Skitdag...

Suck vilken skitdag det här blev... Dels föll Tor ju rätt illa (hjälp så han ser ut, hela ögat är igensvullet & blått), sen fick jag reda på att en kär läsares katt fått somna in (hejdå lilla Svante...) & så fick vi ett så himla trist besked från Pauls jobb. Varje år har de nämligen en kick-off i slutet på september/början på oktober & det är då de delar ut alla bonusar för året. De senaste veckorna har vi liksom gått på nålar över hur utdelningen ska bli, men så blev det för första gången noll dollar extra i kassan & jag VET ju att jag inte kan räkna med bonusen i vår budget, men det blev ändå en så himla stor finansiell besvikelse att få vår gultkant helt bortryckt. Det är årets andra jättesmäll rent finansiellt & jag ska vara ärlig - jag blev så besviken att jag grät. Vilket gjorde att Tor blev helt hysterisk & började gråta han med, så det var lite som den där scenen i Sound of Music när alla gråter kring middagsbordet... Eftersom Tor blev så ledsen var det ju bara att rycka upp sig omgående, går ju inte att vara ledsen om det gör ens barn ännu ledsnare, men åh så himla trist det känns just nu. Sämre inledning på helgen får man ju leta efter. Skit-trist inlägg, men kände att jag var tvungen att skriva av mig lite... 

Vurpa & den första huvudfotingen...

Lilla skrutten trillade så himla eländigt när vi var ute & gick idag, jättestor blåtira på ögat - liksom en blå vindruva under ögat. Det är ju sen gammalt, men fy sjutton vad ont det gör i mammahjärtat när de trillar så där - man hade ju gjort vad som helst för att kunna ta smällen istället för dem. Men innan dess hade vi himla trevligt, rullade ut en stor tapetvåd & lät Tor gå loss med pennorna & titta vad han knåpade ihop! 
Jag ska erkänna att jag varit lite dålig på att rita med Tor, har liksom inte tillräckligt bra tålamod när det inte bliiir något. Men han har kunnat rita cirklar i ett par månader nu, så jag har ansträngt mig & lagt fram papper & penna oftare än vad jag gjort innan i hopp om att han ska ta det ett steg längre & så smällde han till med den här lilla gubben idag! Det är värt lite fredagsbubbel känner jag!

Ut med skiten!

Jag blev ju lite shock-skadad över Pauls familjs horder-tendenser tidigare i år & det där har legat & gnagt i mig ända sen dess. Känner att jag måste vara on-top när det gäller pryttlarna här hemma eller det är risk att vi trillar ner i samma hål vi med. Så den här veckan, när energi-depåerna av någon outgrundlig anledning helt plötsligt kändes pre-Tor, satte jag igång & började rensa. Har packat ner en massa av Tors saker i kartonger, fyllt två kassar till frälsningsarmen samt hivat ut så himla mycket bråte - massa papper, gammalt godis, tröjor med hål, trasiga leksaker, udda sockor... Bleh, helt otroligt vad man knölar ner i lådor & skåp & tänker "det tar jag sen"! Jag ösnkar att jag hade kunnat vara ännu hårdare men har tex väldigt svårt att skiljas från saker som jag fått av farmor. Men nu har jag i alla fall bestämt mig för att göra mig av med sånt som väldigt tydligt känns "inte oss". Men typ små askar med blommor & kattungar på... Det är absolut en process, men när jag kan backa tillbaka & vårt linneskåp inte längre ser ut som om en rabies-smittad apa har gått lös på det så känns det helt klart väldigt skönt! Dock är Paul sjukt skeptisk & tror att jag slänger varenda pryl han äger & har. Vilket jag inte gör. Jag slänger bara väl valda saker som jag känner att jag kan argumentera för i fall att han saknar dem... Hobby-horders alltså, man får ta det lite i sänder för att komma undan med det!

Loftet...

Pauls föräldrars "hyreshus" har ju varit ett ständigt pågående projekt för mig sen juni & i nuläget håller jag på med loftet. När jag började var väggarna i super-risigt skick: stora hål, massa klotter med märkpennor, klistermärken (hatar ta mig faaan klistermärken!), en miljon små hål efter häftstift & världens risigaste heltäckningsmatta. Så himla trött. Så jag bad vår handy-man rycka ut mattan & sen dess har jag roat mig med att spackla om mer eller mindre hela utrymmet, sandat & målat ett första lager färg & det känns redan så mycket fräschare.
Dagens uppgift var att rycka ut alla häftklamrar som heltäckningsmattan var fäst med. Tror att jag säkert ryckt upp en 200 klamrar, inte världens roligaste jobb men någon måste ju göra det & hellre då att jag gör det än att vår handy-man. Lite onödigt att betala tim-avgift för något som inte direkt kräver mer skills än någorlunda fungerande syn. Anyway, nästa steg blir att lägga in ett nytt golv (mörkt, trä), sätta upp en fond-tapet på väggen med fönstret, sätta upp fönster- & golvlister samt måla om listerna kring garderoberna. Ja & så måste jag övertala Paul att vi ska riva ut "bjälken" i mitten av taket. I nuläget är nocken nämligen en rad dåligt sammansatta träplank med en massa kvisthål som "blöder igenom" vitfärgen - inte så festligt. Speciellt inte eftersom varje rum sportar en ensam ledsen glödlampa på sladd... So, jag vill riva ut allt det & sätta in ny plank som är betsade i samma mörka färg som golvet & med två spotligts för varje rumsdel. Tror att det hade varit så mycket snyggare & hade egentligen bara velat köra utan att bry mig om vad övriga familjemedlemmar tycker. Meeen, eftersom det här övergår min renoveringskapacitet måste jag i alla fall få med mig Paul på tåget... Paul brukar i regel vara rätt bra på att gå med på den här typen av projekt, men ibland blir han lite "typisk man" & bara "men ska det verkligen vara nödvändigt?". Alltså, inte "jag tycker att det är en dålig idé" utan mer "Men vad mycket merjobb, jag ooorkar inte!". Jaja, får ta det över lite vin någon kväll så att optimsimen är på topp!

Chokladbollar eller sömnpiller...

Tor älskar att baka chokladbollar med mig - allt från att få räkna ingredienserna, smaka när det är klart till att få hojta "SURPRISE!" så fort Paul kommer hem från jobbet. Problemet, för Tor, är att han blir SÅ till sig varje gång vi gör dem att han totalkraschar när jag rullar bollarna. Inte en enda gång har han lyckats hålla sig vaken genom ett helt chokladbollsbak... 
Lilla skruttungen... Verkar inte spela någon roll vilken tid på dagen vi gör dem heller, det är bara tack & godnatt. Kanske att vi ska döpa om dem till sömnpiller istället?!

Jobb, jobb & mer jobb...

Argh, jag har lite svårt att få allt att gå ihop just nu så då blir bloggen lidande. Är lite mycket med att ta hand om Tor på heltid, plugga halvtid, extraknäcka 8 timmar per vecka samt renovera ett hus ovanpå det... & med huset menar jag alltså inte vårt hus, utan huset som Pauls föräldrar köpt & som kanske är det extrajobb som har den mesta tidspressen. Lägenheten på bottenvåningen är nämligen så pass klar att vi hade visning för två par tidigare i veckan - men när de ändå var där frågade de båda om de kunde få se ovanvåningen också & utan att egentligen ha planerat för det är den numera uthyrd från & med första november. Vilket ju är jättekul bara det att det är en liten bit kvar tills allt är klart. Hade ju tex varit trevligt med golv & så... Men men, Paul & jag jobbar ju bäst under tidspress så det är bara att bita ihop & tänka att det här är den spark i baken vi BEHÖVER för att få klart allt ihop innan jul. Har nämligen en tendens att få insomnia när det är lite väl mycket att hålla igång samtidigt & jag vägrar ligga vaken & stressa under julen.
 
Happ, men det här kanske inte var så uppåt inlägg så jag avslutar med en fantastisk Tor-sägning istället. Från baksätet igår "Look, look, a balloon castle!"
Hahaha! Ja men det är KLART att det är ett ballongslott, hur har jag kunnat missat det i 34 år? Obegripligt!

Dagisbaciller & 60år som gifta!

Tor blev pyttelite sjuk efter förskolan i fredags - typ lite snuva... Vilket har inneburit att Paul varit ute ur räkningen fram tills igår. Så det blev lite bloggtorka här eftersom jag fått dra dubbla pass. Dagisbaciller alltså, inte något vi stiftat bekantskap med förrän nu & det var ju helt klart något vi hade kunnat vara utan! MEN. Eftersom det varit bild & idé-torka här i nästan en vecka tänker jag att jag kompenserar med bild-bonanza från Pauls föräldrars 60-årsfirande. För som sagt, de firade ju 60-år som gifta för någon vecka sen & det var så klart tvunget att firas. Eftersom varken Paul eller hans syster fick ändan ur ryckte jag tag i planerandet & fick ihop följande lilla körschema för dagen...
 
På morgonen levererade Paul en inbjudan till sina föräldrar med tillhörande heliumballonger - för klart att man måste ha ballonger när man firar något så här stort! Inbjudningen är jag sjukt nöjd med, för förrutom lokal & värd är den en EXAKT kopia av Pauls föräldrars bröllopsinbjudan. Paul lyckades till & med hitta samma font som jag kunde använda i InDesign! 
När man firar 60-årig bröllopsdag här i Kanada kan man ansöka om ett grattulationsbrev från deras governor general (typ drottningens ställföreträdare om jag förstått det rätt) samt drottningen & Pauls mamma hade skickat in båda förfrågningarna & fått svar från båda så eftersom vi viste att hon ville visa breven på deras bröllopsdag bestämde vi oss för att boka in hela familjen för High Tea på vårt urmysiga lilla café som ligger längsmed ån vi bor bredvid. Dessvärre har jag inga foton från det men det var helt & hållet för att vi var så upptagna med att dricka te & äta fantastiska snittar & scones. SÅ FESTLIGT & FINT! Samt ett perfekt tillfälle att presentera brevet från drottningen för vad är väl mer engelskt än high tea?! Efter det överraskade vi med familjefoton - så här kommer en hel drös med bilder på oss & Tor... Det finns naturligtvis en massa bra bilder på alla andra också men känner mig inte helt OK med att dela dem helt hejdlöst utan att ha tillåtelse först... Men en bild måste vi ju ha på själva "brudparet"!
& en på den & deras enda kvarvarande brudtärna - samt tidernas lilla foto-apa...
När vi köpte ballongerna fick Tor syn på en liten gul bulldozer som han blev helt kär i, så den blev en ständig följeslagare genom hela fotoserien...
Måste också dela ett kort på Tor & hans lilla kusin Lou... Titta så fint de leker! I typ en sekund, det var dessvärre ungefär det enda kortet där Lou inte nöp eller sparkade Tor...
Annars var det mest ett evigt rännande efter dem - Tor gråtandes & Lou skrattandes - eller ytterligare en vända av milda förmaningar...
Så vi fick dela upp oss lite & köra separata familjefoton & det gjorde underverk för Tors humör!
Vilket man ju får förstå, det är väl ingen som hade valt "bli nypt & jagad" framför "leka & skratta".
& så avslutade vi kvällen hemma hos oss med en massa flaskor bubbel, god middag & confettiregn & jag känner så här i efterhand att vi fick ihop det himla bra. En sak som jag verkligen hade velat göra men som föll igenom var att hitta ett kort på deras bröllopstårta så att vi hade kunnat servera en kopia av det översta lagret som efterrätt... men å andra sidan var vi alla så mätta efter allt sconesfrossande + middagen att alla valde bort dessert. Fast alltså wowfaktorn på något sånt hade verkligen varit helt grym! Jaja, de får väl helt enkelt fortsätta vara gifta 10 år till så har jag förhoppningsvis lyckas vaska fram ett foto tills dess!

22 weeks!

Men CHEEECKA!!!
Vaknade upp på så dåligt humör i morse & så travade jag argt ut i trädgården & möttes av det här - vårt allra första blå cream legbar ägg. DOG av lycka!!! Åh vad vi har väntat på det här! Ska nämligen vara helt ärlig, bortsett från första veckan när kycklingarna var pyttesmå så var det ju inte jätteroligt att föda upp baby chicks från scratch. De är så jävla elaka & lynniga tills de blir könsmogna att man liksom bara vill hiva ner dem i grytan med huvudet först. Men så blev de 20 veckor gamla & det var som om en strömbrytare slog på i skallen & de bara "men vänta, hon kommer med mat & vatten varje dag & städar vårt hus & försöker klappa oss... kanske att hon inte vill döda oss i alla fall?!" & nu följer de efter mig som små hundar. De går faktiskt så pass fot att jag snubblade på en idag & tappade en lampa i marken... Men tillbaka till ägget - eller äggen - för ett par timmar senare fick vi ytterligare ett ägg levererat! Det var i & för sig pyttelitet, men det spelar inte så stor roll - har man väntat i nästan 22 veckor (de blir 22 veckor imorgon) på leverans så firar man oavsett om ägget väger 62g eller 37g (jo men KLART jag var tvungen att väga båda)! Så det blev bubbly ikväll, med självklar skål för Queen Mary, Sisu & Chick-A-Boom!

Skav...

Det var min namnsdag i torsdags & det blev ytterligare en så tydlig påminnelse om att farmor är borta. Farmor var nämligen helt outstanding på att minnas allehanda bemärkelsedagar & högtider & det fanns liksom inte att hon inte skulle skicka ett litet paket eller höra av sig på annat sätt. Kändes så fint att veta att det alltid fanns någon som tänkte på en & brydde sig om en nog mycket för att minnas minsta lilla sak... & nu finns det där inte kvar alls på samma sätt. Paul försöker förvisso & är väldigt duktig på tex födelsedagar & julafton, men namnsdagar är inget han kommer ihåg. Vilket man ju får ha förståelse för eftersom det inte är något de firar här i Kanada. Men det gör ju ont i alla fall... lite "salt i sår". Sorg alltså... Så dubbelbottnad. Det bubblar liksom hela tiden upp nya saker som gör ont & den här veckan har varit extra intensiv. Namnsdagen, att inte kunna visa kortet från Tors första förskoledag, inte kunna plocka upp luren & berätta för henne hur jobbigt det kändes att lämna honom där, ett recept jag ville testa & så läste jag en bok jag om andra världskrig & kom på att jag ville fråga hur hon upplevde det... Usch, den här veckan skaver det helt enkelt i kroppen. 

First day as a Lilliput...

Tors första dag på kindergarden idag... Åh så mycket känslor! Efter en skräckhistoria tidigare i veckan (en liten tjej som var så ledsen att hon grät tills hon kräktes - tre veckor i rad!) vaknade jag med världens klump i magen i morse. Det kändes INTE bra för fem öre. Problemet är att jag blir sjukt sammanbiten när jag är nervös, så det tog kanske två minuter innan Tor frågade "Mamma OK?" - så sen blev det kraftansträgning på att se lite mer normal ut. Höll fram tills Tor drog på sig sin lilla kånken-rygga... Sen blev det diskret lipfest. För ÅH vad jag hade velat att farmor hade fått se det här ögonblicket. 
Obligatoriskt (åtminstone på den här sidan Atlanten) foto på trappen innan vi åkte. Lilla skutten insisterade på att få hålla in en av ballongerna från förra veckans diamantbröllopsfirande...
Var så nervös när vi parkerade utanför Lilliput Land - helt livrädd för att Tor skulle börja gråta så fort vi klev ur bilen, men han knatade glatt bort till dörren. Höll oss till & med i händerna... Problemet, för mig i alla fall, är att de inte alls tror på inskolning här. Policyn är "Quick bye, long hallo", så jag kände sån ångest när han började fråga om vi ville komma in & leka med honom. Paul gick in en liten vända & tittade på leksakerna, men sen fick vi lämna över honom till en av fröknarna & gå... Så jobbigt fastän han tack & lov inte grät helt hysteriskt. Kände mig som en disktrasa när jag väl satte mig i bilen igen!
 
MEN - när vi kom tillbaka 3-timmar senare var han så glad. Stod i ring, sjöng & klappade händerna & kom sen springandes & visade oss en liten teckning han gjort. Stolt som en tupp! Så jag känner att det här kanske kommer att bli bra i alla fall. Även om mamma-hjärtat just i dag är lite tuktat. 

Chili shock!

Häromdagen fick vi en hel låda med små cherry bomb chilis av Pauls kompis Phil & det var ju jättesnällt, men vad gööör man egentligen med ett par 100 chilis på ett bräde?! Känner mig väldigt begränsad på just det här området, Sverige känns liksom inte direkt som en matkultur som vräker på med chili i maten... Anyway, något var jag ju tvungen att göra så jag beslutade mig för att försöka torka åtminstone en del. Har en "food dehydrator" (alltså en maskin med brickor i flera lager som cirkulerar varmluft) som jag ryckte fram & började fylla upp med chilis. Bara det att jag efter 10 urkärnade chilis började få andningssvårigheter. Kunde hantera en massa nysningar & hosta, men när halsen snör ihop sig är det liksom läge att sluta. Så Paul fick ta över &... jaaa, han är ju inget kitchen genius det är ju helt säkert. Inte bara fick han till att gnugga han sig i ögonen med chilismutsiga fingrar utan han gick även & kissade utan att kanske helt tänka till... Men han fick i alla fall till 30 chilis innan han kollapsade på soffan i en liten kvidande hög!
 
& i fall att någon sitter på ett bra, chili-rikt, recept så får ni gärna lämna en kommentar. Har liksom fortfarande väldigt mycket att arbeta mig igenom...

Tomato update...

Hela lördagen var ett enda långt tomat-race som resulterade i mer än 150 liter konserverade tomater. Här kan ni se lite hur hela operationen gick till:
Tvätta tomater, skåra tomater, snabbkoka så att skinner går att dra bort, koka ner hela alltet lite, fylla upp på varma burkar & sen koka i 40 minuter så att konserverna är helt säkra att äta. Så här i efterhand är jag jättenöjd över att vi arbetade oss igenom allt på en dag, men kanske inte riktigt lika nöjd över hur arbetet i gruppen var fördelat. Förra året gick det jättebra, men i år utökades gruppen med en medlem som inte riktigt drog samma lass som vi andra & jag ska vara ärlig & säga att det känns bra surt att jobba stenhårt i 10 timmar & ändå komma hem med mindre tomater än någon som bara dök upp lite sporadiskt under dagen (alla skrev upp sig på x-antal burkar innan tomatinköpet & jag skrev upp mig på en för låg siffra för att minska arbetet för gruppen över lag)... Så jag får nog fundera lite på hur vi ska göra nästa år. Vill helst inte göra det helt själv, för den sociala spekten gör själva arbetet så mycket roligare, men vill inte heller hamna i en liknande sits som i år. Tänker att jag tar ett par veckor & sen ska jag försöka rodda upp ytterligare en "canning day" med en helt annan grupp & så får vi hoppas att det ska fungera lite bättre... 

Tomater över huvudet...

Åh åh, jag har ångest! Vad har vi gjort?!
& det värsta är att det här inte ens är alla tomater!!! Jess & jag körde ut till St Jacobs igår morse & köpte 9 bushels tomater. Tänk själv att bränna 1200 kronor på tomater... Inte varje dag man gör den typen av inköp! Nu är i alla fall planen att Jess, Laura, Amanda & jag ska konservera alla tomaterna i helgen. Jess är jätteoptimistisk & tror att det kommer att gå snabbt, vi är ju så många, jag känner väl kanske lite mer att helgen kommer att gå i arbetsläger anda... Men men, det är lite för sent att ha second thoughts nu - bara att bita ihop & arbeta sig igenom berget!

Anniversaries!

Åh vad vi har firat idag! Det finns liksom inget annat att göra när två stora årsdagar sammanfaller. Så vad firade vi?
 
Jo, den 6e september 1957 gifte sig Pauls föräldrar. Med andra ord, 60-årig bröllopsdag & diamond anniversary. Måste bara pausa en stund här... alltså, huuur galet länge att vara gifta?! De flesta moderna par har inte ens en chans att komma upp i så många år - man måste ju lova evig trohet så sjukt tidigt i livet! & 1957 känns som en helt annan värld... Eisenhower blev president, frisbeen började säljas, Sputnik sköts upp i rymden... & i Sverige gick det Sjunde Inseglet upp på bio. I vilket fall, helt klart en anledning att fira! Vanligtvis när jag preppar för... tja men allt, går jag direkt till pinterest för inspo men i det här fallet var det i princip bara att arbeta fram en agenda på egenhand Fanns knappt något att gå på, folk lever liksom inte tillräckligt länge för att fira den här typen av högtider. Allternativt står de inte ut med varandra så himla länge.
 
Andra anledningen att fira... kanske inte fullt lika märkvärdigt för gemene man, men väldigt viktigt för mig. En milstolpe. I dag var det nämligen 10 år sen jag landade i Kanada. Minns det som igår, hur jag klev ut från Pearson till 32C & trodde att jag på något sätt hamnat i fel land! Det känns i ärlighetens namn helt surrealistiskt att jag bott här så länge - det var ju aldrig planen! Men, nu är jag här & det är ju bara att erkänna att Kanada mer & mer börjar bli mitt hemland.
 
& hur vi firade, det tar vi i ett annat inlägg. För jag är HELT slut efter allt preppande & imorgon lämnar vi huset klockan 07.00 för att åka iväg & köpa ett kvarts ton tomater... Yes, for real.
 

A break because...

Nu försvann jag ett tag här igen, en kombination av följande:
 
- Jag blev farmordeppig igen. Det går i skov har jag märkt. Ibland tänker jag inte på att hon inte finns längre på flera dagar & allt känns som vanligt, men så smäller saknaden till av någon anledning & då är det hemskt lätt att jag blir deppig. Den här gången var det att jag rotade igenom ett par stökiga lådor i ett försök att bli lite mer organiserad & så hittade jag en massa brev som hon skickat. En så himla liten sak, men tanken på att aldrig mer få ett brev från farmor gjorde att jag känt mig låg i över en vecka. Tack & lov har vi haft långhelg här, så vi har megafamiljemyst i dagarna tre & det har hjälpt!
 
- Kurs-start på Engelska B1! Åh som jag har LÄNGTAT. Än så länge är tempot inte i full gång, men det är så skönt att få fortsätta plugga. Först ut blir att läsa Robinson Crusoe & Gullivers Resor... böcker jag senast läste när jag var... men kanske 11? Ska bli intressant att se vad vi ska göra med dem så här på universitetsnivå!
 
- & på tal om böcker, förra veckan dog vårt internet & i brist på annat att göra ryckte jag fram min Kobo (e-reader) & började kolla igenom mitt bibliotek med ännu olästa böcker. Det i sin tur resulterade i att jag sträckläst mig igenom hela Ken Folletts century trilogi. Första boken ligger på 1008 sidor, andra på 940 & den tredje på 1103. Jag läser snabbt, men 3000 sidor är ju inget man läser på en dag... så det kan hända att jag varit lite lätt osocial av den anledningen med.
 
- & så har jag jobbat vidare på lägenheterna. Sååå nära att vara klar med den första. Hoppas på att visa bilder under veckan!

RSS 2.0