Bihåleinflammation & kort från tomten...

Vi är sjuka igen - bihåleinflammation som vanligt. Det är verkligen sämst, men känns samtidigt som ett passande slut på det här skitåret. Klart att vi inte kunde få avsluta året i någorlunda hyggligt tillstånd... Men till roligare saker! Här i Kanada får alla barn skicka brev till jultomten via Canada Post (här har vi fortfarande statlig post) & i år skrev vi för första gången ett brev ihop med Tor till adressen:
 
Santa Clause
North Pole
H0H0H0 Canada
 
Jag ska vara ärligt, jag var ohyggligt uppspelt på att få svar från Tomten. Mycker mer än Tor som nog inte riktigt förstod varför han själv var tvungen att bära in brevet på postkontoret. I vilket fall, deadline för att skicka årets önskelistor var den 11e, så vi postade brevet den 9e vilket jag tyckte var hyggligt god tid men julafton kom & gick utan svar... Först blev jag sur, sen tacksam för att Tor är så pass liten att han inte märkte av det & sen glömde jag bort det tills igår då vi fick det här kortet i brevlådan:
Tomtefar & tomtemor har åkt på semester till Italien! & så förklarade de varför det inte kom ett brev innan julafton:
Alltså... Är det bara jag som tycker att det här är SÅ HIMLA FINT?! Jag vet att det är standardiserat, men jag tycker ändå att det är så fint att de tog sig tiden att gå igenom alla brev som inte hann bli besvarade & skickade ut ett litet bevis på att tomten ändå inte glömde... Vi kommer definitivt att skriva ett nytt brev nästa år, men då skickar vi det minst en vecka i förväg - är så nyfiken på att se hur ett "riktigt" svar ser ut!

Panik-kallt!

Det har smällt till & blivit skitkallt i typ hela Kanada. Just idag var faktiskt Ottawa världens kallaste huvudstad & i Alberta är det just nu kallare än på Mars. True story. Hääärligt! Här i Guelph var det -21 grader när vi vaknade imorse & det är så där festligt i ett hus som är 100 år gammalt & dessutom inte riktigt byggt enligt den standard som jag växte upp med. Säger bara TACK GODE GUD för att vi valde att spruta in isolering på vinden i slutet på november! Världens tråkigast utgift då, men nu sitter jag här & tokgottar mig åt att huset är 30% varmare än vad det hade varit utan isoleringen! Men nu har vi inte bara oss själva att tänka på utan vi har ju också hönsen & när vi insåg i söndags eftermiddag att natt-tempen skulle gå ner till -25, -27C den här veckan så var det ju bara att ta itu med projekt "panikrenovera ihop ett bättre hönshus". Vi har ju redan två väldigt trevliga små hönshus, varav det större är isolerat & fungerade super genom hela förra vintern, men så här låga temperaturer klarar de INTE. Så i princip hela juldagen slet Paul på inne i vårt trädgårdsskjul för att få ihop en liten vinterbonad stuga åt hönsen & precis innan kvicksilvret slog i botten kånkade vi över hela skaran i värmen. Eller värmen & värmen, temperature ligger kring nollan - men bra mycket varmare i alla fall!
& nu sitter de där inne i skjulet & KLAGAR samtidigt som de vägrar gå ut när vi försöker kolla om de inte vill sträcka på benen i alla fall lite... Har en vag känsla av att de lätt valt att flyga söderut om deras runda små rumpor bara klarat av att lätta från marken! 
 
p.s. har ju inte alls med det här inlägget att göra men jag MÅSTE bara dela den här hönsfilmen! En liten del av mig bara "men skit i att lära Tor att spela piano, här blir det lektioner med Fan Girl istället!"

Världens minsta lekrum!

I vårt hus har vi en pytteliten garderob under trappen som under de senaste 3.5 åren har sett ut så här...
Fast här ljuger jag lite... så här har det sett ut kanske 1 permille av tiden, resten av tiden har det varit totalt kaos där inne. Så där så att jag slitit upp dörren, snört in lite bråte snabbt som attan & sen smällt igen dörren igen. Det har varit ett litet helveteshål av stök helt enkelt. Men i takt med att jag börjat rensa bort saker här hemma så har vi kunnat se mer & mer av golvet (!) & tillslut kom vi till det stadie att vi faktiskt insåg att vi kunde GÖRA något med det hela. Frågan var bara vad. Paul tyckte att det skulle bli städskåp, men även om det inte var ett helt ologiskt förslag kändes det... ja men inte så festive. Så sent på kvällarna började jag pinteresta små skrubbar under trappor & kände rätt snabbt att vi bara var TVUGNA att göra om det till ett litet lekrum. Så det är det Paul & jag har slitit med varje natt de senaste två veckorna eller så. Paul dragit in el samt att han har fått jämna ut golvet som var helt sjukt ojämt innan & lagt ett nytt golv. Eftersom det var helt oinsulerat (hej Kanada) har vi lagt in det med & sen satt upp en ny vägg - som ska målas i ett senare skede, hann helt enkelt inte göra det innan idag. Mitt bidrag till projektet har varit att sätta ihop "alla" möbler, samt pimpa vårt Duktigkök & så här blev det!
Det saknas fortfarande lite kvartsstavar & sånt... men jag blir bara helt glad i magen av att öppna dörren nu!
Har lagt kopparplast på bänkskivan & målat om hela enheten i lite av den gråfärg jag hade över från "hyreshuset". Sen spraymålade jag om alla handtag så att de matchar bänkskivan. Fick dock använda rose gold spray istället för koppar för att det skulle bli en så nära match som möjligt. Sprayade också om diskhon & kranen - men de behöver båda ytterligare ett lager innan de är riktigt bra. Det får dock vänta till sommaren för det är ett litet helsike att spraymåla mitt i vintern - torkar aldrig!
Till sommaren ska jag också spraymåla om durkslagen & grytorna i koppar/rose gold, men good enough i nuläget! Den lilla kokboken längst uppe till vänster i hyllan är en liten ask som jag köpte för "hemligheter" & alla små burkar är fyllda av sånt som Tor gillar som snacks: mini pepparkakor, nötter & kex. Paul kommer även att installera lampor under bänkskivan när vi får tid & jag har också köpt plastkakel i marmor så att vi kan installera en back splash när vi får tid. Åt andra hållet ser det ut så här:
Undersidan på trappstegen var gröna innan, så jag har dragit på ett lager vitt men får ta en vända till lite senare. Blev i alla fall SÅ mycket ljusare när allt det gröna var borta. Skruvade ihop IKEAs trofast (vägghyllan, den enda möbel som vi kunde hitta som var nog liten) & målade i samma grå färg som köket. Sen ska den naturligtvis ha förvaringslådor, men jag min nöt köpte fel storlek & insåg inte det förrän igårkväll... Så i nuläget får den vara en bokhylla. Köpte även en flisat stol som fick bli ett litet bord:
Världens bästa IKEA möbel om du frågar mig, ihopmonterat på 5 sekunder! Den lilla katten fick Tor i ett litet paket från farmor (vi hade kvar två oöppnade presenter från henne från förra julen), katt/rävlampan är från IKEA & går på batterier men går att ladda upp & sen gjorde jag ett undantag & köpte lite plastblommor. Hatar verkligen plastblommor i vanliga fall, men ville ha något grönt där inne & de här sukulenterna såg inte helt overkliga ut så jag körde ner dem i ett oasisblock samt en gammal blomkruka som jag spraymålade om. 
& that is alle - som sagt, världens minsta lekrum men jag är så himla glad att vi fick ihop allt i tid! Ska bli SÅ roligt att se Tors ansikte när han öppnar dörren lite senare idag! Det här med att ha barn alltså... kunde inte bry mig mindre om vad jag får i julklapp, men att göra Tor glad - LEVER för det! 

God Jul!

Kikar in lite snabbt för att önska er alla en riktigt GOD JUL! Hoppas att ni inte stressar ihjäl er, att barnen är så där sött tacksamma & att ni har snö vart ni än befinner er (ja eller, kanske inte du i Grekland Alex, det känns som det kanske inte varit optimalt just där...)! 
Vi sitter just & skriver våra julkort till våra grannar & ska snart sticka iväg ut & dela ut dem samt en hel massa ägg - vår lilla jultradition som vi startade förra året. Sen blir det kakbak & så ska vi se om vi kan få till att titta på Kalle Anka. Med tanke på det "kaos" som årets julvärdar verkat ha skapat hemma i Sverige det här året känns det också helt OK att bara leta reda på någon gammal inspelad version! I vilket fall - njut glöggen & vörtbrödet lite extra för mig, det är det jag saknar mest idag - men vi väger upp med lite bubbel så det gör det hela lite lättare att ta! :D

Lycka!

Det såg ju så illa ut ett tag, men så natten till fredag drog ett snöoväder in & nu är det bara helt perfekt winter wonderland! Alla träd är snötäckta & även om det inte är världens tjockaste snötäcke så sticker inget gräs upp & det är allt jag behöver för att känna mig helt bubblig inombords!
Har bara upplevt en jul i Kanada med någorlunda snötäcke men då började det töa på julafton & takdropp är liksom inte det som jag går igång på den här tiden på året... Faktum är att det nog är minst fem år sen jag hade en jul med snö, men då var jag så sjuk att jag mest låg i en hög i soffan - så där & då spelade det liksom inte så stor roll hur det såg ut ute. Men i år! Nu jäklar ska här snöbollas, kälkas & göras snöänglar!
Vem vet när vi får en sån här jul igen, så måste passa på att maxa!
& det låter kanske helt vansinnigt, men efter det här skitåret så känns det faktiskt liiite som plåster på såren att i alla fall få den där vita julen som betyder så himla mycket för mig. Strunt i presenter, snö var verkligen det enda jag önskade mig!
 
p.s. Fast på tal om presenter, den uppmärksamme läsaren kan faktiskt se vår julklapp till huset på de här bilderna - slog äntligen till på ett fint nytt lås & handtag till ytterdörren & jag är SÅ nöjd!

Beetles, so many beetles...

Det här är SÅ typiskt oss... Tors förskola håller stängt de närmsta två veckorna & gissa vart klassrummets lilla skalbaggeprojekt hamnade?! Ja men självklart hemma hos oss! Var det någon annan som bara "Oh, oh! Kan vi få ha 300+ skalbaggar hemma hos oss över julen?!" Nej naturligtvis inte. När mailet gick ut tänkte jag, "Jaaa om ingen annan kan ta dem så kan väl vi - men kanske något barn utan djur jättegärna vill ha dem hos sig, så jag avvaktar tills jag hör något annat". Men den strategin föll totalt på att den personen jag är gift med blev JÄTTE EXALTERAD över tanken & slängde iväg världens mest entusiastiska mail två minuter senare... & eftersom noll andra erbjudanden om uppehälle kom in så var det alltså vi som fick kånka ut terrariet till bilen idag. Oh happy day...
En del av mig känner lite att ett djur mer eller mindre inte gör någon skillnad, men alltså det är jäkligt mycket insekter som helt plötsligt har flyttat in... Känns så där festive om jag ska vara ärlig & värst är att Tor insisterar på att skalbaggarna ska vara på samma våning som honom! Så om jag vill undvika totalt psykbryt så är det bara att kånka runt på hela rasslande skaran. Lite smånervöst att knata ned för trappen med katter & 3-åring svärmandes kring fötterna. Vill liksom så ogärna snubbla & tappa hela eländet, för inget hade nog känts så ojuligt som att spendera julen på Best Western för att huset måste saneras!

Tomteverkstad...

Här i huset pågår full tomteverkstad! Paul & jag har nämligen planerat en stor överraskning åt Tor till juldagsmorgonen & i nuläget gäller det att vi arbetar på om vi ska få det klart i tid - därav något dålig uppdatering de senaste dagarna. Pauls jobb involverar mestadels sågande & skruvande medan jag jobbar på med projekt pimpa "IKEAs Duktig". I sitt ursprungsutförande är det här lilla miniköket... jaaa, helt funktionsdugligt men SÅ plain. Hade jag haft en liten tjej hade jag gått helt bananas med guldfärg & rosa & gjort något i den här stilen (alltså huuur gudomligt sött?!) men nu kör jag lite mer neutralt så att Tor förhoppningsvis kommer att leka med det länge (i nuläget har han liksom ingen koll på kill & tjejfärger, men det kommer väl när han börjar skolan nästa år). Har precis dragit på ett första lager färg & försöker nu klura ut nästa steg i processen - för som vanligt när jag gör något sånt här kör jag nämligen rätt mycket på känn. Hade varit SÅ skönt om jag hade kunnat vara en sån där människa som har sin vision klar redan från scratch, men eftersom jag aldrig kan bestämma mig på förhand så är det bäst att bara starta & köra så att jag kommer i mål någon gång - istället för att bara fortsätta att vela över olika valmöljligheter i hundra år! Anyway, känner starkt att Tors lilla kök måste ha en kökshandduk med höns på (dock inte denna variant!) - så imorgon måste jag försöka hitta lite tyg & damma av symaskinen. Det här med pyssel alltså... är det bara jag som känner att det liksom är ett svart hål av merjobb?!

Årets första snöbollskrig!

Egentligen är det här så deppvarning att det finns inte, vädret har nämligen slagit om totalt & nu verkar det som om all snö kommer att försvinna inom de närmsta dagarna... So close, but no cookie. Hulk! Men, idag gjorde vi trots allt det bästa av situationen. För är det kramsnö så måste man ju bara ut & köra lite snöbollskrig!
Ni SER ju hur pepp Tor var när han väl förstått hur snöbollskramarmaskinen fungerade! :D Sen älskar jag ju det faktum att vi bor på en gata där snöbollsfighten inkluderade en 2-åring, en 3-åring, en 6-åring samt tre förvuxna barn i formen av jag & två andra föräldrar. Så himla roligt! Ungarna tjöt av skratt när Matt träffade mig med en snöboll på rumpan, bara för att sen trilla baklänges när jag prickade honom!

Our 2017 puzzel...

Åh, är så himla nöjd med en av Tors julklappar att jag bara måste få dela med mig! Ett pussel med årets julkort som motiv (haha, nu outar jag motivet innan alla fått sina - men jaja..., visar inte baksidan i alla fall!):
Beställde det från vistaprint, som jag även använde för korten, & jag tycker att det blev SÅ bra. Glossigt & fin färgåtergivning! Tor är riktigt grym på pussel, så jag är glad att det ligger på 48 bitar - då blir det inte för lätt för honom utan en liten utmaning. Vi gjorde faktiskt ett pussel även av förra årets julkort, så därför la vi till 2017 på det här pusslet med tanken att det kan bli en liten rolig tradition för åtminstone ett par år framåt! Just jul-pussel är nämligen en tradition som jag har med mig hemifrån. Mellandagarna var liksom VIGDA åt att bygga pussel, ju större desto bättre, så det känns helt grymt att äntligen få med Tor på tåget!

Apparently Christmas is over...

Vi försökte julpynta den stora granen idag men det gick i ärlighetens namn skitdåligt. Först grävde vi fram våra gamla julgranskulor, som i princip alla är av glas, & Digby blev helt galen & bara "DÖDEN ÅT ALLA JULGRANSKULOR!". Så Paul & jag tittade på varandra & bara "eh, nej, vi har två katter & en tre-åring, vi kan inte ha glaskulor". Så vi packade ner allihop, stoppade dem i en donationspåse & donerade dem till Goodwill. Bara det att vi SEN insåg att affärerna redan börjat plocka bort julpyntet (?!) - så i nuläget har vi 8 plastkulor i vår gran & that's it.
FAIL
Alltså, man hade ju kunnat bli deppig för mindre men i nuläget är vår gran så himla spartansk att det istället slagit över & blivit roligt. Typ den ultimata minimalistiska/skandinaviska granen! Nääästan så att jag funderar på att behålla den som den är, men för Tors skull får vi ta ett ryck till & försöka med ett par fler affärer. Men hittar vi inga fler får jag helt enkelt försöka kompletera med pepparkaksgubbar & lite annat hemmagjort pynt. Dessutom har Tor sin egna lilla gran på sitt rum & där ser det i alla fall lite bättre ut!
Markant bättre pynt/gran-ratio här...

We got a Christmas tree!

Paul tog en semesterdag idag, så när Tor var klar på förskolan drog vi till Starbucks för lunch & sen körde vi iväg till ungefär världens mest välskötta Christmas Tree Farm. Alltså... finns det ens julgransodlingar i Sverige? Här är det verkligen en grej & jag älskar det! Visst, det är ju inte gratis precis - men det är så himla praktiskt att knata ut ett par meter & bara "hm, vilken av alla dessa hundratals perfekta träd vill jag ta med mig hem". Istället för att irra runt i hundra år i skogen tills du är så frusen att du hugger ner första bästa skeva granelände... Extra praktiskt när man dessutom ska välja träd tillsammans med en 3-åring som insisterar på att gå själv men samtidigt blir ledsen för att rörelseförmågan i täckbyxor är sämst! Vi hade dessutom så himla tur att vi fick skjuts ut till träden med bondens lilla traktor - Tor var med andra ord så glad att han vibrerade. Sen började det svåra, att välja mellan alla olika typer av träd... Här bangar ju folk inte för att sätta upp en tall i vardagsrummet, men jag ville ha något som kändes mer traditionellt men samtidigt inte för stort. Valet föll slutligen på en "fir" & här blir jag lite osäker, någon som vet skillnaden på en "spruce" & en "fir"...
Tor brydde sig inte så jättemycket om sjävla urvalsprocessen, men när Paul & jag väl enats om ett träd så blev han i alla fall så till sig att han var tvungen att ge den en kram...
 Lite småmorbit kanske, "kram kram & nu SÅGEN!"... som det var superviktigt för honom att hjälpa till med...
& eftersom jag har en bra dag idag kände jag att jag orkade ta fram farmors julgransmatta, så nu står den här granen - på mattan - & väntar på att pyntas & det känns faktiskt riktigt bra trots allt! 

Purging...

Som jag skrivit om tidigare så var 2017 året då jag i princip blev helt livrädd för att bli en gammal människa som sitter på ett berg av pinaler. Vill verkligen inte drunkna i gamla prylar, varken mina eller Pauls. Nej, jag vill ha ordning & reda & göra mig av med allt sånt som vi har kvar "bara för att". De senaste månaderna har jag därför ryckt tag i diverse garderober & skåp & fått det hela att bli lite bättre, men det dräller fortfarande av prylar som vi aldrig använder & jag började i ärlighetens namn att misströsta. Det är så himla svårt att röja & få det fint när man: 1) har en 3-åring, 2) har en 47-åring. Stundtals så har det verkligen känts som om det har varit Tor & Paul mot mig & det här har lett till en himla massa frustration från min sida. Men så råkade jag ramla över en bok skriven specifikt om hur man ska städa mer effektivt & även om det kanske inte låter som världens mest spännade läsning så känner jag att den definitivt har ändrat om på spelplanen. För det första, istället för att snurra runt & städa lite här & lite där jag bestämt mig för att följa den rekommenderade ordning för hur man ska börja sin rensning - följaktligen rensar jag i nuläget bland mina/våra kläder. Det är faktiskt mycket lättare att ägna sig åt en kategori åt taget istället för att småplocka en hel dag & ändå inte känna det som om man fått något gjort. Nu hivar jag istället ut alla grejer på en gång i tre högar - behålla, donera, slänga - så går jag igenom allt på en gång & då märks det verkligen skillnad. Jag kan liksom få igen lådorna i byrån igen! Dessutom så är plaggen som ligger i lådorna sånt som jag faktiskt tycker någorlunda om, vilket gör hela processen med att klä på sig mycket lättare - jag behöver liksom inte längre gräva runt bland en massa saker som jag inte gillar/inte passar i/har en fläck. Bara mängden underkläder som jag haft kvar sen "innan Tor" (som verkligen inte passar längre), så otroligt mycket onödig plats det tagit! Eller den där regnjackan som haft en dragkedja som krånglat sen dag ett, så dumt att behålla när jag ändå har en annan regnjacka som fungerar hur bra som helst! Sen försöker jag även jobba enligt principen att bara behålla sånt som "sparks joy", men där är jag ju inte riktigt än för i nuläget innehåller min garderob kanske ett plagg som uppfyller det kriteriet så det hade ju blivit lite magert på klädfronten om jag gjort mig av med allt annat... & slutligen försöker jag också se till att allt i vårt hem har en angiven plats. Med andra ord, jag vill sluta med min ovana att bara köra in saker helt random i olika skåp för att få dem ur vägen. Det här är verkligen inget litet projekt, men jag tänker att jag ger mig själv 6 månader & så får vi se hur det ser ut till juni. Förhoppningsvis mycket bättre överlag & så håller jag tummar & tår för att även Paul ska drabbas av lite inspiration...  

Snow!

En vit jul är verkligen inte självskrivet här i Ontario, snön brukar alltid dyka upp typ en månad för sent, men det här året verkar det (TA I TRÄ!) som om vi kommer att få snö. Är helt barnsligt glad över detta! Jag ska vara helt ärlig, snö på julen är väldigt viktigt för mig. Tycker att det är skitdeppigt med en grön (sämsta ordvalet, det borde vara GRÅ) jul. Men nu när vi har Tor & han för första gången är nog gammal för att verkligen se fram emot tomten & julen så känns det extra viktigt. Vill liksom inte titta ut på en hönsskitstäckt grå lervälla till trädgård utan vill kunna fejka renspår i snön, frysa in islyktor & åka kälke. Just den sista biten har Tor pratat om i princip varenda gång han sett en snöflinga dala ner från himlen så ni kanske kan förstå lyckan när vi vaknade upp till ett vettigt snötäcke imorse - äntligen bobföre! 
Den lyckan! Åh så glad han var, så där så att man blev helt glad i kroppen själv & att alla som vi mötte hälsade med ett stort leende. Nu hoppas jag på ännu lite mer snö i natt så att vi kan dra iväg till pulkabacken imorgon!

Andra Advent...

Happ, två advent in det här året & det är ju bara att inse att jag måste "jul-ladda" lite annorlunda än vad jag annars brukar göra. Jag blir helt enkelt alldeles för deppig när jag försöker pynta med vårt vanliga julpynt. ALLT är typ sånt som jag fått av farmor eller, ännu värre, sånt som hon gjort själv för 40 år sen, sedan använt under alla mina barndomsjular & sen skickat hit för att jag ska få med en bit av "hemmajulen" fastän jag är så långt borta. GRÅT! Naturligtvis jättefint, & något som jag älskar alla andra år, men just det här året blir det verkligen alldeles för känslosamt. Är ju så där kul för samtliga i familjen om jag spenderar alla helger fram till jul snyftandes ner i olika lådor med julpynt. Så därför inledde jag operation "pynta trädgården" igår. Det här fungerar så mycket bättre - jag får julfeeling men behöver inte dras med ALLT känslobagage. 
Tor bara "MAMMA, there is something big and green on our door, what is it?!". Så jag förklarade att det var en krans & att vi dekorerar vårt hus så att tomten ska kunna hitta hit. Även om det nu i ärlighetens namn varit lättare för tomten att hitta vårt hus om vi någon gång kunnat få ändan ur & fått ordning på vårt husnummer istället... Anyway, juldekoration var det. Fixade iordning korgarna & kransen först & sen knöt jag två stora röda rosetter som jag dekorerade vår trädgårdsgrind med:
Är helt klart mer ett fan av svenska juldekorationer, men de nordamerikanska jätterosetterna gillar jag skarpt, det måste jag erkänna... & medan jag pysslade på med det här började Paul jobba på att pimpa hönshusen, för klart att tjejerna måste få lite julfeeling de med - men det återkommer jag med i ett annat inlägg när ljuset är lite mer fotovänligt. Alltså, ingen julgran på farmorbroderad julgransmatta, men inga mer tårar & jag känner ändå att det börjar kännas lite julstämning i huset!

Faith...

Idag har det varit en sådär dag... Det känns som om hela familjen har varit i lätt osynk hela dagen & jag har känt mig trött & irriterad samt besviken på att vi inte bara kunde skärpa till oss & ha det julmysigt istället... & så kom vi hem från att ha köpt julkransar & skickat iväg det första gänget julkort & Tor bara bröt ihop i köket & stortjöt. Försökte ha tålamod men kände själv att jag var kort på rösten när jag frågade vad som var fel "nu då". Mer gråt. 
 
Moi, "Men Tor, jag kan inte hjälpa dig om du inte talar om vad som är fel!"
Tor (efter en massa gråthulkande), "I can't see my eyebrows!!!"
 
Alltså... av alla saker att gråta över. Men det var i alla fall så där tokroligt att jag helt plötsligt inte kunde vara så där tröttsur längre. Blev liksom helt fnissig inombords över det absurda i att vara SÅ ledsen över att inte kunna se sina egna ögonbryn. 
 
Moi, "Men Tor, det kan inte jag heller. Men du kan se dem om jag hämtar en spegel"
Tor, "NOOO!"
Paul, "You know Tor, there's this thing called faith. It makes us trust that certain things exist even if we can't see them - and your eyebrows are just like that. You just have to have faith that they are still above your eyes, and you know what?"
Tor, "What?"
Paul, "If you reach up, you'll can always feel them!"
 
& så löstes den lilla krisen & på en & samma gång kändes allt helt plötsligt lite bättre!

A good deed...

Måste bara få dela med mig av den här lilla historien, för den gjorde både Paul & mig så himla glada... Igårmorse lämnade vi av Tor på förskolan & stressade sedan iväg för att köpa tårta, ballonger & annat party-relaterat. Som vanligt var det stressigt & vi svettades runt i affär efter affär i 110 & svängde slutligen in på vår ballongaffär för att placera en order för pickup. När vi kommer in står en äldre man & pratar med butiksägaren, så vi hänger bland hyllorna i närheten & väntar, vilket gör att vi hör delar av konversationen. Mannen i fråga letar efter någon som hon inte har & hon börjar föreslå en rad affärer som är typiska Ida-affärer (i.e. pyssel) & avslutar med att säga "perhaps Michaels, you know in the cupcake section?". Um, & här gick det ju liksom inte att INTE bryta in & fråga vad det var han letade efter. Visar sig att den lille farbrorn & hans fru tillbringat de senaste månaderna med att bygga upp ett gigantisk miniatyrlandskap inför julen. Tåg, skolhus, trailerpark (Alltså, vi har skrattat så mycket åt det faktum att de till & med lagt till en trailerpark, för inget säger väl Christmas så mycket som en trailerpark?!) - allt elektrifierat & nu var de ÄNTLIGEN klara med allt förrutom att de kommit på att de inte hade några kanadensiska flaggstänger. Så därför bestämde de sig för att köpa små flaggor på tandpetare, bara det att det inte fanns att köpa någonstans & nu stod han där - den lille skäggige gubben - & såg helt punkterad ut för att han varit på vartenda affär han hade kunnat komma på utan att få napp. Paul & jag sitter alltid på att litet lager kanadensiska & svenska flaggor, så att vi kan fira födelsedagar & nationaldagar, så vi bara tittade på varandra & erbjöd honom våra flaggor på studs... & han började gråta av glädje! Alltså tänk er, en liten skäggig farbror - inte helt olik jultomten - som står & gråter för att vi erbjudit honom våra flaggtandpetare. Det var så himla sött & lite hjärtskärande på samma gång, att göra någon SÅ glad för något SÅ litet!
Så Paul brände hem med bilen (vi bor kanske 30 sekunder bort med bil) & återvände med en liten påse med tandpetare & det var bara ett sånt feel good ögonblick när han fick påsen i handen. Sen försökte han betala & vi vägrade & då började han nästan gråta igen & så tackade han ungefär 20 gånger & sa att vi hade "made his day"... & det här var väl ungefär världens längsta bloggpost om tandpetare EVER, men Paul & jag gick runt & kände oss helt varma & glada inombords hela dagen så jag var bara tvungen att skriva om det. Det visade bara så himla tydligt hur LITE det behövs ibland för att glädja någon annan!

3 years!

Livet alltså, ibland svänger det rätt snabbt. För om måndagen & tisdagen var genomdeppigt gråa så vad den här dagen helt & hållet ägnad åt glittrigt PARTY PARTY! Tor blev nämligen 3-år gammal idag (herreguuud vad tiden gått snabbt!) & då var det ju liksom inte mycket annat att göra än att dra fram våra diskomoves & dansa lös. Den lilla knastotten önskade sig nämligen ett "ABBA Dance Party!", så vi drog på med discoboll & allt!
Alltså... man måste ju bara älska Pauls hemmabygge! Bollen snurrade till & med! I rummet bredvid pluggade vi in en jättecool glödlampa som snurrade runt även den, så när småttingarna travade in föll en liten haka efter en annan. Så himla roligt att se deras reaktioner, lilla Sadie som är 1.5 blev så fascinerad av alla ljusen att hon bara stod & stirrade med munnen öppen i en kvart! Själv njöt jag av partyt av den enkla anledningen att jag faktiskt inte stressade ihjäl mig över det. Det var helt enkelt så tungt i början av veckan att jag bara "nej, nu måste jag vara lite snäll mot mig själv & inte ta på mig för mycket". Så jag tog ett jättestort steg för att vara jag & KÖPTE födelsedagstårtan & det var SÅ skönt att bara hiva fram $25, smälla i tre ljus & call it it. Har så svårt för just den här biten, men jag känner att jag börjar bli bättre på att sänka ribban lite - det behöver inte vara hembakt & fantastiskt alltihop. Det är OK med något bjärta papptallrikar & en rätt typisk nordamerikansk tårta (även om ju svenska tårtor är så mycket roligare).
Anyway, barnet var glatt & det är ju faktiskt allt som räknas! Men... eftersom jag ju pysslat ihop cupcakes på rätt avancerad nivå måste jag bara sticka in att jag kanske inte tappat det fullt så mycket som bilden nedan antyder. Cupcakesen nederst i bild var tillverkade av en av våra gäster (snart tre år gammal) som present. :)
& så avsluade vi kvällen med grekisk takeout & ytterligare ett par presenter & jag tror att Tor, som gick till sängs med sin nya polisbil, är jättenöjd med sin dag & det i sin tur gör att jag trots allt sitter när med en alldeles varm härlig känsla i hela kroppen!

Her fire went out...

Gårdagen var verkligen jättetung. Först all stress med att Queen Mary mådde dåligt & så försöka leka veterinär på det. Sen att se henne dö mitt framför ögonen på oss... Var med när vi avlivade min barndomskatt, men det här var något helt annorlunda. Även fast vår katt var i väldigt dåligt skick upplevde jag det ändå som om han somnade in & det var verkligen inte fallet igår... Fy så hemskt. Någonstans fanns väl ett litet hopp om att hon skulle kunna få en akut kalciuminjektion & på något vänster klara sig, men jag förstod redan när de sprang iväg med henne att det nog var helkört. Så beskedet från veterinären & det här jobbiga med att gråta över en höna... Mår ens katt dåligt har folk överlag mycket lättare att förstå har jag märkt, höns räknas inte på samma sätt, så även fastän veterinären var jättegullig kändes det dumt att stå där & gråta... Vilket i sig blev ytterligare ett jättejobbigt moment. 
 
& så Tor. När vi stod i lobbyn med vår tomma låda blev han helt orolig & började fråga vart Queen Mary var, "Mamma, no forget Queen Mary! Where is she? She come home to our house?!"... Kände mig så himla ställd över att behöva ta den konversationen precis just där & då - fortfarande gråtandes - men det gick ju inte att komma undan. Ville inte säga att hon somnat, det kändes som ett säkert sätt att få honom att bli rädd för att gå & lägga sig så jag drog på själva förklaringen & berättade istället att hon var så sjuk att hon inte kunde komma med oss hem. Vilket resulterade i att Tor förklarade att "But mamma, doctor makes her better. I go talk to doctor now!" Förklarade att det tyvärr inte gick & Tor la sig platt på golvet & grät, men sen hände det... Han slutar gråta, kommer upp nära, nära, & säger "Mamma, her fire went out?". Har ingen aning om vart det kom ifrån, men det kändes som en så perfekt summering. Gav honom en stor kram & sa "Yes honey, her fire went out, but it was such a pretty fire we'll always remember it & we can talk about her anytime you want". Min lilla fina unge... Fortfarande så liten men så klok ändå!
 

RIP Queen Mary...

Så himla ledsen just nu, min fina Queen Mary dog just. Hon har varit lite småhängig hela helgen, så där att jag haft ögonen på henne men inte något som verkligen fått mig orolig. Bara att hon liksom inte varit med på de vanliga hönstokerierna. Men så imorse, efter att jag lämnat Tor på förskolan, kände jag att jag var tvungen att gå & titta till henne & då hittade jag henne liggandes på marken bakom vårt hönshus. Hon var helt uppburrad & reagerade inte nämnvärt när jag plockade upp henne - så då insåg jag att det verkligen inte alls stod bra till. Apatiska höns är liksom inte normen. Så jag panikdrog upp en jättestor rubbermaidlåda från källaren, riggade upp den i vårt gästrum & installerade henne i den. Fick henne att dricka lite & till & med äta lite mat - så jag hade ändå hopp om att jag skulle kunna få det att vända bara jag kunde värma upp henne lite. Men kring två-snåret när jag kollade till henne bar inte hennes ben längre & jag insåg att nu var det bara att försöka ta henne till en veterinär eller så var det helkört. Men som sagt... inga veterinärer vill se tamhöns, så i ren panik ringde jag min vän Liz, som jobbat som veterinär tidigare, & frågade om hon hade något uppslag. Hon föreslog att jag antingen skulle fortsätta behandlingen hemma eller ta in QM till universitetets akutmottagning för exotiska djur - med förhoppningen att de skulle ta emot henne. Ringde & de lovade att ta en titt så länge hon inte hade något resperatoriskt. Liz var snäll nog att köra Tor & mig dit & så fick vi checka in i väntrummet. Där vi väntade & väntade & väntade tills Queen Mary helt plötsligt började krampa & skrika. Sprang bort till receptionen & bara "snälla, snälla någon - hjälp henne!" & en sköterska fick eld i baken, ryckte tag i lådan & sprang iväg med henne... men det fanns inget att göra, hon var död när hon kom fram till veterinären. 
 
& jag vet att det "bara är en höna" & att folk land & rike runt just nu lassar upp lite mer kyckling på sina middagstallrikar & inte bryr sig ett dugg om en höna mer eller mindre dött idag, men ni vet... jag hade fött upp henne sen hon var en dag gammal... Hon kom när jag visslade, hon pratade med mig på sitt eget lilla bockbock språk, hängde jämt med mig i trädgården & det gör verkligen jätteont just nu, så pass att jag fulgrät när jag kom hem. Kommer att sakna min vackra QM så mycket. 

Första advent depp...

Det är ju bara att konstatera att det kommer att bli en känslosam jul i år. Drog upp de första julkartongerna från källaren igår för att börja pynta lite inför första advent (sparar dock merparten till efter Tors födelsedag) & det blev jättekänslosamt. Så mycket av mitt pynt som jag antingen fått av farmor eller som hon gjort. Dessutom hittade jag de kort som hon skickade förra året - ett för Tors födelsedag, ett för hans namnsdag, ett för julafton & ett för nyår - & då gick det inte att hålla tillbaka tårarna. Hjälp vad jag saknar henne & usch vad tomt det känns utan henne! Försökte mig på att sätta upp hennes julgardiner som mamma skickat, men det gick bara inte. Fick typ gråthicka & var tvungen att stänga in mig på toaletten för att Tor inte skulle se. Idag då, försökte mig på att ta årets julkort & bara det kändes supertungt - att inte kunna skicka ett kort till farmor... hon som hade blivit gladast i hela världen för det...
Nej fy tusan... vill i nuläget bara ge upp alltihopa & krypa under täcket fram tills januari, men samtidigt vet jag ju att det bara gjort saken värre. För att inte tala om hur besviken min lilla nisse hade blivit - so the show must go on, även om det stundtals är med ett hjärta som värker...

Övervåningen...

Eftersom jag fått mitt kamerakort att sammarbeta, åtminstone delvis, så kan vi äntligen ta en titt på lägenhet nummer två! Dessvärre är vissa av bilderna korrupta, men jag kan i alla fall visa hur det ser ut någorlunda - så vi kör på med en "rum för rum" trots allt. Så, den goda nyheten med den här lägenheten är att den har en hall! Som såg ut så här innan vi började jobba...
Här fick jag spendera en väldig massa tid med att spackla (& sanda) igen en hel massa hål & så bytte vi ut mattan & målade om alla lister. Så här såg det ut åt andra hållet efter att vi rivit ut heltäckningsmattan som täckte trappen:
Ofräscht är liksom bara förnamnet, kolla SMUTSRÄNDERNA på golvet! Fy så äckligt jag tycker att det är med heltäckningsmatta, i princip omöjligt att hålla rent om man inte är städfanatiker (vilket åtminstone jag inte är). Så den åkte rätt snabbt & så la vi in samma matta som i badrummet våningen upp. Har ingen efterbild på hur det såg ut när det var helt färdigt, men här är i alla fall en "in progressbild", komplett med grön markeringstejp!
Älskar looken med sandade steg & vita bakstycken, men insåg att det varken fanns tid eller ork att sanda varje trappsteg så istället målade jag dem grå med en superstark golvfärg. Går man upp för trappen & tittar ner ser det numera ut så här (fast nu med kvartsstav kring kanterna):
Stör ihjäl mig på att min hantverkare inte skar mattan rak, men men... som sagt, nästa gång jag har med en hantverkare att göra kommer jag att vara helt nitiskt på allt som har med att mäta att göra... Nåja, 180 grader åt andra hållet så kommer man rakt in i badrummet som såg ut så här innan:
Billigt, trist badrumsskåp, urful linoleum, trött toalett & grymt malplacerad taklampa... Så jag spraymålade om badrumsskåpet & spegeln i samma färg + bytte ut kranen & dörrknopparna, la in ny matta (som sagt, samma som i hallen) & bytte toaletten till en vattensparande version:
Uppdaterade även lampan, som vi dessutom satte in en glödlampa med tre olika nivåer av ljus i, så slår man på & av den ett par gånger i rask följd kan man gå från ögonvänligt milt morgonsljus till full blast. Me like!
Ja & så byttre vi naturligtvis till duschslang. Kan liksom inte låta folk bo i en lägenhet med ett duschmunstycke som sticker ut rakt från väggen, i min bok är det tortyr:
Sen kan jag tillägga här att jag SÅ ångrade blåfärgen som jag målade om allt i - den blev alldeles för blå i verkligheten jämnfört med hur det såg ut i katalogen... So note to self, måste provmåla i fall att jag är osäker... Nästa gång jag målar om här blir det greige istället. Anyway, från badrummet kommer man ut i en smal korridor som leder till vardagsrummet:
& här kan ni rätt tydligt se ett av de stora problemen med den här lägenheten när vi fick tillgång till den. Det låg olika golv i precis vartenda rum. Räknade till NIO olika golv totalt & det är ju bara helt vansinnigt. Verkligen noll flow! Tack & lov var alla golven rätt slitna så jag fick klartecken på att lägga nya, så sagt & gjort - in med driftwood hickory!
Så skönt att få bort alla röda & gula nyanser! From this...
To this!
Lägenheten har även två sovrum på det här planet, ett litet som... jaaa, mest såg ut som ett hare krishna tempel innan vi tog tag i det?
Alltså det var så orange att alla som klev innanför dörrarna bara "HOLLY SHIT!" & satte händerna för ögonen... Så jag målade om i min favorit "kitten white".
Sämst bildkvalité, sorry, men i alla fall - mycket lugnare intryck! Det här var också det enda rummet som vi behöll orginalgolvet i. Sovrum nummer två är större, men var något helt otroligt ocharmigt till att börja med. 
För det första: världens osexigaste tak (hello tandläkarmottagning!). Två, guuult. Tre, golvet... världens risigaste subfloor som någon bara målat i en hiskelig brunfärg. Läckert... not. Fyra, lampan? Hur random & den är liksom inte ens centrerad! Eftersom jag inte fick OK på att göra om hela taket valde jag istället en budgetversion - tog ner alla takplattor ett par åt gången, spacklade & sandade tills de var släta & sen satte jag tillbaka alltihop & målade det vitt. Inte en perfekt lösning (alltså det tog SÅN tid), men billigt & så mycket bättre än innan. Målade även om väggarna i kitten white & la in nytt golv samt nya golvlister. Spånade i ungefär hundra år över vad vi skulle göra åt lampfan & bad slutligen min hantverkare att bygga en skiplap wall. Som han gjorde för bred, but whatever - ändå bättre!
Sista rummet på det här våningsplanet var köket & shit så mycket jobb det var. För det första bestämde jag mig för att det även skulle inhysa en separat liten tvättstuga, så det krävdes en hel del rördragande i den föredetta städskrubben för att få till det:
Så nöjd med slutresultatet dock! Det syns inte riktigt på bilden, men maskinen står något nedsänkt på golvet så även om den hade börjat läcka kan garderoben hålla en 2-3cm innan det rinner ut på golvet & börjar läcka ner till grannen under. Förhoppningsvis ger det nog med tid för att hinna agera om olyckan är framme! Maskinen är även en tvätt & torktumlare i ett, så den sköter allt i en cykel - kan säga att de nya hyresgästerna var lyriska över det! Köket själv då... tja, det var ju inget att direkt hänga i julgranen när jag först knatade in där... 
Skitful takfläkt, trött golv, sunkiga väggar, någon form av sorglig arbetsbänk bredvid det stinkande kylskåpet & den uråldriga spisen & efter VÄLDIGT många timmar... 
Är så kär i slutresultatet att det kliar i fingrarna i att uppdatera mitt eget kök! Hade inte heller tackat nej till den nya spisen & kylskåpet. Vår hantverkade borrade även upp ett hål i väggen så den här fläkten ventilerar ut all skit istället för att bara lagra allt i ett kolfilter. Mycket nöjd med den uppdateringen! Ordentliga fläktar är annars något de inte verkar tro på här i kanuckland... Diskbänken var inte heller något under av skönhet för att uttrycka det milt:
Men som ordspråket så käckt hävdade, DO IT YOURSELF! Så det gjorde jag! Målade om hela diskbänken med chalk paint, satte på nya beslag & så installerade vi en ny bänkskiva (från IKEA, vändbar!) med ny sink & kran & satte upp kakel - et voila!
& så slutligen, upp till loftet som jag visat lite bilder från innan. Har ju dessvärre ingen riktigt bra before picture, men så här såg i alla fall trappen ut mitt i projekt "slita ut"...
Kan förövrigt säga att efter det här så kommer jag aldrig att dra ut heltäckningsmatta igen i hela mitt liv. Fy tusan vilket vidrigt litet jobb, snöt damm ur näsan i dagar efteråt! Så det var närmast lustbetonat att få hugga tag i målarpenseln & fixa till det hela lite bättre!
& så här blev själva loftet efter att vi lagt in det nya golvet:
Så, så, nöjd & önskar intensivt att vi hade kunnat göra något liknande med vår vind. Fatta vilket perfekt sov/lekrum för typ en femåring! Det kvarstår fortfarande ett par små fix, men det kan vi ta itu med senare - i nuläget ska jag bara njuta av att inte behöva jobba 7 dagar i veckan!

December 1st...

I min familj har det ju varit tradition med paketkalender, eller snarare så här - farmor har varit helt fenomenal med att hålla igång en paketkalender i årtionden. Ett par år skickade hon iväg hela FYRA kalendrar (två barnbarn samt partners), helt otroligt! Så för oss kändes det självklart att fortsätta med den traditionen även fastän det aldrig kommer att bli riktigt samma sak... Men, bara för att det inte är samma så behöver det ju inte innebära att det är dåligt! Dessutom tröstade det att hålla fokus på att allt som innefattar en glad Tor i regel värmer mer än allt annat. Så sagt & gjort, Paul & jag tåtade ihop en hel drös med små paket & så var min mamma jättegullig & skramlade ihop en bunt hon med & på sätt fick vi allt klart närmare en hel veckan innan dagen D. Med andra ord, någon form av nytt rekord i framförhållning för att vara oss. MEN, vi kunde inte riktigt bestämma oss för hur vi skulle ge paketen till Tor. Farmor broderade en paketkalender till mig för en himla massa år sen & jag har alltid tänkt att Tor skulle ha den, men så insåg vi att han helt enkelt är lite för liten för att kunna se så många paket på en & samma gång & inte tappa det helt när han inte får öppna allt på samma gång. Så Paul föreslog att vi skulle hänga upp kalendern & bara knyta på ett paket åt gången... men på något sätt kändes det så deppigt. Det blev liksom en sån stark påminnelse om att farmor aldrig kommer att skicka små adventskalender-paket igen... Vi var med andra ord tvugna att komma på en plan B så i sista sekund igårkväll skiddade vi in på vår järnaffär & köpte...
En pytteliten elektrisk eldstad! Så, nu är tanken att tomten ska lämna ett litet paket uppe på den varje dag fram till juldagen. Jo för jag bestämde mig för att utöka kalendern med en dag för att arbeta in Pauls tradition också. 
& så ska vi "bygga på displayen" fram till jul: minigran, en liten hylla ovanpå som vi kan hänga sockor ifrån & batteridrivna lyktor. 
Så just nu ser det lite kalt ut, men jag hoppas få till hyllan redan nu under helgen & så vill jag försöka få tag på en liten julig matta som kaminen kan stå på. Kanske till & med en fårfäll! 
 
& hur gick den första morgonen? Tor bara drog efter andan när han såg sin lilla kamin (vi smugglade in den medan han låg & sov) & lyckan var total över att öppna det första paketet som innehöll en samling med pyttesmå Peppa Pig böcker. Så så här långt är det succé för oss båda!

Uppdatering...

Hej igen... Vet ni, de senaste månaderna (eller hela året) har varit så tufft att det känts som om jag bara haft näsan alldeles preciiis över vattenytan. Insåg någongång i oktober att nu var det bäst att bara hålla sig till det som var absolut nödvändigt om jag ville hålla mig ifrån att bli utbränd. Så jag bestämde mig helt enkelt för att temporärt sluta blogga. Det blev bara ett sånt ångestmoment. Skuld för att jag inte hade orken att uppdatera eller svara på kommentarer... & så kände jag bara "Men skit samma, sen farmor dog så är det ändå ingen som bryr sig om jag uppdaterar eller inte". MEN - så är ni så många som hört av sig via olika kanaler för att höra hur jag mår & jag vill bara TACKA SÅ MYCKET! Det har värmt så mycket & gett mig ork när jag behövt det som mest. Så även om jag inte riktigt bestämt mig för vad jag ska göra med bloggen i nuläget så känner jag att jag i alla fall vill ge er ett litet livstecken OCH visa lite av det jag jobbat med de senaste månaderna, för det här projektet har verkligen sugit så mycket av min energi... Så nu kör vi ett gigantiskt FÖRE/EFTER! Huset som Pauls föräldrar köpte i somras har två lägenheter så vi tar bottenvåningen först. Här var det inte jättemycket att göra jämförelsevis, men ändå... en hel del uppdateringar. Vi börjar i vardagsrummet/entren (för på ganska typiskt kanadensiskt vis finns det ingen hall - alltså, jag hade blivit KNÄPP). Innan:
Helt OK, men väggarna & listerna var rätt trötta så jag målade om allt så att det skulle kännas lite fräschare & så spraymålade jag om alla luftventiler. 
Contemporary white istället för persika... har nämligen så svårt för just persikotoner. Passade även på att uppdatera taklampan. Från vardagsrummet kommer du sen in i sovrummet som tidigare var... smutsgult?
Alltså, jag fick bara ångest av den här väggfärgen. Undrar vad den heter på ett paint slip, "nicotin yellow"? Sen hjälpte det ju inte att det fanns stora omålade fläckar & att vägguttagen var brun/beiga...
Här var tanken att väggarna skulle ha varit samma färg som vardagsrummet för bättre flow, men pga ett litet missöde råkade de bli ljusgrå istället (sorry för den taskiga fotokvalitén, de är inte så här mörka irl). Oh well, bättre än innan i alla fall!
& så platsbyggde vi ett litet garderobssystem så att de nya hyresgästerna slapp se en massa rör & skräp som var blottat innan:
Min hantverkare satte hyllorna för långt isär, så det lärde mig att jag måste vara supertydlig med mått innan ett jobb drar igång... Önskar bara att poletten hade fallit ned innan han flyttade upp på ovanvåningen, men i fortsättningen kommer jag i alla fall att vara Measurement-Hitler när det kommer till ALLA byggprojekt. Happ, tillbaka till vardagsrummet, därifrån kommer du nämligen även ut i köket:
Som såg ut så här innan renoveringen drog igång:
Huuur deppigt?! Jag dör lite av att titta på bilderna, herregud vilken orgie i brunt!!! & alltså kaklet, kaklet?! Kakel kan ju verkligen lyfta ett rum så VARFÖR väljer man en så här trist färg utan någon som helst struktur?! Nej jag orkar inte... Hade jag haft mer utrymme i budgeten hade jag verkligen gjort så mycket mer (GOLVET!!!), men nu blev det mest att piffa med färg & nya vitvaror... Kändes nämligen inte helt OK att lämna köket i sitt förestadie...
Spis ano 1972? I början var direktivet att behålla den eftersom den ändå fungerade, men sen råkade jag tvätta bort alla grad-siffror när jag försökte jobba bort allt flått så då var det liksom bara att kasta in handduken & köpa en ny (oops...). Går ju inte att hyra ut en lägenhet där man måste gissa sig till tempen på alla plattor samt ugnen så jag fick OK på att köpa en ny fin liten spis med induktionshäll (YES!). Sen tog vi in en elektriker som drog om strömmen under diskbänken så att spisen gick att plugga in i väggen bakom spisen istället för att blocka hålet för diskmaskinen. På riktigt, den mörka kabeln ni ser i hålet på bilden ovan är spiskabeln som helt enkelt tog så mycket plats att den förre ägaren sket i att installera en diskmaskin... Lex canadianbuildingstandard... & så här blev det när vi var klara:
Hatar fortfarande golvet med en brinnande passion, men det känns i alla fall så mycket bättre nu när väggarna inte längre är dyfärgade. Är också väldigt nöjd med lamporna under överskåpen samt färgen som jag målade diskbänkarna i - Rustoleum mica. Syns inte här, men färgen har diskret "inbyggt" glitter så det ser liiite ut som sten. Inte nog för att lura en geolog, men ändå så pass att det ser ut som vilken OK stenlaminat som helst. Inte så illa för något jag bara rullat på! 
Oh, & när vi ändå tittar på den här delen av köket - utanför dörren finns ett litet "mudroom" som även inhyser tvättstugan samt dörren till den lilla trädgården - men den biten sket jag i att göra något åt. Hela tillbyggnaden är nämligen ett svartbygge (väldigt vanligt här)... Nu har det i & för sig stått som det har stått i mer än 10-år, men man vet ju aldrig, så det kändes onödigt att lägga pengar på den delen utifall att. Happ, från köket kommer man in i en pytteliten hall som leder till badrummet & ett litet sovrum. Badrummet innan:
Det syns inte jättebra, men det var målat i en superblank blåfärg - så pass blankt att man kunde se fingeravtryck på färgen om man la handen mot väggen. Inte optimalt med andra ord, så jag målade om i en mattare färg. Duschkabinen var också väldigt gulnad, så jag målade om den med (vidrigt jobb, färgen stank något helt episkt) samt skrapade bort all gammal silikon & drog ny. Bytte också golvlisterna från mörkt turkost till vitt & så fick jag min hantverkade att installera en fläkt som ventilerar ut all fuktig luft. 
Kanske viktigaste av allt dock, det vidriga väggmunstycket åkte åt fanders. Duschslang all the way! Sista rummet nu... det som våra nya hyresgäster kommer att använda som barnkammare från & med februari. Innan:
Så turkost... vilket kanske kan fungera i större utrymmen, eller som en accentvägg, men i det här lilla rummet kändes det bara alldeles för mycket...
Så jag målade om i en varm off-white (första bilden är bätte i färgåtergivning än bild nummer två):
Bytte också ut taklampan & precis som i resten av lägenheten bytte vi också allt det elektriska. Bye bye till alla gulnade gamla uttag.
& större än så är inte den här lägenheten. Ovanvåningen däremot är en helt annan historia... men det tar vi i ett separat inlägg så fort jag fått min Olympus-kamera att gå med på att ladda upp bilder igen (därav mobilbilder av nedervåningen). Det kanske inte ser jättemycket ut så här när jag sammanfattar det, men eftersom jag gjorde merparten av allt jobb själv så tog det ändå sin lilla tid. Lämnade över nycklarna nu i eftermiddag & det känns SÅ OTROLIGT SKÖNT. Känns som om jag nu helt plötsligt fått tiden till att bli en lite roligare människa igen. Även om jag är helt störd & redan är i planeringsstadiet på nästa renoveringsprojekt... 

RSS 2.0