Underbar dag på Island!

Åh, har haft en så underbart fin dag här på Island. Ridit massa islandshäst, ätit god mat & badat i en varm källa. Väldigt intensivt har det varit, speciellt eftersom det inte blev någon sömn på planet över, men har man roligt så klarar man av sömnbrist förvånansvärt bra. Sedan blev jag ju lite kär också, min lilla häst Seilei var det svårt att skiljas från...

Less than 12 hours left...

Klockan är 9.52 här i Toronto. Jag tänker att jag borde gå ned i källaren & starta en maskin kläder, det måste man nämligen göra om man ska lämna landet för en månad & ALLA ens kläder ligger i nedkörda i tvättkorgen. När det är gjort ska jag bege mig ut i spöregnet för att se om jag kan plocka upp ett par sista saker att ta med mig till Sverige. So, sista budet nu - någon som vill att jag ska ta med mig något annat? Om inte så blir ni fast med ett lager lönnsirapsprodukter, men det finns väl värre öden än det antar jag. Oki... måste återgå til att packa. Eller åtminstonde preppa för att senare kunna packa...

Men hon lever ju i alla fall...

Fick ett mail från Isolde idag med en uppdatering över Nitwits upptåg...

 

Isolde - Nitwit fell off the garage (!) and hurt her foot, but soon got better (in about an hour) and is now out and about again.

Moi - Poor Nitwit. Give her a hug from me if you can catch her.

Isolde´s svar - Nitwit does not need a hug, she needs a kick!!


Tack gode gud för internet!

Paul & jag är ju inte direkt snabbast i stan när det gäller att planera & boka saker i förväg. Vi vet liksom att saker måste göras men sedan stannar det vid det. Således har vi de senaste veckorna ägnat minst 5 minuter varje morgon åt att säga saker så som "Men ikväll MÅSTE vi boka hotellrum på Island!" & "Senast imorgon borde vi nog ordna med tågbiljetter till Linköping"... Nu, så här två dagar innan vi åker, körde vi en liten gemensam skype/internet aktion & nu ser våra planer ut enligt följande:

 

Vi anländer planenligt till Island tidigt på fredagmorgon & checkar in på landningsbanan, Paul & jag har kommit fram till att hörselproppar kan vara en god investering...

Vid klockan ett bär det av på 3 timmars islandshästridning (överraskning till Paul)

Dagen efter dimper vi ned på Arlanda & checkar ut vår lilla miljöbil från OKQ8 i Märsta. Denna lilla plåtbunke behåller vi sedan till lunch torsdag då vi är tillbaka i Stockholm för en dags intensivt turistande. Natten spenderas på Park Inn Hotel innan vi morgonpigga & glada lyfter från Arlanda vid 8.35. Destinationen heter Umeå eftersom jag inte kunde boka resan till Lycksele (vad hände med Skyways?!) & där kan de som vill hämta upp oss vid 9.40 på morgonen. Second breakfast står vi för. Puss!


Lite frågor...

Oki, nu så här i elfte timman innan vi åker tänkte jag passa på att ställa lite frågor!

 

1) Är det något ni vill att jag ska ta med mig från Kanada? Lönnsirap, Burt Bee produkter, glossiga magasin eller något annat roligt ni kan komma att tänka på...

2) Mamma, är det oki om jag typ lite smådelar garderob med dig när jag är hemma? Försöker resa med så liten packning som möjligt.

3) Vill någon att jag ska lägga ut för camping eller klättrarutrustning & ta med mig? Är himla mkt billigare här så ta en titt på MECs hemsida & hojta sedan till om det är något ni känner att ni behöver.

4) Martin! Hade jag kunnat få dina telefon nummer igen så att vi helt säkert kan nå dig när vi kommer fram. Undrar också lite hur det ser ut på tältfronten när det kommer till Italien resan. Kommer att ta med mitt rosa liggunderlag samt en lättviktssovsäck men hade gärna sluppit släpa ett tält fram & tillbaka över Atlanten.


Minst sagt upp & ned...

Herregud vad denna helgen har varit upp & ned. Har å ena sidan varit jätteglad & å andra sidan varit grymt orolig & ledsen. Vad gäller det senare - världens bästa lillebror, längtar så mkt tills vi ses! Vi måste göra allt det där roliga som vi pratat om. Du måste spela Carla Bruni för mig, vi måste spela krocket & badmington, fiska & gå på långpromenader & bara skratta! Tills dess, miljoner kramar till dig!

 

I övrigt har helgen ägnats åt att baka majsbröd, gå på musikfestival i Sabynthes trädgård, sova över hos Pauls föräldrar & frossa i pannkakor till frukost. Dessutom mötte vi upp Ali, Miki & Frances på Canada´s Wonderland i söndags. Har fortfarande ont i huvudet efter alla berg & dalbanor. Kan ju inte vara nyttigt för systemet på något sätt. Paul & jag gav upp vid 4-tiden & åkte hem som två kollin. Kollapsade i soffan & sov i två timmar innan vi långsamt började återgå till normalt fungerande individer. Har gemensamt kommit fram till att vi inte kommer att besöka en nöjespark som bara går ut på att åka karuseller på minst 5 år...

 

Berg & dalbanor är verkligen inte min grej. Efter Behemut var jag helt skakig i hela kroppen & under själva åkturen skrek jag så att jag grät. Paul å andra sidan hade väldigt roligt åt mig & tog denna bilden när vi kom ned. Den stora lopen i bakgrunden är förövrigt första backen som vi tog oss över...


En vecka kvar!

Nästa torsdag åker vi! Hurra, jippi & glädjetjut! Längtar så vansinnigt mycket. Idag när jag gick in till institutionen tillät jag mig för första gången sedan julen 2007/2008 att tänka på svensk mat. Detta ser jag fram emot att äta när jag kommer hem:

 

Svensk keso

Farmors köttbullar

Pappas gryta

Palt

Blodpudding

Korvstroganoff

Hjortronsylt

Gravlax

Falukorv i ugn

Falukorv med makaroner

Risgrynsgröt på tub

Blåbärsrisifrutti

Polarbröd med smör & hamburgerkött

Limpa i alla dess former

Knäckebröd med leverpastej & saltgurka

Renskav

Murkelcreps

Jansonsfrestelse

Älgstek med brunsås

Svensk pizza med pizzasallad

Spagetti & köttfärssås på älgfärs

 

 


Saffranspannkaka, typ...

Igår hade vi vår allra sista svenskalektion eftersom Krishna & Linz plan lyfter ikväll! För att "fira" detta beslutade jag mig för att göra ostkaka. Hittade ett recept som var superenkelt & svängde glatt ihop det hela & förväntade mig väl lite naivt att det skulle smaka precis som den ostkaka man kan köpa i affären hemma. Det gjorde det ju inte riktigt. Det smakade mer som saffransomelett... Tack & lov hade Linz tagit med sig en rabarber & hallon paj så efterrättssituationen fick en lycklig upplösning. Dock kändes det himla trist att snöra ut min ostkaka, inte bara för att jag slösat ett helt paket saffran på den utan också pga av den pågående sopkrisen. So, jag beslutade mig för att helt enkelt se på min skapelse som en saffranspannkaka. Konceptet fungerar faktiskt helt oki med blåbärssylt & färska jordgubbar, även om jag väl får erkänna att jag föredrar en Thai Tuna Wrap & Chai från Starbucks till lunch.

Börjar bli gammal...

En sak är helt säker, jag börjar bli gammal. Två uppesittarnätter i rad fungerar INTE nuförtiden. Var helt död hela dagen igår efter vårt tv HP-maraton & när vi åkte hem från bion vid halv tre var jag i det närmaste okontaktbar. Paul pratade, jag sluddrade... Han fick baxa upp mig för trappen som ett annat gammalt regalskepp. Hela kroppen ville bara rulla ihop sig till en liten medvetslös boll på hallmattan & sova i ett dygn eller två. Idag, efter sovmorgon känns det mkt bätte - är tillbaka till stadiet fungerande människa igen! :)

 

Moi innan filmen började: trött, tröttare, tröttast. Körde på dricktricket, ie drack en halv hink iste & satt sedan som en spärrballong & led. Att vara uberkissnödig är ett gammal säkert trick mot att somna, används av sjömän i sjönöd som vet att de kommer att tvingas simma riktigt långt för att rädda livhanken. 


Men lite tänker jag allt skriva...

Oki, Jo - jag vet att du inte ville att jag skulle säga någonting alls om Harry Potter men jag måste skriva bara liiite! Så skippa om du vill vara helt & totalt ovetandes. Anyway, har ju läst alla böckerna & har fyran som klar favorit & tycker att det hela mest blir långdraget & jobbigt efter det. Så var det dock inte med filmen, den var jättebra! Så fint gjort & inte alls så där barnfilmsvänligt rolig - skrattade mycket men inte pågrund av billiga poäng. Sedan har jag ju en fobi mot allt vad som kan liknas med skräckfilm vilket gjorde att jag tillbringade en viss del av filmen med att glo in i Pauls axel från 0 cm avstånd... För personer som inte blivit totalt traumatiserade av Exorsisten så är det mer lugnt. :) MEN, För det måste naturligtvis komma ett men, vad jag var helt lost på var att de delat av bok sex i två filmer. Satt därför som en annan fågelholk på slutet & kände mig väldigt tappad bakom en vagn innan Lorna förklarade hur det hela låg till. SÅ irriterande! Argh. Nu blir det ju minst två års väntan till innan man kan se den sista filmen...

OD på HP...

De senaste dagarna har Paul & moi maratontittat på Harry Potter, allt i syfte för att förbereda oss maximalt för kvällens event - midnattspremiären på film nummer 6. Dock hade vi två lyckats missuppfatta datumet & trodde att det hela skulle gå av stapeln imorgon. Således blev det lite panik... Pressade film tre & fyra igårkväll & klev upp efter 5 timmars sömn för att se nummer fem. Känner mig helt manglad & måste bunkra med socker för att inte somna ikväll, hade varit så snopet!

Blir ju intressant...

Idag ska min handledare Martin komma in till UofT. Jörg har redan frågat mig EXAKT när detta kommer att ske under dagen. Eftersom det är Martin vi pratar om blev svaret en axelryckning & lite himlande med ögonen... Har nog sällan träffat på någon som är så urbota dålig på att komma i tid till något över huvud taget. Ska ju bli himla spännande att se om han behagar dyka upp före lunch, efter klockan tre fikat eller om han snor in precis innan entredörrarna stänger vi klockan sex. 

Borat vs Bruno

Mötte ju som sagt upp med lite kompisar för at se Bruno igår. Eftersom i alla är riktiga tidsoptimister missade vi dock den föreställning vi satsat på. Så de första vi gjorde blev istället att hänga på pubben Hemingways för lunch & öl på deras patio. I sann tidsoptimistanda fick vi sedan löpa gatlopp tillbaka till biografen & kom lagom i tid så att vi missade all reklam men prickade in alla trailers. Sedan följde cirkus nittio minuter som kan sammanfattas med en av de meningar som förekom i filmen, värre än cancer. Medan Borat förvisso var plågsam, men ändå relativt underhållande, var Bruno enbart jobbig att titta på & inte ett dugg rolig. Vad Borat vann mest på var att det stundtals kändes äkta, Bruno bara hårddrogs rakt in i osannolikheten. So, medan en fraktion av ens kropp kände någon form av sympati med Borat ville man mest bara att Bruno skulle dö eller att filmen helt enkelt skulle ta slut, alternativt brinna upp inne i maskinhuset. Rörande eniga om att vi kastat bort våra pengar totalt i onödan (hade ju räckt till en massa mer öl!) travade vi ned längsmed Yonge & slutade upp i sofforna på en liten glassbar där de andra försökte tröstäta bort minnet av filmen. Moi gick all out & sippade Ginger Ale... 

Vill inte, vill inte, vill inte!

Klockan är 9.02 här i Kanada & jag har avslutat min frukost. Ute regnar det & här inne gnuggar jag fortfarande grus ur ögonen. Vill mest bara krypa ner i sängen & sova någon timme till. Men den gubben går inte. För pga lampstrulet igår ligger jag efter i min jobbplan, så jag måste försöka scrolla igenom en timme eller två idag. However, vid halv tolv är det bestämt att vi ska möta upp med lite folk för att se Bruno - & då spricker liksom mitt jobbupplägg om jag sitter hemma & puttrar på i soffan... Värdelöst känns det. Vill bara ha en myspyslördag, inte sitta på min aphårda mikroskopstol & glo på L. machaerophorum. Men nu kan man inte alltid få det som man vill så det är bara att smälla igen datorn & trava iväg. So long!

Världens finaste Frank...

Klockan är 7 på kvällen, Paul & jag svänger upp på uppfarten till ett industriområde. Kliver ut i kvällssolen, till en doft av skunk. Fem dagar gammal gissar Paul på. Jag kippar efter luft. Så girar en smårostig bil in bredvid oss & en gammal kutryggig farbror arbetar sig ut. Med ett stort leende stapplar han fram & skakar hand med oss. Vi har mött Frank. Under den halvtimme vi tillbringar med honom får vi inte bara se hans företag som leverar glödlampor till alla veterinärer i hela nordamerika, vi får också titta på hans 50 år gamla, orörda, mikroskop & så berättar han om sitt första jobb. Frank har jobbat sedan han var sex år gammal då han blev anställd under kriget. Hans uppgift var att stjäla all elektronisk utrustning från utbrända stridsvagnar - de anställde bara barn eftersom de var jobbigare att skjuta. Av tio barn i Franks grupp överlevde han & en annan, alla andra blev skjutna för spionage... Så overkligt svårt att förstå. 

 

Vi åker därifrån helt tagna av att ha fått möta Frank. I baksätet ligger två kataloger om glödlampor. Frank har förklarat att om vi orkar läsa igenom de första två sidorna tillhör vi en elit om 1000 personer i världen som kan mer om glödlampor än någon annan. Sedan klappar han mig på armen & förklarar att om jag behöver hjälp så är han tillgänglig 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Vi åker därifrån förälskade i Frank.


13300 steg...

Lampan till mitt mikroskop dog idag. Lösningen på problemet... Jörg skickade iväg mig för att köpa en ny "i vilken hardware affär som helst!". Visade sig inte riktigt stämma, den specialla typ av glödlampa som jag behövde fanns icket att uppbåda i någon av de sex affärer jag gick till. Sex affärer & två timmar senare anlände jag svettig till kontoret & fortsatte mitt sökande med hjälp av telefonen. Cirkus femtiofyra telefonsamtal senare lyckades jag via källor till källor hitta the mother load - affären "Microlights". Ringer upp & får en liten utländsk farbror på tråden. Efter 15 minuters monolog om glödlampor förklarar han sedan att de bara har öppet måndag till fredag & att de stängt för tio minuter sedan... Vid det laget kände jag mig verkligen som Nasses ballong. MEN! Så händer det, gubben förklarar att jag låter trevlig så det är klart att jag ska ha min lampa i vilket fall! Så nu är det ordnat så att jag kan ringa upp honom 10 minuter innan jag är ute vid hans affär & så pinnar han dit & öppnar upp enkom för mig! Åh, lycka, lycka!

Fish Fry...

I onsdags tog Paul & jag en paus från allt jobb & drog ut på vischan. Närmare bestämt till den årliga familjetradition som hans gudföräldrar samt föräldrar ser som näst viktigast efter julafton - The Fish Fry. Detta event går helt enkelt ut på att man betalar arton dollar till en lokal kyrka vid namn St Paul´s & sedan pressar man så mycket friterad fisk & paj som man kan. Inte ett helt optimalt event för mig alltså... Var en lätt surealistisk känsla över det hela, det var bara så tokigt nordamerikanskt. Långbord, tonvis av 70+ folk med blåpermanentat hår & blommiga skjortor, samt mer överviktiga människor än jag någonsin sett på ett & samma ställe tidigare. Skippade (oväntat...) pajen & satt & sippade vatten samtidigt som jag betraktade spektaklet. Jag menar, om man är så tjock att man knappt kan GÅ till pajbordet hur i helsike kan man då motivera fem portioner med grädde på? 

 

Jag & min mat. Som fick mig att gå på en timmes promenad när vi kom tillbaka till Toronto... 


Walk it off...

Oki alla. Nu är jag tillbaka på banan igen. Bestämde mig helt enkelt för att det fick vara NOG med självömkan & att sitta & gråta. Vad som hände är komplicerat men det som gjorde mig så otroligt ledsen var att en person hanterade sin ilska mot mig genom att sprida rykten om att jag legat med alla mina klättrarpartners. Det spelar liksom ingen roll att det är helt ogrundat & jag vet varför hon gör som hon gör - det gör ändå sjukt ont att kallas hora. So, jag har ägnat den senaste veckan åt att tycka väldigt, väldigt synd om mig själv. Vilket jag & de mina har hanterat på två sätt. De har varit supergulliga & gjort allt för att roa mig & jag knatade iväg till MEC & köpte en liten ryggsäck & en platupys & tillbringade sedan varje ledig stund med att vara ute & power walka.

 

Att arbeta av all frustration & ilska genom toklånga promenader fungerar förvånande bra. Sedan hjälper det ju om man har en underbar pojkvän & extrafamilj som lagar köttfärslimpa åt en, tar med en på bio & ger en blommor...

Samt om man har en vän som heter Jo som man kan ösa galla tillsammans med. & en mamma som bjuder på psykoanalys... Puss alla!


Hela jag i bitar...

Det känns som om hela jag brister itu. Jag är så ledsen & förtvivlad att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Jag vill bara gömma mig för världen & hålla mig borta från allt & alla. Bryta med allt & försvinna bort så att jag inte kan såra någon & så att ingen kan göra mig ledsen genom att vända mig ryggen. Snälla mamma, om du ser detta - kan du ringa?

Förklaring...

Jag känner att jag måste ge en liten förklaring på det där med att bli permanent medborgare. Det är inte så drastiskt som det kan tyckas låta utan mer ett strategiskt drag. Så här är det, om jag har dessa papper kan jag helt plötsligt börja ansöka om helt andra stipendier som jag enbart kan få om jag är kanadensisk medborgare - ie, kan bli en bra affär för mina handledare. Dessutom innebär det att jag har kusten klar för USA, dessa två grannländer har nämligen ett avtal vilket gör att jag inte behöver mecka med grönt kort & dylikt djävulskap ifall att jag skulle söka en tjänst någonstans nere i staterna. Mkt smidigt med andra ord. Sist men inte minst innebär det att jag aldrig mer behöver slita med att förnya mitt studentvisum här i Kanada & den punkten ensam gör att jag brinner med själ & hjärta för denna idé. 

Poolhäng & Port

Mkt trevlig gårdagskväll - åkte först över till Viktorias brors hus & hängde vid deras pool i ett par timmar. Var total badkruka & plaskade bara lite med benen innan jag övergick till att dricka rekorderlig cider uppe på takterrassen. Vid halv nio drog i sedan hem & knatade över till våra hyresvärdar för portvin. Jag fick en lektion i portugisiska namn på olika fisksorter & Paul fick i specialuppdrag att få deras GPS att prata. Vid tolv tackade vi för oss & fick två vinflaskor med oss hem eftersom Isabel & Joao "Kände sig som dåliga värdar eftersom de inte bjudit på vin"... Försökte avböja med motiveringen att vi ju faktiskt valt port framför vin, men den gubben gick inte. Så det blev till att trava hem med varsin vinpava under armen. :) 

Liten rättelse...

Jag menar naturligtvis kanadensiskt. Inte kanadadensiskt... Hm, finns uppenbarligen vissa brister som måste spacklas över innan ansökan skickas in. Blir crash course med Paul tror jag.

Slutresultat, typ...

Oh, & så här ser muffinsarna ut i monterat skick. 

NOTERA färgkombon. Vitt (nåja, så nära man kan komma med florsocker & philadelphia) & rött. Det röda representeras passande nog av torkade tranbär. Kan ju inte bli mer nationalistiskt & kanadadensiskt!

 

& jo, för den som undrar, jag arbetar just nu på att bli permanent kanadensisk medborgare. Lita på att ett foto på detta kommer att bifogas i filen "Se hur väl jag anpassar mig till, & respekterar, ert land!"


Canada Day!

Idag firar vi Canada Day = ledig dag! Mkt uppskattat! Har därför ägnat dagen åt att gå på promenad, titta på Malcolm, lösa suduko & baka "kanadensiska" muffins.

Eftersom tanken är att vi ska ta med muffinsen till Viktorias BBQ (som vi skulle ha lämnat huset för för länge sedan) & moi osmart nog tyckte att glasyr var en toppenidée sitter vi nu & väntar på att det hela ska stelna i frysen... Har iaf testat en ostelnad på Paul & den fick bra betyg, så det känns skönt. Underbart att ha en testpojkvän igen som kan prova på allt jag bakar! Speciellt händigt nu när jag inte längre har Viktor eller en testkorridor! ;)


RSS 2.0