Nej vs Kram...

Precis innan vi blev drabbade av maginfluensan från helvetet hann vi med Tors 1-årskontroll. Vilket ju var en väldigt sorglig upplevelse, hjälp vad många sprutor de stack i både armar & ben! Det är väl sånt de allra flesta föräldrar kämpar med & jag vet att det är något som måste göras - men vad jag INTE vill göra det. Det här med att hålla fast sitt barn med tvång känns inte rätt någonstans.
 
I vilket fall, under besöket frågade vår läkare oss om Tor kan säga mamma & pappa - vilket han kan. Sen frågade hon om han kan säga "No" - vilket han inte kan. Det fick henne att rynka på pannan. Fick en massa följdfrågor om hur Tor reagerar när vi säger nej & "han förstår väl ändå innebörden av nej?". Så säger hon "Ja, allt annat ser ju bra ut, men det här med att han inte säger nej... vid ett vill vi ju helst se att de kan säga tre ord". Paul & jag bara stirrade på varandra först, sen förklarade vi för henne att han kan säga bra mycket mer än bara tre ord: katt, do (dog), Tor, tar (star för adventstjärna), cup & upp.
 
Jag vet inte... men känns det inte lite ledsamt att nej ska vara ett av de första orden i ett litet barns vokabulär? Så Tor kanske inte förstår vad nej betyder, men han vet absolut vad "kram" är & det gör att det känns bra i magen även om vi inte fick ett check mark i den boxen på hans utvecklingsformulär.
 
Hur ser det ut på 1-årskontrollerna i Sverige, trycker de lika mycket på NEJ där?

Kommentarer
Postat av: Camilla

Nej finns verkligen inte med. Vad konstigt att fokusera på specifika ord... Däremot undrar de om barnen har börjat prata lite smått och vilka ord.

Hoppas ni mår bättre!
Kram


Svar: Bra att veta - låter ju mycket vettigare att höra sig för på det sättet än att bara bestämma att en 1-åring SKA klara av tre specifika ord!
& det går & rätt håll nu - äntligen!

Kram!
Ida

2015-12-12 @ 07:47:46
URL: http://fruek.blogg.se
Postat av: Anonym

Inget tryck på att säga just nej. Att man kunde förstå och kommunicera, ja. Samarbeta och bygga lite klossar. Vår sköterska är väldigt relaxed och positiv. Jag tror absolut inte det är något knas. Kramkramkram

Svar: Hm, jag gillar vår läkare men här känns det väldigt ofta som om läkarna går på klockan något helt enormt (till skillnad mot barnmorskorna som tar sig tid) så det blir lätt att det inte blir så "relaxed" utan med check check check. Kanske därför de snöar in mer på specifika ord - för att det är snabbt.
Ida

2015-12-12 @ 09:44:25
Postat av: Åsa

Jag glömde mitt namn i förra inslag. Vi hade mycket maginfluensa i fjol. Hemskt. Krya på er.

Svar: Vidrigt! Har inte haft det sen jag var barn själv, så det här kom lite som en chock... & så blir jag typ rädd för hur framtida vintrar ska bli, gissar nämligen på att man som föräldrar får lite mer vana på det här med vinterkräksjuka. :/
Ida

2015-12-12 @ 09:46:05
Postat av: Alex

men gud vad dom håller på! Så "petig" har ingen varit varesig i grekland eller sverige. Sen det där med hur många ord dom kan... Alla barn kan ju inte lika mycket precis samtidigt. typ vid 1,5 så vill dom i Sverige att barnen ska kunna 10 ord. Men tror knappast det är oroande om dom kan 9.

Nej kom för övrigt efter mamma, pappa, katternas namn, djurläten osv för Isabella.

Svar: Känns definitivt som om Tor också kommer att kunna säga "MU" innan "NEJ"! Leker ju dagligen med alla hans små djur & då blir det ju att man repeterar "Bää" x antal gånger. :) Det jag verkligen reagerade på hos läkaren var att hon inte ens frågade om han kunde säga ett eller ett par ord annars en nej & när vi berättade vad han kunde så åkte det in som en liten fotnot... Medan NEJ hade en stor illustration samt en ruta på hennes papper. Kändes jättemärkligt att det las så mycket fokus just på det.
Ida

2015-12-12 @ 12:26:03
URL: http://www.swedesa.blogg.se
Postat av: Trillingnöten

Äsch och fy! Sånt där skrämmer ju förstagångsföräldrar liksom, så dumt! Alla barn är olika och säger olika ord som är viktiga för dem. Nej är nog inte ett viktigt ord för Tor ;) Det kommer sen! H sa inte heller nej eller no förrän han var väl över ett år! Nu säger han det hela tiden ;) Och "inte", haha! ps. ska maila dig idag! Förlåt! Har haft så mycket att göra alltså!

Svar: Precis, det är inte viktigt eftersom han är så himla liten & med så basala behov att det känns helt orimligt att bemöta honom med en hel massa nej. Klart att vi säger "Nej" & "Inte" om han gör illa oss eller katterna, men det händer ju inte i närheten så ofta att det ska vara ett av tre ord som han kan bemästra.
& ja, jag är helt säker på att vi kommer att få höra NEJ & INTE en hel massa framöver, så det skadar ju inte om det dröjer ett tag. :)

ps. stressa inte, det är ju inte heller som om jag haft ork att rodda runt med julklappar den senaste veckan!
Ida

2015-12-12 @ 13:00:32
URL: http://vilsnajollen.blogspot.com
Postat av: Malin C

Men oj! Vi var ju också nyss på 1-års kontrollen och de frågade inte ens om han säger något. (Han säger bara brum, mamma och Hugo (eller ja uuughooo men vi fattar ju). De frågade bara om han gick än, vilket han bara gör om han håller i sig och det var ingen kommentar om det heller.
Dumt att foka på "no", och tycker att det blir sån onödig stress. Ok om barnet inte visat tendenser att prata när hen är 2 år, men annars tycker jag man ska backa lite. Det kommer när det kommer och om det dröjer så kommer ju ofta allt på en gång!

Svar: Oj vad annorlunda! Vi fick gå igenom ett långt frågeformulär kring vad Tor kan & inte kan, säkert 20 punkter. Vilket absolut blir ett nervöst moment, man vill ju inte behöva säga nej på något.
Ida

2015-12-14 @ 13:04:44
URL: http://mclapper.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0