Morning No No...

En av dagens bästa stunder är utan tvekan frukost. Jag älskar hela konceptet hämningslöst. Sedan mer än ett halvår tillbaka består min dagliga stund av salighet av skivade bananer, jordgubbar, mjölk & weetabix. Jag struntar totalt i att bananer har grymt dåligt rykte i dessa LCHF-tider - för mig är det prio nummer ett att få i mig mer kalium. Weetabixen har jag ju lovsjungit sedan tidigare, men just de i kombination med jordgubbar är mer genomtänkt än vad man först kan tro. Mina små torvbricketter är nämligen väldigt järnberikade & det järnet kan min kropp lättare tillgodogöra sig om jag äter det i kombo med något som innehåller C-vitamin. Prima eftersom jordgubbar är fulla av C-vitamin.


Men igår så lärde jag mig något nytt... Te är uselt för ens järnupptag. Kommer mitt järn från spannmålsprodukter, som i fallet weetabix, kan jag förlora upp mot 60% om jag följer upp min frukost med en kopp te. Vilket jag i princip gör varje dag. Apdåligt. So, bara att greppa tag i situationen & se till att läga upp saker & ting lite annorlunda.

Frukost - en timmes övrigt pyssel - sedan te. Problem solved.


Kommentarer
Postat av: Annika

Isåfall borde du även byta till sojamjölk, mjölkprodukter hämmar nämligen också järnupptaget rejält. Liksom te och kaffe. Sen beror det också på om det är hemjärn (animaliskt) som de berikat med eller inte, vi är rätt dåliga på att ta upp icke-hemjärn.



Jag har helt gett upp att försöka få i mig järn till frukost, man får ibland tänka ett extra varv som vegetarian och ha frukost med fokus på kalcium och andra måltider för för att få i sig järn. :)

Vad jag förstått äter du dock kött, så du ska nog inte oroa dig över att dämpa järnupptaget från frukosten, det är antagligen en försumbar del av ditt järnupptag ändå.



(hej, förresten! jag hittade hit från Ebba von Sydows blogg och fastnade. jag forskar också, om än inte utomlands, och det är roligt att läsa om fler som gör det :) uppfriskande, liksom)

2011-01-31 @ 21:54:54
Postat av: Ida

Hej Annika, vad roligt att du gillar mina små tankar här på bloggen!



Vad gäller mjölken så har jag försökt, men jag tycker att sojamjölk smakar så hemskt illa. Det är så där kvalmigt sött att det bara fastnar i munnen på mig. Så jag kör på med vanlig mjölk & försöker tänka att det i alla fall inte är fullt så illa som det kunde ha varit... Kan tänka mig att det är väldigt svårt att få i sig allt man behöver som vegetarian, jag kämpar verkligen för att täcka in alla näringsämnen & då äter jag ändå allt. Just kalium & järn är mina stora stöttestenar.



Sedan blir jag ju nyfiken, vad forskar du om?

2011-01-31 @ 22:08:37
Postat av: Annika

Prova att skaffa en järngryta. Allt tomatbaserat eller soppor med citrus i försöker jag laga i den, så löser det ut järn i maten pga syrorna. Sen för säkerhets skull äter jag vitamin- och mineraltabletter också, men har inte haft några problem med brister.



Jag håller på med perceptionspsykologi med fokus på visuell perception och uppmärksamhet. :) Har dock tack vare PhD comics insett att det här med att vara doktorand till stora delar är likadant oavsett vad det är man pysslar med...

2011-02-01 @ 12:38:03
Postat av: Ida

Skratt, jag föll ju på den - köpte en emaljerad gryta & var supernöjd tills dess att jag kom på att farmor ALLTID pushat för järngrytor. Well, nästa köksinköp får väl bli en järngryta. :)



Du får gärna komma & utföra lite underverk med mina studenter, uppmärksamhetsspannet är ju inte så värst vidareutvecklat...



Vad gäller PhD comics, lägger upp en liten film senare idag som jag fick från Paul - den är också rätt spot on på det där klassiska "ska jag skratta eller gråta" sättet.

2011-02-01 @ 14:17:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0