Home made syrup!

Till något betydligt roligare än de senaste blogginläggen... TADA! Egen sirap!
Hade vi haft lite ordning & reda på oss hade vi mätt upp mängden sav vi fick från våra tre träd, men jag tippar på att vi fick en 15 liter så att koka ner det hela var rätt tidskrävande. Jag använde dock en vid kastull så det hjälpte att korta ner tiden lite i alla fall. Rätt snabbt kunde man också se att den nedkokade saven var mörkare än saven vi spädde ut med, men vi var lite osäkra på hur länge vi egentligen skulle fortsätta koka. Håller man på med det här på lite större skala har man nämligen ett mätinstrument som visar hur hög sockerhalt sirapen har & så slutar man när man kommit upp i 66 brix. Hade Paul fått bestämma helt själv hade han älgat iväg & köpt en själv men eftersom jag inte tycker att man behöver ha varje mätinstrument som någonsin uppfunnits körde vi på magkänsla.
Nu är det här ju inte ren lönnsirap utan en mix av lönn & walnöt, men om vi jämnför med Ontarios officiella lönnsirapsguide (jo men självklart finns en sån - kom ihåg att Kanada har en nationell lönnsirapsreserv) så känns det som om vi lyckades rätt bra med tanke på att vi alltid köper våran sirap Very Dark! Nu är bara frågan vad vi ska göra med dessa dyra droppar... blev ju liksom inga jättemängder så det känns inte aktuellt att låta Paul spendera hälften på en våffel-lunch (han är den enda i familjen som äter våfflor med sirap)...

Kommentarer
Postat av: Anonym

Wow! Det där måste jag säga är rätt coolt, att göra sin alldeles egna sirap =) Har ni smakat av den än?

Svar: Vi ska smaka imorgon - det är nämligen en speciell dag så jag ska överraska med lite festligare lunch. :)
Ida

2017-04-05 @ 07:21:50
Postat av: Anonym

Suck, det var jag fast den här gången var det mitt egna fel.

2017-04-05 @ 07:22:44
Postat av: Jo

Ok, har kommit på problemet. Om jag skriver mitt namn medan sidan laddar så försvinner det när den laddat klart. Eftersom min nya jobbtelefon är enormt seg att ladda så har jag inte ork att vänta. Får helt enkelt skriva från datorn =)

Svar: Okay, men om det råkar bli anonymt så gör det inte så mycket - kan ändå se att det är du på IP-adressen.
Ida

2017-04-05 @ 07:26:27
Postat av: Anonym

Måste ju vara jättekonsentrerat, det som blev kvar av 1 5 lors av !

Svar: Det krävs helt galna mängder sav för att göra sirap, för en liten behövs 40 liter sav, & eftersom vi gillar vår sirap mörk så behövs det naturligtvis ännu mer sav.
Ida

2017-04-05 @ 19:25:28
Postat av: Gunilla N

FEL ! Men du fattar vad jag menar...
Gunilla

Svar: Haha! Jo jag förstår! :)
Ida

2017-04-05 @ 19:31:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0