Having baby at home...

Har du barnmorska här i Ontario så går det att välja på lite olika alternativ när det kommer till förlossningen. Traditionellt sjukhus, "birthing centre" (som jag förstår ungefär som ett sjukhus fast mysigare & helt i regi av barnmorskor - finns dock bara i större städer) eller hemmaförlossning. Nu tycker ju jag att alla alternativ känns så där, hade mest bara velat somna in typ i morgon för att vakna upp någon gång innan jul... Men det valet hade inte fått en OK-stämpel av varken Mitra eller Elisabeth (mina två barnmorskor) så jag har väl typ landat på sjukhus. Jag säger typ, för vi ska faktiskt på en informationsträff i kväll kring alternativ nummer tre - hemmaförlossning. Majoriteten av de personer jag känner som fått barn de senaste åren här har valt att få sin baby hemma, men det är inte riktigt därför jag skrivit in oss på listan över par som kommer att delta. Nope. Sedan jag blev gravid har jag nämligen utvecklat någonslags trafik-fobi. Är det liiite dåligt väder & Paul är 5 minuter sen hem från jobbet är jag ÖVERTYGAD om att han gått & kört ihjäl sig & nu har den här eländiga lilla skräcken gått & flyttat över sig till själva transporten mellan vårt hus & sjukhuset (cirka 25 minuters resväg på landsvägar). Den sansade delen av Ida som fortfarande huserar under alla lager av gravidhormoner bara "Men du ska ju inte få babyn i februari, vägarna kommer med största sannolikhet INTE att vara ofarbara". Den delen av mig som lipar över tygkaniner föreställer sig en snöstorm av samma mått som när Emil kör Alfred till doktorn så att han inte ska dö i blodförgiftning. Den här ostabila gravidpersonen är helt säker på att vi antingen kommer att snöa inne (vilket ju faktiskt hänt ett par gånger genom åren när vi fått 45 cm snö på bara ett par timmar & plogbilarna inte räcker till) eller drabbas av en ny is-storm vilket gör alla vägar till potentiella dödsfällor. Så nu är planen att vi ska vara beredda för BÅDA scenarion - sjukhusväska i hallen & alla saker som behövs här hemma i fall att vi nu inte kan ta oss till sjukhuset av någon anledning. Hängslen & livrem är alltså min melodi!

Kommentarer
Postat av: Malin C

Att föda hemma hade jag nog kunnat välja (eftersom vi bor väldigt nära sjukhuset) bara för att slippa den kliniska miljön och "sjukkänslan". Kul att det verkar vanligt hos er! Annars låter ju mellantinget rätt bra också.
Vi måste tyvärr föda inne på sjukhuset och inte vanliga BB pga att jag har GBS så de måste hålla koll på lillkillen. Inte uppskattat av min man som har sjukhusfobi stackarn... Dessutom får han bara stanna om det finns plats :(

Svar: Tycker att det är jättebra att det finns som alternativ här. Är ju många som upplever sjukhus som väldigt obehagliga & har man då en graviditet utan några risker så förstår jag absolut om man känner sig mer bekväm hemma. Vi får se hur det blir för oss, jag velar fram & tillbaka - lite som jag gör kring allt nu för tiden. Har aldrig tidigare haft speciellt svårt för att fatta beslut, men det är lite som om den förmågan har försvunnit ut ur kroppen i takt med att magen växt.
Håller tummarna för att Jon får stanna hos er när det väl är dags!
Ida

2014-10-22 @ 20:15:15
URL: http://mclapper.blogspot.se/
Postat av: Alex

vad intressant att de är så vanligt med hemförlossning där! I sv ses de nog som väldigt extremt och "hippi aktigt". Tycker de är väldigt intressant att läsa om olika länders syn på graviditet och förlossning

Svar: Ska skriva mer om hemförlossningar idag, för det är verkligen en helt annan femma här än om man fått barn hemma i Sverige!
Ida

2014-10-23 @ 11:45:16
URL: http://www.swedeoncrete.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0