Garden upgrades & updates...

Vi jobbade på som små dårar inför Canada Day & fick nästan allt färdigt innan gästerna kom. För ett par år sen hade jag fått ångest över att allt inte var KLART, men nu för tiden tar jag sånt här med så mycket mer ro. Okey, så jag jobbar på hårt för att klara av så mycket som möjligt men jag skulle aldrig längre stå & skotta mull med pannlampa klockan 1 på natten... Klart att jag gärna hade velat ha en perfekt trädgård NU, men jag vägrar ta död på mig själv. Sen känner jag också lite att charmen med en trädgård är att se den växa fram & eftersom de flsta av våra gäster är personer som jag förväntar mig kommer att komma tillbaka år efter år så tänker jag att det är lite kul att de får följa med i utveckligen snarare än matas med en färdig produkt. Dessutom, om vi jämför med förra året så har vi fått så himla mycket gjort det här året & bara det känns som en vinst i sig. Så, jag tänker att det här inlägget blir en introduktion av en rad förändringar som vi fått till den senaste månaden. Introducerar...
Tada! Helt ny blomsterbädd! Har inte riktigt rensat klart än & sen måste växterna naturligtvis fylla ut en massa mer för att de ska se vettigt ut, men jag är så nöjd över att ha gått från risig gräsmatta till detta på bara en vecka! Har också valt ut växter som alla ska vara tåliga för black walnut (det stora trädet ni kan se till vänster i bild) så förhoppningsvis ska allt klara sig den här gången. Black walnut utsöndrar nämligen ett ämne som väldigt effektivt dräper en hel uppsjö av växter om man planterar dem för nära så här gäller det att verkligen planera istället för att bara impulsköpa växter. Med andra ord, jag kunde inte riktigt följa mitt sedvanliga mönster när det gäller växtinköp... Happ, sen kan ni också skymta ytterligare en stor förändring - jag har lagt ut wood chips på nästan alla gångar i vår formal garden. Har drömt om detta i nästan två år nu, så det känns stort. Återkommer med mer om det så fort allt verkligen är klart... Men här kommer ytterligare en sneak peak:
Är också så enormt nöjd över att äntligen ha en liten bänk att sitta på & spana ut över ägorna! Dessutom, checka solrosorna! Första året som jag fått dem att överleva, tidigare år har ekorrarna tagit alltihop & nu har jag en hel rad av dem! Är orimligt uppspelt över detta & knatar bort & jämnför längd varje dag. De har fortfarande ett par centimeter kvar innan de blir högre än jag, men nära nu! Nästa bild är för Malins skull...
Kolla vilken fin trellis Paul har byggt år våra gurkor! Han fick en spikpistol i födelsedagspresent & den skulle jag ju helt klart ha gett honom tidigare för jäklar vad snabbt det gick för honom att få ihop denna! Gurkorna är kanske inte jättestora, men när jag odlade gurkor 2016 fick vi inga innan augusti så jag panikar inte än. Egenodlade gurkor ligger nämligen högt upp på listan över sånt jag hoppas kunna uppnå det här året. Ytterligare mål inkluderar: 1) Plantera åtminstone ytterligare en klematis. ÄLSKAR klematis - de ser så himla tropiska ut! Har den här varianten samt en rosa & hade så gärna velat lägga till ytterligare ett par för de är verkligen så fina när de växer upp längsmed ett staket. Sen hade det ju även gett Paul möjlighet att spika ihop ytterligare en trellis, så helt klart en win win situation!
2) få en vettig zucciniskörd. Alltså jag vet inte vad jag gjort för fel innan men det här är tredje året jag odlar zucchini & tidigare år har bara varit patetiska. 2016 fick jag ihop 208g & 2017 var ännu sämre med 47g. Så otroligt uselt med tanke på att alla andra bara "Oh, I have one plant but it's crazy and we just can't keep up with all that zucchini!!!". Hade också velat vada i zucchini det här året! Kom igen lilla plantan (har ytterligare tre, så det är ju bara att hoppas att åtminstone en av dem bestämmer sig för att leverera)!
3) världens minsta mål, men jag hoppas få smaka åtminstone en egenodlad kiwi... Har två på G, så håll tummarna för att de inte torkar bort eller okynnesplockas av barn eller ekorrar:
4) sist men inte minns så hoppas jag kunna frysa mangold för första gången. Älskar verkligen mangold & det hade varit perfekt att frysa ner ett paket för vintern så att jag kan laga mangoldpaj i november... drömmen... 
Skördade en bunt för första gången idag för att göra mangoldpasta & det är ju bara att konstatera att ~250g mangold är nog för att göra mig på riktigt, riktigt gott humör!
Hitintills i år har jag lagt 10009265 timmar på att rensa ogräs & skördat strax under 3kg grönsaker - helt klart värt det med andra ord!

Kommentarer
Postat av: Jo

Wow vad fint! Jag måste komma någon gång i juli när det blivit ordentlig fart på trädgården, har ju bara fått se den i uppstartsläge 😊 Jättekul att se att ni äntligen fått bänken på plats, ser så mysigt ut. Och ska bli spännande att se hur växterna under valnöten fyller i.

Stor kram och hälsa alla! ❤

Svar: Satt på bänken häromdagen & tänke "jäklar, Jo skulle ha varit här nu så att vi hade kunnat sitta här med var sitt glas vin som två små trädgårdstanter!"
Ida

2018-07-04 @ 08:37:50
Postat av: Camilla

Så spännande!
Vi har oxå några trädgårdsprojekt, bland annat att gräva ett land för de vinbärsbuskar jag fick i examenspresent.

Klematisar är jättevackra, har en blå klockformad som jag tror du skulle tycka om. Tråkigt med avståndet för annars kunde du fått en stickling av mig.

Kram

Svar: Åh - älskar blå klematis! Min rosa är också klockformad & de är så vackra!
Lycka till med vinbärsbuskarna - jag har precis kunnat börja plocka från våra (har svarta & champagne vinbär men måste se till att klämma in ett par röda också).
Ida

2018-07-04 @ 10:05:27
Postat av: Gunilla Nardin

Oj! Det växter så det knakar! Hoppas att allt får vara i fred från olika slags skadedjur o liknande... Bon courage😍

Gunilla

Svar: Ja det växer på väldigt bra i värmen - har stora förhoppningar för vår slutskörd i år!
Ida

2018-07-04 @ 14:58:13
Postat av: Malin C

Men åh så fint!
Och mysigt med bänken, att kunna sitta och titta och lukta.
Höll i en påse zucchini-frön idag men kom inte längre än så. Inser att jag måste läsa på lite (och övertala maken som är totalt ointresserad) innan jag kan komma igång, så jag satsar på sommaren 2019!

Svar: Tack!
Låter bra att satsa på nästa år, min erfarenhet är att det inte är någon idé att köpa frön om du inte redan har någonstans att sätta dem. De första åren här har vi nästan uteslutande köpt våra plantor - det här är första året som vi drivit upp merparten av dem för hand & jag kan säga att det inte är något jag fått till om Tor fortfarande varit miniliten! Nu tycker han ju att det är kul, så det blir ett projekt ihop - medan det bara varit ytterligare en börda när han var bebis.
Ida

2018-07-04 @ 22:38:42
URL: http://www.malinclapper.blogg.se
Postat av: Jo

Åh vilken underbar idé! Som sagt, får komma i juli nästa gång - förhoppningsvis nästa år 😊

Kram!

Svar: Det hade ju varit helt super! Så hade vi kunnat sitta där & äta bär också - för nu börjar både hallonen & vinbären mogna!
Ida

2018-07-05 @ 15:34:15
Postat av: Jo

Åh, mums!

2018-07-06 @ 10:31:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0