Polly want psyllium cracker...

Nu blir det lite oglammig inledning här på bloggveckan - men jag har precis sett det här klippet om foglossning & känner mig så där allmänt arg på hur gravida kvinnor möts i vården. Jag hade tur på så vis att jag helt klarade mig undan foglossning, men däremot led jag under hela graviditeten av förstoppning. Det var helt galet hemskt för att vara ärlig, gick lätt en 4-5 dagar mellan toabesöken, & jag gick därför runt & kände mig mer eller mindre konstant förgiftad. När jag bad om hjälp fick jag i regel höra att jag skulle dricka mer vatten, äta kiwi eller "vänta tills du inte är gravid längre". Det där sista är ju inte ens ett råd, det är ett hån - men jag försökte följa de andra tipsen & åt helt vansinnigt mycket kiwi utan nämnvärd framgång. Bättring på lidandet kom inte förrän jag läste Malin Wollins "En mamma blir till" & fick tips om psyllium. Hade velat säga att det blev helt bra & att jag nu, så här efter förlossningen, är återställd - men så ser inte riktigt verkligheten ut. Däremot känner jag  mig inte längre som ett blymordoffer i en Agatha Christie deckare & det är tack vare att jag numera öser på med psyllium så ofta jag bara kan. Allt från morgongröt till tomatsåser får sig en skopa. Nu senast drog jag ihop en sats grahamskex med allt vetemjöl utbytt mot just psyllium.
Som sagt, jag önskar att jag inte hade behövt leka uppfinnare i köket för att få till en så psylliumspäckad diet som jag bara kan, men det som gör mig mest arg är det faktum att den här typen av "kvinnoproblem" inte riktigt räknas i vården. Först får du ingen information, utan du måste själv leka detektiv för att försöka sätta ord på ditt problem/hitta hjälp. Sen när du ber om sagda hjälp, ja då får du höra att "det går över" & "det är helt normalt". Känns som om dessa mantran dras lite oavsett vad vi lider av - är du gravid eller har du fött barn får du liksom bara ta att saker & ting fungerar lite halvknackigt eller inte alls & "Oj, var det ingen som talade om det för dig innan du blev gravid? Hoppsan!". SUCK. Trots att jag hyser väldigt låga förhoppningar planerar jag i alla fall att ta mig till min läkare någon dag i framtiden för att ännu en gång försöka få till en diskussion som är mer konstruktiv än en klapp på axeln & "Det här fixar du!"... Tills dess får jag väl fortsätta knapra kex som någon annan liten papegoja, för kiwi vill jag inte se på ett par år - typ tills Tor fyller 20!

Kommentarer
Postat av: Alex

håller med dig helt och fullt! Det gör mig SÅ förbannad. Det är heeelt normaaaalt är liksom svaret på allt som rör graviditet, förlossning och kroppen efter. Kissar på dig när du skrattar heelt normalt, jätte förstoppad heeelt normalt, kan inte ha sex utan att det gör jätteont heeelt normalt vad trodde du liksom ?! Och om man, som jag, försöker prata om det innan för man är rädd för att skadas osv (just genom förlossningen, många grejer kan ju hända ändå enbart pga att man varit gravid) då är det minsann ingen fara och alla hoppslar upp ur sängen och är precis som innan så snart barnet är ute. Pft!

Svar: Blir också SÅ trött på att den hjälp man erbjuds är av typen huskurer. Ber jag om hjälp för tex förstoppning så känns det väl som om man är lite bortom att fixa till det med ett par plommon! Så himla kul är det ju ändå inte att ta upp ämnet att jag gör det innan jag testat den typen av fix själv!
Ska skriva mer om det här efter mitt läkarbesök - hoppas verkligen att jag ska få gehör men har väl egentligen inga förhoppningar om att det ska resultera i vettig hjälp. Helt enkelt för att det inte känns som om det läggs resurser på att se till så att kvinnor kan gå igenom barnafödande & återvända till ett komplikationsfritt liv. Nej - det är tig & lid för det har alla andra före dig gjort...
Ida

2015-02-09 @ 20:11:16
URL: http://www.swedeoncrete.blogspot.com
Postat av: Jo

Läs "Vetenskapens frukt" av Liv Strömqvist. Inget direkt om barnafödande men typ allt annat som handlar om kvinnans kropp och som ingen pratar högt om. Har för mig att du och jag pratade lite om den när du berättade om dina besvär. Kan verkligen rekommendera den till alla. Den är skriven som ett seriealbum.
http://www.adlibris.com/se/sok?q=kunskapens+frukt

Kram!

Svar: Jag kanske kan få läsa den, i fall att du har den, när du kommer & hälsar på? Känner, så här i kölvattnet av graviditeten, mig helt perplex över att det pratas så lite om vad som faktiskt händer MED kroppen när du är gravid. Massa schemabilder över vad som händer I den, men väldigt lite om vilka bestående besvär du faktiskt kan drabbas av. De trycker i princip bara på förlossningsdepression - men mycket kan ju gå snett rent fysiskt som sen spiller över på psyket. Är det inte värt att informera om det då? Blir så jävla less rent ut sagt.
Ida

2015-02-10 @ 22:39:07
Postat av: Jo

Ska gå och lägga mig nu eftersom jag uppenbarligen är väldigt trött, den heter "Kunskapens frukt" och inte vetenskapens =)

Svar: & oj, KRAM förresten!
Ida

2015-02-10 @ 22:41:15
Postat av: Carina

Som fysioterapeut kan jag varmt rekommendera detta till alla, men speciellt mammor. Får alltså inte göras under graviditeten, men efteråt är det väldgt nyttigt:
http://www.metodohipopresivo.com/index.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=66&lang=en
http://en.wikipedia.org/wiki/Hypopressive_exercise

Svar: Hej! Kollade runt på sidan & hade gärna velat prova, men är det något man alls kan göra själ utan instruktör eller måste man hitta någon som kan hjälpa en? Tror att jag kommer att få lite svårt att hitta någon här som håller på med det här i Guelph.
Ida

2015-02-11 @ 09:07:01
Postat av: Jo

Ska försöka komma ihåg att ta med den men det kan hända att du får påminna mig =)
Btw så har hon precis fått DN:s kulturpris för just den boken. Hon höll ett sommarprat, som handlade mycket om det som tas upp i boken, 2013 som kanske kan vara värt att lyssna på så länge.

KRAM!

Svar: Will do! Sen kan vi sitta & dricka rödvin & kräkas över hur sånt här aldrig pratades om i skolan! KRAM!
Ida

2015-02-11 @ 22:08:59
Postat av: Carina

Kan vara knepigt att få till hypopressive-tekniken själv. Men om man börjar med en instruktör, kan man absolut fortsätta hemma sen. Många fysioterapeuter kan detta, behöver inte vara ett ställe som specialiserat sig. Men verkar finnas en del ställen åtminstone i Toronto centrum: http://coresetfitness.com/hypopressive-method-classes/

Svar: Ska kolla upp - tack för tipset! Har du andra träningsformer som du rekommenderat? Höll på med yoga när jag bodde i Sverige & har även testat pilates - hade det varit vettiga träningsformer att börja med nu? Vill fokusera på träning som bygger muskler för att slippa ryggont samt förbättra min hållning.
Ida

2015-02-11 @ 22:36:16
Postat av: Carina

Jag är även pilatesledare, och rekommenderar det såklart :) Gör underverk för hållningen och ger en stark och smidig kropp. Allt utgår från magen-ryggen, så väldigt lämpligt för nyblivna mammor. Yoga känner jag inte så bra till, men har uppfattningen att det stretchar mer än stärker (kanske jag har helt fel :)) Och om du inte hinner med något annat, gör plankan bara :)

Svar: Vad skönt att höra att det är bra träning för nyblivna mammor, för det känns som något jag skulle känna mig bekväm med i nuläget. Känner inte att en massa runthoppande är lämpligt just nu, men pilates i kombination med promenader känns som en bra start på att bli lite starkare. Måste verkligen bygga upp lite muskler igen, annars kommer det snabbt bli tungt att släpa runt på Tor.
Ida

2015-02-11 @ 23:18:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0