Testing powerbar #1

Eftersom vår lördagshalk blev så mesigt kort delade vi på en powerbar när vi kom tillbaka till grusvägen, så någon jämnförande analys blir det ju inte... Men någonstanns ska man ju ändå börja, & vi måste ju ha någon typ av energitillskott att falla tillbaka på under Fjällräven, så här kommer vår recension av Clif bars "carot cake":


Till att börja med så är ingredienserna "70% organic"... Eh, & de övriga 30 då? Ingen aning... man får ju hoppas att de inte är alltför pesticidladdade. Rent energimässigt då? Oki, låt säga att vi brände basmängden kalorier per minut (6), i så fall gjorde vi av med 720 kalorier under vår lilla hajk. Med tanke på hur sjukt jobbigt det var känns denna mängd defenitivt rimlig. En hel Clif bar ger dig 240 kalorier, så för ett långt race ligger det i underkant på vad man behöver per timme. Å andra sidan, att knöla i sig alla kalorier i fast form är inte någon hit - energidrycker är ett bättre sätt att tillföra dem. Anyway, Clif bars bjuder på relativt små fettmängder (6%), något mer kolhydrater (15%), rätt mycket fiber (12%) & alldeles för lite salt (150 mg). Under långdragna event, så som Fjällräven Classic, är det bättre att satsa på något mer något med mer salt (du kan förlora så mycket som 1000 mg per timme om det är varmt) & mer fett. Fettet är speciellt viktigt, det är det som kroppen ofta kräver under extrema ansträngningar. Något jag har erfarenhet av, efter Kebnekaise ville jag bara äta fett i en vecka. Jag var noll intresserad av bröd & mejeriprodukter, ville bara äta fett kött & ost! Sedan hoppar jag inte direkt upp & ner & tjoar över fibermängden - för mycket fiber är något som kan slå tillbaka rätt hårt under ett långt lopp... Rent smakmässigt: för sött, det knastrade mellan tänderna av socker. Första biten var god, sedan blev det kvalmigt & jag trugade på Paul mer & mer. Så vilket betyg landar vi på då... Hm?

Kvoten kolhydrater/protein är rätt rimlig, så den drar upp betyget något så en svag trea av fem möjliga känner jag är rimligt. So, nu hoppas jag att nästa test faller bättre ut - vill inte ha "carot cake" med mig upp till Nikkaloukta.

Kommentarer
Postat av: Ann

Risken att du får för varmt på Fjällräven calssic är nog liten. Snarare är nog risken att du inte har nog med kläder. Svenska fjällen är oftast kallt och blåsigt och en hel del regn

2011-07-26 @ 08:04:06
Postat av: Ida

Ullunderstället är packat! Köpte det för Kebnekaise förra året & det var en av de bästa investeringar jag gjort. Höll mig varm under hela snöskosäsongen! Fast ny regnjacka behöver jag, men det ska jag få av mamma & pappa i födelsedagspresent.

2011-07-26 @ 14:57:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0