Different views...

Tillbringade ju mina första 19 år uppe i västerbotten & norrbotten - så jag har sett MÅNGA renar genom åren. Vilket har lett till en något oromantisk syn på dessa djur. För mig är renar får, dumma får. Du kommer & kör på vindlande grusväg & 10 m in i buschen står en ren. Sagda ren får syn på din bil, drabbas av panik & börjar springa. Bara det att renen väljer att springa där det är lättast att ta sig fram, alltså på vägen. Så det dumma djuret brakar ut mitt framför din bil, svänger sen 90 grader & börjar tok-kuta framför dig. Så sitter man där i 20 km i timmen & hoppas att vägen ska svänga snart så att eländet förhoppningsvis missar svängen & fortsätter att kuta rakt fram av bara farten. Vilket händer rätt så ofta, men ibland begåvas man med en riktig höjdare som håller igång kilometer efter kilometer & då får man tillslut stanna bilen för att undvika renhjärtinfarkt. Mängden biltut & svordommar över renar genom åren, countless! Här i kanada däremot, ojojoj... vilken status renen har här! De är ju tomtens renar.Idag när vi åkte till Plant World för att köpa julstjärnor så var det fullt pådrag med Tomtemor & Tomtefar som tog emot julklappsönskemål & så en hage i ett annat rum där de hade två renar. Tomten hade typ en unge på knät medan renhagen var världens happening. Helt smockat med barn & vuxna som stod & tittade på "Donner" & "Blitzen" med en tår i ögonvrån.
Medan renarna hemma springer runt lite vindförvåg hade dessa två till & med tilldelats var sin skötare i små checka outfits...
& som de var upp-putsade! Någon måste ha fejat dem lika energiskt som renarna i tomtens verkstad, med tandborste & allt! Om Paul lyckades klara av att hålla sig från att säga "You know, they eat reindeer in Sweden!"? Jo men faktiskt & jag är väldigt tacksam för det - man blir så där poppis om man annonserar att man äter något som andra dyrkar. Det vet jag sedan en av mina vänner släppte den kommentaren på Toronto Zoo för ett par år sen, persona non grata - check på den!

Kommentarer
Postat av: Målvaktsmamman

" Titta mamma vad mycket saltkött det är i skogen!" utbrast min 5-åring under bilresa mot mormor i Pajala - Norrbotten. Idag är han 15 och har lärt sig rasen Ren till slut;) ...och så snygga som Kanadarenen är dom ytterst sällan.

Fin advent!

Svar: Hahaha! Underbar kommentar! Påminner mig om en av mina pappas kusiner som skrek över en halv badvik vid Piteå havsbad "Döda den mamma, döda den! De är ju så goda!" - sagt om en liten abborre som hon tänkte slänga tillbaka.
& du har helt rätt, renarna uppe i norrland är i regel väldigt långt ifrån dessa exemplar rent skönhetsmässigt. Tänker framförallt på hur de ser ut på sommaren, snacka om att se både luggslitna & loppbitna ut!

Ha en underbar första advent du med!
Ida

2012-12-02 @ 11:26:12
URL: http://malvaktsmamman.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0