Måste man ha tupp?

Om några veckor ska Paul hålla en liten presentation om höns på sitt jobb - på begäran! Lite roligt att folk överlag verkar tycka att höns är närmast exotiskt, speciellt med tanke på hur stor del höns faktiskt är av våra liv. Tänk på det... hur många ägg äter du i veckan? Eller hur ofta står kyckling på menyn? Här i Kanada äter gemene man ungefär 19 dussin ägg per år & bara i USA slaktas 22 miljoner höns OM DAGEN... Helt galna mängder & ändå vet de allra flesta ytterst lite om höns. Därför tänkte vi att Pauls presentation ska inkludera en lista med svar på vanliga frågor som vi får hela tiden, så som: behöver man en tupp, är de alla hanar (?!), lägger de flera ägg per dag, kan man äta ägg om man är laktosintolerant (återigen ?!), förvarar ni äggen i kylskåp, har tuppen en penis osv...
Så nu tänkte jag, har NI några frågor kring höns som ni går runt & funderar på? För i så fall kan ni väl lämna en kommentar så svarar jag naturligtvis så gott jag kan + att vi kan bygga på vår lista med hönsfakta!

Kommentarer
Postat av: Malin C

Min svärfar har en massa höns och jag frågade faktiskt honom en sak härom dagen, det var vad kycklingarna äter när de är nykläckta. Om jag förstått det rätt så lever de av något i ägget först när de är i det, och sen äter riktig mat direkt utanför?

Och sen nästa blonda fråga, behöver man klippa klorna/sporren på dem?

Malin C

Svar: De lever på gulan när de är i ägget & kan faktiskt klara sig på den reserven upp till ett par dagar efter det att de kläcks. Det är därför det tex går att skicka efter kycklingar på mail order här i nordamerika. Så länge de kommer fram inom den tidsramen klarar de sig utan foder. Sen äter de en specialblandning för "chicks" under 6-8 veckor innan de får foder för ungfåglar fram tills att de börjar värpa. Om några veckor kommer vi även att börja ge dem små godsaker så som salad & havregryn. Men så fort man introducerar den typen av mat måste man även ge dem "grit", typ sand så att de kan bryta ner maten.
Hm... vi har ju ingen tupp så jag vet inte om man måste klippa sporrar, men hönsen håller klorna fina helt på egen hand (tack & lov!). Gissar på att de krafsar runt kanske 90% av sin vakna tid, så de har liksom noll chans att växa sig för långa! Däremot klipper många deras näbbar när de är små eftersom de kan vara väldigt vassa annars. Våra äldre tjejer har klippta näbbar medan vi ska ge kycklingarna en chans utan.
Ida

2017-04-23 @ 13:19:10
Postat av: Pauline Down Under

Det vi fatt mycket fragor om ar typ: kan det bli kycklingar av agg man koper i affaren?, alla vet att hons bajsar, men kiss da?, hela grejen med att ALLT kommer ur samma hal (befruktning, agg, bajs), vad kan man mata dem med och vad ska de inte ata, kan man trana hons pa nagot satt?.
Kan han inte ocksa SNALLA papeka hur himla himla daligt det ar med cage eggs. Stackars hons.

Svar: Jättebra lista - tack!
& absolut, det måste han absolut beröra. Nu när vi har egna höns & jag ser vilka små personligheter de är mår jag illa vid tanken på burhöns. Eller broilers för den delen... var & handlade idag & man kunde köpa två vacuumpackade kycklingar för $11, lika mycket som vi betalade för våra tjejer ute i trädgården. Helt sjukt när man stannar upp & tänker till.
Ida

2017-04-24 @ 02:29:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0