Heat wave...

Så där spännande att skriva om vädret, så jag har undvikt det tills nu, men fick precis ett oroligt mail från Sverige som frågade hur det går för oss eftersom DN skrivit att flera personer (sista uppdateringen jag såg var siffran uppe i 34 bara i Quebec) dött här pga värmen - så vi kör en liten uppdatering på det i alla fall. Alltså, det har verkligen varit helt sinnesjukt varmt här de senaste veckorna. Jättehög luftfuktighet också, så flera dagar har det känts som om det varit närmare 45-50 grader varmt. Började helt ärligt gråta häromdagen för att jag mådde så dåligt. Får nämligen värmeslag väldigt lätt & mår jätteilla. Tryckande huvudvärk, helt trög (famlar efter ord & har svårt att få ihop meningar) & känns som om jag ska svimma. Tack & lov verkar Tor ha ärvt lite mer värmetålighet från Paul, men han har varit jättegnällig eftersom det inte går att sova när det är så här varmt. Vilket ju hade kunnat lösas med AC, bara det att AC för hela huset är svindyrt att installera & även mindre maskiner som bara kyler ner en eller ett par rum kostar massor. Men i lördags gick det bara inte längre så vi bröt ihop & köpte en liten AC-unit till vårt sovrum. 
Känner lätt hatkärlek för den här maskinen... Så ful & så låter det som om vi har en flygplansmotor i sovrummet (går bara att sova om man har öronproppar när den är på) men vet ärligt inte hur vi hade klarat oss utan den i den här värmeböljan. Men som sagt, den kyler ju bara ner vårt sovrum så vi får alla tränga ihop oss i sängen & så äter vi bara kall mat. Lever på kalla mackor & sallad, känns som att jag hade fått åka till sjukhuset om jag slagit på ugnen. Känns också som om jag har passerat någon form av threshold där jag permanent fått nog av värme - alla fortsatta semestrar begränsat till Nunavut & Norrland. Eller så kanske vi flyttar till något av de alternativen om vädret ska fortsätta på det här sättet...
 
Litet tillägg: Har sett vänner på Facebook som bara "man ska inte klaga, tänk på hur mycket alla gnällde i vintras när det var så kallt!". Även om jag förstår inställningen, för det är ju inte speciellt festligt med personer som bara gnäller, så känner jag ändå att det är viktigt att inte bara tiga & lida igenom värmeböljor som denna. Faktum är ju trots allt att vi sätter nya värmerekord år efter år. Global uppvärmning är en realitet som vi alla borde ägna mer tid & energi åt. Så jag kan inte leka utomhus med Tor mellan 9-19 när det är så här varmt... men hur kommer det att se ut när han är gammal nog att ha en 3-åring? Om alla som tycker att det är för varmt just nu tog sig tiden att läsa en artikel eller två i frågan & sen kontaktat sina politiska representanter & GNÄLLT så hade vi kanske lyckats pressa fram lite mer förändring - så att våra framtida barnbarn inte växer upp i en enda gigantisk sandlåda. 

Kommentarer
Postat av: Jo

Usch vad jobbigt! 45-50 grader får man klaga över, när värmen dödar är det helt ok att klaga. Håller helt med dig om global uppvärmning och blir helt hysteriskt frustrerad när jag hör om folk som på riktig inte tror på det.

Stor svalkande kram till er! ❤

Svar: Nej det har verkligen inte varit ett dugg kul med tryckande hetta dag efter dag. Förstår verkligen att sjuka & gamla inte klarar av den - har själv känt mig så risig & då är jag ju ändå förhållandevis ung & pigg. Sen suger det också att man inte kan vara ute så mycket som man hade velat. Hade tex velat cykla & gå på promenad varje dag, men när det är 48C med luftfuktigheten så går det helt enkelt inte...
Ida

2018-07-07 @ 16:55:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0