Chicken coop #2!

Vi har ju försökt få färdigt ett hönshus inne i vårt trädgårdsskjul i en halv evighet men att hitta tiden är liksom inte det lättaste... Så våra "baby chicks" har helt enkelt fått fortsätta bo inne på vårt gästrum way longer än vad vi hade planerat från början. Fram tills den här veckan har det ändå gått OK, men i helgen blev det supervarmt & jättefuktigt vilket förde med sig... ska vi säga "en viss odör". Hela vår övervåning luktade väldigt mycket höns helt enkelt. Kanske inte den härligaste lukten att krypa ner mellan lakanen till. Så igår fick jag nog & bara, "Paul, nu åker du & Tor & köper ett hönshus!" Så det gjorde de & sen (efter att Tor lagt sig) stod Paul & jag med ett gäng ficklampor ute i natten & byggde ihop det eftersom jag bara var tvungen att få UT DEM UR HUSET. Kring midnatt var vi klara & kunde installera vår lilla halvchockade trio.  
Det är ju inget hönspalats, men jag är ändå väldigt nöjd. Småtjejerna får bekanta sig med världen utomhus under säkra former, det är lätt att städa & ser sött ut. 
Småttisarna är 8 veckor gamla i nuläget & även om de vuxit till sig rejält är det iiinte riktigt läge att integrera dem med våran gamla flock än. De råkade flyga in dit av misstag förra veckan när de fick vara ute & lufta sig & det gick kanske inte helt smärtfritt. Många förlorade fjädrar innan vi lyckades rädda livhanken på dem. Det här med pecking order, helt klart något som höns tar ytters seriöst!

När en bild inte säger hela sanningen...

Den senaste veckan har det känts lite som om jag hållit på att drunkna. Tor har världens separationsångest just nu, så det är oerhört mycket MAMMAMAMMAMAMMAMAMMAMAMMAMAMMA & det går liksom inte att göra något självständigt. Förra måndagen & tisdagen hade han dessutom väldig pappa-ångest, så båda dagarna grät han i timmar för att Paul var på jobbet. Sen i torsdags åkte Paul på sin årliga konferens, så jag var ensam med Tor fram tills i söndags. Packade in så mycket happenings jag bara kunde för att roa barnet, 100% på bekostnad av min energi. Det fanns liksom inget utrymme för mig att ladda batterierna över huvud taget. Så vad gjorde jag i söndags? Var jag smart & prioriterade mig själv? Nej det är klart jag inte gjorde... Helig familjetid & duktig flicka-syndromet kickade igång & istället för att unna mig lite egentid åkte vi alla ut till The Donkey Sanctuary. Vilket ju hade kunnat vara i alla fall lite vilosamt om det inte hade varit för att det råkade vara deras årliga Donkey Day. Så vi tillbringade ett par timmar tillsammans med typ 5000 andra pers i 32C (i skuggan, i solen var det ungefär 822C). Tor fick åka brandbil & minitraktor...
Klappa riktiga åsnor & måla gipsversioner...
Samt pyssla, gråta över att han var för liten för hoppborgen, "tatuera sig" & välja en present från deras giftshop. Sammanfattningsvis så pass fullt ös medvetslös att vi för första gången sen han var 8 månader kunde lägga honom i hans egen säng för hans tupplur. 
& medan han låg där & vilade upp sig städade jag huset... & så blev det måndag & Tor sket på golvet, kastade saker på mig med jämna mellanrum & det hela slutade med att jag grät över middagshamburgarna eftersom jag bara känner mig så SJUKT slut just nu. Happ, & det var den glada inledningen på den här veckan - men jag orkar liksom inte påta ihop ett "härligt" litet inlägg om hur fint vi hade det igår när jag i verkligheten mest går runt & känder mig slutkörd.  
Save

A super chicken!

Tor ÄLSKAR färska majskolvar, så den senaste veckan har han bett om en (eller två) i princip varje dag. Det här är något som gynnar hönsen, för när Tor gjort sin med majskolven får han ge den till hönsen (finns i regel rätt mycket kvar att äta). De i sin tur blir närmast tokiga när man kastar in majskolven till dem & alla fyra går till attack med närmast galen frenesi. Så när Fan Girl helt plötsligt backade undan från dagens middagskolv blev jag genast på min vakt - för det händer liksom inte att de inte alla pickar frenetiskt tills dess att det inte finns minsta majskornsmolekyl kvar! Först såg hon liksom lite groggy ut, som om hon var småfull. Halvslutna ögon & satt helt stilla en bit bort från det pågående majskriget. Sen blev hon långsamt "rundare". Alla fjädrar reste sig sakta så att hon blev helt fluffig. Sen sjönk benen ihop & POPP - ett ägg!
Nu kanske någon läsare bara, "Um, men Ida - är det liksom inte det som är hela poängen med höns... att de lägger ägg?" Jo, men det här var klockan sju på kvällen. Höns lägger sina ägg på morgonen & jag hade redan hämtat in fyra ägg på morgonen, så det här var hennes andra ägg för dagen! De allra bästa lägg hönsen kommer upp i cirka 320 ägg per år... Så med det här kvällslägganden kan jag inte låta bli att undra om Fan Girl kämpar ett eget litet världsrekord i klassen äggläggeri!

A little garden update...

Det har varit en så otroligt kall vår här i Ontario, så fastän det är juni känns det inte alls som om sommaren kommit igång på riktigt. Det är liksom mer stickad tröja än shorts väder. Det här gör att trädgården inte heller tagit fart, men jag har så smått börjat i alla fall. Igår planterade jag bland annat basen på farmors minnesträd (vi var tvugna att plantera det innan minnes-stunden, så jag har nya planer för vad vi ska göra då). 
Ville att det skulle vara både vackert, användbart & väldoftande - så valet föll på rosa lavendel & timjan. Nu kommer väl säkert timjan att ta över hela lådan innan sommaren är slut, men jag hoppas att lavendern är nog stor för att kunna hålla sig undan från att bli helt överkörd... We shall see. I bakgrunden kan ni, förrutom min vitlöksbädd (som mirakulöst överlevde hönsattacken!), förresten se mitt lilla potatisland... 
Har sått rädisor & spenat mellan fårorna som jag hoppas kunna skörda innan potatisplantorna blir för stora så att de hamnar i skugga. Förövrigt var tanken att alla plantor skulle vara i raka fåror... Alltså, fail på den. Ser mest ut som om jag varit full & glad när jag knölade ner potatisarna!

Furniture makeover!

Ni kommer ihåg de där trötta möblerna jag bloggade om för någon dag sen... Så kunde de ju inte fortsätta se ut. Började med att spraymåla lampfoten i blankt svart & sen letade vi runt på en massa affärer tills vi tillslut hittade en lampskärm som var tillräckligt stor för att matcha foten:
Jag hade egentligen velat ha en enfärgad lampskärm i ljust linne (möjligtvis med ett svart band i nederkant), men så här långa skärmar är tydligen inte något som man lätt kan hitta här i Kanada så den här shabby chick varianten fick duga. Happ, stolarna då? Eftersom jag målade om lampan bestämde jag mig för att hålla igen lite på målarfärgen & nöjer mig för stunden med lite nytt tyg. Även om det inte är den totala makeover jag hade velat se så tycker jag att den här versionen är SÅ mycket bättre än den gamla!
Hade jag varit riktigt duktig så hade jag bytt ut sitsarna helt, som ni kan se är de inte helt jämna i kanten... men det får ske någon gång i framtiden när jag har lite mindre att göra på min TO DO lista! I nuläget har jag nämligen liiite kvadratmeter rum att måla mig igenom. Hoppas få klart badrummet på lägenhet ett nu i helgen så att jag kan börja visa er den förvandligen!

Goals for 2017 - month four and five...

April & Maj var ju inga höjdarmånader, så ett tag tänkte jag bara släppa alla mål för hela året & liksom bara fokusera på att fixa det mest grundläggande. Men samtidigt tror jag att det är jätteviktigt att ha något att kämpa mot - så nu kör vi ett litet sammandrag på de senaste två månaderna & sen hoppas jag få lite mer ork för att tag i listan lite mer ordentligt. 
 
1. Komma i bättre form. Jag går på pilates nästan varje torsdag & Tor & jag har börjat cykla rätt mycket. Försöker komma ut på en liten promenad varje dag också. Så vi kan väl säga att det i alla fall går åt rätt hål...

2. Fortsätta med mina engelska kurser. Tre VGn av fyra möjliga. Väntar fortfarande på betyget från det sista momentet så att jag kan få mitt slutbetyg. 

3. Lära mig mer om höns. Det tar cirka 10 dagar för en ägg-gula att mogna till full storlek, vitan formas på 3.5 timme & äggskalet på 90 minuter. 

4. Mer vegetariskt här hemma. Under april & maj åt vi vegetariskt 19 gånger. Fast det är middagar då, jag äter bara vegetariskt till lunch. 

5. Jobba på ekonomin. Alltså, så himla dåligt. Jag orkade inte hålla koll på våra utgifter varken under april eller maj. Det är första gången på tre år som jag inte haft koll på varenda öre som går ut & in. Här måste det bli bättring!

6. Resa lite.

7. Jobba på min flygfobi.

8. Expandera trädgården. Jag har planterat potatis, gräslök, kiwi & physalis. Är så sjukt jäkla pepp på det senare, så himla häftigt att de faktiskt växer här! Nu måste jag köpa in en massa tomatplantor & få ner lite frön så att vi får mangold, spenat, ärtor & bönor också! Oh, & så har jag ju grävt upp en bit av vår boulevard garden - vilket har stått på min to-do lista sen vi flyttade in i huset, så det känns bra!

9. Mer tid med Paul. Nja... Det har fortsatt varit rätt mycket arbete på kvällstid eftersom jag fortsatt jobba på kursen. Eller så har jag somnat tillsammans med Tor.

10. Ta körkort. Ska börja ta itu med detta nu under juni tänker jag. 

11. Sluta amma. Vi ligger stadigt på tre ammningar per dag. Skjut mig...

12. Bli bättre på att lära Tor svenska. Ofavorit i repris, det har blivit mycket engelska eftersom jag varit så trött. Fast häromdagen tog Tor fram en bok & "läste" den på svenska för mig - som honung för mammahjärtat!

BONUS. Ett husprojekt/månad. Oh, här har jag fått lite gjort - ska fota & visa imorgon. Dessutom fick vi nycklarna till det här stället igår... 

Så himla pepp! När jag mår lite så där halvskakigt, då finns det inget bättre än att få jobba med sånt som ger snabbt, synbart, resultat - typ måla eller städa. Så att ha ett helt hus att bestämma över känns som om någon har gett mig en oversize terapi lekstuga. 
Har redan varit över & målat två timmar nu på eftermiddagen. Två Tor-fria timmar där jag bara får fokusera på att försöka göra något fint... blir inte mycket bättre än så. Det sagt, jag har ändå hyrt in hjälp - huset är nämligen alldeles för stort för mig att måla om på egen hand. Vill nämligen INTE pajja axeln igen så som jag gjorde i vintras...

Min lilla maskrosboll!

Vår granne är barnmorska, så ibland måste hon iväg akut & då kör det då & då ihop sig med hennes lilla dotter. Att ta med en 2-åring på jobb är väl aldrig smidigt, men jag kan tänka mig att det är extra knivigt i hennes roll. Så när hon ringde imorse & med lätt panik frågade om det fanns någon som helst möjlighet för mig att ta hand om Aviva ett par timmar ställde jag naturligtvis upp. Aviva & Tor leker oftast himla bra ihop & idag hade de en riktig höjdardag tillsammans. Noll tjaffs & bara massa skratt & stoj - två små lyckopiller helt enkelt. Den sista halvtimmen hängde vi i Avivas trädgård & hoppade på deras trampolin & alltså... gud vad jag skrattade åt Tors hår!
Det hade ju överlag varit att föredra om han ärvt Pauls fantastiska hårkvalité, men just idag kändes det himla kul att han åtminstone i nuläget sportar klassiskt skandinaviskt hår! 

RSS 2.0