A little monster with darkness inside...

Innan jag kör garden recap måste jag bara skriva om den jättehemska sak som hände i lördags. Morgonen startade nämligen med att Paul väckte mig & berättade att något, troligtvis en tvättbjörn, brytit sig in i Pauls mammas hönshus & dödat alla de nya hönsen. Alltså så himla sorgligt! Hon hade låst om dem för natten & allt men tvättbjörnen hade fått upp låset till äggboxen & sen lyft upp taket & dragit ut dem den vägen. Det allra sorgligaste var att en av dem först kom undan & i panik sprungit mot huset för att bli räddad - men blev upphunnen precis bredvid köksdörren & dödad där. Så det var det första Pauls mamma såg den morgonen, hennes stackars lilla höna liggandes död på tröskeln med ett sista litet perfekt ägg bredvid henne...
 
Har ju skrivit om det här med hönssorg innan & hur det känns lite... ja men nästan skämmigt att bli SÅ genuint ledsen för att en höna dött när man vet att nästan alla man känner äter höns rutinmässigt... men när man levt med höns nära inpå, i mitt fall två år & Pauls mammas fall tre veckor så blir det helt annorlunda. Man inser helt plötsligt hur sociala de är, hur roliga & påhittiga. Pauls mammas höns hade precis kommit till det där stadiet att de bestämt sig för att de helt enkelt skulle följa henne runt vart än hon gick i trädgården & har man någon gång haft en liten skrockade flock som snurrar runt ens fötter så gör sånt här JÄTTEONT. Snyft...
 
& sen var jag naturligtvis tvungen att berätta för Tor. Ville inte gå in på detaljerna för mycket men berättade i alla fall att något tagit alla grandmas höns. Först blev han alldeles tyst, hans lilla ansikte ihopskrynklat av sorg, sen kom en liten hand i min & ett litet ledset "Mamma, was it a  little monster with darkness inside that took them?" Alltså, var får barn allt ifrån?! Sa att det nog var en tvättbjörn men monsteridéen har fastnat i huvudet på honom så nu är det i princip vår nya familjeterm för tvättbjörn - little monsters with darkness inside...

Klar för terminen & Victoria recap...

Jag är äntligen klar med studierna för den här terminen! Skickade in min sista uppsats i söndags så nu har jag studiefritt fram till i höst! Känns SÅ skönt, de här sista veckorna har varit tuffa att få ihop & det känns nästan overkligt att helt plötsligt inte behöva sitta & jobba varje kväll efter Tors läggning. Bara tanken - att kunna titta på en film med ett glas vin istället! Men nu har jag ju inte bara pluggat de sista veckorna, har lyckats klämma in lite trevliga saker också så jag tänker att vi kör ett par recap inlägg. Allra bästa Jo kom ju tex på besök förra veckan & firade Victoria Day med oss. Victoria Day är en ganska typisk kanadensisk heldag i den månen att man inte gör något så där jättespeciellt förrutom att äta gott, dricka öl & smälla lite fyrverkerier. Så vi körde på det mesta av det där - minus ölen. Nu är jag inget fan av fyrverkerier överlag, pga av en massa olika anledningar, men det går ju inte att förneka att det gjorde Tor något helt vansinnigt lycklig så det var fint att se hans glädje. Vi började lite lätt med tomtebloss:
Här hade jag lätt kunnat sluta, han var glad nog ändå - men Paul kunde naturligtvis inte hålla sig (för att han är en man) & hade köpt ett par större pjäser också. Någon var SÅ pepp!
Jag, lite mindre... För mer än 10 år sen hade vi en allvarlig fyrverkeriolycka i familjen & jag måste erkänna att det där fortfarande sitter i men jag försöker att hålla det i shack. Vill inte överföra mina rädslor & fobier på Tor om jag kan undvika det (förrutom motorcyklar, där tänker jag fobia utav bara den - vad som helst så länge han inte sätter sig på en). Det hjälper i alla fall att vi köper sånna där fyrverkerilådor istället för att panga iväg en raket åt gången & sen att vi är stenhårda med att fyrverkier aldrig är leksaker utan något man måste ha jättemycket respekt för. 
Sommarens första långhelg innebär traditionsenligt även att man börjar plantera ut saker i trädgården, så snart kommer det en liten trädgårdsuppdatering också!

Mothers Day and Garden Update...

Två uppsatser kvar, sen är jag klar för den här terminen. Pust, känner att jag verkligen kämpar just nu. Allra bästa Jo kommer nämligen på spontanbesök från Sverige på lördag (!!!) så jag försöker jobba undan så mycket som det bara går. Men nu är mina uppsatser kanske inte det mest spännande att läsa om här, så vi tar en titt på hur det står till i trädgården istället! Vi firade morsdag här i helgen & jag fick en massa nya plantor. Har skrattat så mycket åt det faktum att Paul överraskade med en HEL HÄCK med rosor istället för en bukett! Det kommer ju att bli fint när löven & blommorna slår ut, men just nu ser det ju mest ut som en liten mardrömshäck straight from Cinderella!
Ska alltså bli häck på båda sidor av mittgången & så ska vi antingen köpa eller bygga en port i mitten så att vår "formal garden" blir ännu mer som ett rum i trädgården. Sen fick jag också tre nya lingonplantor. Nu när jag har totalt fyra, så hoppas, hoppas, hoppas på att vi ska få åtminstone en handfull lingon i höst!
Men det här hänger ju i princip helt & hållet på om vi kan hålla ekorrarna borta. Ursäkta språket, men i år har det varit något så överjävligt röviga att jag håller på att bli knäpp. Planterade säkert 50 tulpanlökar i höstas & hur många slog ut? Fyra. Resten bet de små rövarna av. Inte för att äta dem heller utan bara på rent djävulskap. Så nu har jag en hel massa klumpar med gröna tulpanblad & ett litet bestånd av påskliljor som de måste ha missat till förmån för grannens tulpaner.
Men on a positive note, titta - båda mina kiwis överlevde vintern (vilket jag tyvärr inte kan säga om allt i min trädgård, det var inte en lätt vinter det här året)! Men tillbaka till ekorrarna, allt som jag sår i våra pallkragar måste täckas i annat fall är ALLT söndergrävt på nolltid. Ser ju så där roligt ut, men tack & lov kan jag i alla fall rulla upp snöstaketen när plantorna blir nog stora att de täcker jorden. 
Lök & sallad på G! På tal om lök, vi kör på vitlök i år också - klarade oss uteslutande på vår egen skörd fram till januari & det är inte så illa pinkat för något som kräver i princip noll jobb efter att man planterat klyftorna. 
Den här bädden råkade dock hönsen gå loss på så mina prydliga & ursprungligen spikraka rader är numera... ja men det ser väl mest ut som om jag planterat vitlöken på fyllan! What else, jo men jag har äntligen planterat hela väggen mot huset!
Vinbär, hallon, smultron &... Någon som kan gissa vad det här är?
Horse radish = pepparrot! Har två plantor & de har växt något helt vansinnigt mycket på typ ingen tid alls så jag är lite orolig för att de ska ta över helt. Jag menar, hur mycket pepparrot kan man använda? I vilket fall, tydligen ska man inte skörda något första året så jag får vänta till nästa höst & se hur det ser ut då. Kanske att vi får starta en liten pepparrot side business! En annan planta som inte går att skörda första året...
Sparris! Har tre nya plantor & tydligen tar det lika många år innan man kan börja skörda dem. Känns ju lite sjukt att de bara kommer att stå där till 2021... men jag känner att den sparrispaj vi kommer att laga då, men våra egna ägg i smeten, bara MÅSTE vara det godaste jag någonsin kommer att äta! Rabarber i förgrunden förresten - är rabarberbesatt & försöker hela tiden hitta nya ställer som jag kan påta ner en planta eller två...
Sist ut på min garden update... farmors minnesträd som slog ut i blom på morsdag. Kändes som en liten present från henne & jag grät när jag såg blommorna. Men ni vet, det kändes inte som de där jättetunga tårarna längre. Saknar henne varje dag, men nu kan jag sitta vid trädet & tänka på allt fint utan att bli jätteledsen över allt hon inte får vara med om. Det är ett väldigt stort steg fram om man jämför med hur det kändes förra våren när vi planterade trädet. 

Birthday party...

Bloggar ikapp lite... Pauls mamma var inte den enda som hade födelsedagsfest i söndags, en av Tors små förskolekompisar fyllde också år. Ungefär 20 minuter utanför Guelph finns ett fjärilshus som den här lilla killen älskar, så hans mamma bokade in festen där & det var helt klart en av de bättre barnfester jag varit på. Dels fick barnen lära sig en hel massa om olika insekter, men de fick även klappa & hålla i ett par av dem. Nu var jag väl inte så där superexalterad när kvinnan som höll i det hela drog fram en tusenfoting på 15cm men jag bet ihop & klappade jag med. Kände att det liksom inte var läge att freaka ur inför alla små barn - även om det kröööp längsmed hela ryggraden på mig när alla 600 ben kilade runt över skötarens arm... Anyway, Tor var i sjunde himlen & vågade klappa & hålla i allt!
Side note, alltså kolla den här malen - så galet stor! 
I vilket fall, alla småttingarna fick också var sin kopp med fiskmat som de fick mata kois & sköldpaddor med. Vilket visade sig vara en större hit hos vissa än hos andra...
Alla de andra små gästerna dumpade sin fiskmat i ett enda go & sen var det liksom inte så mycket kvar av det roliga. Men Tor har matat nog med höns i sina dagar att han har lärt sig att det är bättre att mata lite åt gången så att man drar ut på det roliga. Följaktligen ploppade han saligt ner en bit i taget i typ en kvart. 
& medan mitt barn matade fisk låg jag på alla fyra i en buske & dog sötdöden över fjärilshusets vaktelpopulation. 
Satan i gatan vad jag hade velat ha ett växthus som jag hade kunnat ha en liten vaktelpopulation i! Min vän Jenna som också var på festen hade vaktlar just på det sättet för ett par år sen & hon sa att de är helt underbara. Så söta & så lägger de jättemycket ägg. Problemet är bara att de är lite dumma & gilla att hoppa. Så man måste antingen ha dem i en inhägnad som är under 30cm hög eller över 1m för i annat fall kan de hoppa rakt upp i taket & bryta nacken... Happ, i vilket fall - avslutade festen med pizza & chokladcupcakes & Tor & jag är rörande eniga om att vi vill åka tillbaka. Han för fjärilarnas skull då & så jag för vaktlarna...

Spring chicken surprise!

Återigen, så svårt att komma till att skriva något när jag har massa skoluppgifter - men nu har jag ett grupparbete kvar + en större uppsats & sen har jag ledigt fram tills i höst. Ska i ärlighetens namn bli rätt skönt. Känner att det är lite kämpigt att hålla igång studierna när det är soligt ute & det finns hur mycket trädgårdsarbete som helst att ta itu med... Dessutom är ju Paul & jag typ bäst på att ta på oss knäppa projekt som lätt slukar hur mycket tid som helst. Som den här helgen... Pauls mamma fyllde år & eftersom hon flera gånger sagt att hon också vill ha höns bestämde vi oss för att överraska med ett gäng små tjejer. Känns perfekt så här på våren + att de behöver något som piggar upp dem. Sagt & gjort, medan jag pluggade i lördags åkte Tor & Paul iväg & köpte tre ISA-browns.
So far so good. Tor roade sig med att bekanta sig med de nya damerna medan Paul & jag städade ur vårt lilla hönshus som vi lånar till Pauls föräldrar på obestämd tid. 
Men sen blev det lite mer komplicerat... Vi hade bokat en uHaul men pga något fel i bokningssystemet blev det dubbelbokning & helt plötsligt stod vi utan bil. Vilket definitivt är ett problem när man måste transportera ett helt hönshus 1.5km & man bara har en liten personbil utan dragkrok att tillgå. Så vi kläckte världens knasigaste plan & lånade en liten cykelkärra av en kompis som vi spände fast huset på & sen cyklade jag hela vägen till Pauls föräldrar med det. Alltså... det här är ju bara så knäppt & så Paul & jag! :D
Hahaha! Alltså jag skrattade så att jag grät hela vägen över till deras hus. Kände mig som ett sånt himla ufo som cyklade runt där med ett hönshus på släp men jag tog mig dit & tjejerna är installerade & har redan lagt sitt första ägg så MISSION ACCOMPLISHED! Men jag tänker att det kanske är både första & sista gången i mitt liv som jag försöker mig på det här!
 
& hur reagerade Pauls mamma kanske ni undrar? Att få tre höns i födelsedagspresent är ju också lite... out there... Först såg hon helt shockad ut, sen en blandning av rädd & uppspelt & nu imorse när hon skjutsade Tor till skolan pratade hon i princip bara om hur fina hennes små tjejer är. Så ja - jag hoppas & tror att det här kommer att bli jättebra!

Valborg 2018!

Sorry för frånvaron, men eftersom Tor var hemma från förskolan en hel massa dagar pga isstormen & magsjukan så halkade jag efter SÅ MYCKET i mitt kursarbete & har fått kämpa gärnet för att komma ikapp. Var liksom lite lättare förr i världen att ta igen ett par förlorade dagar. Det var bara att köra fokuserat & sitta uppe ett par nätter så var det klart - men det fungerar inte riktigt när man har en miniatyrmänniska som går igång klockan 06.35 på morgonen... I vilket fall, nu känns det lite bättre rent studiemässigt så vi kör ett litet valborgsinlägg först & sen måste jag visa hur det går med trädgården imorgon. Men först som sagt, valborg. Dagen började sämst med att någon (nukörjagenmeningutanmellanrumsåattdetintegårattöversättaitranslate)  frågademigomjagintekännerattjagtraumatiserarTorförlivetgenomattskickahonomtillförskolan). Kändes ju inte så där jättekul. Speciellt inte som jag ändå var hemma med honom 100% de första 2.5åren... Men samtidigt kände jag också att jag inte kunde låta det där dra ner hela dagen så jag tvingade mig att skaka av det & så körde Tor & jag picknick på bibiloteket samt åkte på en lång cykeltur i vårsolen. Tor frågade om vi kunde äta pizza till middag & jag kände lite att om det ändå är valborg så kan vi väl köra på det - även om kanske första maj är mer av pizzatradition hemma. ;) Efter middagen knatade vi ut i trädgården & eldade upp allt brännbart vi kunde hitta:
& drack rose - väldigt viktigt nu när det äntligen börjar bli t-shirtväder! Rotade också fram ett gammalt tomtebloss som fick agera stand-in för fyrverkerier. 
Tor var nöjd, så det kändes lyckat! 
Kollar ni noga så var det Tors tomtebloss från 2-årsdagen, alltså format som en 2a, men eftersom vi glömde att tända det då kändes det bra att det fick ett syfte idag istället...
Väldigt stolt liten unge som fick hålla själv!
& så avslutade vi alla med att blåsa en hel massa gånger på elden & Tor skrek av glädje & ville ha mer eld, så Paul gick & hämtade en sprayburk med gas & sprutade på elden så att det fjuttade fyr typ två meter upp... Men där kände väl jag att vi var tvugna att släcka det manliga pyromandraget så jag mutade alla med glass & så slutade kvällen med var sin glass-strut & jag kan väl konstatera att det här, den kassa starten till trots, var en av mina bättre valborg i livet!
 
 
 

RSS 2.0