxt. Så självklart vill jag att Tor också ska få hänga med i vad som händer i omvärlden. Efter att ha pratat lite om det hela bestämde vi oss i morse för att återinföra nyhetssändningar i vårt liv. Paul knapprade fram en nyhetssändning på CBC (kanadas version av SVT) & vi bänkade oss. Det började med mordet på Boris Nemzow, vilket ju i sig inte direkt är en historia som gör en glad. Sen... Det har ju varit väldigt kallt här hela februari & för lite mer än en vecka sen irrade sig en liten treåring ut i natten, endast iklädd blöja, t-tröja & skor. Klippet efter var från hans begravning, med den 8-åriga storebrodern som höll ett tal till sin lillebror. Höll väl ihop en sekund eller så, sen var gråtfesten ett faktum. Grät så där att det bara rann nedför kinderna & droppade ner på Tor som låg i mina armar. Pallade helt enkelt inte mer & Paul fick stänga av. Alltså... Det går ju inte. Jag kan bara inte se på nyheterna, i skriftlig form går det något sånär - men att höra den där lilla gråtdarriga 8-åringsrösten. Nej, hjärtat går i tusen bitar. Tor får helt enkelt vara dålig på nutidskryss eller hålla sig uppdaterad tillsammans med Paul. Mitt arma hjärta fixar bara inte alla hemskheter.

RSS 2.0